Xetra

XETRA | LYNX aandelenmarkten & effectenbeurzen

Xetra is de elektronische beurs van de Frankfurt Stock Exchange (FWB) en de referentiemarkt voor de beurshandel in Duitse aandelen en ETF’s. De term Xetra staat voor elektronischer börsenhandel, oftewel elektronische beurshandel. Xetra is eigendom van Deutsche Börse AG.

Het Xetra-handelsplatform werd in 1997 geïntroduceerd en is gebaseerd op een volledig elektronisch handelssysteem dat alle aan- en verkooporders van gelicentieerde handelaren verwerkt in een centraal computersysteem en orders volledig elektronisch combineert. Vandaag de dag is Xetra goed voor meer dan 90 procent van alle aandelenhandel op alle Duitse beurzen. Ongeveer 25 procent van alle orders en ongeveer 10 procent van het totale handelsvolume is afkomstig van particuliere beleggers. Xetra heeft ook een groot marktaandeel in Europa, waar 60 procent van de omzet van DAX-aandelen komt. Daarnaast is Xetra goed voor 30 procent van de totale ETF-markt in Europa.

Door het hoge handelsvolume kunnen smalle spreads worden aangeboden en orders snel worden uitgevoerd. De lage kosten, de hoge snelheid in het matchen van koop- en verkooporders en een grote selectie aan effecten maken Xetra tot een succesverhaal voor Deutsche Börse. Inmiddels hebben ook andere beurzen, zoals Wenen, Praag, Boedapest en vele andere de handelstechnologie van Xetra geïntroduceerd. De vloerhandel in Frankfurt maakt ook gebruik van Xetra. In de gespecialiseerde handel berekent Xetra de prijs en houden de specialisten de uitvoering in de gaten.


Kosten

Beleggen op Xetra via LYNX

Via LYNX kunt u al handelen in aandelen op Xetra vanaf 6,00 euro per transactie. ETF’s, ETC’s en ETN’s kunnen via LYNX worden verhandeld tegen dezelfde goedkope orderkosten.

Xetra kosten

ProductCommissieMinimumOrdervolume EUR 3.500
Aandelen0,14%EUR 6,00EUR 6,00
ETF's0,14%EUR 6,00EUR 6,00
ETC's0,14%EUR 6,00EUR 6,00
ETN's0,14%EUR 6,00EUR 6,00

Rekenvoorbeeld met een ordervolume van 7.500 EUR: 7.500 * 0.14 % = 10,50 EUR. Dat is boven het minimum van 6 EUR, dus de orderkosten zijn 10,50 EUR.

Een overzicht van alle gehanteerde tarieven vindt u op onze tarieven pagina.

Xetra-orderboek

Als klant van LYNX kunt u zich te allen tijde abonneren op koersdata (real-time prijzen) via het accountmanagement van uw portefeuille. Voor veel van de onderliggende waarden levert LYNX u naast de gegevens van niveau I ook gegevens van niveau II, die u inzicht geven in het Xetra-orderboek. Dit betekent dat u naast de beste bied- en laatkoers (inclusief verhandeld volume) ook de bied- en laatkoersen lager in het orderboek van uw handelsplatform kunt zien.


Openingstijden

Openingstijden Xetra

De openingstijden van  Xetra zijn van 9:00 – 17:30 uur op elke handelsdag.

ProductXetra Openingstijden
AandelenMa. - Vr. 09:00 - 17:30 uur.
ETP'sMa. - Vr. 09:00 - 17:30 uur.

Voor meer informatie over Xetra verwijzen we u door naar de website van Xetra.