De onderliggende waarde is de basis waarop een afgeleid product, zoals een optie of future gebaseerd is. Dit zijn bezittingen zoals bijvoorbeeld aandelen, indices, obligaties, grondstoffen (commodities), metalen of valuta. De onderliggende waarde wordt gebruikt bij de berekening van de waarde van derivaten die hiervan zijn afgeleid.

Definitie onderliggende waarde: de (financiële) waarde waarop een afgeleid instrument (derivaat) betrekking heeft. Deze financiële waarde kan verschillende vormen aannemen. Aandelen, obligaties, indices, grondstoffen en edelmetalen zijn allen waarden waarop afgeleide producten (bijvoorbeeld opties of futures) bestaan.

Specifieke uitleg over de onderliggende waarde bij: opties, AEX opties en aandelen vindt u in dit artikel.

aex index aandelen

Betekenis onderliggende waarde

Wat is onderliggende waarde?

De onderliggende waarde is het product waarvan derivaten zijn afgeleid. Derivaten, ofwel afgeleide producten, zijn bijvoorbeeld opties en futures.

Een onderliggende waarde kan verschillende vormen aannemen. De meest bekende zijn aandelen, maar ook op obligaties, edelmetalen, valuta of grondstoffen bestaan afgeleide producten. Met opties en futures kun je met een hefboom inspelen op de beweging van deze financiële waarde.

Onderliggende waarde optie

De onderliggende waarde van een optiecontract bestaat uit een bepaald aantal aandelen, valuta of grondstoffen. Het standaardaantal aandelen is 100, maar hier wordt in sommige gevallen van afgeweken. Voor aandelen Adyen is het bijvoorbeeld 10, terwijl in Italië en het Verenigd Koninkrijk vaak 1000 als standaardaantal geldt. Met een optie heb je dan ook het recht of de plicht om het vooraf vastgestelde aantal aandelen voor een bepaalde prijs te kopen of verkopen. Dit werkt niet alleen zo met aandelen. Ook voor valuta, edelmetalen of commodities zijn standaardhoeveelheden afgesproken waarvan de waarde wordt afgeleid. Pas op: de waarde van een optie wordt niet alleen bepaald door het onderliggende product. De optiegrieken spelen hierbij ook een belangrijke rol.

Optie AEX onderliggende waarde

De onderliggende waarde van een AEX optie is de AEX index. Deze index bestaat uit 25 Nederlandse aandelen met de grootste verhandelbaarheid (free float). Met een AEX optie speel je dus in op een beweging in de onderliggende aandelen van de index.

Onderliggende waarde aandelen

De onderliggende waarde van aandelen is het bedrijf. Aangezien aandelen geen afgeleide zijn van het bedrijf, maar een stukje eigendomsrecht, hebben aandelen geen onderliggende waarde. Met aandelen kan je net zoals bij opties en futures inspelen op de resultaten. Dit doe je echter als eigenaar. Je bezit het product/bedrijf zelf en niet een financieel product wat hiervan is afgeleid. Wat dat betreft zijn aandelen eigenlijk beter te vergelijken met het bezit van een auto of een huis. Daarbij profiteer je ook van een waardestijging en heb je last van een daling. Het blijft echter tastbaar en geen financieel derivaat.

Ontdek Fundamentele Analyse in het TWS Handelsplatform

Bij LYNX is het mogelijk om uitgebreide fundamentele analyse data terug te vinden in het TWS Handelsplatform. Ontdek het zelf:

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart