Technische analyse AEX

In de rubriek “Technische analyse AEX bespreekt Justin Blekemolen wekelijks de AEX index op basis van technische analyse. Hierin geeft hij een korte en lange termijn technische analyse van de AEX.

Technische Analyse AEX – AEX in dalende wig & ING veert op vanaf steun

Korte termijn Technische Analyse AEX: daggrafiek

Al weken moeten we concluderen dat het aan richting ontbreekt bij de AEX-index. We hebben met geel een dalende driehoek ingetekend die we voorlopig nog aanduiden als een falling wedge (dalende wig) patroon. Doorgaans is zo een patroon positief en gaat deze koersontwikkeling vooraf aan een periode van stijging. Het is echter ook mogelijk dat de koers aan de onderkant van dit patroon uitbreekt. Zolang de index binnen dit patroon beweegt kunnen we niets anders doen dan afwachten.

Vorige week maandag is de AEX-index weer opgevangen aan de onderkant van deze falling wedge. De index veerde weer snel op, maar kwam gedurende de week niet ver meer van haar plek. De bewegingen worden steeds kleiner, omdat het wedge-patroon ook steeds nauwer wordt. Een uitbraak komt dus steeds dichterbij.

Een opwaartse uitbraak zou eventueel een eindejaarsrally kunnen starten. Na een opwaartse uitbraak zien we wel wat tussenliggende weerstanden, maar op de middellange termijn lijkt een test van de top op 630 punten dan mogelijk. De trendvolgende belegger krijgt een duidelijk koopsignaal bij een slot boven de 559.99 punten (top 16 september).

Bij een eventuele neerwaartse uitbraak zal de AEX het lastig krijgen. Zeker als de steun op 530 punten neerwaarts wordt gebroken ligt de weg vrij voor een forse correctie. Het eerste neerwaartse koersdoel ligt dan op 490 punten. Lager is ook mogelijk en hangt ook af van de verdere ontwikkelingen rondom het coronavirus de aankomende maanden. Uit een onderzoek van ING blijkt dat veel beleggers rekening houden met een forse koerscorrectie, indien een tweede hevige uitbraak van het coronavirus zich voordoet.

Technische analyse aandeel ING

Hoewel de koers van ING dit jaar flink is gedaald, heeft de bank met een weging van 5% nog altijd een redelijk stevig aandeel in de AEX-index. Vandaag bekijken we de grafiek van het aandeel ING.

Na de coronacrash in februari/maart is de koers in mei/juni snel hersteld. De afgelopen maanden is er een zijwaarts koersverloop ontstaan. Het lukte ING niet om door het 200-daags voortschrijdend gemiddelde (rode vloeiende lijn) heen te breken. Er ligt duidelijk veel weerstand rond de € 7,30, waar de koers meerdere keren een top vormde. Aan de onderkant is het steunniveau ook duidelijk. Meerdere keren werd de koers opgevangen rond de steunzone tussen € 5,59 – € 5,82.

Binnen deze zijwaartse bandbreedte kunnen korte termijn traders en speculanten hun gang gaan. Een herstel richting de bovenkant biedt namelijk een aantrekkelijk rendement van circa 20%. De steun en daarmee het risico liggen nu nog dichtbij. Trendvolgende beleggers wachten echter op een uitbraak. Na een uitbraak boven de weerstand kan de koers herstellen richting de € 9. Een doorbraak van de steun zal het aandeel een neerwaarts koersdoel geven van circa € 4,50.

Beleggingsspecialist LYNX

Justin Blekemolen is beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen. Hij schrijft columns over actuele onderwerpen op de beurs. Zijn columns zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en de Twitter van LYNX. In het verleden is Justin meerdere jaren actief geweest als technisch analist bij IEX en Tostrams Groep.