Technische analyse AEX

In de rubriek “Technische analyse AEX bespreekt Justin Blekemolen wekelijks de AEX index op basis van technische analyse. Hierin geeft hij een korte en lange termijn technische analyse van de AEX.

Technische analyse AEX – Amsterdamse beurs op weg naar 609 punten

Korte termijn technische analyse AEX: daggrafiek

De titel van de wekelijkse technische analyse van de AEX luidde vorige week: ‘Uitbraak Nederlandse beurt nadert’. Die uitbraak is dan ook gekomen en de Amsterdamse beurs staat inmiddels op de hoogste stand sinds 2001. De AEX-index worstelde al zo’n 2 jaar met weerstanden in de zone van 578-586 punten. Met de doorbraak boven de 586 punten lijkt de index nu dan echt de weg omhoog te vervolgen. Met de uitbraak en slotstand boven de weerstand is een flinke technische verbetering opgetreden. Het volgende koersdoel voor de AEX-index ligt op 609 punten, waar de top van 21 mei 2001 ligt te wachten.

De afgelopen maanden wist de AEX voortdurend hogere bodems op de grafiek achter te laten, wat als positief mag worden beschouwd. De beurs noteert bovendien ruim boven het stijgende 200-daags exponentieel gewogen gemiddelde (EMA). Het technische plaatje blijft positief zolang de AEX-index de uitbraak weet vast te houden. Dit wil zeggen, dat de AEX wel wat mag terugvallen, maar dan zal moeten worden opgevangen door de voormalige weerstand. Deze oude weerstand rond 586 punten fungeert nu namelijk als steunniveau.

Bij een eventuele terugval(pullback) zal de AEX-index dus een hogere bodem op of boven de 586 punten moeten vormen om de stijgende trend intact te laten. Deze pullback ligt wel voor de hand, gezien de doji candle die op donderdag werd gevormd. Een Doji is een van de meest eenvoudig te herkennen Japanse candlesticks. De doji is een candlestick zonder lichaam en geven doorgaans een omkeersignaal aan. Dit betekent dat de opening en de slotkoers vrijwel gelijk zijn. Hierdoor is er dus eigenlijk geen body, maar een streepje aan beide kanten. Meer over Japanse candles leest u in het artikel: Candlestick patronen; herken de Japanse candles: TA – deel 4.

Beleggingsspecialist LYNX

Justin Blekemolen is beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen. Hij schrijft columns over actuele onderwerpen op de beurs. Zijn columns zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en de Twitter van LYNX. In het verleden is Justin meerdere jaren actief geweest als technisch analist bij IEX en Tostrams Groep.

Contact icon Bel naar
09 223 23 20
Contact icon E-mail naar
info@lynx.be
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
Contact icon Exclusief
Beursnieuws