Beursnieuws vandaag | LYNX Morning Call

Dagelijks verzorgen Justin Blekemolen en Kevin Verstraete het laatste beurs- en financiële nieuws met de LYNX Morning Call. Hoe hebben de markten zich de afgelopen beursdag ontwikkeld en wat staat er vandaag op het programma?

Elke dag het laatste beursnieuws in uw mailbox

Wilt u dagelijks het beursnieuws in uw mailbox ontvangen? Meldt u dan aan voor de Morning Call nieuwsbrief. Aanmelden kan kosteloos via het beursupdateformulier.

Het beursnieuws van vandaag en de vooruitzichten voor komende week

Of u nu handelt in aandelen, opties of ETF’s, als actieve belegger wilt u op de hoogte blijven van de beurs. Justin en Kevin brengen u het laatste beursnieuws en geven een vooruitblik op de mogelijke ontwikkelingen voor de komende week.


Handelsoptimisme stuwt markten hoger – focus op Amerikaans banenrapport

Door |

S&P 500
ISIN: US78378X1072
|
Ticker: SPX --- %

--,--
---% (1D)
1W ---%
1M ---%
1Y ---%
S&P 500
Artikel laten voorlezen

Beursnieuws Amerika

De Amerikaanse aandelenmarkten sloten donderdag positief. De Dow steeg 0,2%, de S&P 500 met 0,6% en de Nasdaq eindigde zelfs 1,5% hoger, waarmee het verlies sinds begin april volledig werd goedgemaakt. Vooral de technologieaandelen profiteerden, gevoed door sterke cijfers van Meta en Microsoft. Tot dusver heeft 76% van de bedrijven in de S&P 500 beter dan verwachte resultaten gerapporteerd.

Economische data zetten ook de toon: op woensdag bleek dat het Amerikaanse BBP op kwartaalbasis met 0,3% is gekrompen in Q1, het eerste negatieve cijfer in drie jaar. Andere cijfers, zoals zwakke werkgelegenheidsdata van ADP en een forse toename van de wekelijkse werkloosheidsaanvragen (241.000 tegenover 225.000 verwacht), wijzen eveneens op afkoeling van de arbeidsmarkt. Vanmiddag volgt het Amerikaanse werkloosheidsrapport van de overheid. Economen verwachten dat het land vorige maand 138.000 nieuwe banen kon creëren, waarmee het werkloosheidspercentage stabiel zou blijven op 4,2%.

Futures op de S&P 500 stegen donderdagochtend met 0,64%, terwijl die op de Dow Jones met 0,75% aandikten. De Nasdaq 100-futures gingen 0,42% omhoog, door hoop op hernieuwde handelsbesprekingen tussen de Verenigde Staten en China. Het herstel had meer kunnen zijn, maar beleggers reageerden nabeurs teleurgesteld op de kwartaalresultaten van Apple en Amazon. Apple verloor nabeurs bijna 4%, ondanks beter dan verwachte winstcijfers, doordat de omzet uit de belangrijke Services-divisie tegenviel. Bovendien verwacht Apple $ 900 miljoen aan extra kosten in het lopende kwartaal door importheffingen. Amazon daalde ook ruim 3% na tegenvallende vooruitzichten en opmerkingen over negatieve invloeden van Trump’s handelsbeleid.

Aziatische markten in de lift

In Azië volgden de beurzen het optimisme uit de VS. Vooral de aankondiging van China dat het bereid is handelsbesprekingen met de VS te overwegen, werd goed ontvangen. De Hang Seng-index steeg 1,74%, met een sprong van 3,45% voor de Hang Seng Tech-index. Ook elders in de regio was de stemming positief: de Nikkei won 0,87%, de Kospi 0,19% en de Australische ASX 200 klom 0,94%.

De Chinese beurzen op het vasteland waren gesloten vanwege de Dag van de Arbeid, maar de valutamarkten reageerden wel: de yuan steeg 0,25% tot het hoogste niveau sinds begin april. Ook de Taiwanese dollar, Indiase roepie, Koreaanse won en Australische dollar boekten winsten. De Japanse yen, traditioneel een veilige haven, steeg licht.

De grondstoffenmarkten toonden ook wat herstel. Goud herstelde licht naar $ 3.239 per ounce, maar is wel op weg naar het grootste weekverlies in meer dan twee maanden door afnemende vraag naar de ‘veilige haven’. Olie daarentegen trok aan: Brent en WTI stegen beide met 0,6% na optimisme over handel en dreigende sancties van de VS op Iraanse olie-importeurs. Dat compenseert gedeeltelijk het eerdere verlies door vrees voor extra OPEC+-aanbod.

Europese vooruitblik

De Europese markten zullen vandaag hun weg moeten vinden na een rustdag op 1 mei. De FTSE 100 in het VK was donderdag de enige grote index die geopend was en boekte een minimale winst van 0,02%, goed voor de dertiende opeenvolgende positieve sessie.

Kwartaalcijfers in het VK leverden een gemengd beeld op: Lloyds daalde 2,3% na een winstdaling, terwijl Rolls-Royce 1,8% won na herbevestiging van haar winstvooruitzichten. De London Stock Exchange Group noteerde een omzetstijging van 7,8% op jaarbasis, maar zag de koers toch dalen.

In Europa zullen beleggers vandaag vooral letten op de Amerikaanse banencijfers, die ook voor het wereldwijde risicosentiment van belang zijn. De stemming is voorzichtig positief, geholpen door beter dan verwachte BBP-groei in de eurozone (0,4% in Q1) en sterke cijfers van banken als UBS, Deutsche Bank en Barclays eerder deze week. Beleggers krijgen om 11:00 uur ook de inflatiecijfers uit de Eurozone voorgeschoteld. Analisten rekenen op een daling van de CPI naar 2,1%.

De Amerikaanse arbeidsmarktdata zullen echter doorslaggevend zijn voor het sentiment richting het weekend. Een zwak rapport kan verdere renteverlagingen van de Fed dichterbij brengen, maar tegelijkertijd ook de recessievrees voeden.

Beursagenda

Vrijdag 2 meiEU – CPI
VS – Gemiddeld inkomen per uur
VS – Niet-agrarische loonlijsten
VS – Werkloosheidscijfer
11:00
14:30
14:30
14:30

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Justin Blekemolen is beleggingsspecialist bij online broker LYNX, waar hij verantwoordelijk is voor het creëren van educatieve en informatieve content over de financiële markten. Zijn analyses en video’s verschijnen regelmatig in het LYNX Kennisportaal. Eerder werkte hij als technisch analist bij IEX en Tostrams, waar hij zich specialiseerde in grafiekpatronen en indicatoren binnen de technische analyse. Met jarenlange ervaring in de markten richt hij zich op het toegankelijk maken van beleggingskennis voor een breed publiek.


Beurs vandaag: het laatste beursnieuws

Beursnieuws Verenigde Staten

De Amerikaanse aandelenmarkten kenden bij de start van de sessie een fors verlies. Ze slaagden erin om deze verliezen weg te werken waardoor twee van de drie belangrijkste indexen met winst afsloten. De Dow Jones en de S&P 500 kenden een stijging van respectievelijk 0,35% en 0,15%. De NASDAQ liet een klein verlies van 0,09% zien.

Op woensdag maakten de Verenigde Staten hun economisch groeicijfer over het eerste kwartaal van 2025 bekend. Beleggers maken zich zorgen dat de roekeloze tarievenoorlog die president Trump is gestart de grootste economie ter wereld in een recessie zal storten. Deze vrees lijkt nu voor een deel waarheid te worden. De Amerikaanse economie kromp in de eerste drie maanden van het jaar met 0,3%. Een recessie wordt gekenmerkt door twee opeenvolgende kwartalen met een krimp dus hier bevinden de Verenigde Staten zich voorlopig nog niet in. Toch is dit een teken aan de wand dat de tarievenoorlog het bedrijfsleven in de Verenigde Staten fors schaden. Deze krimp is de eerste sinds het eerste kwartaal van 2022. De cijfers tonen aan dat de negatieve groei voornamelijk te wijten is aan de forse stijging van de import. Deze steeg met 41,3%. Import remt de groei van het bruto binnenlands product af. Bedrijven voerden massaal goederen in om hun voorraden aan te vullen in afwachting van verdere tarieven. Mogelijk is de krimp dus een tijdelijk fenomeen en zou de groei opnieuw kunnen aantrekken wanneer de import zich normaliseert.  

Microsoft en Meta kenden nabeurs beide een forse stijging na de aankondiging van goede resultaten. Het bedrijf van Bill Gates steeg met 9% terwijl Meta een stijging van meer dan 5% liet zien. De omzet van Microsoft steeg met 13% op jaarbasis. Het nettoresultaat steeg met 18% naar $25,8 miljard van $21,9 miljard. Ook Meta deed het goed met een omzet die 16% steeg op jaarbasis en nettoresultaat dat een groei van 35% kende. Hoewel de resultaten de verwachtingen overtroffen, vormen deze een terugblik. Het is onzeker hoe de tarievenoorlog de bedrijven zal treffen. Microsoft meldde wel een optimistische prognose, wat beleggers ertoe aanzette het aandeel in de nabeurshandel omhoog te stuwen.

Blik op Azië

De Japanse en de Australische markten gingen hoger, na de volatiele sessie in de Verenigde Staten. Verschillende markten in Azië en de Stille Oceaan, waaronder Zuid-Korea, Hongkong, China en India waren gesloten vanwege de Dag van de Arbeid. De Nikkei225 steeg met 0,99% terwijl de bredere Topix een stijging van 0,36% liet zien. De Australische S&P/ASX200 kende in het laatste uur van de handel een stijging van 0,24%.

De centrale bank van Japan heeft donderdag voor de tweede achtereenvolgende keer haar beleidsrente op 0,5% gehouden, nu de tarieven van de Amerikaanse president Donald Trump wegen op de vooruitzichten voor de economie van het land. Deze stap was in lijn met de verwachtingen van analisten. In Japan is de inflatie al 36 maanden op rij boven de doelstelling van 2% van de BOJ gebleven, wat de centrale bank ruimte biedt om de rente te verhogen nu ze haar monetaire beleid probeert te normaliseren. De tarieven van Trump hebben de plannen om de rente te verhogen echter bemoeilijkt.

Europa

De Europese markten noteerden in het groen totdat de negatieve groeicijfers uit de Verenigde Staten bekendgemaakt werden. Op het einde van de handelsdag zijn de indexen erin geslaagd om alsnog met een kleine winst te sluiten. De Franse CAC40 en de Duitse DAX stegen met respectievelijk 0,50% en 0,32%. De FTSE100 uit het Verenigd Koninkrijk ging 0,37% hoger terwijl de pan-Europese STOXX600 een winst van 0,46% liet zien. De BEL20 kende met 1,21% de grootste stijging, aangedreven door de zwaargewichten UCB en Lotus Bakeries.

De Stoxx Automotive sector index kende een daling van 1,2% vanwege povere resultaten van verschillende automakers nu de sector probeert te navigeren door de ontwrichtende gevolgen van de Amerikaanse tarieven op de wereldwijde auto-industrie. Volkswagen meldde bijvoorbeeld een daling van de operationele winst met 37% ten opzichte van een jaar eerder.

In tegenstelling tot de Verenigde Staten slaagt de economie in de eurozone er wel in om te groeien. Uit voorlopige cijfers blijkt dat de economie op het oude continent in het eerste kwartaal een groei van 0,4% kende. Economen hadden gerekend op een groei van slechts 0,2%. Duitsland, de grootste economie van het blok, kende een groei van 0,2% terwijl het Franse bruto binnenlands product een stijging van 0,1% liet zien. Uit de cijfers blijkt dat de Zuid-Europese landen en kleine economieën het beter doen, een trend die reeds een tijdje zichtbaar is. Het Spaanse en Litouwse BBP stegen elk met 0,6%, terwijl de economische output van Italië met 0,3% toenam.

Euronext zal vandaag gesloten zijn vanwege de Dag van de Arbeid.

Beursagenda

Donderdag 1 mei
EU – Euronext gesloten – Dag van de arbeid
VS – Eerste aanvragen werkloosheidsvergoeding
VS – Productie Inkoopmanagersindex
VS – ISM Productie Inkoopmanagersindex
Vrijdag 2 meiEU – CPI
VS – Gemiddeld inkomen per uur
VS – Niet-agrarische loonlijsten
VS – Werkloosheidscijfer

Gebruikte bronnen:

https://www.cnbc.com/2025/04/29/stock-market-today-live-updates.html

https://www.cnbc.com/2025/04/30/microsoft-msft-q3-earnings-report-2025.html

https://www.cnbc.com/2025/04/30/meta-q1-earnings-report-2025.html

https://www.cnbc.com/2025/05/01/bank-of-japan-holds-rates-steady-for-second-straight-meeting-as-trump-tariffs-threaten-exports.html

https://www.cnbc.com/2025/04/30/europe-stocks-open-to-close-earnings-euro-zone-gdp-us-trade-talks.html

https://www.cnbc.com/2025/05/01/asia-markets-live-updates-japanese-and-australian-stocks-set-for-muted-start.html

De Amerikaanse aandelenbeurzen sloten dinsdag met winst. De S&P 500 steeg met 0,58% tot 5.561 punten, de Dow Jones Industrials won 0,75% met een slot op 40.528 punten, en de Nasdaq 100 noteerde 0,61% hoger tot 19.545 punten. De small cap index, Russell 2.000, eindigde de handelsdag 0,56% hoger op 1.977 punten.

S&P 500 (SPX), 30/04/2025

De opwaartse trend werd mede ondersteund door macro-economische cijfers die zwakker uitvielen dan verwacht: het aantal openstaande vacatures (JOLTS) en het consumentenvertrouwen (Conference Board) lieten allebei een daling zien. Deze cijfers drukten de rente op de 10-jaars Amerikaanse staatsobligaties naar het laagste niveau in drie weken (4,172%), waarmee theoretisch de kans op een renteverlaging door de Federal Reserve toenam. Vandaag krijgen we in de VS het BBP-cijfer en PCE-prijsindex. Geen onbelangrijke macro-economische data.

Daarnaast droegen signalen van afnemende handelsfricties bij aan het positieve sentiment. Een decreet van voormalig president Trump versoepelde importheffingen op buitenlandse auto-onderdelen, wat autofabrikanten in de VS tegemoetkomt. Het aangepaste tariefbeleid voorziet in gedeeltelijke teruggave van invoerrechten, afhankelijk van de binnenlandse productie, en is gericht op het stimuleren van reshoring van toeleveringsketens.

Blik op enkele kwartaalcijfers

Super Micro Computer verloor dinsdag 3,41% tijdens de reguliere handelssessie en nabeurs 15% na een winstwaarschuwing. Het bedrijf verwacht over Q3 een omzet tussen $ 4,5 en $ 4,6 miljard, fors onder de verwachte $ 5,35 miljard. De winst per aandeel komt uit op slechts $ 0,29 – $ 0,31, tegenover een raming van $ 0,53. Vertragingen bij klanten hebben verkopen doorgeschoven naar Q4. Bovendien daalden de brutomarges met 220 basispunten door hogere voorraadafschrijvingen op oudere producten en extra kosten voor de snelle lancering van nieuwe servers. Op 6 mei volgt een conference call over de definitieve cijfers.

​Visa boekte in het tweede fiscale kwartaal een omzetgroei van 9% tot $ 9,6 miljard, gedreven door sterke stijgingen in betalingsvolumes (+8%), grensoverschrijdende transacties (+13%) en verwerkte transacties (+9%). De winst per aandeel steeg 10% naar $ 2,76, boven verwachting. De GAAP-winst daalde 2% tot $ 4,6 miljard, mede door een eenmalige juridische voorziening van $ 992 miljoen. Visa keerde $ 5,6 miljard uit via dividenden en aandeleninkopen, en kondigde een nieuw inkoopprogramma van $ 30 miljard aan. Ondanks juridische kosten blijft de operationele groei robuust. De kaspositie bedroeg $ 15,2 miljard.Het aandeel Visa klom nabeurs zo’n 0,58% en tijdens de reguliere handelssessie 1,19%.

Starbucks rapporteerde over het tweede fiscale kwartaal van boekjaar 2025 een omzetgroei van 2% tot $ 8,8 miljard, maar zag de winst per aandeel halveren tot $ 0,34 door hogere kosten en herstructureringen. Wereldwijd daalden de vergelijkbare winkelverkopen met 1%, vooral door minder transacties in de VS. De brutomarges daalden met 590 basispunten tot 6,9%. Ondanks de tegenvallende resultaten blijft het management optimistisch over het herstelplan “Back to Starbucks”. De onderneming opende netto 213 nieuwe winkels en telt nu meer dan 40.700 vestigingen wereldwijd. De raad van bestuur keurde een kwartaaldividend van $ 0,61 per aandeel goed. CFO Cathy Smith benadrukt de focus op duurzame groei en kapitaalefficiëntie, ondanks macro-economische tegenwind. Het aandeel Starbucks ging 6,51% lager tijdens de nabeurshandel.

ASM International kende een sterk eerste fiscale kwartaal van 2025 met een omzetgroei van 31% tot € 839 miljoen, boven het middelpunt van de eerder afgegeven bandbreedte. Nieuwe orders stegen met 20% tot € 834 miljoen, vooral dankzij sterke vraag naar 2nm GAA-technologie en veerkrachtige Chinese afzet. De brutomarge klom naar 53,4%, en de operationele marge verbeterde tot 32,3%. Door een bijzondere waardevermindering op de ASMPT-deelname rapporteerde ASM een boekverlies van € 28,9 miljoen, hoewel de nettowinst € 191,9 miljoen bedroeg. Voor Q2 verwacht het bedrijf een omzetgroei van 1–6% t.o.v. Q1. De vooruitzichten blijven gunstig voor AI-gerelateerde segmenten, met name logic/foundry en HBM-geheugen. Het aandeelhoudersdividend bedraagt € 3,00 per aandeel. Een aandeleninkoopprogramma van € 150 miljoen start op 30 april. Het bedrijf rapporteerde de kwartaalcijfers gisteren nabeurs.

Vandaag worden nabeurs de boeken geopend bij Microsoft, Meta Platforms, Qualcomm en Equinix. Voorbeurs is het de beurt aan UBS, Caterpillar, TotalEnergies, Automatic Data Processing en Banco Santander. In de Benelux wordt het uitkijken naar de cijfers van Koninklijke DSM, Ontex en Melexis.

Blik op Azië en Europa

Chinese en Hongkongse aandelen bleven woensdag grotendeels vlak, doordat beleggers afwachtend zijn door de vakantiedag, Dag van de Arbeid. De CSI300 en de Shanghai Composite stonden nagenoeg stil, terwijl de Hang Seng Index licht steeg met 0,2%,

Fabrieksactiviteit in China kromp fors, met een dieptepunt in 16 maanden door Amerikaanse tarieven. De productie PMI daalde namelijk naar 49 terwijl het vorig maand nog 50,5 bedroeg. Tegelijk voedt dit verwachtingen van extra stimuleringsmaatregelen. AI- en tech-aandelen stegen na een pleidooi van president Xi Jinping voor AI-doorbraken.. De Chinese beurs sluit van 1 t.e.m. 5 mei; Hongkong is gesloten op 2 en 6 mei.

De Europese futures laten voorlopig een vlakke opening vermoeden. In de eurozone viel de vertrouwensindex voor april terug naar 93,6, de laagste stand in vier maanden. Inflatieverwachtingen volgens de ECB lieten een verrassende stijging zien, wat de druk op het rentebeleid verhoogt. Morgen zal Euronext gesloten zijn wegens Dag van de Arbeid.

Beursagenda

Woensdag 30 aprilCNY – Productie PMI
EU – Duitse BBP
EU – Duitse CPI
VS – ADP werkgelegenheidswijziging
VS BBP
VS Kern PCE
03:30
10:00
14:00
14:15
14:30
16:00
Donderdag 1 meiEU – Euronext gesloten – Dag van de arbeid
VS – Eerste aanvragen werkloosheidsvergoeding
VS – Productie Inkoopmanagersindex
VS – ISM Productie Inkoopmanagersindex
Hele dag
14:30
15:45
16:00
Vrijdag 2 meiEU – CPI
VS – Gemiddeld inkomen per uur
VS – Niet-agrarische loonlijsten
VS – Werkloosheidscijfer
11:00
14:30
14:30
14:30

Gebruikte bronnen:

www.forexfactory.com/#detail=143895

www.ir.supermicro.com/news/news-details/2025/Supermicro-Provides-Third-Quarter-Fiscal-2025-Business-Update-and-Preliminary-Financial-Results/default.aspx

www.investor.visa.com/financial-information/quarterly-earnings/default.aspx

www.forexfactory.com/#detail=140632

Op maandag sloten de belangrijkste Amerikaanse aandelenindices gemengd af. De S&P 500-index noteerde een lichte winst van 0,06% en bereikte daarmee het hoogste niveau in 3,5 weken op 5.529 punten. De Dow Jones Industrial Average steeg met 0,28% naar een piek in anderhalve week tot 40.228 punten, terwijl de Nasdaq 100 een daling van -0,03% liet zien met een slot op 19.427 punten. Op sectorniveau zagen we acht van de elf S&P 500-sectoren in de plus eindigen. De grootste stijger was de nutssector terwijl de informatietechnologiesector de grootste daler was.

Nasdaq 100 (NDX), 29/04/2025

De markt werd ondersteund door hoopvolle geluiden over nieuwe bilaterale handelsakkoorden. De Amerikaanse minister van Financiën, Bessent, gaf aan dat de regering werkt aan afzonderlijke handelsovereenkomsten met 17 belangrijke handelspartners, exclusief China. Tegelijkertijd zorgden dalende obligatierentes voor extra rugwind, de tienjaarsrente daalde naar 4,204%, het laagste niveau in tweeënhalve week.

Beleggers richten hun aandacht deze week vooral op de kwartaalresultaten van de zogeheten Magnificent Seven techbedrijven, waaronder Microsoft, Meta Platforms, Amazon en Apple.

Blik op enkele kwartaalcijfers

HSBC heeft in het eerste kwartaal van 2025 de verwachtingen overtroffen met een winst vóór belastingen van $ 9,48 miljard tegenover $ 7,83 miljard verwacht. De omzet bedroeg $ 17,65 miljard, ondanks een daling van respectievelijk 25% en 15% op jaarbasis. Ten opzichte van Q4 2024 steeg de winst met 317%. De bank kondigde een aandeleninkoop aan tot $ 3 miljard, te voltooien vóór de halfjaarcijfers. Sterke prestaties in vermogensbeheer en institutioneel bankieren ondersteunden de resultaten. HSBC waarschuwt voor toenemende macro-economische risico’s en rekent op $ 1,8 miljard herstructureringskosten tot 2026.

NXP Semiconductors daalde maandag nabeurs met 7,26%, ondanks beter dan verwachte kwartaalresultaten. CEO Kurt Sievers kondigde zijn vertrek aan per einde 2025. Hij zal worden opgevolgd door Rafael Sotomayor. De wijziging overschaduwde de Q1-cijfers: winst per aandeel bedroeg $ 2,64 terwijl $ 2,61 verwacht werd op $ 2,84 miljard omzet. Autosegment bleef dominant met $ 1,67 miljard. Voor Q2 voorziet NXP $ 2,46– $ 2,86 winst per aandeel bij een omzet tussen $ 2,8 en $ 3 miljard. De marges blijven wel op peil. Hoewel strategisch geen onrust wordt verwacht, reageren beleggers gevoelig op de wissel aan de top van het bedrijf. Mogelijks volgt er vandaag een toelichting.

Deutsche Bank boekte in Q1 2025 een winst vóór belastingen van € 2,8 miljard, een stijging van 39% jaar op jaar, gedragen door 10% omzetgroei en kostenbeheersing. De nettowinst bedroeg € 2,0 miljard en een cost/income ratio van 61,2%. Alle divisies groeiden: Investment Bank +22%, Private Bank +43%, Asset Management +67%. CET1-ratio bleef stabiel op 13,8%. Netto-instroom vermogen bedroeg € 26 miljard. De bank keert € 0,68 dividend per aandeel uit en startte een aandeleninkoop van € 750 miljoen. Strategisch ligt Deutsche Bank op koers met haar Global Hausbank-strategie, met € 2,1 miljard gerealiseerde besparingen en € 28 miljard kapitaalefficiëntie sinds aanvang. Kortom Deutsche Bank heeft er een goed kwartaal opzitten.

Vandaag worden verder de boeken geopend bij o.a. Visa, Coca-Cola Company, Novartis, Astrazeneca, Booking Holdings, S&P Global, Pfizer en Spotify. Dichter bij huis kijken we dan weer richting Recticel en ASM International. Vandaag noteren ook heel wat bedrijven ex-dividend waaronder Signify, Akzo Nobel en IMCD.

Blik op Azië en Europa

Aandelenmarkten in Azië blijven stabiel, gedreven door optimisme dat president Trump de impact van zijn importheffingen op auto’s zal verzachten. De Shanghai Composite index daalt 0,06% terwijl de Hang Seng index stijgt met 0,36%. Japanse Nikkei laat dan weer een stijging van 0,38% optekenen.

Franklin Templeton verwacht dat de Europese Centrale Bank tegen het jaareinde niet langer enkel op renteverlagingen zal mikken, maar zich zal voorbereiden op een mogelijke verhoging. Volgens David Zahn zal de combinatie van lage inflatie en versnelling van de economische groei, mede gestimuleerd door hogere defensie-uitgaven, de ECB dwingen om haar beleid te heroverwegen. Deze visie wijkt duidelijk af van de marktconsensus, die nog rekent op drie verlagingen dit jaar.

De Europese beurzen gaan vermoedelijk voor een mild groene opening. De Europese futures laten namelijk een winst optekenen voorbeurs die oploopt tot zo’n 0,28%.

Beursagenda

Dinsdag 29 aprilVS – CB Consumentenvertrouwen
VS – JOLTS Vacatures
16:00
16:00
Woensdag 30 aprilCNY – Productie PMI
EU – Duitse BBP
EU – Duitse CPI
VS – ADP werkgelegenheidswijziging
VS BBP
VS Kern PCE
03:30
10:00
14:00
14:15
14:30
16:00
Donderdag 1 meiEU – Euronext gesloten – Dag van de arbeid
VS – Eerste aanvragen werkloosheidsvergoeding
VS – Productie Inkoopmanagersindex
VS – ISM Productie Inkoopmanagersindex
Hele dag
14:30
15:45
16:00
Vrijdag 2 meiEU – CPI
VS – Gemiddeld inkomen per uur
VS – Niet-agrarische loonlijsten
VS – Werkloosheidscijfer
11:00
14:30
14:30
14:30

Gebruikte bronnen:

www.bloomberg.com/markets/sectors

www.cnbc.com/2025/04/29/hsbc-q1-2025-earnings.html

www.nxp.com/company/about-nxp/investor-relations:INVESTOR-RELATIONS

www.investor-relations.db.com/

www.bloomberg.com/news/articles/2025-04-28/ecb-to-mull-rate-hike-by-end-of-year-franklin-templeton-says

Het einde van april nadert, maar onrust op de Amerikaanse aandelenmarkten lijkt nog niet helemaal voorbij. Op vrijdag klom de S&P 500 met 0,74% omhoog, terwijl de Nasdaq zelfs 1,26% kon bijschrijven. Afgelopen week wisten de indices stevig te herstellen, maar op maandagochtend wijzen de futures op een lagere opening.

Beleggers richten hun blik deze week op een reeks aan kwartaalcijfers. Meer dan 180 bedrijven uit de S&P 500 rapporteren hun resultaten, waaronder zwaargewichten als Amazon, Apple, Meta Platforms en Microsoft — vier leden van de “Magnificent Seven”. Het cijferseizoen verloopt tot nu toe gemengd. Ongeveer 73% van de bedrijven overtrof de winstverwachtingen, net onder het vijfjarig gemiddelde van 77%. Toch verlagen veel analisten hun verwachtingen voor het tweede kwartaal en het volledige jaar.

Daarnaast is er nog steeds veel onzekerheid rond de handelsbeleid van president Trump. Zijn recente uitspraken over mogelijke tarieven tussen 20% en 50% op buitenlandse goederen hebben geleid tot volatiliteit. Hoewel Trump vorige week hints gaf dat de tarieven “substantieel omlaag” zouden kunnen gaan, blijftonzekerheid en de dreiging van nieuwe handelsbarrières boven de markt hangen.

Op de obligatiemarkten daalde de rente op de tienjarige Amerikaanse staatsobligatie vrijdag met bijna 5 basispunten naar 4,258%, terwijl de tweejarige rente 3 basispunten lager stond op 3,76%. De obligatiemarkt reageert scherp op de onrust rond de handel en het monetaire beleid.

Belangrijke cijfers deze week zijn onder meer de JOLTS-job openings (dinsdag), de PCE-inflatiecijfers (woensdag) en het belangrijke banenrapport (vrijdag). Deze data kunnen het monetaire pad van de Federal Reserve verder beïnvloeden.

Grafiek S&P 500 index uit TWS Handelsplatform

Azië: Afwachtende houding ondanks steunmaatregelen China

De Aziatische markten bleven vannacht grotendeels stabiel. In Japan steeg de Nikkei met 0,45% en de Hang Seng sloot bescheiden hoger met een plus van 0,13%. Beleggers verwerkten de signalen uit China, waar de overheid beloofde meer steun te bieden aan binnenlandse bedrijven. De belofte komt op een moment dat handelsspanningen met de VS nog steeds op de achtergrond spelen.

In deze regio zijn beleggers ook in afwachting van de kwartaalcijfers van Amerikaanse techreuzen, die de sentimenten wereldwijd kunnen beïnvloeden. De impact van Trumps tariefplannen blijft eveneens een belangrijke risicofactor voor veel exportgerichte economieën in de regio.

Europa start een drukke cijferweek

De Europese beurzen lijken de nieuwe week positief te openen. De futures suggereren een hogere opening. Beleggers richten zich op een reeks belangrijke bedrijfsresultaten en economische data. Porsche, Schneider Electric en Deutsche Börse brengen vandaag hun cijfers uit. Later deze week volgen zwaargewichten als HSBC, BP, Deutsche Bank en Shell.

Op macro-economisch vlak zijn de Franse en Spaanse werkloosheidscijfers onderweg. Woensdag staan het Franse en Duitse BBP en inflatiedata in de schijnwerpers. Deze cijfers zijn cruciaal om de economische gezondheid van de eurozone in te schatten, zeker gezien de recente vertragende groeisignalen.

Op bedrijfsnieuws voltooide Airbus een belangrijke deal waarbij het activa van Spirit AeroSystems overneemt. Hiermee verstevigt de Europese vliegtuigbouwer zijn toeleveringsketen, met nieuwe fabrieken in onder andere Noord-Carolina en Casablanca.

Grafiek AEX index uit TWS Handelsplatform

Beursagenda

Dinsdag 29 aprilVS – CB Consumentenvertrouwen
VS – JOLTS Vacatures
16:00
16:00
Woensdag 30 aprilCNY – Productie PMI
EU – Duitse BBP
EU – Duitse CPI
VS – ADP werkgelegenheidswijziging
VS BBP
VS Kern PCE
03:30
10:00
14:00
14:15
14:30
16:00
Donderdag 1 meiEU – Euronext gesloten – Dag van de arbeid
VS – Eerste aanvragen werkloosheidsvergoeding
VS – Productie Inkoopmanagersindex
VS – ISM Productie Inkoopmanagersindex
Hele dag
14:30
15:45
16:00
Vrijdag 2 meiEU – CPI
VS – Gemiddeld inkomen per uur
VS – Niet-agrarische loonlijsten
VS – Werkloosheidscijfer
11:00
14:30
14:30
14:30

Gebruikte bronnen:

https://www.cnbc.com/world

Beursnieuws Verenigde Staten

De Amerikaanse markten zijn er op donderdag in geslaagd om voor de derde dag op rij in het groen te eindigen. De S&P 500 en de NASDAQ kenden een winst van respectievelijk 2,03% en 2,74%. De Dow Jones bleef achter bij de andere twee indexen door de daling van 6% van IBM, nadat de resultaten van het bedrijf lauw onthaald werden door beleggers.

De stijging werd voornamelijk gedreven door grote technologieaandelen. Nvidia, Amazon, Tesla en Microsoft kenden allemaal een stijging van meer dan 3%. Deze aandelen kregen de laatste tijd forse klappen door de steeds hardere houding van het Witte Huis ten opzichte van China. Deze grote bedrijven zijn wereldwijd actief waardoor deze zwaar getroffen zouden worden bij een escalerende handelsoorlog. Beleggers lijken deze afgestrafte technologieaandelen opnieuw voorzichtig op te pikken.

Het aandeel van Alphabet, het moederbedrijf van Google, steeg tijdens de handelssessie op donderdag met 2,38%. Nabeurs deed het bedrijf hier nog 4,60% bij. Alphabet maakte beter dan verwachte cijfers bekend. De omzet steeg tot $90,23 miljard terwijl analisten hadden gerekend op een groei tot $89,12 miljard. Alphabet’s zoek- en advertentie-units laten nog steeds een sterke groei zien, ondanks de toenemende concurrentie op het gebied van kunstmatige intelligentie. Het bedrijf rapporteerde een omzet van $12,26 miljard voor zijn cloud computing-activiteiten, wat iets lager was dan de analistenverwachting van $12,27 miljard. Maar de omzet van de cloudafdeling steeg met 28% op jaarbasis en de marges kwamen uit op 17,8%, vergeleken met 9,4% een jaar geleden.

Ondertussen blazen de Verenigde Staten en China warm en koud over mogelijke onderhandelingen voor een handelsdeal. Volgens president Trump wordt er volop gesproken over een deal terwijl de Chinese overheid dit met klem ontkent. China riep wel nogmaals op om  de unilaterale handelstarieven die de Verenigde Staten oplegden meteen af te schaffen om zo de spanningen op te lossen.

Blik op Azië

De Aziatische markten kenden in navolging van de Verenigde Staten een stijging. De CSI300 van het Chinese vasteland kende op het moment van schrijven een kleine stijging van 0,23%, terwijl de Hang Seng index uit Hong Kong meer dan 1% hoger ging. De Japanse sterindex Nikkei225 steeg met 1,81%. De Zuid-Koreaanse Kospi klom 1,07% terwijl de small cap index Kosdaq een winst van 0,86% liet zien.

De markten in Japan kenden een sterke stijging nadat de eerste minister Shigeru Ishiba een pakket noodmaatregelen bekendmaakte om de nadelige gevolgen van de hoge Amerikaanse tarieven tegen te gaan. Het pakket zou maatregelen zoals financieringssteun voor bedrijven en manieren om de binnenlandse consumptie te verhogen omvatten.

Zuid-Korea meldde dat het hard aan het werk is om een overeenkomst te sluiten met de Verenigde Staten. De deal zou rond moeten zijn voor 8 juli, de dag waarop de 90-daagse tariefschorsing van president Trump afloopt. De verdere gesprekken zouden zich richten op vier categorieën: tarifaire en niet-tarifaire maatregelen, economische veiligheid, samenwerking op het gebied van investeringen en monetair beleid.

Europa

De Europese aandelenmarkten sloten licht hoger nadat ze voor het grootste deel van de handelsdag aan een verlies noteerden. De BEL20 en de FTSE100 uit het Verenigd Koninkrijk kenden een minieme stijging van 0,09% en 0,051%. De winst voor de Franse CAC40 en de Duitse DAX lagen met 0,27% en 0,47% iets hoger. De pan-Europese STOXX600 liet een stijging van 0,36% zien.

Waarnemend Duits minister van Economie Robert Habeck heeft zijn groeivooruitzichten voor de Duitse economie verlaagd. Habeck verwacht dat de grootste economie van de eurozone in 2025 zal stagneren, terwijl er eerst nog werd gerekend op een kleine groei van 0,3%. De groeiverwachtingen voor 2026 werden iets naar beneden bijgesteld, van een eerdere schatting van 1,1% naar 1%. De belangrijkste reden hiervoor is het wispelturige handelsbeleid van president Trump. Duitsland heeft een sterk exportgerichte economie waardoor deze hard geraakt zou worden wanneer de tarieven van kracht zouden gaan. Habeck noemde ook de bijdrage van de recente politieke onrust in Duitsland aan de worstelende economie van het land.

Dat de luxesector het moeilijk heeft werd nog maar eens duidelijk door de resultaten die Kering, eigenaar van onder meer Gucci, bekendmaakte. Het aandeel opende fors lager nadat het Franse luxeconcern een lager dan verwachte omzet over het eerste kwartaal rapporteerde. De omzet daalde met 14% ten opzichte van een jaar geleden tot €3,9 miljard. Analisten hadden verwacht dat de omzet nipt boven de €4 miljard zou liggen. De omzet van Gucci, die bijna de helft van de totale groepsinkomsten uitmaakt, daalde op vergelijkbare basis met 25% tot €1,57 miljard. Het bedrijf probeert het merk met alle kracht nieuw leven in te blazen, maar voorlopig is dit nog geen succes. Gucci heeft de laatste tijd te veel gerekend op de “aspirational shoppers”, mensen die niet per se rijk zijn maar wel rijk willen overkomen. Deze consumenten houden nu de hand op de knip terwijl de echte rijken hun neus ophalen voor het merk door de afname van de exclusiviteit.

Beursagenda

Vrijdag 25 aprilJPY – BoJ rentebesluit
VS – Kern PCE prijsindex
VS – PCU-prijsindex
VS – Persoonlijke uitgaven
VS – MIchigan inflatieverwachtingen

Gebruikte bronnen:

https://www.cnbc.com/2025/04/24/alphabet-googl-q1-earnings-report-2025.html

https://www.cnbc.com/2025/04/25/south-korea-calls-for-calm-orderly-discussion-in-us-trade-talks.html

https://www.cnbc.com/2025/04/25/asia-pacific-markets-live-tokyo-cpi-gold-us-china.html

https://www.cnbc.com/2025/04/25/asia-pacific-markets-live-tokyo-cpi-gold-us-china.html

https://www.cnbc.com/2025/04/25/asia-pacific-markets-live-tokyo-cpi-gold-us-china.html