Aandeel GameStop

Wat is de koers en verwachting van het aandeel GameStop? Lees de laatste analyses van onze analisten en bekijk de actuele beurskoers en grafiek. Bestudeer de fundamentele cijfers, de andere aandelen binnen deze sector, de prestaties van de afgelopen vijf jaar en krijg inzicht in de laatste adviezen en dividenden. Kortom, lees alles wat u moet weten over dit aandeel. Bent u op zoek naar een broker om in Europese en Amerikaanse aandelen te handelen, klik dan hier.

ISIN: US36467W1099
Tickercode: GME | Beurs: ---

Laatste koersupdate:--- uur

---

USD

---USD
---
Hoogste dagkoers
---
Laagste dagkoers
---
Aandeel GameStop kopen De beste aandelen
  • 1 D
  • 1 W
  • 1 M
  • 6 M
  • YTD
  • 1 J
  • 5 J
  • Max
Lees verder

Vorige analyses van het aandeel GameStop

Het aandeel GameStop laat opnieuw een flinke rally zien. Wat drijft deze koersstijging? Worden we allemaal rijk of eindigt deze short squeeze wederom in tranen?
 

Aandeel GameStop (GME)

Eerder dit jaar was het aandeel GameStop hét onderwerp van gesprek. De koers van het aandeel steeg vanaf het begin van dit jaar binnen enkele weken met ruim 2400%. De Reddit speculanten die er vroeg bij waren klommen over elkaar heen om hun rendementen op het populaire beleggingsforum te delen. Sommige beleggers verdienden miljoenen, maar de particulieren die als laatste in GameStop stapten moesten niet veel later de traantjes drogen. De koers daalde met ruim 90% en even leek het Game Over.

In februari stond het aandeel GameStop op de nummer 2 van meest verhandelde aandelen bij LYNX. Na Tesla en Apple werd bovendien het meest gehandeld in opties van GameStop. 

De maand februari stond in het teken van onderzoeken en rechtszaken. Keith Gill, aka Roaring Kitty, de man achter de GameStop-gekte werd door de rechter verhoord vanwege vermeende marktmanipulatie in het aandeel GameStop. Volgens de aanklacht deed Gill zich voor als een nieuwkomer op de beurs, terwijl hij in de financiële sector werkzaam was. Gill ontkent de aantijgingen en benadrukt dat hij het aandeel ondergewaardeerd vond en deelde slechts zijn mening over GameStop als bedrijf. Tijdens zijn verweer neemt hij ook nog even de tijd om te vertellen dat hij geen ‘kat’ is, refererend naar de naam van zijn Youtube kanaal.

Ook topman Gabriel Plotkin van Melvin Capital moest verschijnen voor een commissie in de VS die onderzoek doet naar mogelijke manipulatie bij de handel in GameStop. Opvallend genoeg werd ook de CEO van Robinhood, Vladimir Tenev, opgeroepen. De broker besloot destijds het verhandelen van de GameStop aandelen tijdelijk stop te zetten. Het onderzoek gaat voort en de uitslag zal nog even op zich laten wachten.

Ontwikkelingen bij GameStop

Ondertussen zetten de ontwikkelingen bij GameStop zich voort. Op 24 februari maakt het bedrijf bekend dat de CFO afscheid neemt, doordat hij onvoldoende draagkracht zou hebben bij de rest van de directie. Beleggers reageren enthousiast op het nieuws, want op die dag schiet het GameStop aandeel plotseling weer met ruim 100% de lucht in. Door de koersstijging lijkt een volgende short squeeze te zijn geactiveerd en zijn de speculanten er weer als de kippen bij.

De koers van het aandeel loopt in de dagen daarna verder op, en op 8 maart maakt GameStop wederom een koerssprong van circa 40%. Op die dag maakt het bedrijf bekend dat het directielid en miljardair Ryan Cohen aangesteld heeft als het hoofd van een commissie die de stap naar online moet gaan maken. In januari reageerden Reddit beleggers ook al enthousiast toen Cohen werd binnengehaald als grootaandeelhouder en lid van de directie. Hij zei destijds dat hij van GameStop de Amazon wil maken van de videogames.

Aandeel GameStop koersgrafiek

Waarom stijgt GameStop zo hard en wat is een Short Squeeze?

De beleggers op het Reddit forum proberen sinds begin dit jaar bij veel geshorte aandelen een short squeeze te laten ontstaan. Shorters moeten ooit hun aandelen terugkopen om hun positie te kunnen sluiten. Dat is dan ook de reden waarom een aandeel soms flink opveert na een forse daling. Op dat moment sluiten shorters hun positie (om winst te nemen), waardoor de prijs weer (kortstondig) stijgt.

Als de shorter te ver onder water raakt met zijn posities, wordt deze zelfs gedwongen om de positie te sluiten. Hierdoor ontstaat er nog meer opwaartse koersdruk en kunnen mogelijk andere shorters ook weer gedwongen worden hun posities te sluiten (en de aandelen dus terug te kopen). De prijs kan daardoor explosief stijgen, waardoor shorters als het ware uit hun posities geknepen worden. Ze worden als citroenen helemaal uitgeknepen (squeeze), vandaar dat dit fenomeen een short squeeze genoemd wordt. Deze short squeezes zijn de reden waarom het aandeel GameStop meermaals zo exponentieel gestegen is de afgelopen maanden.

Risico’s aandeel GameStop

De koers van GameStop is sinds het dieptepunt eind februari alweer met ruim 500% gestegen. De nieuwe stijging van het aandeel biedt mijns inziens de kans voor beleggers die eerder nog op forse verliezen stonden om hun aandelen GameStop te verkopen. De kans is groot dat het aandeel vroeg of laat weer hard wegzakt. Uiteraard kan de koers nog veel verder oplopen, maar u dient zich in ieder geval bewust te zijn van de hoge risico’s hier. De waardering is extreem en de stijging is vooral gedreven door speculanten en het feit dat zij volop call opties kopen.

Doordat speculanten massaal out of the money call opties kopen, moeten de marketmakers de onderliggende aandelen kopen. Het kopen van deze calls zorgt dus voor opwaartse koersdruk met een hefboom, aangezien calls per 100 stuks gaan.

De koers van het GameStop aandeel stond vorig jaar nog onder de $ 10, terwijl hij nu bijna de $ 300 nadert. De omzet bij het bedrijf daalt echter al jaren en de transformatie naar een online business kan lastig zijn. Veel spelcomputers als PlayStation van Sony en Xbox van Microsoft bieden al de mogelijkheid om spelletjes online aan te schaffen, direct via de console. Wel interessant is het feit dat Microsoft in oktober 2020 een langdurige samenwerking met GameStop aanging. Met de samenwerking hoopt GameStop haar fysieke en digitale videogame aanbod uit te breiden, alsmede de technologische infrastructuur van het bedrijf te verbeteren.

GameStop opties handelen

Via het LYNX Handelsplatform kunt u het aandeel GameStop kopen, verkopen en shorten. Ook biedt het platform toegang tot alle opties, maar ga hier niet in handelen zonder kennis. Lees u eerst in over de werking van opties via één van onze vele artikelen: De werking van opties en de populairste optiestrategieën.

De hoge volatiliteit is wel interessant voor ervaren optie handelaren en bieden mogelijk kansen. De CALL 400 die afloopt op 19 maart (over 9 dagen) doet nu bijvoorbeeld $ 24. Als u deze call koopt voor $ 2400 dan verdient u geld als de koers op die datum boven $ 424 uitstijgt. Elke 1 $ daarboven levert dan $ 100 op. De koers staat nu pas op $ 280, maar het kan uiteraard hard gaan.

In deze call zit echter ook veel volatiliteit verwerkt, waardoor ze eigenlijk gewoon heel duur zijn. Daarom is schrijven nu wellicht veel lucratiever. Als u denkt dat het aandeel GameStop in de komende 9 dagen niet boven de $ 424 uitstijgt kan het interessant zijn om deze call te schrijven (verkopen). U ontvangt dan $ 2400 en mag dit bedrag houden als de koers op 19 maart onder de $ 400 staat. Het schrijven van calls is wel erg risicovol aangezien het verlies onbeperkt is. Mocht de koers bijvoorbeeld tot $ 500 stijgen dan verliest u $ 7600. Voor het zogeheten ongedekt schrijven van opties zijn hoge marginvereisten actief.

Bear spread voor minder risico

Er zijn talloze manieren te bedenken om in te spelen op de bewegingen bij de GameStop koers. Als u wilt inspelen op een daling of niet al te grote stijging van het aandeel kan een call spread ook interessant zijn. Het grote voordeel hiervan is dat uw potentiële verlies en winst van tevoren al vast staat. Als u naast het schrijven van de hierboven besproken CALL 400 ook kiest voor het kopen van een CALL creëert u een zogeheten call spread. In dit voorbeeld kopen we de CALL 425 met expiratiedatum van 19 maart 2021.

De call kost $ 20,60 en u ontvangt voor deze combinatie dus $ 3,40, ofwel $ 340. U kunt deze winst houden als de koers van GameStop over 9 dagen onder de $ 400 noteert en speelt break-even op $ 403,40. Daarboven gaat u per $1 wederom $100 verliezen. Door de gekochte CALL op 425 is uw potentiële maximale verlies ditmaal echter beperkt tot $ 2160 (25-3,40).

U dient zelf uit te zoeken of deze strategie past binnen uw risicobereidheid. Mogelijk vind u zelf ook betere combinaties dan deze hierboven, die slechts als een voorbeeld dienen. 

 

Zelf beleggen in aandelen GameStop via LYNX

U heeft de mogelijkheid om zeer voordelig aandelen te kopen of verkopen in vrijwel elk beursgenoteerd bedrijf ter wereld, dus ook in GameStop. Via LYNX heeft u direct toegang tot 135 beurzen in 33 landen en kunt u voor- en nabeurs handelen in uw favoriete aandelen. Bekijk het aanbod:

Beleggers en speculanten die actief zijn op het Reddit forum genaamd Wallstreetbets hebben het afgelopen jaar gezorgd voor meerdere merkwaardige bewegingen. De afgelopen weken heeft onder andere het aandeel GameStop een ongekende stijging laten zien. Wat gebeurt hier precies op dit forum en waar moet u op letten?

Onderwerpen die in dit artikel worden besproken:

Reddit wallstreetbets

Wat is Reddit Wall Street Bets?

De populariteit van Reddit in de VS is enorm, maar ook Nederlanders weten het nieuwsforum steeds beter te vinden. Reddit is een Amerikaans community platform waarop iedereen nieuws, interessante links, maar ook entertainment en andere verhalen kan delen. De website kunt u het beste zien als een groot open forum, waarbij over vrijwel ieder onderwerp een pagina bestaat, of kan worden aangemaakt.

Een van de populairste Reddit pagina’s over beleggen is r/wallstreetbets. Deze pagina heeft inmiddels 2,3 miljoen leden en zij hebben Wall Street de afgelopen jaren behoorlijk opgeschud. Volgens sommige is hier bijvoorbeeld de enorme stijging in het aandeel Tesla in gang gezet. Begin vorig jaar riep een gebruiker nog op om het aandeel Carnival te shorten, nadat op het beruchte schip in Italië het coronavirus was vastgesteld. Vervolgens daalde de koers met circa 80%.

Controverse

De pagina is niet onomstreden, want koersmanipulatie en het uitlekken van inside information ligt op de loer en is uiteraard strafbaar. De Amerikaanse toezichthouder (SEC) houdt de pagina daarom al jaren in de gaten. Drie jaar geleden ging de pagina kort offline en werden enkele leden onderzocht vanwege insider info. Toch lijken de speculanten op het forum vrij spel te hebben als het gaat om koersmanipulatie, dit is namelijk erg lastig te bewijzen. Het is bovendien een open forum en mensen hebben recht op vrijheid van meningsuiting. Als iemand zegt wat hij vindt of doet, staan andere leden daarin vrij om te volgen.

Wallstreetbets is sinds de coronacrisis ook enorm populair onder gokkers. De jonge Robin Hood speculanten delen dagelijks afbeeldingen van enorme winsten, maar ook verliezen passeren regelmatig de revue.

Short squeezes

De beleggers/gokkers van het forum lijken specifiek aandelen uit te kiezen die veel geshort zijn, om op deze manier een short squeeze te laten ontstaan. Shorters moeten ooit hun aandelen terugkopen om hun positie te kunnen sluiten. Dat is dan ook de reden waarom een aandeel soms flink opveert na een forse daling. Op dat moment sluiten shorters hun positie (om winst te nemen), waardoor de prijs weer (kortstondig) stijgt.

Als de shorter te ver onder water raakt met zijn posities, wordt deze zelfs gedwongen om de positie te sluiten. Hierdoor ontstaat er nog meer opwaartse koersdruk en kunnen mogelijk andere shorters ook weer getriggerd worden. De prijs kan daardoor explosief stijgen, waardoor shorters als het ware uit hun posities geknepen worden. Ze worden als citroenen helemaal uitgeknepen (squeeze), vandaar dat dit fenomeen een short squeeze genoemd wordt.

Aandeel GameStop

De beleggers op het Reddit forum staan momenteel in de schijnwerpers vanwege de koersstijgingen bij GameStop. Deze Amerikaanse retailer van computerspellen heeft de afgelopen jaren geleden onder de transitie van fysiek naar online. De koers is sinds 2013 met circa 95% gedaald tot $ 2,57, maar in 2020 kwam er weer wat fantasie in het aandeel. Door de coronapandemie en de bijbehorende lockdowns gingen veel mensen weer gamen. In oktober 2020 maakte het bedrijf een langdurige partnership met Microsoft bekend. Met de samenwerking hoopt GameStop haar fysieke en digitale videogame aanbod uit te breiden, alsmede de technologische infrastructuur van het bedrijf te verbeteren.

Niet veel later nam de activistische belegger Ryan Cohen een plaats in het bestuur van het gamebedrijf. Hij liet weten dat GameStop kan uitgroeien tot ‘de Amazon van de Videogames’.  Wall Street geloofde al jaren niet meer in het bedrijf dat fysiek computerspelletjes verkoopt en het bleek dan ook een van de meest geshorte aandelen. Bekende shortsellers als Citron Research, maar ook andere institutionele partijen zijn de afgelopen weken volledig uitgerookt. Volgens databedrijf S3 Partners hebben speculanten die short zaten in GameStop alleen dit jaar al in totaal $ 3,3 miljard verloren.

De short interest ratio (als percentage van de free float) ver boven de 100%

De beleggers op Reddit roken hun kans en begonnen massaal het aandeel te kopen. Ook belegden zij voor enorme bedragen in ver out of the money call opties. De hype rondom het aandeel en de short squeeze heeft ervoor gezorgd dat het aandeel dit jaar met honderden procenten is gestegen van circa $ 17 tot $ 159 per aandeel. Gisteren lijkt voorlopig het hoogtepunt te zijn bereikt, want de koers viel flink terug vanaf die top. Maar wat gek is, kan nog gekker worden. Sommige speculanten schrijven op het forum dat zij niet van plan zijn te verkopen voor de koers op $ 1000 staat. Uiteraard is deze koers veel te hoog en is de waarde momenteel niet reëel, maar de beurswetten lijken voorlopig niet te gelden bij dit aandeel.

aandeel gamestop | Short Squeeze | Reddit | Gamestop

Aandeel Blackberry

Ook andere aandelen van bedrijven die het wat minder goed hebben gedaan de afgelopen jaren zijn veel geshort. BlackBerry kent een short interest ratio van slechts 8% en sprong gisteren ook ineens hard omhoog.  Ook het aandeel BlackBerry is genoemd op de Reddit pagina: r/wallstreetbets

blackberry koers | Short Squeeze | Reddit | Gamestop

Aandeel Bed Bath & Beyond

Bed Bath Beyond is een van de meest geshorte aandelen op Wall Street met een short interest ratio die tegen de 65% aanloopt. Op maandag 25 januari steeg de koers plotseling met ruim 40% tot $ 47, om vervolgens weer in elkaar te zakken tot iets boven de $ 30 per aandeel. Let dus goed op de risico’s en ren niet achter dit soort idiote stijgingen aan.

Bed Bath & Beyond | Short Squeeze | Reddit | Gamestop

Profiteren van short squeezes

Het lijkt heel interessant om achter deze hypes aan te rennen, maar dat is uiteraard niet zonder gevaar. Als de hype voorbij is, kunnen de koersen plotseling weer heel hard omlaag vallen. Wees u dus bewust van de risico’s. Indien u wilt profiteren van deze hype zult u het Amerikaanse Reddit forum goed in de gaten moeten houden.

Zelf kunt u ook profiteren van short squeezes door de short interest ratio van bedrijven in de gaten te houden. De short interest ratio geeft aan welk deel van de beschikbare aandelen (de free float) is verkocht door shorters ten opzichte van het totale aantal uitstaande aandelen. Een hoge short interest ratio geeft aan dat shorters veel aandelen moeten terugkopen, waardoor de kans op een short squeeze ontstaat.

Alles over de short squeeze leest u in ons artikel: Wat is een short squeeze?

Waarom in aandelen van GameStop beleggen via LYNX?

Met een effectenrekening via LYNX koopt en verkoopt u voordelig aandelen van vrijwel elk beursgenoteerd bedrijf ter wereld - dus ook GameStop. Met directe toegang tot wereldwijde beurzen koopt u buitenlandse aandelen direct op de thuismarkt. Zo profiteert u van een hoog handelsvolume en een lage spread. U hoeft niet te wachten tot de beurzen opengaan, maar handelt voor- of nabeurs als het u uitkomt. Zo bent u niet afhankelijk van de tijdsverschillen. Handelen doet u daarnaast via een stabiel platform met innovatieve trading tools, waarmee u direct gedegen analyses kunt maken. Belegt u met het oog op een stijgende koers door long te gaan, of verwacht u een dalende koers en gaat u short? Met LYNX is het mogelijk, zodat u het maximale uit uw aandelen GameStop kunt halen.

Bent u klaar voor de volgende stap in beleggen? Ontdek dan of LYNX bij u past en sluit u aan bij duizenden ervaren beleggers.

Ontdek wat LYNX uniek maakt als broker

Koersdetails aandeel GameStop

Laatste koers
Verschil in USD
Verschil in %
Datum
Tijd
Beurzen
Marktkapitalisatie (mld.)
Uitstaande aandelen (mln.)
Openingskoers
Slotkoers vorige handelsdag
Laagste dagkoers
Hoogste dagkoers
Laagste jaarkoers
Hoogste jaarkoers
Laagste koers 52 weken
Hoogste koers 52 weken

GameStop : fundamentele cijfers in USD

Dividendrendement
Omzet ratio
Omzet per aandeel
Cashflow per aandeel
Intensiteit van investeringen
Intensiteit van arbeid
Werkkapitaal (mln.)
Cashratio 1
Cashratio 2
Cashratio 3
Return on Investment (ROI)
Koers-winstverhouding
Price cashflow ratio
Equity ratio
Debt ratio
Debt equity ratio
Cash ratio
Quick ratio
Current ratio