Artikel laten voorlezen

Gisteren bleven de Amerikaanse beurzen gesloten in verband met Martin Luther King Jr. Day. Vanochtend zagen we een daling van de indexfutures. De S&P 500 futures daalden met 0,35% en de Nasdaq 100 future staat zo’n 0,5% lager. Vorige week vrijdag rapporteerden banken zoals JPMorgan, Citigroupoke, en Wells Fargo gemengde kwartaalresultaten, maar lieten wel sterke jaarwinsten zien, ondersteund door een veerkrachtige arbeidsmarkt en hoge rentetarieven. Deze week zullen nog meer banken hun cijfers rapporteren, waaronder Goldman Sachs, Morgan Stanley, en PNC Financial Services op dinsdag. Charles Schwab en M&T Bank volgen later in de week.

Beleggers kijken verder uit naar de detailhandelsverkopen van december, die woensdag bekend worden gemaakt. Een afkoeling van de Amerikaanse consumentenbestedingen kan zorgen voor recessieangst. Economen verwachten echter een toename van 0.2% voor december, iets minder dan de toename van 0.3% in november.

Uber heeft besloten om de alcohol-bezorgservice Drizly, die het drie jaar geleden kocht voor $1.1 miljard, te sluiten. Volgens Uber zal het bedrijf zich richten op hun kernstrategie met Uber Eats. Uber steeg dit jaar met 2,5% en werd op 18 december 2023 toegevoegd aan de S&P 500.

World Economic Forum in Davos begint

Politieke en zakelijke leiders beginnen dinsdag met besprekingen tijdens de 54e jaarlijkse bijeenkomst van het World Economic Forum in Davos, Zwitserland. De Chinese premier Li Qiang, de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen, de Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy en de VN-adviseur voor nationale veiligheid Jake Sullivan behoren tot de prominente sprekers die afgevaardigden toespreken in het Congrescentrum van de Zwitserse stad.

Op dinsdagochtend bespreken leiders van het IMF, Cisco, Nasdaq en de ECB het effect van hogere rentetarieven met Steve Sedgwick van CNBC.

Futures onderuit

Ook in Europa staan de futures voorbeurs op verliezen tot 0,5%. Mario Centeno, de gouverneur van de centrale bank van Portugal, heeft tijdens het Wereld Economisch Forum in Davos, Zwitserland, aangegeven dat de inflatie in de eurozone de goede kant op gaat. Hij benadrukt dat de Europese Centrale Bank (ECB) zich richt op inflatie op de middellange termijn, en dat de huidige trajecten tot 2025 een stabiele inflatieverwachting van 2% laten zien.

Deze uitspraken staan in schril contrast met die van Robert Holzmann, de gouverneur van de Oostenrijkse centrale bank en lid van de ECB, die zei dat recente gegevens niet wijzen op een verlaging van de rentetarieven in 2024. Holzmann wees ook op nieuwe risico’s van volatiliteit in het Midden-Oosten die potentieel inflatoir kunnen zijn. Centeno gaf ook aan dat recente inflatiecijfers lager zijn dan verwacht, wat wijst op het effect van het strakkere monetaire beleid.

Op het Damrak gaat de aandacht uit naar laadpaalbedrijf Fastned. De laadomzet groeide met 44% op jaarbasis naar 19,2 miljoen euro. Dat is nipt meer dan de 43% omzetgroei die ING vooraf had voorspeld.

Beursagenda

Dinsdag 16 januariDE – Inflatie (CPI)
DE – ZEW economisch sentiment
VS – NY Empire State Productie-index
08:00
11:00
14:30
Woensdag 17 januariCNY – BBP
CNY – Industriële Productie
EUR – Inflatie (CPI)
VS – Detailhandelsverkopen
VS – Industriële productie
VS – Bedrijfsvoorraad
VS – Detailhandelsvoorraden excl. auto’s
VS – Beige Book
VS – FOMC-lid WIlliams spreekt
03:00
03:00
11:00
14:30
15:15
16:00
16:00
20:00
21:00
Donderdag 18 januariVS – Bouwvergunningen
VS – Jobless claims
VS – Philadelphia Fed Productie
VS – Ruwe olievoorraden
VS – FOMC-lid Bostic spreekt
14:30
14:30
14:30
17:00
17:30
Vrijdag 19 januariDE – Producentenprijsindex (PPI)
EUR – Lagarde van ECB spreekt
VS – Bestaande huizenverkopen
VS – Michigan Inflatieverwachtingen
VS – Michigan consumentenvertrouwen
08:00
11:00
14:30
16:00
16:00

Gebruikte bronnen:

https://www.cnbc.com/world/

LYNX Morning Call: het laatste beursnieuws vandaag en de komende week

Wat is de verwachting van de beurs voor de komende week? Wat doen de beurzen vandaag? In de LYNX Morning Call blikken we dagelijks terug op het slot van de Amerikaanse beurzen. Daarnaast worden de ontwikkelingen gedurende de nacht op de Aziatische beurzen besproken en wordt een vooruitblik gegeven op de opening van de Europese beurzen vandaag, waaronder de AEX. Tevens vindt u een financieel nieuws agenda met de belangrijkste economische evenementen van vandaag.

’s Ochtends ontvangt u een e-mail met een link naar het laatste beursnieuws, koersinformatie en de verwachte opening van de AEX. Met de LYNX Morning Call bent u te allen tijde op de hoogte van het laatste beursnieuws en bent u goed voorbereid op de handelsdag van vandaag.

Laatste Beursnieuws in uw mailbox?

Wilt u iedere ochtend op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws? Meld u dan aan via het onderstaande formulier.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Hoe nuttig vond u het artikel?(Vereist)
Zeer onbehulpzaamZeer behulpzaam

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.