Beste Amerikaanse dividendaandelen 2024

Door Justin Blekemolen


PepsiCo
ISIN: US7134481081
|
Ticker: PEP --- %

---
USD
---% (1D)
1W ---
1M ---
1Y ---
PepsiCo aandeel
Artikel laten voorlezen

Estimated reading time: 11 minutes

Beste Amerikaanse dividendaandelen | LYNX Beleggen
Beleggen in dividendaandelen kan een winstgevende strategie zijn. Zeker in roerige tijden zullen stabiele bedrijven met betrouwbare dividenduitkeringen het doorgaans beter doen dan de brede markt. In dit artikel bespreken we vier interessante Amerikaanse dividendaandelen.

Wanneer dividendaandelen aanzienlijk in waarde zijn gedaald, ontstaan er vaak aantrekkelijke instapmomenten voor beleggers. Lagere koersen met een onveranderd dividend resulteren namelijk in een hoger dividendrendement. Bent u op zoek naar een broker om in dividendaandelen te handelen? Klik dan hier.

Beste Amerikaanse dividendaandelen 2024

Dividendbeleggen

Dividendbeleggen is een vorm van beleggen waarbij je niet per se inspeelt op koerswinst maar des te meer op een winstuitkering. Dividend is namelijk het deel van de winst van een onderneming, dat wordt uitgekeerd aan de aandeelhouders. Dit kan jaarlijks, halfjaarlijks, driemaandelijks of zelfs maandelijks worden uitgekeerd.

Niet elk bedrijf keert winst uit. Het is daarom essentieel voor een goede dividendstrategie om de juiste aandelen te kiezen. Niet alleen de hoogte van het dividend speelt een rol, maar ook de houdbaarheid. Een stabiele en voorspelbare inkomstenbron creëren door middel van aandelen kopen die dividend uitkeren is een populaire beleggingsstrategie.

Amerikaanse dividendaandelen met jaarlijks stijgende uitkering

Jaarlijkse dividenduitkeringen zijn een substantieel deel van het totale rendement dat beleggers maken op hun lange termijn beleggingen. De alom bekende quote van de legendarische John D. Rockefeller luidde dan ook niet voor niets:

Do you know the only thing that gives me pleasure? It’s to see my dividends coming in – John D. Rockefeller

Dividenduitkeringen kunnen van doorslaggevende waarde zijn voor beleggers. U ziet hierbij het ideaalscenario hoogstwaarschijnlijk al voor u. Een aandeel waarbij jaarlijks de dividenduitkering verhoogd wordt, omdat het onderliggende bedrijf weet te groeien. Indien u besluit het dividend te herbeleggen in hetzelfde aandeel dan krijgt u nog meer aandelen in bezit. De volgende keer ontvangt u dus ook weer meer dividend. Dit rente-op-rente effect, waarbij ontvangen dividend telkens wordt herbelegd, heeft uiteindelijk een sneeuwbaleffect. Als het bedrijf dezelfde winst blijft maken of zelfs weet te groeien, zal de koers mogelijk ook weer herstellen.

De VS kent een lange historie van bedrijven die dividend uitkeren en ook veel bedrijven focussen daar op dividendgroei. We zijn op zoek gegaan naar aandelen met een lange geschiedenis van stijgende dividenden. Aandelen die over een periode van decennia de index weten te verslaan, in combinatie met een relatief laag risico. Dergelijke bedrijven moeten een bedrijfsmodel hebben dat ook winst weet te genereren in tijden van laagconjunctuur of crisissen.

Dividend aristocrats

Voor bedrijven die keer op keer hun dividend hebben verhoogd is zelfs een speciale naam bedacht. Een aandeel krijgt de titel dividend aristocrat als het bedrijf het dividend ten minste 25 jaar op rij heeft betaald en verhoogd.

Op het eerste gezicht lijken deze criteria voor individuele aandelen nauwelijks haalbaar. Toch zijn er momenteel 65 van de ongeveer 7.000 beursgenoteerde bedrijven in de VS die aan de bovengenoemde criteria voldoen. Hieruit kunnen belangrijke conclusies worden getrokken:

  • De genoemde bedrijven weten al tientallen jaren te groeien, verschillende crisissen te overleven en daarbij voortdurend dividend te blijven uitkeren. Het is dan ook zaak dat het bedrijfsmodel is gericht op succes voor de lange termijn.
  • Deze bedrijven zijn goed gepositioneerd en hebben een dominante plaats verworven in hun sector. Ze hebben een horde weten te creëren die de concurrentie ervan weerhoudt om marktaandeel te winnen.

Beleggers die in al deze 65 bedrijven willen investeren vinden mogelijk de SPDR S&P US Dividend Aristocrats UCITS ETF (SPYD) interessant. Via deze ETF belegt u in één klap in alle Amerikaanse dividend aristocrats.

Welke Amerikaanse dividendaandelen zijn aantrekkelijk geprijsd?

Stabiele dividendbedrijven komen normaliter alleen onder druk te liggen als het in de hele sector minder gaat of tijdens een recessie. Toch zien we nagenoeg altijd dat deze sterke dividendaandelen er in slagen de winst per aandeel te laten groeien. Toch moet u juist ook bij aandelen van hoge kwaliteit oppassen dat u niet teveel betaalt. Een te hoge waardering betekent namelijk vaak een lager dividend en minder ruimte voor koerswinst.

Juist in het huidige beursklimaat van stijgende rentes en hoge inflatie zijn stabiele waarde-aandelen fors opgelopen. De aandelenkoersen van betrouwbare dividendbetalers als Coca-Cola, ExxonMobil, AbbVie staan sky high, terwijl groeiaandelen hard zijn afgestraft. Mogelijk is het dan nu ook niet helemaal het juiste moment om in deze toppers te stappen. Maar voor lange termijn zijn dit prima namen om vast te houden of te kopen na een correctie. Hieronder bespreken we drie Amerikaanse dividendaandelen die in onze ogen mogelijk nu juist wel aantrekkelijk zijn op de huidige koersniveaus:

Realty Income Corporation (O): 5,68% dividend  

Het bedrijf Realty Income Corporation kondigde in september 2023 zijn 104e opeenvolgende kwartaaldividendverhoging aan, wat neerkomt op de 122e verhoging van het dividendbedrag sinds de notering in 1994. Op 30 september 2023 bedroeg het geannualiseerde dividendbedrag per aandeel $ 3,07. Deze aankondiging weerspiegelt het voortdurende engagement van het bedrijf om waarde te creëren voor zijn aandeelhouders over een indrukwekkende periode van jaren. Het bedrijf kijkt uit naar verdere positieve ontwikkelingen in de toekomst. 

Dit bedrijf, opgezet als een vastgoedbeleggingstrust (“REIT”), komt naar voren als een solide keuze voor beleggers die geïnteresseerd zijn in dividendopbrengsten in 2024. De maandelijkse dividenden worden ondersteund door de kasstroom gegenereerd door een uitgebreide portefeuille van meer dan 13.250 eigendommen. Deze eigendommen zijn hoofdzakelijk verkregen via langetermijn-contracten met commerciële cliënten. Realty Income staat bekend als een maandelijks dividendaandeel vanwege zijn trackrecord van 640 opeenvolgende maandelijks dividenden die het uitkeerde aan aandeelhouders. Dit maakt het aantrekkelijk voor beleggers die op zoek zijn naar regelmatige inkomsten. 

Realty Income en vergelijkbare REITs genereren inkomsten uit huurcontracten. Zolang huurders in staat zijn om hun verplichtingen na te komen, kunnen deze inkomsten redelijk stabiel blijven, zelfs in een economische neergang. 

Voor het derde kwartaal 2023 rapporteerde het bedrijf positieve financiële resultaten. De nettowinst beschikbaar voor gewone aandeelhouders bedroeg $ 233,5 miljoen, wat zich vertaalde naar $ 0,33 per aandeel. Daarnaast werden de funds from operations (FFO) voor gewone aandeelhouders vastgesteld op $ 739,0 miljoen, wat overeenkomt met $1,04 per aandeel. De adjusted funds from operations  (AFFO) voor gewone aandeelhouders was $ 721,4 miljoen, wat neerkomt op $ 1,02 per aandeel. Deze cijfers weerspiegelen een solide financiële prestatie gedurende het kwartaal. 

Realty Income Corporation dividend | Beleggen in dividendaandelen | beste amerikaanse dividendaandelen 2024

Pepsico (PEP): 2,94% dividend

Een bedrijf dat hier vaak naar voren komt is Pepsico, geliefd bij dividendbeleggers omwille van de uitbetaling per kwartaal. Met meer dan 1 miljard consumpties van PepsiCo-producten per dag is het bedrijf niet onbelangrijk in onze hedendaagse wereld. 

Naast het consistente dividenden rendement blijft ook de koers stabiel wat niet onbelangrijk is bij het dividend beleggen 

PepsiCo opereert op mondiaal niveau en heeft een sterke aanwezigheid in zowel ontwikkelde als opkomende markten. Het bedrijf heeft zich aangepast aan veranderende consumentenvoorkeuren door innovatie en diversificatie van zijn productportfolio. Naast zijn kernactiviteiten heeft PepsiCo ook oog voor duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Voor een meer uitgebreide uiteenzetting van het bedrijf kunt u de analyse van het aandeel Pepsico raadplegen. 

Voor het boekjaar 2023 heeft het bedrijf zijn verwachtingen bijgesteld en streeft nu naar een groei van 13% in de winst per aandeel, in constante valuta, een verbetering ten opzichte van de eerdere prognose van 12%. Bovendien handhaaft het bedrijf, de volgende verwachtingen: een organische omzetgroei van 10%, een kern effectief belastingtarief van 20%, en totale cash returns aan aandeelhouders van ongeveer $ 7,7 miljard. Deze returns omvatten $ 6,7 miljard aan dividenden en $ 1,0 miljard aan aandeleninkoop. 

aandeel PepsiCo dividend | beste dividendaandelen 2024 | beste amerikaanse dividendaandelen

Eversource Energy (ES): 4,57% dividend

Eversource Energy is actief in de energie-industrie en is betrokken bij verschillende aspecten van energielevering en nutsvoorzieningen. De belangrijkste activiteiten van Eversource Energy omvatten de volgende onderdelen:

  • Elektrische Distributie: Het bedrijf is betrokken bij de distributie van elektriciteit. Dit omvat het leveren van elektrische energie aan huishoudens, bedrijven en andere entiteiten in de gebieden waar het actief is. 
  • Elektrische Transmissie: Eversource Energy beheert de transmissie van elektriciteit, wat inhoudt dat het verantwoordelijk is voor het transporteren van elektrische energie van opwekfaciliteiten naar distributienetwerken. 
  • Distributie van aardgas: Naast elektriciteit houdt het bedrijf zich bezig met de distributie van aardgas. Dit omvat het leveren van aardgas aan residentiële, commerciële en industriële klanten. 
  • Waterdistributie: Het bedrijf opereert ook gereguleerde waterbedrijven die waterdiensten leveren aan klanten. 

Het bedrijf rapporteerde een winst van $ 339,7 miljoen, of $ 0,97 per aandeel, in vergelijking met een winst van $ 349,4 miljoen, of $ 1,00 per aandeel, voor het derde kwartaal van 2022. Hierbij zien we dat de winst per aandeel enigszins lager uitviel in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. 

Maar nutsbedrijven staan erom bekend stabiele inkomsten te genereren, omdat de vraag naar basisnutsvoorzieningen zoals elektriciteit, gas en water doorgaans consistent blijft, zelfs tijdens economisch uitdagende periodes. Deze stabiliteit maakt het voor nutsbedrijven mogelijk om regelmatige dividenden uit te keren, wat aantrekkelijk kan zijn voor beleggers die op zoek zijn naar inkomsten, vooral in een omgeving met hogere interestvoeten. 

De aard van de activiteiten van nutsbedrijven zorgt doorgaans voor voorspelbare kasstromen. Dit is gunstig in een omgeving met hogere rentetarieven, omdat het bedrijven in staat stelt hun schuld te beheren en financiële verplichtingen na te komen. 

aandeel Eversource Energy dividend | beste amerikaanse dividendaandelen | dividendaandelen voorbeeld

Target (TGT): 3,35% dividend

Hoewel Target Corporation niet per se bekendstaat als een van de hoogrenderende dividenduitbetalers zoals sommige traditionele dividend-aandelen, kan het nog steeds aantrekkelijk zijn voor beleggers die op zoek zijn naar een combinatie van kapitaalgroei en dividendinkomen. 

Terwijl het dividendrendement van Target mogelijk niet het hoogste is, heeft het bedrijf de neiging om zijn dividend consistent te verhogen. Dividendgroei is aantrekkelijk voor langetermijnbeleggers, omdat het de koopkracht van het dividend in de loop van de tijd kan behouden en zelfs kan vergroten. 

De resultaten voor het 3de kwartaal in 2023 weerspiegelen een sterker dan verwachte winstprestatie en een omzet die in lijn was met de verwachtingen. Het operationele inkomstenmargepercentage van 5,2% voor het derde kwartaal was 1,3 procentpunt hoger dan vorig jaar, aangedreven door een hoger bruto margepercentage. 

De winst per aandeel (EPS) voor het derde kwartaal was $ 2,10, dat is 36% hoger dan een jaar geleden en boven de bovengrens van de richtlijnen van het bedrijf. Dat wijst op gedisciplineerd beheer van voorraad en kosten. 

In de eerste drie kwartalen van dit jaar heeft Target meer dan  $ 5,3 miljard aan operationele kasstroom gegenereerd, vergeleken met ongeveer $ 550 miljoen in 2022. 

Retailbedrijven zoals Target hebben vaak stabiele cashflow, omdat ze een breed scala aan consumentenproducten aanbieden. Deze stabiliteit kan bijdragen aan de consistentie van dividenduitkeringen. 

aandeel Target dividend | beste dividend aandelen amerika | beste dividend aandelen 2024

Vergelijking Amerikaanse dividendaandelen

We zien dat over het algemeen de Amerikaanse dividendaandelen vrij goedkoop gewaardeerd staan. Door de mix van verschillende soorten aandelen zien we een gemengd beeld in de waarderingen. De meer defensieve aandelen hebben een lagere waardering maar ook een lager dividendrendement

 Realty income CorpPepsiCoEversource EnergyTarget
Koers / Winst40,0228,0817,6816,79
Verwachte koers / Winst53,4121,0613,4114,58
Dividend rendement5,68%2,94%4,57%3,38%
Payout ratio229,92%80,50%79,72%55,29%
Price / sales10,072,561,680,57
Market cap / free cashflow (Volgende 12 maand)14,325,39(-)14,4

Conclusie

Beleggen in dividend aandelen kan lucratief zijn. Toch moet u zich niet blindstaren op hoog-dividend aandelen. Een gedegen analyse is nodig om bedrijven te selecteren die een stabiel en groeiend dividendbeleid voeren. Als laatste is het noodzakelijk om deze bedrijven op een acceptabele koers op te pikken. Hierboven hebben we vier voorbeelden gegeven van stabiele dividendgroeiers die ook nog een aantrekkelijke waardering hebben. Twee andere aandelen die zonder uitgebreide uitleg interessant lijken zijn:

  • T. Rowe Price Group (TROW) – dividend aristocrat financiële sector (5,02% dividend)
  • Walgreens Boots Alliance Inc (WBA) – dividend aristocrat healthcare/farmacie (9,55% dividend)

Beleggen in de beste Amerikaanse dividend aandelen via LYNX

Uiteraard is het via het TWS Handelsplatform mogelijk om te beleggen in alle besproken dividendaandelen. Ook kunt u beleggen in andere Amerikaanse dividendaandelen.


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.