Technische analyse AEX

In de rubriek “Technische analyse AEX bespreekt Justin Blekemolen wekelijks de AEX index op basis van technische analyse. Hierin geeft hij een korte en lange termijn technische analyse van de AEX.

De AEX-index verzwakt en grafiek van Shell oogt dramatisch

Korte termijn Technische Analyse AEX: daggrafiek

In de analyse van vorige week bespraken we het ijzersterke technische plaatje van de AEX-index. Daarop volgde dan ook een uitbraak boven de aangegeven weerstand en wist de Nederlandse beurs opnieuw een all-time high op de koersborden te zetten. Deze hogere top werd echter vergezeld door een lagere top in de RSI-indicator en gaf gelijk al aan dat we de kracht van deze uitbraak moesten wantrouwen.

Op vrijdag zakte de AEX zelfs weer terug onder de gebroken weerstand die rond 738 punten lag. Deze valse uitbraak neutraliseerde de eerdere verbetering en vandaag zien we meteen wat dit voor gevolg heeft. De aandelenbeurzen staan op deze maandag diep rood en de AEX test momenteel het 55-daags gemiddelde en de steun die rond 719/720 punten ligt. Dit niveau was de afgelopen maanden meerdere keren een belangrijk niveau, zowel als weerstand als steun.

Bij een doorbraak en slotstand onder de 719 punten verzwakt het technische plaatje verder. Zeker als we daarbij ook onder de stijgende trendlijn (gele lijn) zakken en daarmee uit het stijgende trendkanaal van de afgelopen 9 maanden zakken. Een diepere correctie richting de steun op 678 punten ligt dan voor de hand. Hier ligt ook het 200-daags voortschrijdende gemiddelde (rode lijn) en dat zou een mooi moment kunnen zijn om weer in te stappen. Zolang de AEX boven de 200EMA blijft is de lange termijn trend namelijk nog opwaarts.

Samenvattend; op korte termijn meer zwakte. Als de AEX onder de steun op 719 sluit en onder gele trendlijn kan de AEX omlaag richting de 678 punten.

Technische analyse: aandeel Royal Dutch Shell (RDSA)

Het lange termijn technische plaatje van het geliefde Shell oogt dramatisch. Het olieconcern wist ondanks de sterk opgelopen olieprijs de afgelopen maanden niet terug te keren tot de niveaus van voor de coronacrisis. Blijkbaar geloven beleggers niet dat Shell op tijd mee heeft gedaan met de energietransitie.

Op de onderstaande weekgrafiek zien we dat Shell een top heeft gevormd onder de bodem uit 2016. De lagere top geeft aan dat beleggers negatiever zijn geworden over het aandeel. Bij een eventuele doorbraak van de steun op € 15,54 kan de koers verder omlaag. Het volgende neerwaartse koersdoel zien we rond € 14,07 en daarna zien we pas steun op € 10,00. Enkel bij een doorbraak en slotstand boven de € 17,82 is er ruimte voor verbetering.

Beleggingsspecialist LYNX

Justin Blekemolen is beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen. Hij schrijft columns over actuele onderwerpen op de beurs. Zijn columns zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en de Twitter van LYNX. In het verleden is Justin meerdere jaren actief geweest als technisch analist bij IEX en Tostrams Groep.