Technische analyse AEX

In de rubriek “Technische analyse AEX bespreekt Justin Blekemolen wekelijks de AEX index op basis van technische analyse. Hierin geeft hij een korte en lange termijn technische analyse van de AEX.

Technische analyse AEX – AEX stuit op zwaar weerstandsgebied

Korte termijn technische analyse AEX:

In de technische analyse van vorige week heb ik uitgebreid het mogelijke scenario van een potentieel omgekeerd hoofd-en-schouder patroon besproken. Mijn verwachting voor de AEX was dat de rechterschouder rond de 570/572 punten gevormd zou worden. De AEX-index is echter nog iets verder opgelopen, maar toch blijft mijn scenario nog steeds mogelijk. De schouders van het beruchte head-and-shoulders patroon vormen zich namelijk niet altijd exact op hetzelfde niveau.

In de grafiek van vandaag heb ik een iets langer timeframe genomen dan normaal, waardoor de weerstandszone goed zichtbaar wordt. Op deze grafiek kunnen we goed zien dat de zone tussen de 572 en 577 punten sinds begin 2018 al regelmatig voor weerstand heeft gezorgd. Vorige week is de AEX-index duidelijk teruggefloten door de weerstand die op 27 juli 2018 op 576,90 punten werd gevormd. De Amsterdamse beurs slaagde er niet in om boven deze weerstand te sluiten en het ontbreekt de AEX dus aan kracht om verder te stijgen. De kans wordt hierdoor groter dat we alsnog een rechter schouder hebben gevormd rond het huidige niveau.

Waar kan de AEX-index heen?

De eerste referentiepunten omlaag zijn de gapjes die in het geel zijn omcirkeld, rond de 565 en 560 punten. Een eerste horizontale steun ligt pas op 551 punten, waar de index in augustus weerstand ondervond. De belangrijkste steun vinden we rond de 530-535 punten waar al tijden een belangrijke steunzone voor de AEX-index ligt. Bij een doorbraak hieronder wordt het hoofd-en-schouder patroon geactiveerd en kan de index veel verder omlaag richting de 474 punten. Mocht de AEX-index toch nog boven de top van vorige week op 577,97 punten breken, dan mag een aanval op de weerstand op 586,32 (top 25 juli) punten worden verwacht.

Meer informatie over de hoofd-en-schouder patroon leest u in het volgende artikel: Omkeringspatronen 

 

Beleggingsspecialist LYNX

Justin Blekemolen is beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen. Hij schrijft columns over actuele onderwerpen op de beurs. Zijn columns zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en de Twitter van LYNX. In het verleden is Justin meerdere jaren actief geweest als technisch analist bij IEX en Tostrams Groep.

Contact icon Bel naar
09 223 23 20
Contact icon E-mail naar
info@lynx.be
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
Contact icon Exclusief
Beursnieuws