Euro

Alles wat u moet weten over de Euro: Euro wisselkoers, de grafiek, de ontwikkeling, de geschiedenis van de Euro en de Valuta Calculator.

Realtime Euro koers

Tickercode: EUR

Laatste koersupdate:--- uur

---
---
---
---
---
Hoogste dagkoers
---
Laagste dagkoers
---

Grafiek Euro

  • 1 D
  • 1 W
  • 1 M
  • 6 M
  • YTD
  • 1 J
  • 5 J
  • Max

EUR/USD Koers

Laatste koers --
Verschil --
Tijd --
Datum --
Slotkoers vorige handelsdag --
Van basisvaluta
Naar
1 EUR USD

Historische wisselkoers: EUR/USD

Periode:
Datum Slotkoers vorige handelsdag Openingskoers Hoog Laag

Valuta: Euro (EUR)

Betekenis

De euro is de officiële gemeenschappelijke munteenheid van negentien EU-lidstaten die samen de Eurozone vormen, evenals zes andere Europese landen. Met de introductie werd de euro de op een na meest verhandelde valuta ter wereld na de Amerikaanse dollar. Deelnemende landen zijn de EU-landen: Frankrijk, België, Duitsland, Italië, Spanje, Nederland, Ierland, Finland, Estland, Letland, Litouwen, Portugal, Oostenrijk, Slowakije, Griekenland, Luxemburg, Slovenië, Cyprus en Malta. Daarnaast is de euro ook de officiële munteenheid in Andorra, Monaco, San Marino, Vaticaanstad, Montenegro en Kosovo.

Geschiedenis

Een paar jaar na het einde van het Bretton-Woods stelsel van vaste wisselkoersen werd in 1979 het Europees Monetair Stelsel (EMS) ingevoerd. Het EMS is in het leven geroepen om schommelingen in Europese valuta’s binnen bepaalde marges te houden. Met dit doel creëerde de ECU voor de eerste keer een Europese munteenheid die bestaat uit een mandje van Europese valuta’s.

De euro werd op 1 januari 1999 geïntroduceerd als boekgeld bij de oprichting van de Europese Centrale Bank. Vanaf toen werd ook vastgesteld tegen welke koers de verschillende nationale valuta in de euro werden opgenomen. Op 2 januari 1999 waren alle aandelen op de beurzen van de deelnemende landen al in euro’s genoteerd. Drie jaar later, op 1 januari 2002 werd ook in ieder deelnemend land het contante geld vervangen voor de euro als wettig betaalmiddel.

Algemene informatie

Monetaire beleidsbeslissingen in het eurogebied worden door de Europese Centrale Bank (ECB) genomen, gevestigd in Frankfurt. Een euro is verdeeld in 100 cent en wordt weergegeven met het symbool €. Het valutapaar EUR/USD geeft de verhouding tussen de euro en de Amerikaanse dollar weer.