Beste AI aandelen voor 2024: beleggen in kunstmatige intelligentie

Door Justin Blekemolen


Microsoft
ISIN: US5949181045
|
Ticker: MSFT --- %

---
USD
---% (1D)
1W ---
1M ---
1Y ---
Microsoft aandeel
Artikel laten voorlezen

Geschatte leestijd: 10 minutes

beste ai aandelen - beleggen in kunstmatige intelligentie - investeren in ai aandelen
In de afgelopen maanden zijn de aandelenkoersen van Nvidia, Super Micro Computer en Arm Holdings geëxplodeerd.

De AI-rally werd in 2023 in gang gezet, na de lancering van de populaire chatrobot Chat-GPT.

In dit artikel bespreken we hoe u kunt beleggen in Artificial Intelligence (AI). We leggen uit wat AI is en benoemen de voor- en nadelen. Ook delen we een lijst met 10 mogelijk interessante AI-aandelen.  Bent u op zoek naar een broker waarbij u in AI-aandelen kunt beleggen? Bekijk dan deze pagina.

Wat is kunstmatige intelligentie?

Kunstmatige intelligentie (KI), of Artificial Intelligence (AI) is een overkoepelende term voor technologieën die machines in staat stellen om taken uit te voeren die normaal gesproken menselijke intelligentie vereisen. Het omvat verschillende technieken en methoden om computersystemen intelligent gedrag te laten vertonen.

AI kent oneindig veel toepassingen, denk bijvoorbeeld aan het verbeteren van zoekmachines, het automatiseren van taken in de productie en het ontwikkelen van spraakherkenningssystemen. Maar ook bijvoorbeeld het personaliseren van aanbevelingen in online winkels en het assisteren van medische diagnose.

Machine learning is een subset van kunstmatige intelligentie en verwijst naar het vermogen van computersystemen om automatisch te leren en zichzelf te verbeteren zonder expliciete programmering. Het maakt gebruik van algoritmen om patronen en inzichten te ontdekken in grote hoeveelheden gegevens.

Deep learning is een specifieke vorm van machine learning die geïnspireerd is op het menselijk brein. Het maakt gebruik van kunstmatige neurale netwerken met meerdere lagen om complexe taken uit te voeren, zoals beeld- en spraakherkenning. Deep learning heeft geleid tot opmerkelijke doorbraken op gebieden zoals beeldherkenning, natuurlijke taalverwerking en autonoom rijden.

Samenvattend: kunstmatige intelligentie is het creëren van slimme machines, machine learning stelt deze machines in staat om te leren en zichzelf te verbeteren, en deep learning is een specifieke methode binnen machine learning die gebruikmaakt van kunstmatige neurale netwerken met meerdere lagen. Deze systemen zijn zelfleren en doen dat door middel van voorbeelden en feedback.

Beleggen in kunstmatige intelligentie

Dit beursjaar staat vrijwel volledig in het teken van artificial intelligence. Sinds de introductie van ChatGPT, door OpenAI heeft deze technologie echt een toevlucht genomen. We kunnen zelfs stellen dat de Amerikaanse beurzen een stuk lager hadden gestaan zonder de forse stijging van AI-aandelen.

AI heeft het vermogen om bedrijfsprocessen te automatiseren, operationele efficiëntie te vergroten, nieuwe producten en diensten te creëren en de besluitvorming te verbeteren. Het wordt verwacht dat AI in de toekomst een integraal onderdeel zal zijn van vrijwel elke bedrijfsactiviteit, waardoor beleggers de mogelijkheid hebben om te profiteren van de groeiende vraag naar AI-gerelateerde technologieën en oplossingen.

Big tech & AI infrastructuur

Indien u op dit moment wilt beleggen in AI dan zijn er verschillende soorten aandelen en bedrijven waarin u kunt investeren. Denk bijvoorbeeld aan grote technologiebedrijven: Bedrijven zoals Alphabet, Microsoft en Amazon zijn belangrijke spelers in de ontwikkeling en toepassing van AI. Deze bedrijven hebben sterke AI-divisies en investeren aanzienlijke middelen in onderzoek en ontwikkeling.

Big tech levert ook veelal AI-infrastructuur en aanverwante diensten om AI mogelijk te maken. Dit omvat cloud computing, zoals Amazon Web Services (AWS), Microsoft Azure en Google Cloud, die AI-tools en -platforms aanbieden aan ontwikkelaars en bedrijven.

AI-specialisten

Er zijn ook bedrijven die zich specifiek richten op AI en zich specialiseren in het ontwikkelen van AI-technologieën. Denk bijvoorbeeld aan NVIDIA, dat geavanceerde GPU’s levert die veel worden gebruikt in AI-toepassingen, of aan bedrijven als Cognex (CGNX) dat gespecialiseerd is in machine vision-systemen om assemblagerobots te begeleiden. Een ander populair AI aandeel is C3.ai (AI) dat kunstmatige intelligentie, big data en cloud computing combineert om bedrijven te helpen waardevolle inzichten te halen uit hun gegevens en complexe operationele problemen op te lossen.

Specifieke industrieën

AI heeft impact op verschillende sectoren, zoals gezondheidszorg, financiën, retail en transport. Bedrijven binnen deze sectoren die AI integreren in hun activiteiten kunnen ook interessante beleggingsmogelijkheden bieden. Bijvoorbeeld, bedrijven in de gezondheidszorg die AI gebruiken voor medische diagnoses zoals Teladoc Health (TDOC).

Robotica

Robotica en AI gaan vaak hand in hand. Bedrijven die zich richten op de ontwikkeling van geavanceerde robotsystemen en autonome machines kunnen aantrekkelijk zijn. Denk aan bedrijven als UiPath (PATH) dat software voor robotprocesautomatisering maakt of aan bedrijven die zich bezighouden met autonoom rijden, zoals Tesla.

Voordelen en nadelen van beleggen in AI

Met oneindig veel AI-technologieën en toepassingen zijn er aandelen te vinden die veel groeipotentieel hebben. Door te beleggen in AI-aandelen kunnen beleggers profiteren van de toenemende adoptie van AI door grote bedrijven. Maar door de enorme belangstelling en wellicht hype die ontstaan is zijn de risico’s ook aanwezig. Zeker nu veel aandelen al stevig zijn opgelopen.

Hoewel AI niet meer weg te denken lijkt moeten beleggers zich ervan bewust zijn dat AI een opkomende technologie is en dat de markt erg volatiel kan zijn. Beleggers moeten bereid zijn om te investeren op lange termijn en stevige schommelingen in de markt te doorstaan. Sommige beleggers denken mogelijk ook aan ethische kwesties met betrekking tot AI, zoals privacy, discriminatie en het vervangen van menselijke arbeid.

10 Interessante AI-aandelen

Loading ...
Company name Symbol Market capitalisation Last trade price 1D 1M 6M
C3 AI AI 2,95 24,10 -3,14 % 11,73 % -16,32 %
The Trade Desk Inc TTD 42,58 94,08 -1,30 % 20,86 % 40,78 %
Crowdstrike Holdings Inc CRWD 80,58 346,51 0,32 % 19,84 % 65,31 %
Twilio Inc. TWLO 10,35 59,48 -1,15 % 1,48 % -5,08 %
Zebra Technologies Corp. ZBRA 16,55 323,82 -0,97 % 19,21 % 43,37 %
NVIDIA Corporation NVDA 2.346,34 1.042,32 9,78 % 31,08 % 113,96 %
Microsoft Corp. MSFT 3.188,76 431,19 0,16 % 7,54 % 14,12 %
Intuitive Surgical Inc. ISRG 142,63 402,38 0,37 % 9,07 % 27,42 %
IBM Corp. (International Business Machines) IBM 159,35 173,19 -0,29 % -4,79 % 11,64 %
Apple Inc. AAPL 2.949,51 189,00 -1,00 % 13,97 % -1,21 %

Aandeel NVIDIA (NVDA) profiteert van AI-chips

Tot een paar jaar geleden stond Nvidia  vooral bekend om zijn grafische kaarten (GPU’s) die gebruik werden in computers en dan met name voor games. Vandaag de dag worden krachtige chips van het bedrijf vooral gebruikt voor toepassingen op het gebied van AI, machine learning en clouddiensten. Verschillende technologiegiganten, waaronder Microsoft, Meta en IBM hebben bijvoorbeeld de GPU’s van Nvidia al in hun “zelflerende” datacenters geïnstalleerd. 

Chips van Nvidia worden ook op andere gebieden gebruikt, zoals het Drive PX-technologieplatform, dat autofabrikanten helpt autonoom bestuurde voertuigen te ontwikkelen die obstakels kunnen detecteren en erop kunnen reageren. De GPU’s van Nvidia worden ook gebruikt in de medische technologie. Door grote hoeveelheden data te vergelijken (big data) kunnen onder meer kankercellen onderscheiden worden van gezonde cellen. Afgelopen jaar zorgden de exportbeperkingen naar China voor enige tegenwind, maar daar was wat betreft de resultaten van het bedrijf weinig aan te merken. De bijzonder krachtige AI-chips die ook voor militaire doeleinden kunnen worden gebruikt, mogen niet meer naar China worden geëxporteerd. Maar dit deed niets af aan het succesverhaal.

Indrukwekkende groei van omzet en winst

De groeicijfers van Nvidia waren historisch altijd al indrukwekkend, maar deze groei is recentelijk versneld als gevolg van de grote vraag naar hoogwaardige GPU’s voor in datacenters. Nvidia zag zijn omzet vorig jaar met 125% stijgen naar $ 60,92 miljard. Dankzij bijna een verdubbeling van de marges steeg de winst in dat jaar met 581% naar $ 29,76 miljard. Voor het volgende boekjaar verwachten analisten een omzet van 96,1 miljard dollar (+58%) en een winst van $ 47 miljard (+74%). Voor een bedrijf van deze omvang zijn deze groeicijfers ronduit indrukwekkend. In het jaar daarop zal de omzet nogmaals met 19,5% stijgen naar $ 115,6 miljard. Dat betekent dat het aandeel Nvidia momenteel wordt verhandeld op 36,2x de forwarded PE voor dit jaar en 30,6x de verwachte winst voor volgend jaar. Dat is niet extreem hoog in vergelijking met andere groeiaandelen, maar wel een stuk duurder dan de brede markt.

NVIDIA zal de komende jaren mogelijk blijven profiteren van de groeiende vraag naar AI-chips. Dit komt doordat cloudleveranciers en grote internetbedrijven steeds meer gebruik maken van NVIDIA’s GPU-chips voor het trainen en implementeren van generatieve AI-toepassingen. Deze stijgende vraag zal naar verwachting bijdragen aan het succes van NVIDIA in de toekomst.

Op het huidige koersniveau is het aandeel Nvidia alles behalve goedkoop, maar het is ook een zeer winstgevende marktleider die niet alleen op het gebied van kunstmatige intelligentie met zijn technologisch superieure chips de toon zet. Niettemin kunnen beleggers wellicht beter afwachten na de sterke koersstijgingen. De verwachtingen van het bedrijf zijn nu zo hooggespannen dat het ‘slechts’ iets overtreffen van de verwachtingen van analisten zelfs als negatief kan worden beschouwd. Vroeg of laat zal er waarschijnlijk een grote correctie plaatsvinden.

Bovendien is het gezien de hoge kosten niet ondenkbaar dat concurrenten ook met gelijkwaardige chips naar buiten komen. Grote techgiganten als Apple, Alphabet en Alibaba zouden zelf ook werken aan geavanceerde AI-chips en uiteraard mogen we sectorgenoten ARM, AMD en Intel ook niet uitsluiten.

Lees hier alles over de laatste kwartaalcijfers van NVIDIA.

Grafiek aandeel Nvidia - AI aandelen - KI aandelen - Kunstmatige intelligentie aandelen - artifical intelligence aandelen
Grafiek uit Webtrader LYNX+

CrowdStrike (CRWD): AI in cybersecurity

Crowdstrike is een cyberbeveiligingsdienstenbedrijf. Het bedrijf maakt voor cloudbeveiliging gebruik van geavanceerde kunstmatige intelligentie om malware te detecteren op laptops, smartphones, tablets en andere apparaten die worden gebruikt om toegang te krijgen tot bedrijfsnetwerken. Dankzij de verschillende oplossingen van CrowdStrike hoeven klanten zich geen zorgen meer te maken over malware en kunnen ze zich concentreren op belangrijkere taken.

Op 31 mei maakte het bedrijf bekend dat het samenwerkt met Amazon Web Services (AWS) om krachtige nieuwe generatieve AI-toepassingen te ontwikkelen die klanten helpen hun activiteiten op het gebied van cloud, beveiliging en kunstmatige intelligentie (AI) te versnellen. Deze omvatten zowel cybersecurity-gerelateerde . generatieve AI-toepassingen als cloud beveiligingsoplossingen die zijn ontworpen om klanten te helpen hun eigen generatieve AI-toepassingen te bouwen en te beveiligen.

Dit is een veel speculatiever aandeel dat nog geen winst boekt, maar inzet op groei. Qua omzet heeft CrowdStrike de afgelopen drie jaar een gemiddelde groei van +67% geboekt. Positief is het feit dat het bedrijf overigens wel positieve vrije kasstromen genereert. In het fiscale jaar van 2023 realiseerde het een vrije kasstroom van $ 706 miljard en voor het lopende jaar denken analisten aan $ 903 miljoen. Daarmee handelt het bedrijf op 39x de verwachte EV/FCF.

Voor 2024 wordt verwacht dat de groei iets zal vertragen. Volgens analisten zou de omzet met 34% kunnen stijgen tot ruim $ 3 miljard. Voor volgend jaar (FY’25) voorspellen analisten een omzet van 3,87 miljard dollar (+29%) en een winst per aandeel van $ 0,06.

Grafiek aandeel CrowdStrike - AI aandelen - KI aandelen - Kunstmatige intelligentie aandelen - artifical intelligence aandelen
Grafiek uit Webtrader LYNX+

The Trade Desk (TTD): Efficiënt online adverteren dankzij AI

Digitale reclame is een snelgroeiende markt met dubbelcijferige groeipercentages, en The Trade Desk speelt hierin een cruciale rol. Het bedrijf biedt geautomatiseerde tools waarmee zakelijke klanten digitale advertenties kunnen kopen en hun rendement kunnen optimaliseren. The Trade Desk maakt gebruik van transparante AI-toepassingen om de beste kanalen voor advertentieplaatsing te identificeren, waardoor advertenties geoptimaliseerd worden op basis van doelgroep, locatie, tijdstip, weer, advertentieformaat, actualiteit en andere factoren. Dit maximaliseert voortdurend de succesrate van advertenties. Het bedrijf is bijzonder sterk in reclame op het gebied van streaming en online TV, een van de weinige gebieden waar Alphabet (Google) geen dominante positie heeft.

Wat betreft de aandelenkoers, zagen we de afgelopen jaren veel beweging, maar per saldo een zijwaarts koersverloop. Na de meest recente correctie is er een nieuwe opwaartse trend te zien. Met zijn slimme reclameplatform heeft het bedrijf sterke groeicijfers behaald: de omzet groeide gemiddeld met +32% per jaar en de winst met +21% per jaar in de afgelopen drie jaar. Voor 2024 wordt een omzet van bijna $ 2,38 miljard USD (+20%) en een nettowinst van $ 315 miljard (+76%) verwacht. In 2025 zou dit moeten stijgen naar $ 2,85 miljard (+20%) omzet en een winst van $ 472 miljard.

Het aandeel kent een vrij stevige waardering, want u betaalt 133x de verwachte winst voor 2024 en 94x voor het jaar 2025. De sterke lange termijn groeivooruitzichten zijn de belangrijkste oorzaak van deze hoge prijs die u betaalt voor dit aandeel.

Grafiek aandeel The Trade Desk (TTD) - AI aandelen - KI aandelen - Kunstmatige intelligentie aandelen - artifical intelligence aandelen
Grafiek The Trade Desk uit TWS Handelsplatform

Beleggen in AI-aandelen via LYNX

Het TWS Handelsplatform biedt u de mogelijkheid AI-aandelen rechtstreeks te kopen en verkopen. U heeft toegang tot 150 beurzen in 33 landen. Bekijk het aanbod:


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.