Steun & weerstand

In koersgrafieken van aandelen, indices en andere effecten zijn er altijd bepaalde niveaus die de koers niet onmiddellijk kan overwinnen in een opwaartse trend of niet direct weet te doorbreken in het geval van een neerwaartse trend.

In de technische analyse worden dergelijke punten aangeduid als steun- en weerstandsniveaus. Deze steunen en weerstanden spelen een zeer belangrijke rol in de technische analyse, omdat de toekomstige koersontwikkeling met een grotere waarschijnlijkheid kan worden voorspeld. Er kunnen door steun en weerstand zelfs nuttige koop- of verkoopsignalen uit de koersgrafieken worden afgeleid.

Het is vaak niet zo eenvoudig om een steun of weerstand te identificeren. Naast de relatief voor de hand liggende, zijn er ook minder makkelijk te herkennen steun- en weerstandsniveaus in koersgrafieken. Het ontdekken van dergelijke verborgen signalen op de grafiek kan een trader een beslissend voordeel geven ten opzichte van andere beleggers. Niet elke steun of weerstand kan met het blote oog worden gedetecteerd, dus kan het handig zijn om geschikte indicatoren en andere hulpmiddelen van professionele handelsplatformen te gebruiken voor de analyse van grafieken. Beleggers kunnen bijvoorbeeld gebruik maken van automatische systemen of van de Pivot Point indicator.

Steun en weerstand eenvoudig uitgelegd

Op deze pagina leert u alles wat u moet weten over steun en weerstand bij beleggen. Wij leggen u kort uit wat steun en weerstand is en bespreken in onze artikels praktische tips voor het handelen op steun- en weerstandsniveaus.

Wat is een weerstand?

Een technisch analist spreekt van weerstand wanneer elke koersstijging steeds op een bepaald niveau afketst. De conclusie is dat er beleggers zijn die op dat niveau steeds aandelen verkopen of hun posities afbouwen. Indien u meerdere toppen met elkaar kunt verbinden ontstaat er een weerstandslijn. Wordt een dergelijk niveau opwaarts gebroken, dan zorgt dit technisch gezien voor een koopsignaal.

Wat is een steun?

Een technisch analist spreekt van een steun indien de koers een of meerdere keren succesvol opveert op een bepaald niveau. De conclusie uit zo’n steun is dat er blijkbaar beleggers zijn die op dat niveau steeds aandelen kopen. Indien u meerdere bodems met elkaar kunt verbinden, ontstaat er een steunlijn.

Kennis en tips over steun en weerstand