Dit artikel over de zilverprijs wordt regelmatig geüpdatet met de laatste stand van zaken.

 

De zilverprijs liet in 2020 een enorme stijging zien, maar heeft de afgelopen tien maanden voornamelijk zijwaarts bewogen. De koers van zilver presteerde lange tijd slechter dan goud, maar de populariteit is recentelijk weer flink toegenomen. In dit artikel bespreek ik de laatste verwachtingen van de zilverprijs voor 2021. We bekijken zowel de fundamentele beweegredenen als de technische signalen die de grafiek geeft.

 

Beleggen in zilver

Update 9 juni 2021:

De afgelopen maanden zijn diverse grondstoffenprijzen hard opgelopen. Voor veel bruikbare grondstoffen is dit een logisch gevolg van de heropening van diverse economieën, waardoor de vraag naar deze grondstoffen weer is toegenomen. Als de vraag naar goederen en diensten toeneemt, stijgt de prijs van goederen en diensten, evenals de prijs van de grondstoffen die worden gebruikt om die goederen en diensten te produceren.

Stijgende grondstoffenprijzen zijn een goede leading indicator van inflatie. De prijzen reageren snel op economische veranderingen, zoals een toename van de vraag. Omdat grondstoffenprijzen doorgaans stijgen wanneer de inflatie versnelt, bieden ze ook enige bescherming tegen de gevolgen van inflatie.

Bij goud hebben we grote bewegingen gezien, waarbij de koers eerst met bijna 20% onderuit ging om vervolgens weer met circa 13% te herstellen. Zilver daalde met maar liefst 25% maar wist ook veel sneller weer te herstellen. Per saldo beweegt de zilverprijs daardoor al ruim 10 maanden in een ruime zijwaartse bandbreedte. Begin februari was een spike te zien waarbij de bovenkant van deze range werd getest. Deze pump was echter niet houdbaar en werd veroorzaakt door de speculanten op het reddit-forum die de koers van zilver probeerden te ‘manipuleren’. Een opwaartse uitbraak uit deze bandbreedte kan een grotere stijging gaan veroorzaken.

zilverprijs verwachting 2021 | Beleggen in zilver | Verwachtingen prijs zilver | Zilver beleggen

Update 1 februari 2021: Reddit/Wallstreetbets richt vizier op zilver

Afgelopen week was een knotsgekke week waarin een stel fanatiekelingen op een reddit forum de hele beurswereld op zijn kop zette. Het aandeel GameStop staat nog altijd op bizarre hoogtes en ook andere aandelen met een hoge short ratio zijn slachtoffer geworden van short squeezes. Het lijkt te bizar voor woorden, maar sinds donderdag gaat er ook een post viraal waarin opgeroepen wordt om de zilverprijs te stuwen.

Onder de titel “the biggest short squeeze in the world’ staan ruim 15.000 reacties van fanatiekelingen die de zilverprijs graag naar $ 1000 willen laten schieten. Nou lijkt dat een beetje te veel gevraagd, maar de zilverprijs is toch echt in beweging gekomen. In twee dagen tijd liep de zilverprijs met 8% op en vandaag stond de zilverprijs even 10% hoger en werd daarmee aan de $30 grens geroken.  Eerder al brak de zilverprijs uit de hieronder ingetekende driehoek. U zou kunnen stellen dat de stijging er sowieso al zat aan te komen, want het koersdoel van dit patroon ligt op circa $ 33.

Is een grotere short squeeze bij zilver mogelijk?

Omdat de zilvermarkt redelijk illiquide is en de productie van zilver de vraag niet echt kan bijbenen kan dit interessant worden. Om dit moment noteert de zilverprijs van fysiek zilver meer dan 30% boven de spotprijs. De spotprijs is wat u en ik te zien krijgen in het handelsplatform (XAGUSD) of de prijs van de future die het eerst afloopt. De vraag naar fysiek zilver is zo hoog, dat vele Amerikaanse websites over het weekend zelfs even offline gingen.

Als we kijken naar het CFTC-rapport, merken we op dat de institutionele beleggers (grote banken en hedgefunds) enorme shortposities hebben op zilver. De vraag is nog maar hoe dit gaat aflopen. Indien er veel derivaten long worden gekocht, kunnen de kopers mogelijk gaan voor fysieke levering van het zilver. En juist die mogelijkheid zal nog wel eens voor een short squeeze kunnen gaan zorgen. Als brokers de zilver niet kunnen leveren zal de prijs mogelijk veel verder stijgen. Uiteraard komen de shorters dan in problemen en kan een klassieke short squeeze ontstaan.

Algemene informatie over zilver

Wat is zilver en waarvoor wordt het gebruikt?

Goud en zilver worden vaak in één adem genoemd. Beide zijn al vroegtijdig gebruikt als betaalmiddel en worden als vrij schaars beschouwd. Zilver is een scheikundig element dat al circa 4000-3500 jaar voor Christus werd gescheiden van lood op eilanden in de Egeïsche Zee en Anatolië. Het heeft het symbool Ag en atoomnummer 47. Het edelmetaal wordt aangetroffen in ertsen die vaak zowel zink, koper als zilver bevatten.

Zilver is iets harder dan goud maar toch een eenvoudig te bewerken metaal. Het beschikt over een ‘zilverkleurige’ witte glans en heeft van alle metalen de beste elektrische geleidbaarheid en de laagste overgangsweerstand. Zilver geleidt het beste warmte en heeft de hoogste optische reflectie. Hoewel het metaal stabiel is in zuivere lucht en water, zal het verkleuren indien het wordt blootgesteld aan ozon of waterstofsulfide. In het geval dat zilver met zwavel of verbindingen daarvan in aanraking komt vormt zich een zwarte laag van zilversulfide. Deze laag is echter weer schoon te maken.

Tot ver in de 20e eeuw waren munten van zilver en goud de belangrijkste betaalmiddelen op aarde. Er zijn minstens veertien talen waarin het woord zilver ook geld betekent. Bekende voorbeelden zijn het Spaanse plata en het Franse argent. Zilver wordt vandaag de dag enorm veel gebruikt voor industriële toepassingen. Niet alleen is het metaal gewild voor sieraden en zilveren voorwerpen als bestek. Maar ook wordt het veel gebruikt in elektronica, medische apparaten, batterijen en ook zonnepanelen bevatten kleine hoeveelheden zilver. In de tandheelkunde wordt zilver gebruikt in een legering met kwik. Het edelmetaal wordt ook gebruikt om voorwerpen gemaakt van minderwaardige metalen te verzilveren.

Hoe komt de zilverprijs tot stand?

De spot prijs van zilver wordt bepaald door het termijncontract (future) van de maand met het meeste volume. Dit is meestal het contract met de dichtstbijzijnde expiratiedatum. Deze futures worden verhandeld via verschillende grondstoffenbeurzen zoals de COMEX van CME Group. De waarde van zilver wordt dus direct bepaald door handelaren, vraag en aanbod.

Grondstoffenbedrijven gebruiken futures om een gegarandeerde prijs voor grondstoffen zoals zilver of olie vast te leggen. Deze termijncontracten garanderen dat ze de onderliggende waarde kunnen kopen of verkopen tegen een vaste prijs en op een vooraf bepaalde datum. Zulke overeenkomsten zorgen voor een aanzienlijk verlaging van het risico.

Zilver wordt vaak gezien als het kleinere broertje van goud. De zilvermarkt is dan ook veel kleiner dan de goudmarkt, waardoor de prijsbewegingen nog veel volatieler kunnen zijn. Zilver heeft een hogere beta dan goud. Dat betekent dat de zilverprijs met een hogere volatiliteit reageert op de brede marktvolatiliteit. Uiteraard werkt dit effect zowel naar boven als naar beneden. Net als goud biedt zilver enige bescherming tegen inflatie, valutarisico’s en beursdalingen. Veel traditionele beleggers hebben liever geen goud en zilver in de portefeuille aangezien het niet rendeert.  Het glanzende metaal geeft namelijk geen dividend, enkel koerswinsten kunnen zorgen voor rendement.

Historisch gezien hebben goud en zilver een lage correlatie met aandelen. Een klein percentage aan grondstoffen, waaronder goud en zilver, kunnen het risico van een goed gespreide portefeuille daardoor omlaag brengen. 

De zilverprijs wordt wereldwijd meestal uitgedrukt in dollars. Maar sinds de invoering van de euro wordt de zilverprijs steeds vaker ook in euro’s getoond. De euro/dollar koers kent namelijk flinke schommelingen, waardoor deze ook van grote invloed kan zijn op de zilverprijs. De zilverprijs wordt uitgedrukt in troy per ounce en 1 troy ounce staat gelijk aan 31,1034768 gram. Indien de zilverprijs bijvoorbeeld op $ 16 staat, betaal je dus $ 16 voor iets meer dan 31 gram zilver.

Vraag naar zilver

De vraag naar zilver zit al jaren in de lift doordat de industriële vraag ernaar toeneemt. Zilver wordt bijvoorbeeld veel gebruikt in zonnepanelen en de vraag hiernaar stijgt exponentieel door de energietransitie. Met behulp van zilver kunnen batterijen met een hogere capaciteit worden gemaakt, en ook naar batterijen stijgt de vraag ongekend hard. Bovenop de stijgende vraag staat een dalend aanbod.

Sinds de coronacrisis is de prijs van zilver enorm gestegen. De vraag naar het edelmetaal lijkt te zijn toegenomen vanwege inflatoire redenen. Om de coronacrisis te bestrijden, zijn overheden en centrale banken massaal aan het geld drukken geslagen. De geldhoeveelheid neemt rap toe en veel beleggers zijn nu bang dat dit vroeg of laat voor inflatie gaat zorgen. Goud en zilver zouden in een dergelijke situatie kunnen genieten van een hogere vraag. De hedge tegen inflatie is dan ook het eerste argument voor een stijgende zilverprijs de komende jaren. Bovendien fungeren zowel goud als zilver nog altijd als een veilige haven. Bij politieke of economische onrust grijpen beleggers steeds weer naar de edelmetalen. Een gemuteerde variant van het coronavirus of een economische crisis kunnen de zilverprijs eveneens de lucht in laten schieten.

Goud/zilver ratio

Grondstofbeleggers stellen zich wel eens de vraag of ze nu moeten beleggen in zilver of in goud. De zilvermarkt is een stuk kleiner dan de goudmarkt waardoor deze ook volatieler is. Dezelfde hoeveelheid geld dat de zilvermarkt instroomt heeft vaak grotere impact op de zilverprijs dan dezelfde inflow zou hebben op de goudprijs. Hierdoor zijn de potentiële rendementen misschien groter, met uiteraard met de bijbehorende grotere risico’s.

Het kan interessant zijn om te kijken naar de historische verhoudingen van de goud/zilver ratio. Deze ratio drukt uit hoe goud gewaardeerd is ten opzichte van zilver. In 1840 was deze ratio 15,5, maar in 1990 stond deze ratio op 99. Dat betekent dat goud destijds 99 keer duurder was dan zilver op dat moment. In de jaren daarna, toen de edelmetalen een enorme stijging lieten zien, presteerden zilver veel beter waardoor de ratio daalde tot 31 in 2011.

In april 2020 was de gold to silver ratio opgelopen tot een nieuw ongekend hoog niveau van 114,77. Het afgelopen half jaar lijkt de stijgende trend van deze ratio doorbroken. In de grafiek hieronder zien we hoe de ratio langzaam weer afneemt, wat betekent dat zilver het de afgelopen periode beter gedaan heeft dan goud. Een ratio van rond de 70 is historisch gezien echter nog altijd relatief hoog. Als u denkt dat deze ratio verder zal afnemen is het de moeite waard om mogelijk een grotere positie in zilver dan in goud te nemen.

De afbeelding hieronder toont de gold to silver ratio.

zilverprijs verwachting 2021 | gold to silver ratio | Beleggen in zilver | Verwachtingen prijs zilver | Zilver beleggenBron: https://www.macrotrends.net/1441/gold-to-silver-ratio

Technische analyse van de zilverprijs: lange termijngrafiek zilverprijs

De koers van zilver heeft de afgelopen anderhalf jaar enorme bewegingen laten zien. Tijdens de coronacrash kwam de prijs nog even onder de $ 12, maar in de zomer van 2020 zagen we een gigantische stijging tot circa $ 30 per troy ounce zilver.

Vervolgens heeft de zilverprijs een enorme correctie laten zien, maar daarmee werd het voormalige uitbraakniveau rond de $ 21 / $ 22 teruggetest. Deze oude koerstoppen uit 2014 en 2016 hebben de koers prachtig opgevangen en zilver heeft een hogere lange termijn bodem achtergelaten op de grafiek.Vervolgens werd in januari een hogere koersbodem gevormd op circa $ 24.

Zilverprijs verwachting 2021

De bewegingen van de afgelopen 10 maanden hebben een ascending triangle patroon gevormd op de grafiek. Dit patroon kenmerkt zich door gelijke toppen en hogere bodems, waardoor er een stijgende driehoek ontstaat. Het gaat hier dus mogelijk om een consolidatie binnen de stijgende trend die binnenkort zal worden hervat. Bij een doorbraak van de weerstand op $ 30 zal het patroon worden geactiveerd en kunnen enorme stijgingen volgen.

Het eerste koersdoel ligt rond de $ 36 waar in 2011 en 2012 meerdere koerstoppen werden gevormd. Hogere koersen en uiteindelijk een test van de toppen uit 2011 op $ 49 behoren ook tot de mogelijkheden.

zilverprijs verwachting 2021 Beleggen in zilver | Verwachtingen prijs zilver | Zilver beleggen

Beleggen in zilver via LYNX

De manieren om te beleggen in zilver zijn groot. Hieronder licht ik ze kort toe.

Fysiek zilver kopen

Via verschillende websites en bedrijven is het mogelijk om fysiek zilver te kopen in de vorm van zilverbaren of zilveren munten. Het nadeel hiervan is dat u deze aankopen ergens veilig moet kunnen opslaan, waar in het algemeen kosten voor in rekening worden gebracht. Omdat deze vorm van beleggen in zilver veel rompslomp en kosten met zich meebrengt, zijn er andere manieren in het leven geroepen om in te kunnen spelen op de zilverprijs.

Zilver futures

Afgeleide producten waarmee u kunt inspelen op de zilverprijs, zoals futures, worden veel gebruikt door handelaren. De meest bekende is de future op de zilverprijs (SI). Dagelijks worden honderdduizenden contracten verhandeld, waardoor deze future maatgevend is voor de totstandkoming van de zilverprijs. Deze future vertegenwoordigt 5000 keer de onderliggende waarde, waardoor u bij 1 dollar beweging $ 5000 verdient of verliest.

De future heeft een fysieke levering, wat inhoudt dat u daadwerkelijk zilver thuis geleverd krijgt als het contract expireert. Omdat de meeste beleggers niet op een vrachtwagen vol met zilverbaren zitten te wachten, is via het TWS Handelsplatform niet mogelijk om deze future te laten expireren. Vier weken voor de expiratie van de future kunt u via LYNX niet meer handelen in dit product. Zo’n twee dagen voor deze “cutoff” worden uw posities automatisch gesloten om fysieke levering te voorkomen.

Zilveprijs verwachting 2019 - Zilverprijs in het LYNX Handelsplatform - Zilverprijs inkoop

Zilver opties en turbo’s

Opties en turbo’s zijn andere derivaten die u in staat stellen op bewegingen in de zilverprijs in te spelen. Uiteraard kunt u deze producten via het TWS Handelsplatform aan- en verkopen. Vaak handelt u middels deze producten met een grote hefboom, waardoor voorzichtigheid op zijn plaats is.

Beleggen in zilver via een ETF

Een Exchange-Traded Fund (afgekort ETF) is een mandje beleggingen dat net als een aandeel wordt verhandeld op de beurs. Zo een ETF wordt in het algemeen gebruikt om een specifieke marktindex te volgen, waardoor deze producten vaak indextrackers genoemd worden. Er zijn echter ook ETF’s die andere onderliggende waarden volgen. Zo kan iemand die in zilver wil beleggen een ETF kopen die de zilverprijs bijvoorbeeld één-op-één volgt. Maar er zijn ook ETF’s die in meerdere grondstoffen tegelijk beleggen.

 Afkorting   Naam   Onderpand     Valuta 
 VZLC ETFS PHYSICAL SILVER  Fysiek    EUR
 SLV iShares Silver Trust  Fysiek    USD

 

Beleggen in zilvermijnaandelen

Daarnaast is het mogelijk om aandelen te kopen van zilvermijn bedrijven. Deze bedrijven profiteren enorm bij een stijgende zilverprijs, aangezien zij het edelmetaal delven. Door aandelen te kopen van deze bedrijven speelt u dus indirect in op de zilverprijs. Deze zilvermijnaandelen kunt u ook zien als zilver met een hefboom. De koersen van deze zilvermijnaandelen bewegen vaak veel heftiger, waardoor de koersuitslagen zowel naar boven als beneden met een multiplier van minstens 3 bewegen. Hieronder vindt u een overzicht van de vijf grootste zilvermijnaandelen die via LYNX verhandelbaar zijn. Kijk daarnaast hier voor een artikel over de beste zilvermijnaandelen

 Afkorting  Naam
 FES Fresnillo
 KGHA KGHM Polska Miedz
 GLEN Glencore
 PAAS Pan American Silver
 HOC Hochschild Mining

Zelf inspelen op de zilverprijs via LYNX?

Via het TWS handelsplatform kunt u op verschillende manieren beleggen in zilver. U kunt inspelen op de zilverprijs door middel van aandelen, opties, futures, ETF’s en Sprinters. Bekijk ons aanbod.

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.