Beleggen in dividendaandelen kan een winstgevende strategie zijn. Zeker in roerige tijden zullen stabiele bedrijven met betrouwbare dividenduitkeringen het doorgaans beter doen dan de brede markt. In dit artikel bespreken we drie interessante Amerikaanse dividendaandelen.

Beste Amerikaanse dividendaandelen 2022

Dividendbeleggen

Dividendbeleggen is een vorm van beleggen waarbij je niet per se inspeelt op koerswinst maar des te meer op een winstuitkering. Dividend is namelijk het deel van de winst van een onderneming, dat wordt uitgekeerd aan de aandeelhouders. Dit kan jaarlijks, halfjaarlijks, driemaandelijks of zelfs maandelijks worden uitgekeerd.

Niet elk bedrijf keert winst uit. Het is daarom essentieel voor een goede dividendstrategie om de juiste aandelen te kiezen. Niet alleen de hoogte van het dividend speelt een rol, maar ook de houdbaarheid. Een stabiele en voorspelbare inkomstenbron creëren door middel van aandelen kopen die dividend uitkeren is een populaire beleggingsstrategie.

Amerikaanse dividendaandelen met jaarlijks stijgende uitkering

Jaarlijkse dividenduitkeringen zijn een substantieel deel van het totale rendement dat beleggers maken op hun lange termijn beleggingen. De alom bekende quote van de legendarische John D. Rockefeller luidde dan ook niet voor niets:

Do you know the only thing that gives me pleasure? It’s to see my dividends coming in – John D. Rockefeller

Dividenduitkeringen kunnen van doorslaggevende waarde zijn voor beleggers. U ziet hierbij het ideaalscenario hoogstwaarschijnlijk al voor u. Een aandeel waarbij jaarlijks de dividenduitkering verhoogd wordt, omdat het onderliggende bedrijf weet te groeien. Indien u besluit het dividend te herbeleggen in hetzelfde aandeel dan krijgt u nog meer aandelen in bezit. De volgende keer ontvangt u dus ook weer meer dividend. Dit rente-op-rente effect, waarbij ontvangen dividend telkens wordt herbelegd, heeft uiteindelijk een sneeuwbaleffect. Als het bedrijf dezelfde winst blijft maken of zelfs weet te groeien, zal de koers mogelijk ook weer herstellen.

De VS kent een lange historie van bedrijven die dividend uitkeren en ook veel bedrijven focussen daar op dividendgroei. We zijn op zoek gegaan naar aandelen met een lange geschiedenis van stijgende dividenden. Aandelen die over een periode van decennia de index weten te verslaan, in combinatie met een relatief laag risico. Dergelijke bedrijven moeten een bedrijfsmodel hebben dat ook winst weet te genereren in tijden van laagconjunctuur of crisissen.

Dividend aristocrats

Voor bedrijven die keer op keer hun dividend hebben verhoogd is zelfs een speciale naam bedacht. Een aandeel krijgt de titel dividend aristocrat als het bedrijf het dividend ten minste 25 jaar op rij heeft betaald en verhoogd.

Op het eerste gezicht lijken deze criteria voor individuele aandelen nauwelijks haalbaar. Toch zijn er momenteel 65 van de ongeveer 7.000 beursgenoteerde bedrijven in de VS die aan de bovengenoemde criteria voldoen. Hieruit kunnen belangrijke conclusies worden getrokken:

  • De genoemde bedrijven weten al tientallen jaren te groeien, verschillende crisissen te overleven en daarbij voortdurend dividend te blijven uitkeren. Het is dan ook zaak dat het bedrijfsmodel is gericht op succes voor de lange termijn.
  • Deze bedrijven zijn goed gepositioneerd en hebben een dominante plaats verworven in hun sector. Ze hebben een horde weten te creëren die de concurrentie ervan weerhoudt om marktaandeel te winnen.

Beleggers die in al deze 65 bedrijven willen investeren vinden mogelijk de SPDR S&P US Dividend Aristocrats UCITS ETF (SPYD) interessant. Via deze ETF belegt u in één klap in alle Amerikaanse dividend aristocrats.

Welke Amerikaanse dividendaandelen zijn aantrekkelijk geprijsd?

Stabiele dividendbedrijven komen normaliter alleen onder druk te liggen als het in de hele sector minder gaat of tijdens een recessie. Toch zien we nagenoeg altijd dat deze sterke dividendaandelen er in slagen de winst per aandeel te laten groeien. Toch moet u juist ook bij aandelen van hoge kwaliteit oppassen dat u niet teveel betaalt. Een te hoge waardering betekent namelijk vaak een lager dividend en minder ruimte voor koerswinst.

Juist in het huidige beursklimaat van stijgende rentes en hoge inflatie zijn stabiele waarde-aandelen fors opgelopen. De aandelenkoersen van betrouwbare dividendbetalers als Coca-Cola, ExxonMobil AbbVie staan sky high, terwijl groeiaandelen hard zijn afgestraft. Mogelijk is het dan nu ook niet helemaal het juiste moment om in deze toppers te stappen. Maar voor lange termijn zijn dit prima namen om vast te houden of te kopen na een correctie. Hieronder bespreken we drie Amerikaanse dividendaandelen die in onze ogen mogelijk nu juist wel aantrekkelijk zijn op de huidige koersniveaus.

International Business Machines (IBM) = 4,75% dividend

Het aandeel IBM lijkt de afgelopen jaren van de radar van veel beleggers te zijn verdwenen. Dat is wellicht ook niet heel vreemd, want het koersverloop van het techbedrijf is bedroevend. In 2013 werd een top gezet en sindsdien keek het aandeel vooral zuidwaarts. De afgelopen jaren zien we overigens een meer zijwaarts koersverloop.

IBM nam in 2013 het cloudbedrijf SoftLayer over voor $2 miljard en wist snel marktaandeel te veroveren. De afgelopen jaren is het bedrijf echter afgetroefd door de clouddiensten van Amazon, Microsoft en Google. Toch heeft IBM Cloud momenteel een marktaandeel van 4% en wordt hier daadwerkelijk geld verdiend. Bovendien is er ruimte voor groei, want analisten verwachten dat de cloudmarkt de komende jaren met dubbele cijfers zal blijven doorgroeien. IBM is verder actief op het gebied van software, consulting en infrastructuur. Eind vorig jaar werd het onderdeel dat zich toespitst op infrastructuurdiensten afgestoten en onder de naam Kyndryl (KD) naar de beurs gebracht. De omzet vertoont net als de koers vanaf 2013 een dalende ontwikkeling. Toch zijn sommige analisten van mening dat IBM het pad naar groei weer heeft ingezet. De resultaten over het eerste kwartaal waren in ieder geval al veelbelovend.

Wat interessant is in dit verhaal, is het feit dat IBM in 2021 is toegevoegd tot de prestigieuze lijst van de dividend aristocraten. Het verhoogde namelijk de afgelopen 25 jaren ieder jaar het dividend, dankzij een sterke positieve vrije kasstroom. Momenteel betaalt IBM ieder kwartaal $ 1,62 aan dividend, wat neerkomt op een dividendrendement van 4,75% op de huidige koers van $139.

Het bedrijf is $125 miljard waard en het aandeel handelt op ongeveer 19,5 keer de verwachte winst voor 2022. Maar zoals gezegd is de vrije kasstroom van IBM erg goed. Met een verwachte vrije kasstroom van $10,18 miljard handelt het bedrijf op slechts 12,2 keer de vrije kasstroom. Ook heeft IBM de afgelopen jaren zijn schuldenberg verlaagt en is het voornemens de komende jaren de schuld verder omlaag te brengen.

Grafiek IBM | Beste Amerikaanse dividend aandelen 2022

Hewlett-Packard (HPQ) = 2,65% dividend

Dit technologiebedrijf stond de afgelopen periode in de belangstelling nadat Warren Buffett voor $4 miljard aan aandelen kocht. Daarmee kreeg Berkshire Hathaway een belang van11,4% in het bedrijf en werd het direct de grootste aandeelhouder. De verkoper van computers, laptops en printers is momenteel ruim $41 miljard waard en behaalde in 2021 een omzet van $63,5 miljard. Met een samengestelde jaarlijke groei van 5,6% maakte het bedrijf de afgelopen vijf jaar een bescheiden groei door.

Met een marktaandeel van 21% is het na Lenovo de belangrijkste speler op de markt voor PC’s. In de markt voor printers heeft het zelfs een vrij dominante marktpositie met een aandeel van 45%. Met innovatieve, hoogkwalitatieve producten en abonnementsmodellen speelt het goed in op de huidige trends. Ook deed het de afgelopen jaren een aantal interessante overnames om in te spelen op de markt voor thuiswerken.

Uiteraard is de markt voor computers cyclisch, waardoor HP helaas geen dividend aristocrat is. Wel kent het een erg keurig en rijkelijk verleden van dividendbetalingen. In iets mindere tijden werd simpelweg wat minder dividend uitgekeerd, maar over de lange termijn zien we duidelijk een groeiend dividend. Momenteel betaalt HP een dividend van $0,25 per kwartaal, wat bij de huidige koers van $39,65 neerkomt op een dividendrendement van 2,5%.

Het aandeel wordt verhandeld op slechts 9,9 keer de verwachte winst voor 2022. Bovendien wordt het verhandeld tegen slechts 0,65x de omzet. Het kocht de afgelopen acht jaar ook 26% van alle aandelen terug. Het feit dat beleggingsgoeroe Buffett aan boord is geeft mogelijk ook een vertrouwd gevoel.

Grafiek Hewlett-Packard | Beste Amerikaanse dividend aandelen 2022

3M Company (MMM) = dividend 4,04%

3M is één van de bedrijven met de langste historie van dividendbetalingen en behoort dan ook tot de lijst van dividend aristocrats. Het verhoogde voor maar liefst 66 jaar op rij het dividend. Momenteel betaalt 3M $1,48 per kwartaal uit, wat bij de huidige koers van $146,42 neerkomt op een dividendrendement van 4,04%. 3M is wereldwijd actief in de chemiesector en werd al in 1902 opgericht. Het bedrijf produceert belangrijke producten voor de bouwindustrie, gezondheidszorg en de automotive industrie. Belangrijke producten voor de consumentenmarkt omvatten onder andere kantoorbenodigdheden, gereedschap en reinigingsproducten. Maar het bedrijf is ook bekend vanwege zijn tapes en post-its.

Het bedrijf weet doorgaans een solide groei door te maken van zo’n 3,3% per jaar. 3M heeft stabiele operationele marges die rond de 21 à 22% bivakkeren. Vanwege de robuuste kasstroom is het de afgelopen 66 jaar in staat geweest om dividend uit te keren. Het bedrijf kent een dalende schuldgraad met een debt-to-equity ratio die onlangs onder de 1 is gezakt. 3M heeft een sterke balans en investeert jaarlijks in R&D om de langetermijngroei te ondersteunen en duurzaamheidsverbintenissen te bevorderen. Ondertussen wordt er genoeg geld gegenereerd om de aandeelhouders te blijven belonen. Het aandeel wordt verhandeld tegen 14,6x de verwachte winst voor 2022. Die waardering is de afgelopen jaren door de daling van de koers fors afgenomen. Nu de P/E ratio fors onder het gemiddelde (21,6) van de afgelopen 5 jaar ligt lijkt dit een interessant niveau.

Conclusie

Beleggen in dividendaandelen kan lucratief zijn. Toch moet u zich niet blindstaren op hoog-dividend aandelen. Een gedegen analyse is nodig om bedrijven te selecteren die een stabiel en groeiend dividendbeleid voeren. Als laatste is het noodzakelijk om deze bedrijven op een acceptabele koers op te pikken. Hierboven hebben we drie voorbeelden gegeven van stabiele dividendgroeiers die ook nog een aantrekkelijke waardering hebben. Twee andere aandelen die zonder uitgebreide uitleg interessant lijken zijn:

Beleggen in de beste Amerikaanse dividendaandelen via LYNX

Uiteraard is het via het TWS Handelsplatform mogelijk om te beleggen in alle besproken dividendaandelen. Ook kunt u beleggen in andere Amerikaanse dividendaandelen.

Beste Amerikaanse dividendaandelen 2022

Reacties uitgeschakeld voor Beste Amerikaanse dividendaandelen 2022

De beste Nederlandse dividendaandelen voor 2022

Reacties uitgeschakeld voor De beste Nederlandse dividendaandelen voor 2022

Dividend beleggen strategie & aandelen met aandelen en ETF’s

Reacties uitgeschakeld voor Dividend beleggen strategie & aandelen met aandelen en ETF’s

Hoog dividend beleggen met aandelen en ETF’s

Reacties uitgeschakeld voor Hoog dividend beleggen met aandelen en ETF’s

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.