Aandeel Alphabet A

Wat is de koers en verwachting van het aandeel Alphabet A? Lees de laatste analyses van onze analisten en bekijk de actuele beurskoers en grafiek. Bestudeer de fundamentele cijfers, de andere aandelen binnen deze sector, de prestaties van de afgelopen vijf jaar en krijg inzicht in de laatste adviezen en dividenden. Kortom, lees alles wat u moet weten over dit aandeel. Bent u op zoek naar een broker om in Europese en Amerikaanse aandelen te handelen, klik dan hier.

Alphabet Inc. A
ISIN: US02079K3059
Tickercode: GOOGL | Beurs: ---

Laatste koersupdate:--- uur

---

USD

---USD
---
Hoogste dagkoers
---
Laagste dagkoers
---
Aandeel Alphabet A kopen De beste aandelen
 • 1 D
 • 1 W
 • 1 M
 • 6 M
 • YTD
 • 1 J
 • 5 J
 • Max
Lees verder

Vorige analyses van het aandeel Alphabet A

Geschatte leestijd: 8 minutes

aandeel google alphabet
Beleggers toonden zich de afgelopen periode ongerust over het aandeel Alphabet, na de introductie van ChatGPT. Het bedrijf slaat terug met beter dan verwachte kwartaalcijfers en uit zich positief over de ontwikkelingen rondom AI. Ook rapporteerde het voor het eerst in 15 jaar winst met zijn cloud-divisie. Maar is het genoeg?

Aandeel Alphabet

 • Omzet: $69,79 miljard versus $68,9 miljard verwacht, volgens Refinitiv.
 • Winst: $1,17 per aandeel versus $1,07 per aandeel verwacht, volgens Refinitiv.
Loading ...
Aandeel Alphabet ISIN Tickercode Laatste koers 1D 1M 6M YTD
Alphabet Inc. A US02079K3059 GOOGL 128,57 -1,94 % -1,01 % 21,94 % 45,72 %

Kwartaalcijfers Alphabet Q1’23

Gisteravond maakte Alphabet beter dan verwachte cijfers bekend over het 1e kwartaal van 2023. In voorgaande kwartalen was er sprake van steeds lagere omzetgroei, maar het tij lijkt te keren. Het bedrijf besloot bovendien kosten te gaan besparen en zijn personeelbestand met circa 12.000 te laten krimpen.

Stijgende rentes en sombere economische vooruitzichten hebben de advertentie business onder druk gezet. Ook in het 1e kwartaal daalden de advertentie-inkomsten nipt tot $ 54,55 miljard dollar, iets hoger dan verwacht. De omzet bij Google Search & other steeg licht tot $ 40,36 miljard en bij zowel bij Google Network als bij YouTube was een minimale krimp te zien. Naast de algemene terugval in advertentie-uitgaven, heeft YouTube ook te maken met toenemende concurrentie van TikTok en Instagram op het gebied van korte video’s.

De totale omzet van Alphabet steeg met 3% tot $ 69,79 miljard, van $ 68 miljard een jaar eerder. Het is nog te vroeg om te zeggen of het ergste achter de rug is, maar de groei was wel hoger dan de 1% uit Q4. Dat had echter niet te maken met groei uit de advertentie-inkomsten, maar voornamelijk met het snelgroeiende Google cloud. Daar werd opnieuw een indrukwekkende omzetgroei gerealiseerd van 28% en in totaal bracht deze tak $ 7,45 miljard op.

Een daling van de omzet in Other Bets, waaronder onder andere Verily en zelfrijdende voertuigentak Waymo vallen, lijkt opvallend slecht. Er werd een omzet van $ 288 miljoen geboekt, tegenover $ 440 miljoen een jaar geleden. Maar het bedrijf zei eerder dat vanaf het eerste kwartaal, kunstmatige intelligentie dochter DeepMind niet langer zal worden gerapporteerd onder Other Bets, maar zal worden geboekt als onderdeel van Alphabet’s corporate kosten.

Alphabet geeft in het kwartaalverslag aan nog 190.711 personeelsleden te hebben, maar daar zijn de 12.000 ontslagen nog niet van afgetrokken. Het personeelbestand zal officieel vanaf het 2e kwartaal gaan krimpen en de kostenbesparingen zullen ook dan pas zichtbaar worden. Dit kwartaal was het bedrijf juist $ 2,6 miljard extra kwijt aan ontslagvergoedingen en kosten voor het sluiten van kantoorpanden.

kwartaalcijfers Alphabet | revenues Alphabet | Aandeel Alphabet
Alphabet ziet winst dalen

De operationele winst van Google Services daalde licht tot $ 21,74 miljard. Het bedrijf boekte daarentegen wel eindelijk winst met zijn clouddiensten. Er werd een operationele winst van $ 191 miljoen gerealiseerd, tegenover een verlies van $ 706 miljoen een jaar geleden. De toegenomen corporate costs zijn grotendeels de kosten voor de ontslagronde en anderzijds de kosten voor het eerdergenoemde Deepmind, de kunstmatige intelligentie tak.

alphabet cijfers | Aandeel Alphabet Q1 | costs alphabet Q1

Door hogere kosten lagen de marges duidelijk onder druk. We zien de operationele marge dalen van 30% naar 25%. Onder aan de streep resulteerde dit in een nettowinst over van $ 15,05 miljard, ofwel $ 1,17 per aandeel. Dat was lager dan de $ 16,4 miljard van een jaar geleden, maar hoger dan analisten hadden voorspeld.

De nettowinst kwam deels hoger uit door het besluit van Alphabet de jaarlijkse aandelenbonussen (stock based compensation) naar achteren te verschuiven. Hierdoor was het bedrijf minder kwijt aan beloningen in het eerste kwartaal vergeleken met de nog komende kwartalen van het jaar. Bovendien rapporteerde de techreus een verlaging van de afschrijvingskosten met $ 988 miljoen als gevolg van de wijziging in de geschatte levensduur van bepaalde servers en
netwerkapparatuur.

Aandeel Alphabet | aandeel alphabet kopen | beleggen in aandelen
Alphabet moet vaart maken met AI

Met het ontslaan van circa 6% van het personeelbestand denkt Alphabet capaciteit te creëren om te investeren in de meest aantrekkelijke groeigebieden. Belangrijke groeimarkten voor het bedrijf zijn uiteraard AI en deep computer science. Met Google Bard werd al snel het antwoord op het populaire ChatGPT gelanceerd. Microsoft investeerde al vroeg in ChatGPT van het bedrijf OpenAI en integreerde de chatbot in zijn zoekmachine Bing. Beleggers vrezen dat dit ten koste zal gaan van het marktaandeel van Google.

Daar lijkt in het 1e kwartaal in ieder geval nog geen sprake van te zijn. Dit heeft er waarschijnlijk mee te maken dat adverteren via Google voorlopig nog de voorkeur heeft van bedrijven. Toch scheef de New York Times vorige week nog dat Samsung overweegt om de standaardzoekmachine op de mobiele telefoons te vervangen door Bing van Microsoft. In reactie op dat gerucht daalde de koers van Alphabet met 3,5%. Momenteel heeft Google nog ruim 90% van de zoekmachinemarkt in handen.

Outlook 2023

Tijdens de earnings call zei financieel directeur Ruth Porat dat door de moeilijke economische omstandigheden “de vooruitzichten onzeker blijven”. CEO Sundar Pichai zei ook dat het bedrijf volgende maand op zijn jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie updates van producten zal aankondigen, waaronder Android en zijn Pixel-smartphones. Vorige week meldde CNBC dat het bedrijf van plan is volgende maand zijn eerste opvouwbare smartphone te lanceren voor een bedrag van ruim $ 1700. Samsung bracht in 2019 als eerst vouwbare mobiele telefoons op de markt.

Het lijkt niet waarschijnlijk dat de advertentiemarkt in het lopende kwartaal een verbetering laat zien. Richting het einde van het jaar rekenen economen op een milde economische recessie. Beleggers moeten dus rekening houden met een transitiejaar voor het aandeel Alphabet.

Wel maakte het bedrijf bekend opnieuw voor $ 70 miljard aan eigen aandelen in te willen kopen. Vorig jaar kocht Alphabet ook al voor hetzelfde bedrag aan eigen aandelen terug. In 2022 heeft Alphabet meer eigen aandelen ingekocht dan enig ander bedrijf, op Apple na.

Aandeel Alphabet: waardering

De koers van het aandeel Alphabet ligt onder druk door een combinatie van teruggeschroefde advertentiebudgetten en toenemende concurrentie op het gebied van Search & AI. Beleggers vrezen dat de advertentie-inkomsten verder kunnen dalen. Niet alleen door econ0mische tegenwind, maar ook door de opkomst van ChatGPT.

Momenteel wordt het aandeel Alphabet verhandeld op ongeveer 19,3x de verwachte winst over 2023. In de afgelopen 5 jaar lag de gemiddelde K/W rond de 29,5, dus het aandeel Alphabet lijkt aantrekkelijk. De gedaalde waardering is deels terecht, gelet op het veranderde renteklimaat en het wegvallen van groei. Analisten verwachten echter dat Alphabet zijn groeipad vanaf 2024 kan hervatten. Er wordt gerekend op een omzetgroei van 10% in 2024 en in 2025. Dit moet resulteren in een nettowinst van respectievelijk $ 76,9 miljard en $ 88,62 miljard. Daarmee handelt het aandeel Alphabet op slechts 16,9x de winst over 2024 en 14,4x over 2025.

Bovendien heeft Alphabet een netto kaspositie van $ 115 miljard. Deze kan niet alleen worden ingezet voor onderzoek & ontwikkeling, maar maakt het aandeel Alphabet ook nog eens goedkoper. Als we rekenen met de Enterprise Value (ondernemingswaarde) en kijken naar de verwachte winst in 2023 van $ 67 miljard. Dan kunt u het aandeel Alphabet op dit moment kopen voor ‘slechts’ 18x de verwachte winst voor 2023. U kunt eventueel ook nog de uitgaven voor other bets optellen bij de nettowinst. Want zonder deze ambitieuze projecten zou de winst nog een stuk hoger uitvallen. Met deze alternatieve rekenmethode is het aandeel Alphabet nog een stuk goedkoper, namelijk minder dan 17x de winst.

Technische analyse aandeel Alphabet

Het aandeel Alphabet wist gedurende de maanden november t/m maart dit jaar steeds op te veren vanaf de onderkant van de lange termijn stijgende trend. Dit resulteerde in hogere bodems en ook lijkt te dalende trend te zijn omgezet in een meer zijwaartse markt.

Momenteel is de koers boven het 200-daags gemiddelde gebroken dat ook langzaam opwaarts begint te draaien. Voor een technische uitbraak is een slotstand boven de weerstand op ongeveer $ 109 per aandeel nodig. Na een uitbraak kan de koers verder omhoog richting de toppen op $ 122.

Een doorbraak onder de steun op $ 99,75 zal echter een grotere correctie uitlokken. Dan mag een nieuwe test van de lange termijn trendlijn worden verwacht op pakweg $ 93 per aandeel. Een doorbraak hieronder kan de koers van Alphabet terugbrengen naar de lows van eind vorig jaar.

Cijfers aandeel alphabet | aandeel alphabet koers | aandeel alphabet dividend

Aandeel Alphabet kopen of verkopen via LYNX

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen, dus ook in het aandeel Alphabet (GOOGL). U heeft toegang tot ruim 150 beurzen in 33 landen. Bekijk het aanbod:

aandeel google alphabet
Het aandeel Alphabet (GOOGL) verkeert in zwaar weer. Artificial Intelligence (AI) is de beurshype van dit moment en Alphabet sloeg daarmee een flater op zijn AI-dag. Begin februari wist het beleggers ook al niet te bekoren met zijn kwartaal- en jaarcijfers.

Loading ...
Aandeel Alphabet ISIN Tickercode Laatste koers 1D 1M 6M YTD
Alphabet Inc. A US02079K3059 GOOGL 128,57 -1,94 % -1,01 % 21,94 % 45,72 %

Aandeel Alphabet – kwartaalcijfers Q4

Op 2 februari maakte Alphabet de cijfers over het 4e kwartaal van 2022 bekend. Het bedrijf kon de verwachtingen van analisten niet waarmaken. De groeimotor kwam in het laatste kwartaal van vorig jaar bijna tot stilstand. Op jaarbasis steeg de omzet namelijk met slechts 1% tot $ 76,05 miljard. Op constante valuta basis was echter wel een groei van 7% zichtbaar.

Een daling van de advertentie-inkomsten met 2% tot $ 42,6 miljard was een flinke domper. Volgens Alphabet liepen de uitgaven van sommige adverteerders in het 4e kwartaal verder terug ten opzichte van het 3e kwartaal van 2022. Ook YouTube zag zijn advertentie-inkomsten dalen met 8% tot $ 7,96 miljard. Het videoplatform heeft naast dalende advertentie-uitgaven door adverteerders ook last van toenemende concurrentie van TikTok. Hoewel YouTube Shorts het aantal dagelijkse views zag toenemen tot 50 miljard, blijft de concurrentie om de kijker moordend. Want ook Meta zet met Instagram Reels vol in op korte filmpjes.

De overige inkomsten van Google (Google Other), waaronder inkomsten uit hardware en YouTube abonnementen, kwamen uit op 8,8 miljard dollar, een stijging van 8% ten opzichte van jaar eerder.

Cijfers Alphabet | Google other cijfers | Aandeel Alphabet

Positieve lichtpuntjes zagen we bij Google Cloud, waar een omzetstijging van 32% zichtbaar was tot $ 7,32 miljard. Hoewel dit minder was dan verwacht, wist het bedrijf wel zijn operationele verlies stevig te verminderen, van $ 890 miljoen een jaar geleden tot $ 480 miljoen in het vierde kwartaal van 2022. Winstgevendheid lijkt hier dus steeds dichterbij te komen en de stevige groei houdt aan. Google Cloud was in het 4e kwartaal van 2022 goed voor 9,6% van de totale omzet. Eind 2021 was dat nog slechts 7,3%. Diversificatie voor Alphabet is broodnodig, want de techreus wordt steeds vaker verweten een one-trick pony te zijn, wat het aandeel Alphabet risicovoller maakt voor beleggers.

Tegelijkertijd liepen de kosten en uitgaven met maar liefst 8,3% op, van $53,44 miljard in Q4’21 tot $ 57,88 miljard in Q4’22. Dit was vooral te wijten aan de groei van het personeelsbestand (en hogere lonen), meer uitgaven aan R&D en hogere kosten voor juridische zaken. Uiteindelijk zorgde dit voor een daling van de operationele marge tot 24%, tegenover de 29% van een jaar eerder. Onder aan de streep resulteerde dit in een winstdaling van 34% tot $ 13,62 miljard.

In heel 2022 steeg de omzet met 9,7% tot $ 282,8 miljard. Toenemende kosten en lagere marges hebben de winst van Alphabet zwaar onder druk gezet. De nettowinst daalde met 21% tot $59,98 miljard.

Cijfers Alphabet | Aandeel Alphabet | inkomsten Alphabet

Kosten besparen

Hoewel Alphabet tijdens het 4e kwartaal nog 3.455 mensen toevoegde aan zijn personeelsbestand, werden begin dit jaar ook 12.000 mensen op straat gezet. Dit heeft voornamelijk te maken met de terugvallende advertentie-inkomsten en een uitdagend economisch klimaat. Op lange termijn hoopt Alphabet hiermee zijn winstgevendheid op pijl te houden.

In het 1e kwartaal zal Alphabet zo’n $ 1,9 miljard a $ 2,3 miljard aan kosten maken, in verband met de ontslagen die het in januari aankondigde. Het verwacht ook ongeveer $ 500 miljoen kwijt te zijn in verband met de vermindering van kantoorruimte en waarschuwde voor meer soortgelijke kosten in de toekomst.

Other bets

De inkomsten uit Alphabet’s Other Bets segment, dat onder andere focust op zelfrijdende auto’s met Waymo, zag zijn omzet in Q4’22 stijgen tot $ 226 miljoen, van $ 181 miljoen een jaar eerder. Tegelijkertijd nam het operationele verlies tot tot $ 1,63 miljard, van $ 1,45 miljard. Onder Other Bets vallen ook nog tientallen andere projecten van de techgigant, zoals enkele health-tech en AI projecten.

Vanaf 2023 is Alphabet van plan de dochteronderneming DeepMind dat zich bezighoudt met kunstmatige intelligentie, niet meer onder Other Bets te rapporteren, maar als onderdeel van Alphabet’s bedrijfskosten. Volgens Alphabet reflecteert dit beter de toenemende samenwerking tussen DeepMind en Google Services, Google Cloud en Other Bets.

Focus op AI

Na de succesvolle lancering van ChatGPT door het bedrijf OpenAI nam de druk op Alphabet toe. Op 6 februari hield het bedrijf een AI-dag, waarbij het Bard introduceerde, de tegenhanger van ChatGPT. Alphabet maakt hiervoor gebruik van het Languade Model for Dialogue Applications (LaMDA), dat het twee jaar geleden al onthulde.

Bard moet een toevoeging worden op Google Search, maar tijdens de presentatie ging het mis. De chatbot gaf een verkeerd antwoord op een vraag, waardoor de koers van Alphabet de afgelopen weken zwaar onder druk lag. Beleggers vragen zich vertwijfeld af of het bedrijf hierdoor zijn dominante positie op het gebied van search en AI zal kwijtraken.

Op het evenement werden daarnaast ook andere AI-verbeteringen aan een aantal andere Google-producten bekendgemaakt. Onder andere voor Google Maps en Google Lens, waarmee mensen op Android kunnen zoeken naar wat ze zien in foto’s en video’s via Google Assistant.

LYNX Beursflash over Alphabet

In de LYNX Beursflash bespreekt Justin Blekemolen elke week verschillende aandelen of indices op basis van fundamentele en technische analyse. Deze keer bespreekt hij het aandeel Alphabet (GOOGL). Mis geen Beursflash video, abonneer gratis op ons kanaal: https://goo.gl/ukhglM

Aandeel Alphabet: waardering

De koers van het aandeel Alphabet ligt onder druk door een combinatie van teruglopende groei en toenemende concurrentie op het gebied van Search & AI. Beleggers vrezen dat de advertentie-inkomsten verder kunnen dalen. Niet alleen door econ0mische tegenwind, maar ook door de opkomst van ChatGPT. Microsoft investeerde al vroeg in het bedrijf achter deze techniek en het succes heeft iedereen verrast. Onlangs werd ChatGPT dan ook geïntegreerd in Bing, de zoekmachine van Microsoft. De grote vraag voor beleggers is nu uiteraard in hoeverre het marktaandeel van Google hierdoor gaat afnemen. Tot op heden had Google ruim 90% van de zoekmarkt in handen en dus vrijwel een monopolie. Enkele procenten daling kan een behoorlijke hap nemen uit de winst van Alphabet.

In reactie op bovenstaande lanceerde Alphabet met Bard de tegenhanger op ChatGPT. Daarnaast heeft het bezuinigingen aangekondigd om de winstgevendheid op te krikken. Momenteel wordt het aandeel Alphabet verhandeld op ongeveer 20 keer de winst over 2022. In de afgelopen 5 jaar lag de gemiddelde K/W echter boven de 30. De gedaalde waardering is deels terecht, gelet op het veranderde renteklimaat en het wegvallen van groei.

Anderzijds valt er wel een case te maken voor een lange termijn belegging in het aandeel Alphabet. De terugvallende groei is mogelijk tijdelijk, want de wereldwijde advertentiemarkt zal volgens experts de komende jaren verder groeien. Ook moeten we nog maar afwachten of adverteerders wel echt massaal overstappen op Bing. Veel mensen hebben nou eenmaal de gewoonte om gebruik te maken van Google. Maar totdat we dat weten is de onzekerheid groot. En die onzekerheid is wat beleggers momenteel afstraffen.

Wel heeft Alphabet nog altijd een aantal sterke kaarten in handen op het gebied van Other Bets. Met Waymo zet het in op autonoom rijden en bovendien heeft de techreus enorm veel kennis in huis omtrent AI. De kans bestaat dat de Bard op termijn even sterke resultaten kan afleveren als ChatGPT.

Bovendien heeft Alphabet een netto kaspositie van $ 122 miljard. Deze kan niet alleen worden ingezet voor R&D, maar maakt het aandeel ook nog eens goedkoper. Als we rekenen met de Enterprise Value en kijken naar de verwachte winst in 2023 van $ 65 miljard. Dan kunt u het aandeel Alphabet op dit moment kopen voor ‘slechts’ 16,7x de verwachte winst voor 2023.

Technische analyse aandeel Alphabet

De grafiek van de koers van het aandeel Alphabet liet het afgelopen jaar duidelijk dalende toppen en bodems zien. De dalende trend is wel overgegaan in een zijwaartse bandbreedte tussen pakweg $ 83 en $ 105. Maar de uitbraak uit deze zijwaartse trend is begin februari mislukt.

Hoewel de koers boven de weerstand en boven het 200-daags gemiddelde brak, zagen we niet veel later een failure. De koers is teruggevallen onder de belangrijke niveaus en daarmee werd een valse uitbraak waargenomen. Nu bevindt het aandeel Alphabet zich weer in de zijwaartse bandbreedte. Het is wachten op een nieuwe uitbraak.

Boven de $ 108 komt er ruimte vrij voor een herstel richting de $122. Maar onder de $ 83 neemt de verkoopdruk toe en zien we pas weer steun rond $ 76 a $ 70. Daar liggen de bodems uit september/oktober 2020.

Aandeel Alphabet kopen of verkopen via LYNX

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen, dus ook in het aandeel Alphabet (GOOGL). U heeft toegang tot ruim 150 beurzen in 33 landen. Bekijk het aanbod:

De resultaten van het moederbedrijf van Google worden nauw in de gaten gehouden door beleggers. Voornamelijk de omzet uit advertenties weerspiegelen een deel van het producentenvertrouwen en de bredere economie.

In dit artikel bespreken we de resultaten van Alphabet uit het derde kwartaal. Verder nemen we de verwachtingen onder de loep en bespreken we de huidige waardering van het aandeel.

De resultaten van het derde kwartaal van 2022 tonen opnieuw een vertraging van de groei, dit voor de vijfde keer op rij. De groei werd verwacht nog lager te zijn dan het tweede kwartaal van 2020. Het zoeksegment van het bedrijf werd geschat een stijging te kennen van 8,1% naar een omzet van $ 41 miljard. Het bedrijf rapporteerde $ 2 miljard minder omzet dan verwacht met $ 39 miljard.

De activiteit van Alphabet

Van alle social media bedrijven is Google één van de meest robuuste bedrijven qua diversificatie en cijfers. In vergelijking met bijvoorbeeld Snapchat heeft Google meerdere inkomstenbronnen en probeert het bedrijf het belang van de advertentie business sterk af te bouwen.

De activiteit kunnen we opdelen in de onderstaande segmenten. De belangrijkste dochteronderneming van Alphabet is uiteraard Google.

 • Google Services

Onder de google Services zitten een paar van de sterkste merken ter wereld: Android, Google Chrome, hardware, Gmail, Google Drive, Google maps en vele meer. Via deze platformen wil Google informatie beschikbaar maken voor iedereen.

Het bedrijf verdient geld voornamelijk door brand advertising via de Google Search en andere producten. Zo zet Google in op het verbeteren van de advertising maar ook de effectiviteit en meetbaarheid voor bedrijven. Zo hebben adverteerders meer inzicht in hun campagnes en prestaties.

 • Google Cloud

Google was één van de eerste bedrijven die werd uitgebouwd op de cloud. Het bedrijf blijft sterk investeren in de cloud infrastructuur, veiligheid, data management, analytics en ook Artificial Intelligence.

 • Other Bets

De Other Bets bestaan uit verschillende opkomende technologieën die nog volop in de ontwikkelingsfase zitten.  Sommige zitten al volop in de groeifase en sommige genereren nog geen omzet, hierbij denken we aan artificial intelligence en zelfrijdende auto’s. Zo bezit Google een portefeuille van sterke cash flows om de cash drain te ondersteunen.

Resultaten derde kwartaal Alphabet

De Google resultaten waren slechter dan analisten vreesden. De omzet kende een stijging van 6% naar $ 69 miljard, wanneer we de wisselkoersen buiten beschouwing houden is dat een stijging van 11%. Dit zetten we in perspectief met de 41% groei van vorig jaar. Het netto inkomen van het bedrijf kende een daling van 26,5% tegenover hetzelfde kwartaal vorig jaar met $ 13,9 miljard.

De onverwachte zwakte kwam dan ook uit het segment Google Services. YouTube kende zijn eerste negatieve groei voor de omzet uit advertenties. Dit vertaalde zich in een omzet van $ 7.1 miljard, een daling van 1,9%. De CEO, Sundar Pichai, kon beleggers wel meedelen dat het bedrijf succesvol nieuwe manieren vindt om geld te verdienen via YouTube shorts. Het zoeksegment was goed voor $ 39 miljard en kende een stijging van een “magere” 4,3%.

Een positieve bemerking uit de resultaten van Alphabet was de stabiliteit na de privacy veranderingen van Apple en iOS. Omdat er veel data verloren ging via Facebook en andere advertentiegerichte platformen zijn bedrijven meer de focus gaan leggen op advertenties via Google.

De omzet van Google Cloud neemt toe tot 6,9 miljard en neemt daarmee toe in belang, een groei van 37,6%. Alphabet blijft het meest investeren in dit segment en voorziet een verdere toename aan belang.

Verwachtingen

De CEO kondigde in juli 2022 aan dat het bedrijf significant minder mensen zal aannemen. Hoewel het bedrijf meer dan 12 800 mensen heeft aangenomen in dit kwartaal geeft hij aan dat dit in het vierde kwartaal wel sterk zal zakken. Het management wil ook de productiviteit verhogen met 20%. Hoe dit zal worden gemeten werd niet verder op ingegaan.

Vervolgens laat het management duidelijk blijken dat het de huidige economische situatie ziet als een kans om verder in te zetten op Other Bets. Er zullen verdere middelen ingezet worden om nieuwe technologieën te ondersteunen en verder te ontwikkelen. De enorme berg aan cash en stabiele vrije cash flows zullen productief worden ingezet om de verdere groei van het bedrijf te ondersteunen.

Waardering Alphabet

Omwille van de onzekerheid uit China vergelijken we de waardering niet rechtstreeks met Baidu, de Chinese tegenhanger van Google. Door de gelijkaardige grote en cloud activiteit zullen we de waardering deels vergelijken met Amazon. Beide vergelijkingen moeten we met een korrel zout nemen. Bij Amazon is het grote verschil de retail business ondanks dat dit ook via het internet gebeurt zorgt dit voor een verschillend resultaat. In de waardering van Baidu zit het China risico, dat vandaag nog zwaarder zal doorwegen en een vertekend beeld geeft over de bijna extreem lage waardering.

 AlphabetAmazonBaidu
Koers / Winst19,76108,45/
Verwachte koers / Winst17,8552,871,23
TEV / Omzet4,592,730,92
TEV / EBITDA13,1725,195,71
Price / sales4,912,441,68
Market cap / free cashflow (Volgende 12 maand)18,1649,0810,44

De koers

Na de 20-1 stocksplit deze zomer noteert Alphabet nu rond de $ 100 en heeft het een marktkapitalisatie van 1,34 biljoen. Sinds de top van vorig jaar nam de koers een duik van 30%.

Conclusie

Alphabet, meer specifiek Google kende tegenvallende resultaten. Het bedrijf heeft een stabiele balans en heeft nog steeds een sterke visie met toekomst potentieel. De koers en waardering komen in de zone waar ze aantrekkelijk worden. In vergelijking met andere bedrijven in digital advertisement heeft Google een solide basis en meer kans om deze economische tumult succesvol te overwinteren. De zwakke resultaten weerspiegelen de globale economie langs de kant van de producent, bedrijven minderen de advertentie uitgaven en zijn voorzichtiger.

Het aandeel Alphabet is na de stock-split ook weer betaalbaar voor de kleine belegger. Maar is de waardering van de zoekgigant ook aantrekkelijk? We bespreken de laatste kwartaalcijfers en kijken naar de waardering van één van de grootste tech-aandelen ter wereld.

Loading ...
Aandeel Alphabet ISIN Tickercode Laatste koers 1D 1M 6M 1Y
Alphabet Inc. A US02079K3059 GOOGL 128,57 -1,94 % -1,01 % 21,94 % 30,97 %

Aandeel Alphabet: kwartaalcijfers Q2

Op 26 juli heeft Alphabet de resultaten over het tweede kwartaal van 2022 gepresenteerd. De omzet kwam op jaarbasis 13% hoger uit op bijna $69,7 miljard. Negatieve valutafluctuaties haalden 3,7% van de omzet af. Alphabet waarschuwt dat de stijging van de dollar in het 3e kwartaal een nog negatievere impact op de resultaten zal hebben.

Voornamelijk de groei bij advertenties en Google Cloud vielen tegen. De omzet uit advertenties steeg met ‘slechts’ 12% tot een kleine $56,3 miljard. In het 1e kwartaal was hier nog een groei van 22% zichtbaar. Bedrijven blijken als eerste op advertentiekosten te besparen, nu inflatie zorgt voor hogere kosten bij bedrijven. De omzet bij Google Cloud bleef met $6,28 miljard achter op de verwachtingen van $6,41 miljard. De 36% groei op jaarbasis is nog altijd spectaculair te noemen, maar winst lijkt nog altijd ver weg. Google Cloud boekte in het 2e kwartaal een operationeel verlies van $ 858 miljoen. Alphabet zet alles op alles om marktaandeel van de twee giganten Amazon Web Services en Microsoft Azure af te snoepen. Microsoft zag zijn clouddivisie in het 2e kwartaal echter met 40% groeien en ook Amazon liet een groei zien van 36%.

Flinke tegenvaller was ook de groei bij het onderdeel Youtube van slechts 5% tot $7,34 miljard, terwijl deze tak in dezelfde periode een jaar geleden nog een groei van 84% liet zien. De omzet van de Other Bets activiteiten bleef vrijwel onveranderd, terwijl het operationele verlies hier opnieuw toenam tot $1,69 miljard.

De totale operationele winst steeg met 28% tot $19,45 miljard. Onder aan de streep bleef een nettowinst over van $16 miljard, of een winst per aandeel van $1,21. Dat was iets onder de verwachting van analisten, die vooraf een WPA van $1,28 hadden voorspeld.

Outlook 2022:

CFO Ruth Porat benadrukte dat het lastig zal worden om de komende kwartalen met hoge groeicijfers over de brug te komen. Dat heeft met name te maken met het feit dat 2021 een uitzonderlijk sterk jaar was. Momenteel ziet het bedrijf veel beren op de weg, zoals de inflatie die de economische groei onder druk zetten. Het bedrijf zag zijn personeelsbestand afgelopen jaar nog met 21% toenemen, maar kondigde eerder aan het tempo van aanwerving en investeringen tot 2023 te vertragen.

Alphabet gaf geen concrete outlook voor het komende kwartaal. Analisten gaan voor heel 2022 echter uit van een omzetstijging van 14% tot $293,9 miljard.

Stock-Split

Op 18 juli heeft Alphabet een 20/1 stock-split doorgevoerd. Sinds die dag hebben alle beleggers 19 extra aandelen gekregen voor ieder aandeel dat zij in bezit hadden. tegelijkertijd is de koers gedeeld door 20 gegaan, waardoor een aandeel Alphabet momenteel $119 kost. De flink lagere prijs voor een aandeel komt de verhandelbaarheid ten goede. Maar deze stock-split verandert niks aan de fundamenten van het bedrijf.

Aandeel Alphabet: waardering

Alphabet is momenteel circa $1560 miljard dollar waard. Bij een verwachte winst dit jaar van $68,3 miljard koopt u het aandeel voor circa 23x de winst. De waardering van Alphabet is eigenlijk nog aantrekkelijker dan op het eerste gezicht. Alphabet heeft namelijk een riante kaspositie van $125 miljard en als we die van de beurswaarde afhalen, dan blijft er een Enterprise Value (bedrijfswaarde) van $1435 miljard over. Met deze bedrijfswaarde komt de P/E ratio van Alphabet nog iets lager uit, op circa 21.

Ook interessant zijn de ontwikkelingen rondom autonome voertuigen, waarin Alphabet met Waymo grote stappen weet te zetten. Alphabet boekt naar verwachting dit jaar echter ruim $5 miljard verlies op deze Other Bets-activiteiten. Dat betekent dat de winstgevendheid van de core-activiteiten eigenlijk nog hoger ligt. Daarmee rekening houdend zakt de P/E ratio tot ongeveer 20.

We willen graag een aantrekkelijke prijs betalen voor groeiaandelen. Daarvoor zetten we de winst per aandeel af tegen de verwachte groei van het bedrijf aan de hand van de trailing PEG-ratio. Wanneer de PEG-ratio van een bedrijf hoger is dan 1,0, wordt een aandeel beschouwd als overgewaardeerd, terwijl een aandeel met een ratio van minder dan 1,0 wordt beschouwd als ondergewaardeerd. De nettowinst vertoonde de afgelopen vijf jaar een samengestelde jaarlijkse groei (CAGR) van 31,3%. Met een PEG ratio van 0,65 (20/31) lijkt Alphabet dan ook een interessante langetermijninvestering.

Voor de volledigheid maken we nog een aantal kanttekeningen. Het lijkt namelijk niet heel aannemelijk dat Alphabet ook de komende jaren de winst met 31% kan laten groeien. In het laatste kwartaal liet het bedrijf met een stijging van 13% de traagste omzetgroei in twee jaar tijd zien. Maar positief is het feit dat analisten de markt voor internetadvertenties de komende vijf jaar gemiddeld met 17,2% zien groeien. Bovendien is de potentiële markt voor autonome voertuigen enorm, namelijk ongeveer $1500 miljard volgens analisten van Ark Invest. Inkomsten uit deze toekomstige verdienmodellen zijn nu nog niet goed in de verwachtingen van analisten of in de aandelenkoers verwerkt.

Technische analyse aandeel Alphabet

De koers van Alphabet beweegt al enkele maanden in een zijwaartse range. Recentelijk leek de koers boven de $120 uit te breken, maar het 200-daags gemiddelde heeft de koers weer omlaaggedrukt. Een uitbraak en slotstand boven de $123 per aandeel lijkt de trigger te zijn voor een nieuwe opwaartse fase. Na een eventuele doorbraak komt er ruimte vrij voor een stijging richting de $144 per aandeel.

Het lijkt aannemelijk dat de koers van Alphabet iets terugzakt. Een hogere bodem kan vervolgens de springplank vormen voor een uitbraak naar hogere koersen. Bij een eventuele terugval moeten beleggers goed de steun tussen $102-$105 goed in de gaten houden. Een doorbraak hieronder zou een flinke verzwakking kunnen opleveren.

Aandeel Alphabet kopen of verkopen via LYNX

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen, dus ook in het aandeel Alphabet (GOOGL). U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Het aandeel Alphabet is dit jaar zo’n 20% aan beurswaarde verloren. Het bedrijf kon de verwachtingen bij de presentatie van de kwartaalcijfers niet waarmaken. Daarmee zakte de koers van het aandeel Alphabet op 27 april tot het laagste punt sinds mei 2021. In deze update bespreken we de cijfers over het eerste kwartaal van 2022 en de outlook voor de rest van het jaar.

Loading ...
Aandeel Alphabet ISIN Tickercode Laatste koers 1D 1M 6M 1Y
Alphabet Inc. A US02079K3059 GOOGL 128,57 -1,94 % -1,01 % 21,94 % 30,97 %

Aandeel Alphabet: kwartaalcijfers Q1

Op 26 april heeft Alphabet de resultaten over het eerste kwartaal van 2022 gepresenteerd. Het moederbedrijf van Google kende opnieuw een sterke groei in Search en Cloud. De totale omzet steeg met 23% en kwam uit op $ 68,01 miljard, maar lag daarmee iets onder de verwachting van $ 68,11 miljard. Voornamelijk het stopzetten van de activiteiten in Rusland droeg bij aan deze tegenvaller. Circa 1% van de omzet is normaal gesproken afkomstig uit het Oost-Europese land. Ook in de rest van Europa zag het bedrijf echter een beperkte terugval in de uitgaven door adverteerders. Daardoor lijken ook de marges weer wat af te nemen. De omzet lag dan ook een stuk lager dan in het laatste kwartaal van 2021, toen er $ 75,33 miljard werd binnengehaald.

Aandeel Alphabet | Kwartaalcijfers Google

Google Advertising groeide op jaarbasis met ruim 22% en was met $ 54,66 miljard goed voor 80% van de omzet. De omzet uit advertenties op YouTube stegen op jaarbasis met slechts 14,4% tot $ 6,87 miljard. Daarmee is er sprake van een groeivertraging en deze inkomsten bleven ook achter bij de verwachtingen van de markt. Analisten hadden namelijk gerekend op een omzet van $ 7,51 miljard. In het vierde kwartaal van 2021 haalde Alphabet nog $ 8,63 miljard binnen met YouTube.

CFO Ruth Porat gaf tijdens de earnings call aan dat YouTube een bescheiden groei doormaakt. Het videoplatform lijkt net als Instagram ook veel last te hebben van concurrent TikTok. YouTube probeert te concurreren met TikTok via Youtube ‘Shorts’, dat inmiddels 30 miljard dagelijks views heeft. Dat was een verdubbeling van het aantal views in het voorgaande kwartaal en vier keer zoveel als het jaar ervoor. Het bedrijf is ook gestart met een experiment om advertenties te testen bij deze korte, verticale video’s.

Google Cloud liet opnieuw een stevige groei zien. Het bedrijf haalde $ 5,82 miljard binnen met zijn clouddiensten, ongeveer 44% meer dan in het eerste kwartaal van 2021. Steeds meer grote ondernemingen verplaatsen hun workloads naar datacenters van Google. Er is echter veel concurrentie van Microsoft en Amazon en bovendien is deze tak nog altijd niet winstgevend. Alphabet boekte met Google Cloud in Q1 2022 een operationeel verlies van $ 931 miljoen, tegenover een verlies van $ 974 miljoen een jaar geleden.

Alphabet’s Other Bets, waartoe onder andere het gezondheidsbedrijf Verily en zelfrijdende auto-tak Waymo behoren, verdubbelde opvallend genoeg de inkomsten. De omzet steeg tot $ 440 miljoen, tegenover $ 198 miljoen in Q1 van 2021. Deze onderdelen van Alphabet zijn vanwege de investeringen echter nog verliesgevend. Het verlies vanuit Other Bets nam licht toe tot $ 1,15 miljard.

Alphabet kondigt aandelen inkoopprogramma aan van $ 70 miljard

Alphabet is al jarenlang enorm winstgevend, maar keert geen dividend uit. Wel beloont het bedrijf zijn aandeelhouders met de inkoop van eigen aandelen. In 2019 kocht de techgigant voor $ 25 miljard aan aandelen terug en vorig jaar voor zo’n $ 50 miljard.

Bij de presentatie van de kwartaalcijfers werd een nieuw inkoopprogramma van maar liefst $ 70 miljard aangekondigd. Opvallend genoeg zei Alphabet rekening te houden met de aandelenkoers en de marktomstandigheden bij het bepalen van aankoopmomenten. Het bedrijf kent een beurswaarde van $ 1500 miljard, wat betekent dat het aantal uitstaande aandelen gedurende de buy-back periode met circa 4,7% zal dalen.

Outlook 2022

Alphabet geeft aan tevreden te zijn met de omzetgroei van 23%. Ook geeft het bedrijf aan te blijven investeren in onderzoek en ontwikkeling. Alphabet doet er dan ook alles aan om talent aan te trekken om op lange termijn waarde te creëren voor de aandeelhouders. Het aantal werknemers steeg met 17% tot bijna 163.906. Veel van deze nieuwe werknemers werden aangenomen voor Google Cloud. Verwacht wordt dat Google Cloud ook het lopende kwartaal stevig zal blijven groeien. Alphabet zal daarvoor blijven investeren in clouddiensten, gezien het enorme potentieel van de markt. Marktkenners schatten dat de totale markt zal uitgroeien van $ 445 miljard in 2021 tot $ 947 miljard in 2026.

Voor het komende kwartaal waarschuwt Alphabet voor de impact van het stopzetten van de activiteiten in Rusland. Deze werden pas begin maart volledig stilgezet, waardoor de impact daarvan in Q1 slechts beperkt zichtbaar was. Het bedrijf geeft geen concrete verwachtingen over de omzet en winst. Analisten rekenen gemiddeld op een omzet van $ 71 miljard en een nettowinst van $ 17,8 miljard.

Aandeel Alphabet: waardering

De koers van de internetreus is in de afgelopen jaren enorm gestegen, maar de waardering van het bedrijf is juist gezakt. Waar men in 2018 nog een omzet van $ 136 miljard boekte is dat in 2021 al uitgegroeid tot ruim $ 257 miljard. De winst steeg in diezelfde periode van $ 30,7 miljard tot ruim $ 76 miljard vorig jaar.

Beleggers verwachten overigens dat die groei nog lang niet voorbij is. Ook analisten voorspellen een aanhoudende groei; $ 298 miljard omzet in 2022 en $ 345 miljard in 2023. Daarmee liggen de verwachte K/W’s van die jaren op respectievelijk 20,4 en 17 keer. U betaalt dus slechts 20 keer de verwachte winst voor een bedrijf dat de afgelopen 5 jaar een samengestelde jaarlijkse groei kende van 23,3%. Vergelijk dat eens met Coca-Cola, dat amper groeit en waarvoor u 26,7 keer de verwachte winst over 2022 betaalt.

Alphabet heeft bovendien een netto kaspositie van $ 125 miljard. Ook blijven de potentiele winsten die het bedrijf kan behalen met Other Bets zoals bijvoorbeeld Waymo enorm interessant. De markt voor robo taxi’s zal naar schatting $ 1 miljard bedragen in 2023. In 2030 zal deze markt zijn uitgegroeid tot $ 38,6 miljard. Analisten verwachten dat deze robottaxi’s de komende jaren op grote schaal kunnen worden ingezet. Sinds begin 2020 test het bedrijf de technologie al op commerciële schaal in Phoenix Arizona.

Technische analyse aandeel Alphabet

Technisch gezien is het aandeel Alphabet recentelijk fors verzwak. Na een maandenlange zijwaartse fase is de koers onder de steun op $ 2500 gezakt. Ook staat het aandeel onder het 200-daags voortschrijdende gemiddelde (rode lijn).

Steun zien we rond $ 2193, waar op 12 mei 2021 een bodem werd gevormd. Indien de koers daaronder sluit, lijkt een verdere daling richting $ 2000 aannemelijk. Daar wist de koers in maart 2021 een stevige bodem te vormen. Een koers van rond de $ 2000 komt ook overeen met het koersdoel van de uitbraak uit de bandbreedte. Die zijwaartse range tussen $ 2500 – $ 3000 was namelijk circa $ 500. Als we dat van $ 2500 aftrekken komen we uit op $ 2000.

Als de koers weer boven de $ 2500 weet te klimmen, zou de lucht wat opklaren. Na het doorbreken van de 200EMA kan het aandeel weer richting hogere niveaus klimmen. Vervolgens zien we een weerstand op $ 2875.

Aandeel Alphabt | Technische analyse Google

Aandeel Alphabet kopen of verkopen via LYNX

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen, dus ook in het aandeel Alphabet (GOOGL). U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Alphabet A: Analyses & tipsWaarom in aandelen van Alphabet A beleggen via LYNX?

Met een effectenrekening via LYNX koopt en verkoopt u voordelig aandelen van vrijwel elk beursgenoteerd bedrijf ter wereld - dus ook Alphabet A. Met directe toegang tot wereldwijde beurzen koopt u buitenlandse aandelen direct op de thuismarkt. Zo profiteert u van een hoog handelsvolume en een lage spread. U hoeft niet te wachten tot de beurzen opengaan, maar handelt voor- of nabeurs als het u uitkomt. Zo bent u niet afhankelijk van de tijdsverschillen. Handelen doet u daarnaast via een stabiel platform met innovatieve trading tools, waarmee u direct gedegen analyses kunt maken. Belegt u met het oog op een stijgende koers door long te gaan, of verwacht u een dalende koers en gaat u short? Met LYNX is het mogelijk, zodat u het maximale uit uw aandelen Alphabet A kunt halen.

Bent u klaar voor de volgende stap in beleggen? Ontdek dan of LYNX bij u past en sluit u aan bij duizenden ervaren beleggers.

Ontdek wat LYNX uniek maakt als broker

Koersdetails aandeel Alphabet A

Laatste koers
Verschil in USD
Verschil in %
Datum
Tijd
Beurzen
Marktkapitalisatie (mld.)
Uitstaande aandelen (mln.)
Openingskoers
Slotkoers vorige handelsdag
Laagste dagkoers
Hoogste dagkoers
Laagste jaarkoers
Hoogste jaarkoers
Laagste koers 52 weken
Hoogste koers 52 weken

Alphabet A : fundamentele cijfers in USD

Dividendrendement
Omzet ratio
Omzet per aandeel
Cashflow per aandeel
Intensiteit van investeringen
Intensiteit van arbeid
Werkkapitaal (mln.)
Cashratio 1
Cashratio 2
Cashratio 3
Return on Investment (ROI)
Koers-winstverhouding
Price cashflow ratio
Equity ratio
Debt ratio
Debt equity ratio
Cash ratio
Quick ratio
Current ratio

Aandeel Alphabet A: Bedrijfsinformatie Alphabet Inc. A

Alphabet Inc is beter gekend onder de naam Google, werd opgericht in 2015 na een herstructurering. Het hoofdkantoor bevindt zich in Californië. Alphabet is een conglomeraat en beheert onder andere Google, Calico, Chronicle, GVNestLabs en Redux. Enkele alledaagse platformen die wereldwijd gebruikt worden zijn de zoekmachine Google, e-mailservice Gmail, Google+, Google Maps en Google Chrome. Google is één van de grootste en meest gekende merken ter wereld. Wereldwijd werken er meer dan 80.000 mensen voor Alphabet.

Address
ALPHABET INC.
Amphitheatre Parkway 1600
94043 Mountain View, California
USA

Phone
+1-650-253-0000

Fax
+1-650-253-0001

Email
investor-relations@abc.xyz

Internet
abc.xyz