Beursgenoteerde voetbalclubs: een schot in de winkelhaak?

Wat heeft beleggen met voetbal te maken hoor ik u luidop denken. Of wat heeft een belegger en een voetbalfanaat gemeen? Op het eerste zicht niet zo veel. Terwijl bij voetbal alles om het team draait, gaat het bij beleggen eerder om uw individuele capaciteiten. Maar het mooie is dat u als belegger misschien wel kan beleggen in uw favoriete voetbalclub. Er zijn namelijk meerdere beursgenoteerde voetbalclubs die zich daartoe lenen.

Inkomsten uit tv-rechten en sponsoring zijn van groot belang voor voetbalclubs. Daartegenover staat het loon die de voetbalclub spendeert aan de spelers. Maar hebben deze elementen wel een invloed op de aandelen? Één ding staat vast. De beursgenoteerde voetbalclubs hebben een lage beta. Ze kunnen dus zeker dienen als vorm van diversificatie.

De onderwerpen die besproken worden:

  • Aandeel Ajax
  • Aandeel Juventus
  • Aandeel Borussia Dortmund
  • Aandeel Manchester United
  • De best presterende club van 2018

Beursgenoteerde voetbalclubs - voetbalaandelen

Beursgenoteerde voetbalclubs

Aandeel Ajax

De laatste tijd doet het Nederlands elftal het een pak beter dan voorheen. De laatste keer tijdens een confrontatie met onze Rode Duivels, wisten ze door hun vechtlust zelf gelijk  te spelen tegen de Rode Duivels. Enkele toppers uit het Nederlandse elftal komen van Ajax. Ajax behoort tot één van de beursgenoteerde voetbalclubs dicht bij huis. Het aandeel doet het enorm goed de laatste tijd. Reden hiervoor moeten we zoeken bij de transferwaarde die de club in huis heeft. Denk maar aan de spelers Frenkie de Jong en Matthijs de Ligt die zéér gegeerd zijn bij de rijke Engelse en Spaanse clubs. Met al het positivisme die de laatste tijd rond de club hangt, hoeft het ons niet te verwonderen dat het aandeel net als de spelers aan het schitteren is. Het aandeel Ajax is terug te vinden via het symbool AJAX of via de ISIN NL0000018034.

Koers aandeel Ajax - beursgenoteerde voetbalclubs - voetbalaandelen

Aandeel Juventus

Juventus is een beursgenoteerde voetbalclub die sedert 2001 noteert op Borsa Italiana. Het aandeel Juventus is terug te vinden via het symbool JUVE of via de ISIN IT000336518. De introductieprijs was € 3.70 terwijl het aandeel Juventus op dit moment noteert aan € 1.00. Het aandeel deed het al jaren niet goed, maar de komst van de ex-Madrileen gaf het aandeel vleugels.

De komst van de Portugese aanvaller Cristiano Ronaldo heeft niet alleen gezorgd voor beter prestaties op het veld. Ook het aandeel Juventus, één van de beursgenoteerde voetbalclubs, doet het een pak beter. Sedert Ronaldo is gearriveerd, wist het aandeel Juventus te verdubbelen in waarde. De prijs is nu wel wat teruggezakt, maar het aandeel lijkt uit de startblokken geschoten te zijn. Het Ronaldo effect kan goed nieuws betekenen voor de beleggers.

Tv-rechten

Op dit moment mist de Italiaanse voetbalcompetitie de flair om veel inkomsten te halen uit het buitenland. De voorkeur gaat in vele gevallen uit naar de Spaanse en Engelse voetbalcompetitie. Met Ronaldo zou het internationaal publiek wel eens voor de Italiaanse competitie kunnen gaan. Op dit moment genereert de Italiaanse voetbalcompetitie € 1.40 miljard inkomsten per seizoen uit tv-rechten. Het wordt afwachten of ook hier het Ronaldo-effect zal zegevieren.

Sponsoring

De club hoopt met de komst van Ronaldo mooie sponsoring binnen te halen. De huidige sponsors van The Old Lady (bijnaam Juventus) zijn Adidas en Jeep. Met de komst van de Portugees waren er 520.000 voetbalshirts verkocht in 24 uur tijd. Door dit grote aantal zal Juventus ongetwijfeld een betere deal uit de brand proberen slepen. Indien meer voetbalshirts verkocht zijn betekent dit namelijk meer publiciteit voor de sponsors.

Koers aandeel Juventus - Beursgenoteerde voetbalclubs - voetbalaandelen

Aandeel Borussia Dortmund

Borussia Dortmund is een Duitse voetbalploeg die speelt in de Bundesliga. De beursgang van het aandeel Borussia Dortmund had plaats op de beurs in Frankfurt in het jaar 2000. Het is hiermee de enige Duitse voetbalploeg die genoteerd staat op een aandelenmarkt. Borussia is terug te vinden via het symbool BVB of via de ISIN DE0005493092. Het aandeel Borussia Dortmund doet het dit jaar bijzonder goed met een stijging van een slordige 40 procent. Dit komt hoofdzakelijk omdat de Duitse ploeg de omzet zag stijgen met 32 procent en de winst met € 20 miljoen.

Aandeel Borussia Dortmund - Beursgenoteerde voetbalclubs - voetbalaandelen

Aandeel Manchester United

Manchester United speelt in de populaire Engelse Premier League en behoort ook tot het lijstje van de beursgenoteerde voetbalclubs. De beursgang vond plaats op de NYSE in het jaar 2012 en de club wist zo’n $ 233 miljoen op te halen. Het is hiermee dan ook de grootste beursgenoteerde voetbalclub naar marktkapitalisatie. Deze bedraagt immers $ 3.2 miljard. Hoewel het niet van een leien dakje liep voor het aandeel Manchester United. De voetbalclub had immers eerst een notering op de Londen Stock Exchange. In het laatste kwartaal van 2018 had Manchester United een omzet van $ 175 miljoen. Indien u interesse heeft kan u het aandeel Manchester United terugvinden via het symbool MANU of via ISIN KYG5784H1065.

Koers aandeel Manchester United - Beursgenoteerde voetbalclubs - voetbalaandelen

De best presterende beursgenoteerde voetbalclubs van 2018

Wat de sportieve prestaties betreft valt er over elke club heel wat te zeggen. Ajax is uitstekend bezig in de UEFA Champions League, terwijl ze het in de Nederlandse competitie niet konden waarmaken. Borussia Dortmund staat in de tweedejaarshelft op kop in de Bundesliga. Voorlopig weet Dortmund Bayern München van de eerste plaats te houden. Juventus staat comfortabel op kop van de Lega Calcio Serie A. Aartsrivaal Napoli staat op ruime afstand op plaats twee. Het Engelse Manchester United zit al enkele jaren in de hoek waar de klappen vallen. De voorlopige jaarresultaten van de voetbalaandelen vindt u hieronder:

Aandeel Ajax: + 44%
Aandeel Juventus: + 55 %
Aandeel Borussia Dortmund: + 42.5 %
Aandeel Manchester united: – 2.5 %

Voetbalaandelen kopen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

beste olie aandelen 2018 - boorplatform - beleggen in olie
Kevin Verstraete

Kevin Verstraete

Beleggingsspecialist

Kevin Verstraete is accountmanager en beleggingsexpert bij LYNX België. Lees zijn artikels op het LYNX Kennisportaal of via Twitter.

Profiteer ook van beleggen met een voorsprong

LYNX biedt u vele voordelen en is niet voor niets al jaren één van de beste brokers van België

Information package image
Inhoud informatiepakket
  • Onze brochure met uitgebreide informatie over online beleggen en daytrading bij LYNX
  • Onze tarievenlijst: aandelen, opties, futures, forex, ETF's & sprinters
  • Uw openingsformulier
Contact icon Bel naar
09 223 23 20
Contact icon E-mail naar
info@lynx.be
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
Contact icon Exclusief
Beursnieuws