Hoe Wall Street hét financiële centrum van de wereld werd

Door Justin Blekemolen


Artikel laten voorlezen
Wall Street is een veelgebruikte term in de financiële wereld. Het wordt vaak gebruikt als verzamelnaam voor de Amerikaanse financiële markten.

Wat veel mensen echter niet weten, is dat de naam Wall Street ooit door Nederlanders is ontstaan.

Tijd om wat dieper in de geschiedenis te duiken en de opkomst van het zakendistrict te beschrijven.

Wat is Wall Street precies?

Wall Street is een straat in Manhattan waar de New York Stock Exchange is gevestigd en waar de hoofdkantoren van de grote Amerikaanse brokers en zakenbanken zich bevinden. De term Wall Street is een verzamelnaam voor de Amerikaanse financiële markten.

De geschiedenis van Wall Street

De geschiedenis gaat terug naar het jaartal 1653. In dit jaar bouwden de Nederlanders, die inmiddels de baas waren geworden over Nieuw Amsterdam (het huidige New York), een wal om zich te kunnen verdedigen tegen de Engelsen.

Om deze reden kreeg de straat hier de Nederlandse naam ‘De Waal Straat’. Ondanks dat de verdedigingswal in 1699 werd afgebroken omdat deze overbodig was geworden, bleef de naam Waal Straat bestaan.

 

Nadat Nieuw Amsterdam door de Engelsen werd overgenomen, werd De Waal Straat in stand gehouden. De Engelsen hebben het destijds netjes vertaald naar de huidige naam. Sindsdien is de straatnaam nooit meer veranderd en dragen de krant ‘The Wall Street Journal’ en een bekende Hollywoodfilm ook deze bekende naam met zich mee.

Kenmerken van Wall Street

New York Stock Exchange

Bij een Amerikaanse beroemde plaats horen uiteraard beroemde kenmerken. Nadat de uitbater van de beurs in New York (de New York Stock Exchange) het hoofdkantoor in 1817 op Wall Street vestigde, heeft de straat een vlucht genomen als nieuw financieel district.

 

Vroeger had de New York Stock Exchange een handelsvloer waar beurshandelaren fysiek aanwezig waren en zo hun aandelen kochten of verkochten. Tegenwoordig worden nagenoeg alle transacties verricht via schermen. Het gebouw heeft vandaag de dag meer weg van een museum, gezien de vele toeristen die hier dagelijks een rondleiding krijgen.

Charging Bull

Een ander bekend kenmerk van Wall Street is de ‘Charging Bull’. Het bronzen beeld van een stier staat voor een zogenoemde ‘bullmarkt’, dit is een andere naam voor een stijgende aandelenmarkt.

Het beeld werd in 1989 ongevraagd neergezet en daarom later weer door de New Yorkse gemeente verwijderd. Door protesten van de inwoners werd de stier alsnog teruggeplaatst. Een vergelijkbaar beeld staat voor Beursplein 5 in Amsterdam.

Federal Hall

Tot slot is op Wall Street de Federal Hall te vinden. In dit gebouw vond de eerste inauguratie plaats van George Washington, de eerste president van de Verenigde Staten. Inmiddels is de Amerikaanse regering verplaatst naar het Pentagon in de hoofdstad van het land, maar de Federal Hall is nog altijd te bezoeken.

 

Wall Street in opspraak

Ondanks dat Wall Street geliefd is bij toeristen en bankiers, heeft het zakendistrict niet bij alle mensen een goede naam. Door de hoge bonussen die hier aan de topmannen worden uitgekeerd, hebben veel mensen geen goed woord over voor deze graaicultuur.

Daarnaast wordt Wall Street gezien als de veroorzaker van de financiële crisis die in 2008 ontstond. Om de winsten van de banken nog verder op te pompen, werden klanten producten met ongeoorloofde risico’s aangepraat.

Toen later bleek dat deze financiële producten zo complex waren dat de bank ze zelf niet begreep en bovendien waardeloos bleken te zijn, stortte de Amerikaanse economie in een diepe recessie.

Deze crisis breidde zich vervolgens als een olievlek uit over de hele wereld. Sindsdien is door deze banken voor miljarden aan schikkingen getroffen om verdere straffen te ontlopen.

De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging. De auteur heeft geen positie in één van voornoemde financiële instrumenten.


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.