
Kwartaalcijfers aandeel Disney Q1 – 2020
Op 5 mei nabeurs heeft Disney de resultaten over het eerste kwartaal bekendgemaakt. De omzet steeg ten opzichte van vorig jaar met 21% tot $ 18,8 miljard. De omzet in het Media segment steeg met 28% tot $ 7,2 miljard en ook Studio Entertainment met $ 5,5 miljard (+18%) en Direct-To-Consumer met $ 4,1 miljard (+260%) deden het uitstekend. De omzetstijging was met name te danken aan Disney+, maar ook door de overname van Hulu. De omzet van deze streamingdienst wordt vanaf dit jaar ook meegenomen in de resultaten.
De omzet lijkt dus goed, maar de winst kelderde. De pijn zat hem voornamelijk in de omzetdaling van de themaparken. De omzet van de parken daalde met 10%, en de operationele winst kelderde hier zelfs met 58% tot $ 639 miljoen. Ook de divisie Studio Entertainment zag de winst met 8% tot $ 466 miljoen dalen. De hoge kosten voor marketing en de consolidatie van Hulu zorgden er ook nog eens voor dat de divisie Direct-to-Consumer & International een verlies boekte van $ 812 miljoen, terwijl de omzet dus op $ 4,1 miljard lag.
De totale operationele winst kelderde met liefst 91%(!) tot slechts $ 475 miljoen. De vrije kasstroom daalde met 30% tot $ 1,9 miljard. De resultaten vielen in eerste instantie niet in de smaak bij beleggers, waardoor het aandeel in de na-beurs handel circa 2% verloor. Vlak na de opening steeg het aandeel Disney opvallend genoeg met 2,60%. Het aandeel is de afgelopen maanden overigens al hard gedaald, dus mogelijk denken beleggers dat het ergste achter de rug is. Zo zal Disneyland in China op 11 mei alweer open gaan. Er zullen veel minder bezoekers worden toegelaten dan voorheen: geen 80.000 per dag, maar slechts 30% daarvan.
Impact coronavirus op Disney
Het bedrijf schrijft in haar kwartaalpresentatie dat de impact van COVID-19 enorm is. Voornamelijk de parken worden hard geraakt, maar ook elders wordt omzet misgelopen. Zo zijn alle winkels gesloten, cruiseschepen liggen stil, en rondleidingen worden eveneens niet meer gegeven. Bovendien zijn vele films uitgesteld en lopen de advertentie-inkomsten terug bij diverse mediakanalen. Het ESPN kanaal dat voornamelijk om sportwedstrijden draait, heeft het momenteel ook zwaar.
Aan de andere kant profiteert Disney ook van de coronacrisis, nu veel mensen gedwongen thuiszitten. Het aantal abonnees voor Disney+ schiet de lucht in. Eind maart waren er wereldwijd 33,5 miljoen betalende abonnees en inmiddels zijn dat er al 54,5 miljoen. Hoeveel van deze abonnees nog gebruikmaken van acties is niet bekend. Disney kampte bovendien met hogere marketingkosten voor de uitrol van Disney+.
Dividend aandeel Disney: een opmerkelijk besluit
Veel beleggers hebben het aandeel Disney in de portefeuille vanwege het aantrekkelijke dividend in combinatie met een stabiele, maar hoge groei. Disney heeft echter besloten het dividend van $ 0,88 van het eerste halfjaar over te slaan. Daarmee houdt het $ 1,6 miljard in kas, die anders uitgekeerd zou zijn. Hiermee wordt de continuïteit van het bedrijf gewaarborgd, want alle kosten van de parken lopen bijvoorbeeld wel gewoon door. Indien de situatie verbetert, zal het concern mogelijk wel $ 0,88 aan dividend uitbetalen in de 2e helft van het jaar.
Geschiedenis van aandeel Disney
The Disney Brothers Studio werd in 1923 opgericht door Walt Disney en zijn broer Roy Oliver Disney. Even later werd de naam veranderd in Walt Disney Productions, aangezien de broers zich voornamelijk bezighielden met het maken van (animatie)films. Disney werd populair door animatiefilms als Lion King, Sneeuwwitje, De kleine Zeemeermin, Pinokkio en Bambi. Veel van deze verhalen werden in de jaren 30 al verfilmd. Vervolgens besloot Disney deze films eens in de zoveel tijd te vernieuwen naar de nieuwste tijdsgeest. Meer recentelijk scoorde Disney ook hits met Frozen, Nemo en de nieuwste verfilmingen van The Lion King en Belle & het Beest.
Sinds 1986 heet het bedrijf The Walt Disney Company. Die naam moest het bedrijf een neutraler beeld geven. Disney is in de afgelopen 100 jaar namelijk uitgegroeid tot een mediaconglomeraat met een beurswaarde van $ 182 miljard. Sinds 2 januari 1962 is het aandeel Disney genoteerd aan de New York Stock Exchange. Het maakt onderdeel uit van de Dow Jones index & de S&P 500-index. Het aandeel Disney is te vinden onder de ticker: DIS

Marvel Studios
In 2009 werd Marvel Studios Entertainment voor $4 miljard overgenomen door Walt Disney Company. Hierdoor kreeg Disney een van de meest succesvolle stripheldenstudio’s in handen. Vanuit deze studio’s komen films als Spider-Man, Iron Man, Hulk en Deadpool. Een aantal van deze films hebben extreem veel geld in het laatje van Disney gebracht. Vorig jaar nog brachten ze de film Avengers: Endgame uit, dat de meest winstgevende film ooit gemaakt werd. De film bracht ruim $ 900 miljoen aan pure winst binnen. Disney blijft voorlopig 3 Marvel films per jaar uitbrengen.
Wat doet The Walt Disney Company?
Het aandeel Disney is populair onder beleggers bij LYNX. De toegenomen populariteit heeft ongetwijfeld te maken met streamingdienst Disney +. Met deze dienst wil het bedrijf de concurrentie aangaan met andere streamingdiensten als Netflix. Het bedrijf maakt alle Disney films en series exclusief voor haar eigen platform.
De huidige coronacrisis zal ongetwijfeld een positieve invloed hebben op het aantal abonnees van streamingdienst Disney+. Maar aan de andere kant heeft het bedrijf noodgedwongen al haar attractieparken moeten sluiten. Circa 35% van de omzet kwam in 2019 uit deze bekende themaparken. Het sluiten van de parken heeft dus een enorme impact op de resultaten die niet eenvoudig dan wel onmogelijk goed kunnen worden gemaakt door de andere divisies van Disney. Hieronder bespreken we in het kort de activiteiten van The Walt Disney Company.
Media Networks (34% van de omzet)
Dit bedrijfsonderdeel draait, zoals de naam al doet vermoeden, om de media-kanalen. In 1996 kreeg Disney de American Broadcasting Company in handen. Het is één van de drie grootste televisienetwerken uit de Verenigde Staten en staat bekend om het beroemde ABC Circles-logo. Disney werd daarmee als één van de eerste filmstudio’s actief op het gebied van distributie via bioscopen, kabel TV, radio- en TV-stations en telefoon. Via ABC bezit Disney tien regionale televisiezenders en eenenzeventig regionale radiostations. Op TV zijn ze bijvoorbeeld actief met de Disney Channel, sportkanaal ESPN & ABC Family. Op ESPN zendt het bedrijf sportgerelateerde programma’s 24 uur per dag uit. Het netwerk is voor 80% in handen van The Walt Disney Company en de resterende 20% is in bezit van Hearst Corporation. Het bedrijf verdient zijn geld hier voornamelijk met advertenties.
Bij elkaar bracht dit onderdeel in 2019 ruim $ 24,8 miljard omzet op. Goed voor 34% van de totale omzet en met een omzetstijging van 13% YoY nog altijd één van de belangrijkste onderdelen voor het bedrijf.
Parks, Experiences and Products (35% van de omzet)
De meeste van ons maakten als kind kennis met Disney via de eerder besproken animatiefilms. Maar ongetwijfeld bent u ook wel eens in één van de themaparken van het bedrijf geweest. De Europeanen moeten het doen met Disneyland Parijs. In de VS zijn er twee parken; Californië & Florida. Verder zijn er nog 3 parken in Azië; Tokio, Hongkong en China. In Florida bevindt zich de zogeheten Walt Disney World. Dit is een van de uitgebreidere parken en heeft een oppervlakte van 110.309.212 m2. In deze regio bevinden zich meerdere verschillende soorten parken. Magic Kingdom, Epcot en Disney’s Hollywood Studios. Maar ook zijn hier enkele waterattractieparken te vinden zoals Typhoon Lagoon & Disney Blizzard Beach.
Vanwege de huidige coronacrisis zijn veel parken geheel of gedeeltelijk gesloten geweest in het eerste kwartaal van 2020. Het mislopen van de inkomsten hier heeft een aanzienlijk negatieve invloed op de resultaten van dit jaar. In 2019 werd een omzet van $ 26,2 miljard behaald, een groei van 6% YoY. Met een omzet van 35% erg belangrijk voor de continuïteit van het bedrijf.

Studio Entertainment (17% van de omzet)
Studio Entertainment, ook wel bekend als Walt Disney Studios, is het bedrijfsonderdeel dat zich richt op het maken van films. Het bedrijfsonderdeel bevat de Buena Vista Motion Pictures Group, een groep van filmbedrijven, waaronder Walt Disney Pictures, Touchstone Pictures en Hollywood Pictures. Eén van de succesvolste onderdelen van Studio Entertainment is Walt Disney Animation Studios, verantwoordelijk voor een groot aantal van de eerder benoemde klassieke en traditionele animatiefilms zoals Sneeuwwitje, Bambi en The Lion King.
In 2019 groeide deze divisie met 6% tot een omzet van $ 11,1 miljard. Goed voor 17% van de totale omzet van The Walt Disney Company.
Direct-to-Consumer & International (14% van de omzet)
Alle Disney-merchandising en Disney-licenties gaan via deze divisie. Deze divisie haalt geld binnen door middel van kinderboeken, stripverhalen, knuffels en ander speelgoed. Sinds kort valt onder deze divisie ook de nieuwe streamingdienst Disney+. Vanaf de start lijkt het platform een succes. Disney haalde al 33,5 miljoen betalende abonnees binnen. Deze brachten gemiddeld $ 5,63 per persoon in de kassa. Ook bij ESPN+ zit de groei er goed in. Het aantal abonnees groeide daar met 24% tot 28,8 miljoen. De gemiddelde opbrengst van deze klanten daalde hier met 17%, omdat het bedrijf korting geeft op een combinatiebundel met Disney+ en ESPN+, dat in 2018 live ging.
Disney+ is pas net live en dat brengt uiteraard ook veel opstartkosten met zich mee. Terwijl de omzet in 2019 van deze divisie steeg met 173% tot ruim $ 9,3 miljard, steeg het operationele verlies van $ 738 miljoen tot $ 1,8 miljard. Deze divisie brengt momenteel 14% van de omzet in het laatje, maar is dus nog sterk groeiende. Deze divisie drukt voorlopig nog op het operationele resultaat van Disney.
Er waren ook nog veel kosten vanwege de overname van streamingdienst Hulu. De bedrijfsresultaten van Hulu zijn sinds maart 2019 opgenomen in het Direct-to-Consumer & International segment.
Omzetontwikkeling van het aandeel Disney
De omzetgroei van Disney is wisselvallig, maar per saldo zien we de afgelopen jaren een duidelijke groei. Disney verloor klanten en omzet in de media divisie, maar heeft daar met de juiste strategie ingegrepen. De vertaalslag naar online & betaalde vormen lijkt zijn vruchten af te werpen. In 2019 nam de omzet met 19% toe. In alle segmenten was er sprake van groei, maar vooral de abbonementsdiensten Disney+, ESPN+ en de overname van Hulu hebben de omzetcijfers van de mediaconglomeraat goed gedaan. Deze omzet levert vanwege de hoge opstartkosten echter nog geen schone winst op.
Voor 2020 verwachten analisten een omzetstijging van 8% tot ruim $ 75,1 miljard. Of deze ook gerealiseerd gaat worden nu de coronacrisis zorgt voor veel gesloten parken, is nog maar de vraag. In het eerste kwartaal steeg de omzet overigens wel, maar dat was met name te danken aan de snelle groei bij de Direct-to-Consumer divisie. Of Disney deze groei ook in de rest van het jaar kan doorzetten, is afwachten. Voorlopig kost dit onderdeel vooral veel geld vanwege de hoge marketingkosten.
Jaar |
Omzet |
YoY Growth % |
2015 |
52,456,000 |
8% |
2016 |
55,632,000 |
6% |
2017 |
55,137,000 |
0% |
2018 |
59,434,000 |
8% |
2019 |
69,570,000 |
17% |
2020 (e) |
75,125,000 |
8% |
Is het aandeel Disney koopwaardig?
Het bedrijf heeft momenteel op een koers van $ 100, een beurswaarde van $ 182 miljard. In 2019 werd er een winst van ruim $ 11 miljard behaald. Dat betekent dat u op de huidige koers circa 16 keer de winst van 2019 betaalt. De resultaten van het eerste kwartaal vielen echter fors tegen, waardoor de winst in 2020 mogelijk flink lager gaat uitvallen. Aanvankelijk werd gemikt op een winst van tussen de $ 10 en $ 11 miljard voor 2020. Nu er in het eerste kwartaal slechts $ 460 miljoen is verdient, zijn de verwachtingen voor de rest van het jaar niet mals.
Zeker in het tweede kwartaal zal Disney nog veel last ondervinden van de lockdown maatregelen. We gaan er even vanuit dat er in het tweede kwartaal geen winst wordt gemaakt en in de tweede helft van het jaar alles weer normaal gaat. Dan zal Disney in 2020 mogelijk een winst behalen van circa $ 3 miljard. Op een koers van $ 100 betekent dat een K/W van 30 en dat maakt de aandelen van Disney dan weer erg duur. U kunt hierbij natuurlijk denken dat deze winstdaling van tijdelijke aard is, gezien het coronavirus weer weggaat. Echter, zullen grote attractieparken mogelijk nog veel langer worstelen met aanpassingen. Zo zouden regels omtrent het aantal bezoekers in de parken de winst nog langere tijd onder druk kunnen zetten.
Technische analyse aandeel Disney
Het aandeel Disney heeft tussen 2011 en 2016 een indrukwekkende stijging laten zien. Tussen 2016 en 2019 kreeg het bedrijf te maken met meer concurrentie en lieten beleggers het aandeel even links liggen. De bekendmaking van Disney+ wekte opnieuw de interesse van beleggers en de koers schoot eerder dit jaar nog naar nieuwe all-time highs. De komst van het coronavirus heeft het aandeel echter een flinke klap gegeven.
De koers zakte terug naar de steunzone rond de $ 80 à $ 90, waar tussen 2014-2016 vaker bodems werden gevormd. Vanaf hier is een opleving gestart. Zolang deze steunzone intact blijft, oogt het technisch beeld van Disney gematigd positief. Er is echter niet sprake van een stijgende trend. Beleggers moeten rekening houden met meer verkoopdruk, indien de themaparken van Disney langer gesloten blijven. De steunzone kan dan wel interessant zijn voor koopjesjagers. Weerstanden zien we rond $ 115 (top 29 april) en in de zone rond de $ 125. Indien de koers hierboven weet te breken, kan een aanval op de all-time high boven de $ 150 worden ingezet.

Conclusie aandeel Disney
Disney ziet goed in dat streaming en andere online diensten de toekomst zijn. De vertaalslag naar online lijkt met Disney+ en ESPN+ goed van start te zijn gegaan. De vraag is in hoeverre de bestaande winstgevende business (normale televisie) hieronder zal leiden. Voorlopig wordt de winst ook uitzonderlijk hard gedrukt door de gesloten parken. Het coronavirus kan de resultaten voorlopig dus flink onder druk zetten, maar op lange termijn heeft Disney sterke kaarten in handen. Met Disney, ESPN, ABC & Marvel heeft The Disney Company sterke merken in bezit. De verschillende divisies waarin Disney actief is, maakt het bedrijf wellicht één van de sterkste mediaconglomeraten ter wereld.