Artikel laten voorlezen

Margin trading refereert naar beleggen met geleend geld. Het gebruik van geleend geld wordt ook wel leverage genoemd, het zorgt namelijk voor een hefboomeffect. Beleggen met margin is populair, want het stelt je in staat om meer financiële producten, zoals aandelen, opties of futures, te kopen dan dat je aan geld beschikbaar hebt.

Beleggen met geleend geld klinkt aantrekkelijk en kan zorgen voor hogere rendementen. Echter, het brengt ook het risico van grote(re) verliezen met zich mee. In dit artikel bespreken we hoe margin trading werkt en zetten we de voordelen af tegen de risico’s.

Margin trading

Margin trading uitleg

Hoe werkt margin trading?

Margin trading is beleggen met geleend geld, waardoor er dus in feite een hefboom wordt gecreëerd. De hefboom bepaalt de belegger tot een bepaalde hoogte zelf, maar de werking van margin trading is het makkelijkst uitgelegd aan de hand van een voorbeeld:

Iemand met een marginrekening heeft € 10.000,- en koopt voor € 15.000,- aandelen. In dat geval koopt de beleggers dus voor € 5.000,- meer aan aandelen dan dat hij aan geld heeft op zijn rekening. De extra € 5.000,- koopt dit fictieve personage dan met geleend geld van zijn broker. De € 5.000,- koopt hij dus ‘op marge’ en over dit geleende bedrag betaalt u debetrente.

Kopen op marge kan enkel als u een margin rekening heeft. Bij een cash rekening is aandelen kopen met geleend geld namelijk niet toegestaan. Bij margin trading dient de bestaande portefeuille als onderpand en de hoeveelheid geld die u kunt lenen hangt af van een ingewikkelde berekening.

Margin trading via LYNX

Als u een rekening opent via LYNX, opent u een ‘cashrekening’ of een ‘marginrekening’, afhankelijk van uw kennis, ervaring en producten die u wenst te handelen.

Meer informatie over de minimumeisen en de voordelen van een cash- of marginrekening vindt u hier.

Heeft u al een rekening via LYNX? Meer informatie over het omzetten van een cash- naar een marginrekening vindt u hier.

Voor informatie over alle marginvereisten per producttype kunt u terecht op deze pagina.

Het Theoretical Intermarket Margin System (TIMS)

Het systeem dat voor de berekening van marginvereisten gebruikt wordt, is een methode die gebaseerd is op risico in plaats van gestandaardiseerde regels.

TIMS is de huidige methode voor de marginberekening voor uw effectenrekening. Deze is van toepassing op Amerikaanse aandelen, ETF’s, opties, single stock futures, niet-Amerikaanse aandelen en opties die voldoen aan de ready market test van de SEC. TIMS is een op risico gebaseerde methode die is ontwikkeld door de Options Clearing Corporation (OCC).

Vanwege de complexiteit is het dus zeer moeilijk om deze verplichting met de hand te berekenen. Ter indicatie voor aandelen: de marginvereisten volgens de TIMS-methode variëren in het algemeen van 15% tot 30%, waarbij 15% marginvereiste geldt voor de meest gediversifieerde portefeuilles.

Voor een uitgebreide uitleg van de margin berekening kunt u op deze pagina terecht.

Voordelen van margin trading

Het voordeel van margin trading is dat het beleggers in staat stelt grotere posities in te nemen. Mocht de belegger gelijk krijgen en de koers beweegt inderdaad de juiste kant op, dan zijn de winsten hoger door het gebruik van de hefboom. Sommige financiële producten, zoals bijvoorbeeld valuta of defensieve aandelen, zijn meestal niet erg volatiel. Het gebruik van marge kan ervoor zorgen dat er toch hoge rendementen gemaakt kunnen worden, al nemen met de hefboom ook de risico’s toe.

Sommige producten hebben daarnaast van zichzelf een hefboom, denk bijvoorbeeld aan futures of opties.

Risico’s van margin trading

Margin trading brengt verschillende risico’s met zich mee waar beleggers zich bewust van moeten zijn. De risico’s worden hieronder besproken.

Hefboom

Ten eerste zorgt het gebruik van een hefboom ervoor dat resultaten worden uitvergroot. Wanneer een trade verkeerd uitpakt, krijgt een belegger dus te maken met grotere verliezen. Het kan verleidelijk zijn om gebruik te maken van de volledige margin mogelijkheden, maar het risico op verlies wordt daarmee aanzienlijk vergroot.

Stel dat u voor twee keer zoveel aandelen koopt als u cash op uw rekening heeft staan. Dan zal een daling van 50% van de portefeuille kunnen zorgen voor een totaalverlies van de portefeuille. U verliest dan immers het bedrag dat u aan cash op uw rekening heeft staan.

Bij een nog hogere leverage zult u nog sneller geld kunnen verliezen. Bij volatiliteit kunnen de marginvereisten bovendien toenemen, waardoor u mogelijk al eerder te maken krijgt met een margin call.

Meer verliezen dan uw inleg

Margin trading zorgt er ook voor dat beleggers te maken kunnen krijgen met een zogenaamde margin call, waarmee men mogelijk ook meer kan verliezen dan hun inleg. Bij een margin call moet de belegger geld bijstorten of een deel van zijn portefeuille sluiten, omdat de hefboom te groot is geworden in verhouding tot het eigen vermogen. Bij cash accounts is er geen leverage en is het maximale verlies dus wel beperkt tot de inleg.

Debetrente

Verder is het gebruik van margin trading net als lenen niet gratis. De rente drukt ten eerste het rendement en is ten tweede mogelijk flexibel. Dat laatste kan ervoor zorgen dat de rentekosten kunnen fluctueren. Het gebruik van margin zorgt ervoor dat de portefeuille meer volatiel wordt. Het is daarom aan te raden wanneer u gebruikt maakt van margin in uw portefeuille, deze debetrente zeer goed in de gaten te houden.

Hoe gaat u slim om met margin trading?

De risico’s van margin trading zijn talrijk, daarom is het belangrijk om ze te beperken. De eerste en meest eenvoudige is het beperken van de margin. Een kleinere hefboom zorgt ervoor dat verliezen niet meteen zorgen voor een margin call. Vaak willen beleggers te veel, terwijl een hefboom van 1,2 (20%) ook al kan zorgen voor het gewenste effect.

Financiële producten zijn volatiel en teveel leverage kan zorgen voor rampzalige resultaten. Een andere manier om de risico’s van margin te beperken in het gebruik van een gespreide portefeuille. Een gespreide portefeuille heeft het voordeel dat sommige producten stijgen, terwijl andere dalen. Hierdoor is de kans op grote verliezen kleiner en het gebruik van een hefboom veiliger.

Voorbereiding helpt ook bij het beperken van de risico’s. Veel beleggers raken in paniek bij verliezen, bevriezen en zien verliezen vervolgens verder oplopen. Het opstellen van een plan zorgt ervoor dat je weet wat te doen bij plotselinge koersbewegingen. Een onderdeel daarvan is de bereidheid om verlies te nemen. Veel beleggers hebben namelijk moeite met het nemen van verliezen, wat een bekende bias is, omdat mensen niet graag een verlies toegeven.

Wat is een verstandige margin?

Wist u dat zelfs de grootste beleggers op aarde gebruik maken van margin trading? Laten we eens kijken naar Warren Buffet bijvoorbeeld. Berkshire Hathaway, van Buffett, hanteert naar schatting een leverage van 1,6. Dit verklaart ook waarom Berkshire een relatief hoge volatiliteit realiseert, ondanks het feit dat het investeert in een goed gespreide portefeuille met relatief stabiele bedrijven. Het effect heeft echter toegang tot extreem goedkoop kapitaal en zal de leverage mogelijk terugschroeven als daar aanwijzingen voor zijn.

Een verstandige margin bestaat echter niet en is volledig afhankelijk van uw risico acceptatie, strategie en uw portefeuille. Indien u in bedrijven belegt met een hoge volatiliteit (beta), dan doet u er verstandig aan om uw leverage te beperken. Een portefeuille met voornamelijk defensieve fondsen kan mogelijk gebruik maken van iets meer margin.

Voor actieve traders is meer margin mogelijk geschikt, maar dan is het verstandig om gebruik te maken van een doordachte strategie en bijvoorbeeld stoplossorders.

Samenvatting en begrippenlijst

Margin trading biedt beleggers de kans om grotere posities aan te nemen dan mogelijk zou zijn bij het gebruik van enkel eigen geld. Dit zorgt ervoor dat de resultaten worden uitvergroot door middel van deze hefboom. Uitvergrote resultaten kunnen zowel zorgen voor grotere winsten als verliezen. Het is daarom belangrijk dat beleggers de risico’s beperken, zich bewust zijn van de risico’s en een gedegen plan hebben.

  1. Margin trading refereert naar het gebruik van geleend geld van een broker om een transactie te financieren, waarbij de gekochte financiële producten als onderpand dienen.
  2. Margin refereert naar de hoeveelheid die u kunt lenen op uw margin account. De hoeveelheid wordt bepaald door de voorwaarde van de broker en de hoeveelheid eigen geld dat er op het account staat.
  3. Margin debt refereert naar de schuld die u bent aangegaan op uw margin account.
  4. Een margin call is het moment dat de hoeveelheid eigen vermogen onder het minimum zakt dat door uw broker is ingesteld. Op dit moment moet de belegger een deel van de portefeuille verkopen of extra geld storten. Deze minimum hoeveelheid wordt ook wel de maintenance margin genoemd en is bij de meeste brokers tussen de 30% en 40%. LYNX heeft erg gunstige marginvereisten.
  5. Overnight margin is de margin die nodig is om een positie in de nacht mee te nemen, wanneer de beurzen gesloten zijn. Financiële producten buiten beurstijden aanhouden zorgt ervoor dat u niet direct kan verkopen. Hierom is de overnight margin doorgaans hoger dan de maintenance margin die u moet handhaven om op de dag zelf te handelen.
  6. Minimum margin is het minimum aan kasgeld dat op een marginaccount moet staan voordat u kan beginnen met handelen op margin. Bij LYNX is deze grens (een equivalent van) $ 2.000.
  7. Initial margin is de hoeveelheid eigen geld die u moet inleggen bij de initiële aanschaf. De hoeveelheid eigen geld verschilt per financieel instrument. Voor aandelen varieert dit van 15% tot 30% van de aankoopprijs, maar voor minder volatiele producten is dit lager. Voor ADR’s geldt een initial margin van 100%.

Zelf beleggen via LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. Ook kunt u gebruikmaken van margin trading. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Let op! Wanneer u handelt op margin (of effectenkrediet) dan kunnen uw financiële instrumenten worden gebruikt door IB. Hier is geen expliciete toestemming voor vereist. 

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.