Zilverprijs verwachting 2024: stijgt zilver naar $34?

Door Justin Blekemolen


London Silber Spot
ISIN: XC0009653103
|
Ticker: XAGUSD
|
Valuta: USD
Artikel laten voorlezen

Geschatte leestijd: 11 minutes

zilverprijs per gram - zilverprijs verwachting - zilverprijs vandaag
Met de goudprijs op een all-time high, zijn beleggers ook benieuwd naar de verwachting van de zilverprijs.

In dit artikel bespreken we het laatste zilvernieuws, maken we een technische analyse en vertellen we op welke manier u kunt beleggen in de zilverprijs.

Dit artikel over de zilverprijs verwachting wordt regelmatig geüpdatet met de laatste stand van zaken. Bent u op zoek naar een broker om in zilver en andere grondstoffen te handelen, klik dan hier.

Zilverprijs verwachting 2024

De recente stijging van de zilverprijs wordt beïnvloed door verschillende factoren. Een belangrijke drijfveer is de toenemende industriële vraag, met name vanuit sectoren zoals zonne-energie en elektrificatie. Dit wordt verder ondersteund door innovaties in de fotovoltaïsche industrie en de automobielsector, waar zilver essentieel is voor de productie van hoogefficiënte zonnecellen en elektronische componenten.

Een ander aspect is het beperkte aanbod, met name door tekorten in mijnproductie en recycling, die niet lijken te voldoen aan de groeiende vraag. De totale vraag naar zilver wordt verwacht om de komende jaren aanzienlijk te stijgen, tegelijkertijd zal het aanbod iets afnemen.

Economische factoren spelen eveneens een grote rol. De vraag naar edelmetalen als bescherming van koopkracht tegen inflatie heeft historisch een grote correlatie gekend. Daarnaast kunnen verwachte verlagingen van de rentetarieven in de VS in de tweede helft van 2024 de investeringsinteresse in zilver versterken. De onzekerheid door de oorlog in Oekraïne en het Midden-Oosten draagt eveneens bij aan een hogere vraag naar vluchthavens als goud en zilver.

Tot slot, de technische analyse suggereert dat de zilverprijs nog veel verder kan stijgen. Welke signalen de grafiek geeft zullen we hieronder bespreken.

Technische analyse zilverprijs

Verwachting zilverprijs 2024 & 2025

De zilverprijs heeft na het sterke herstel in 2020 niet veel beleggers meer weten te bekoren. Op de weekgrafiek hieronder zien we wel veel volatiliteit, maar per saldo kwam zilver niet ver van zijn plek. Daar lijkt nu verandering in te komen, want de zilverprijs lijkt een technisch bodempatroon af te ronden.

We hebben het hier over het omgekeerde hoofd&schouder patroon. Met de bewegingen van de afgelopen jaren is dat technische bodempatroon op de grafiek zichtbaar geworden. De afstand van het hoofd op ongeveer $ 18 tot en met de neklijn op pakweg $ 26 bedraagt $ 8. Deze afstand kunnen we bij het uitbraakpunt op $ 26 optellen en daarmee bedraagt het koersdoel voor zilver $ 34. Het ziet er dus naar uit dat de zilverprijs hard op weg is richting de $ 35, waar het glanzende metaal voor het laatst in 2012 op te zien was.

Het technische beeld voor zilver oogt dus positief en enkel een terugval onder de neklijn zal het positieve beeld vertroebelen. Een doorbraak onder de 200EMA en steun op $ 22 zal ruimte vrij maken voor een grotere daling.

Technische analyse zilverprijs

Zilver in 2025 naar een all-time high?

Als zilver de stijgende trend weet door te zetten en ook boven de toppen op $ 35+ weet te breken, dan lijken recordprijzen in het verschiet te liggen. Boven de $ 35,40 krijgt zilver ruimte voor een stijging richting de $ 44 (top 22 augustus 2011) en uiteindelijk ligt de all-time high op 49,81 (top april 2011).

Zilver vraag en aanbod verwachting

Beleggers kunnen ook hoop putten uit cijfers over vraag en aanbod. Naar verwachting blijft de vraag naar fysiek zilver de komende jaren groter dan het aanbod.

2024 kan mogelijk een recordjaar voor zilver worden, met de verwachting dat de prijzen het hoogste niveau in tien jaar bereiken. De wereldwijde vraag naar zilver zou naar verwachting stijgen tot 1,2 miljard ounces, voornamelijk door een toename in industrieel gebruik in sectoren zoals auto’s, zonnepanelen, sieraden en elektronica.

Volgens Randy Smallwood, CEO van Wheaton Precious Metals, beweegt zilver meestal met goud mee, maar met enige vertraging. Het bedrijf verwacht dit jaar een stijging van 9% in de vraag naar zilverwerk en een stijging van 6% in de vraag naar sieraden, waarbij India naar verwachting de toename in sieradenaankopen zal stimuleren. Een verwacht herstel in consumentenelektronica zou de zilvermarkt ook een extra impuls kunnen geven.

Op korte termijn kan een vertragende Chinese economie en verminderde kans op renteverlagingen in de VS een obstakel vormen voor institutionele investeringen in zilver. De situatie zou echter kunnen keren in de tweede helft van 2024, wanneer de meeste marktanalisten verwachten dat de Amerikaanse Federal Reserve de rentetarieven zal verlagen.

Goud/zilver ratio

Grondstofbeleggers vragen zich wel eens af of ze moeten beleggen in zilver of in goud. De zilvermarkt is een stuk kleiner dan de goudmarkt, waardoor deze ook volatieler is. Dezelfde hoeveelheid geld die de zilvermarkt instroomt heeft vaak grotere impact op de zilverprijs dan dezelfde inflow zou hebben op de goudprijs. Hierdoor zijn de potentiële rendementen misschien groter, met uiteraard de bijbehorende grotere risico’s.

Het kan interessant zijn om te kijken naar de historische verhoudingen van de goud/zilver ratio. Deze ratio drukt uit hoe goud gewaardeerd is ten opzichte van zilver. In 1840 was deze ratio 15,5, maar in 1990 stond deze ratio op 99. Dat betekent dat goud destijds 99 keer duurder was dan zilver op dat moment. In de jaren daarna, toen de edelmetalen een enorme stijging lieten zien, presteerde zilver veel beter waardoor de ratio daalde tot 31 in 2011.

In april 2020 was de gold to silver ratio opgelopen tot een ongekend hoog niveau van 114,77. In de grafiek hieronder zien we hoe de ratio daarna snel weer is gezakt tot niveaus uit 2014/2017. Het afgelopen jaar is de ratio echter weer snel opgelopen tot iets boven de 90. Als u denkt dat deze ratio verder zal afnemen, is het de moeite waard om een grotere positie in zilver dan in goud te overwegen.

Goud/zilver ratio
Macrotrends: Gold to Silver Ratio – 100 Year Historical Chart

Algemene informatie over zilver

Wat is zilver en waarvoor wordt het gebruikt?

Goud en zilver worden vaak in één adem genoemd. Beide zijn al vroegtijdig gebruikt als betaalmiddel en worden als vrij schaars beschouwd. Zilver is een scheikundig element dat al circa 4000-3500 jaar voor Christus werd gescheiden van lood op eilanden in de Egeïsche Zee en Anatolië. Het heeft het symbool Ag en atoomnummer 47. Het edelmetaal wordt aangetroffen in ertsen die vaak zowel zink, koper als zilver bevatten.

Zilver is iets harder dan goud maar toch een eenvoudig te bewerken metaal. Het beschikt over een ‘zilverkleurige’ witte glans en heeft van alle metalen de beste elektrische geleidbaarheid en de laagste overgangsweerstand. Zilver geleidt het beste warmte en heeft de hoogste optische reflectie. Hoewel het metaal stabiel is in zuivere lucht en water, zal het verkleuren indien het wordt blootgesteld aan ozon of waterstofsulfide. In het geval dat zilver met zwavel of verbindingen daarvan in aanraking komt vormt zich een zwarte laag van zilversulfide. Deze laag is echter weer schoon te maken.

Tot ver in de 20e eeuw waren munten van zilver en goud de belangrijkste betaalmiddelen op aarde. Er zijn minstens veertien talen waarin het woord zilver ook geld betekent. Bekende voorbeelden zijn het Spaanse plata en het Franse argent. Zilver wordt vandaag de dag enorm veel gebruikt voor industriële toepassingen. Niet alleen is het metaal gewild voor sieraden en zilveren voorwerpen als bestek. Maar ook wordt het veel gebruikt in elektronica, medische apparaten, batterijen en ook zonnepanelen bevatten kleine hoeveelheden zilver. In de tandheelkunde wordt zilver gebruikt in een legering met kwik. Het edelmetaal wordt ook gebruikt om voorwerpen gemaakt van minderwaardige metalen te verzilveren.

Hoe komt de zilverprijs tot stand?

De spotprijs van zilver wordt bepaald door het termijncontract (future) van de maand met het meeste volume. Dit is meestal het contract met de dichtstbijzijnde expiratiedatum. Deze futures worden verhandeld via verschillende grondstoffenbeurzen zoals de COMEX van CME Group. De waarde van zilver wordt dus direct bepaald door handelaren, vraag en aanbod.

Grondstoffenbedrijven gebruiken futures om een gegarandeerde prijs voor grondstoffen zoals zilver of olie vast te leggen. Deze termijncontracten garanderen dat ze de onderliggende waarde kunnen kopen of verkopen tegen een vaste prijs en op een vooraf bepaalde datum. Zulke overeenkomsten zorgen voor een aanzienlijke verlaging van het risico.

Zilver wordt vaak gezien als het kleinere broertje van goud. De zilvermarkt is dan ook veel kleiner dan de goudmarkt, waardoor de prijsbewegingen nog veel volatieler kunnen zijn. Zilver heeft een hogere beta dan goud. Dat betekent dat de zilverprijs met een hogere volatiliteit reageert op de brede marktvolatiliteit. Uiteraard werkt dit effect zowel naar boven als naar beneden. Net als goud biedt zilver enige bescherming tegen inflatie, valutarisico’s en beursdalingen. Veel traditionele beleggers hebben liever geen goud en zilver in de portefeuille, aangezien het niet rendeert. Het glanzende metaal geeft namelijk geen dividend, enkel koerswinsten kunnen zorgen voor rendement.

Historisch gezien hebben goud en zilver een lage correlatie met aandelen. Een klein percentage aan grondstoffen, waaronder goud en zilver, kunnen het risico van een goed gespreide portefeuille daardoor omlaagbrengen. 

De zilverprijs wordt wereldwijd meestal uitgedrukt in dollars. Maar sinds de invoering van de euro wordt de zilverprijs steeds vaker ook in euro’s getoond. De euro/dollar koers kent namelijk flinke schommelingen, waardoor deze ook van grote invloed kan zijn op de zilverprijs. De zilverprijs wordt uitgedrukt in troy per ounce en 1 troy ounce staat gelijk aan 31,1034768 gram. Indien de zilverprijs bijvoorbeeld op $ 16 staat, betaal je dus $ 16 voor iets meer dan 31 gram zilver.

Beleggen in zilver via LYNX

De manieren om te beleggen in zilver zijn groot. Maar op welke manieren kan je zilver kopen? Hieronder licht ik ze kort toe.

Fysiek zilver kopen

Via verschillende websites en bedrijven is het mogelijk om fysiek zilver te kopen in de vorm van zilverbaren of zilveren munten. Het nadeel hiervan is dat u deze aankopen ergens veilig moet kunnen opslaan, waar in het algemeen kosten voor in rekening worden gebracht. Omdat deze vorm van beleggen in zilver veel rompslomp en kosten met zich meebrengt, zijn er andere manieren in het leven geroepen om te investeren in zilver.

Zilver futures

Afgeleide producten waarmee u kunt inspelen op de zilverprijs, zoals futures, worden veel gebruikt door handelaren. De meest bekende is de future op de zilverprijs (SI). Dagelijks worden honderdduizenden contracten verhandeld, waardoor deze future maatgevend is voor de totstandkoming van de zilverprijs. Deze future vertegenwoordigt 5000 keer de onderliggende waarde, waardoor u bij 1 dollar beweging $ 5000 verdient of verliest.

De future heeft een fysieke levering, wat inhoudt dat u daadwerkelijk zilver thuis geleverd krijgt als het contract expireert. Omdat de meeste beleggers niet op een vrachtwagen vol met zilverbaren zitten te wachten, is het via het TWS Handelsplatform niet mogelijk om deze future te laten expireren. Vier weken voor de expiratie van de future kunt u via LYNX niet meer handelen in dit product. Zo’n twee dagen voor deze “cutoff” worden uw posities automatisch gesloten om fysieke levering te voorkomen.

Zilver futures - zilver verwachting - zilver kopen - beleggen in zilver
Zilver kopen via LYNX

Zilver opties en gestructureerde producten

Opties en gestructureerde producten zijn andere derivaten die u in staat stellen op bewegingen in de zilverprijs in te spelen. Uiteraard kunt u deze producten via het TWS Handelsplatform aan- en verkopen. Vaak handelt u middels deze producten met een grote hefboom, waardoor voorzichtigheid op zijn plaats is.

Beleggen in zilver via een ETF

Een Exchange-Traded Fund (afgekort ETF) is een mandje beleggingen dat net als een aandeel wordt verhandeld op de beurs. Zo’n ETF wordt in het algemeen gebruikt om een specifieke marktindex te volgen, waardoor deze producten vaak indextrackers genoemd worden. Er zijn echter ook ETF’s die andere onderliggende waarden volgen. Zo kan iemand die in zilver wil beleggen een zilver ETF kopen die de zilverprijs bijvoorbeeld één-op-één volgt. Maar er zijn ook ETF’s die in meerdere grondstoffen tegelijk beleggen.

 Afkorting  Naam  Onderpand   Valuta 
 VZLCETFS PHYSICAL SILVER Fysiek  EUR
 PHAGWisdomTree Physical Silver ETF Fysiek  EUR

Beleggen in zilvermijnaandelen

Daarnaast is het mogelijk om aandelen te kopen van zilvermijnbedrijven. Deze bedrijven profiteren enorm bij een stijgende zilverprijs, aangezien zij het edelmetaal delven. Door aandelen te kopen van deze bedrijven speelt u dus indirect in op de zilverprijs. Deze zilvermijnaandelen kunt u ook zien als zilver met een hefboom. De koersen van deze zilvermijnaandelen bewegen vaak veel heftiger, waardoor de koersuitslagen zowel naar boven als beneden met een multiplier van circa 3 bewegen. Hieronder vindt u een overzicht van 5 interessante zilvermijnaandelen waar u via LYNX in kunt beleggen:

Loading ...
Company name Symbol Market capitalisation Last trade price YTD 1D 1M 1Y
Wheaton Precious Metals Corp. WPM 26,19 59,20 19,98 % 1,49 % 10,02 % 40,09 %
Fortuna Silver Mines Inc. FSM 1,39 4,53 28,29 % -7,17 % -3,92 % 56,42 %
Endeavour Silver Corp. EXK 1,14 4,79 143,15 % 3,35 % 31,59 % 65,17 %
Pan American Silver Corp. PAAS 8,23 23,99 46,91 % 5,80 % 19,59 % 62,09 %
First Majestic Silver Corp. AG 1,89 6,74 9,59 % 3,30 % 5,81 % 16,01 %

Gebruikte bronnen:

The Silver Institute: Global Silver Demand Forecasted To Rise To 1.2 Billion Ounces in 2024 (30/01/2024); https://www.silverinstitute.org/global-silver-demand-forecasted-to-rise-to-1-2-billion-ounces-in-2024/

CNBC: Silver set for a ‘terrific year’ and could outperform gold to hit a 10-year high (06/02/2024); https://www.cnbc.com/2024/02/07/silver-could-hit-10-year-high-and-outperform-gold-says-silver-institute.html

Zelf inspelen op de zilverprijs via LYNX?

Via LYNX kunt u op verschillende manieren beleggen in zilver. U kunt inspelen op de zilverprijs door middel van aandelen, opties, futures, ETF’s en Sprinters. Bekijk ons aanbod.


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.