Beleggen in geldmarktfondsen

Door Justin Blekemolen


Artikel laten voorlezen
Beleggen in geldmarktfondsen
In het huidige tijdperk van hoge(re) rentes, kunnen geldmarktfondsen een interessante optie zijn voor zowel beginnende als ervaren beleggers.

Deze fondsen staan bekend om hun lage risicoprofiel en stabiliteit, waardoor ze een aantrekkelijke keuze zijn voor hen die (tijdelijk) een veiligere beleggingsoptie zoeken.

Dit artikel verkent de ins en outs van beleggen in geldmarktfondsen, hun werking, voordelen, risico’s, en hoe ze passen in een gediversifieerde beleggingsportefeuille.

Wat zijn geldmarktfondsen?

Geldmarktfondsen, ook bekend als money market funds, zijn beleggingsfondsen die investeren in kortlopende schuldeffecten, zoals staatsobligaties, bedrijfsobligaties, en bankcertificaten. Deze fondsen zijn gericht op het behoud van de kapitaalwaarde en het bieden van liquide middelen. Ze worden beschouwd als een van de veiligste beleggingsvormen, omdat ze investeren in financiële instrumenten met een hoog kredietwaardigheidsprofiel en korte looptijden.

Kenmerken van geldmarktfondsen

 • Lage risico’s: Vanwege de investering in hoogwaardige en korte termijn instrumenten, dragen deze fondsen een lager risico in vergelijking met aandelen of langlopende obligatiefondsen.
 • Liquiditeit: Geldmarktfondsen bieden een hoge mate van liquiditeit, wat betekent dat beleggers relatief snel en eenvoudig hun investeringen kunnen omzetten in contanten.
 • Stabiliteit: Deze fondsen streven naar het behouden van een stabiele nettovermogenswaarde, waardoor ze een veilige haven kunnen zijn in tijden van marktonzekerheid.
 • Rendement: Hoewel het rendement op geldmarktfondsen doorgaans lager is dan dat van riskantere beleggingen, bieden ze nog steeds een potentieel hoger rendement dan traditionele spaarrekeningen.

Beleggen in geldmarktfondsen

Voordelen van beleggen in geldmarktfondsen

 • Veiligheid: Ze bieden een veilige optie voor kapitaalbehoud.
 • Diversificatie: Geldmarktfondsen kunnen helpen bij het diversifiëren van een beleggingsportefeuille.
 • Toegankelijkheid: Deze fondsen zijn toegankelijk voor de meeste beleggers en vereisen vaak geen grote kapitaalinvesteringen.

Risico’s en overwegingen

 • Renterisico: Veranderingen in de rentetarieven kunnen invloed hebben op het rendement van geldmarktfondsen. Wanneer de rentetarieven stijgen, dalen de prijzen van vastrentende effecten, zoals obligaties, die in geldmarktfondsen en ultra-kortlopende duurfondsen worden gehouden. Dit kan leiden tot een vermindering van de waarde van de fondsbeleggingen. Effecten met een langere looptijd zijn over het algemeen gevoeliger voor renteschommelingen dan fondsen met een kortere looptijd.
 • Liquiditeitsrisico: Liquiditeitsrisico verwijst naar het risico dat een belegging niet snel genoeg in contanten kan worden omgezet zonder een aanzienlijk verlies in waarde. In tijden van financiële stress kunnen sommige van de effecten in de portefeuille van geldmarktfondsen en ultra-kortlopende duurfondsen moeilijk te verkopen zijn tegen de verwachte prijs, wat resulteert in liquiditeitsproblemen.
 • Kredietrisico: Kredietrisico is het risico dat een uitgever van een effect (zoals een obligatie) in gebreke blijft en niet in staat is om de hoofdsom en/of rente op tijd terug te betalen. Dit kan de waarde van het effect negatief beïnvloeden. Geldmarktfondsen en ultra-kortlopende duurfondsen beleggen vaak in bedrijfs- en overheidsobligaties, en de kredietwaardigheid van deze uitgevers kan variëren, waardoor het kredietrisico toeneemt.
 • Beheerskosten: Hoewel vaak lager dan andere fondstypes, kunnen beheerskosten het netto rendement beïnvloeden.

Geldmarktfondsen als alternatief op sparen

Centrale banken verhoogden de afgelopen jaren de rente, waarna ook traditionele spaarbanken dit voorbeeld volgden. Echter blijven de spaarrentes ver achter bij de rentes die kortlopende schuldpapieren doorgaans te bieden hebben. Zo betaalt de Nederlandse 1-jaars staatslening op dit moment een coupon van 3,1%, terwijl de grootste Nederlandse banken niet veel verder komen dan 1,7%.

Bovendien is begin 2023 gebleken dat regionale banken niet altijd veilig zijn. Enkele Amerikaanse banken als de Silicon Valley Bank gingen failliet. Hoewel de Amerikaanse overheid garant stond voor deze spaarders, betekent dit uiteraard niet dat dit altijd en overal hetzelfde zal zijn.

Geldmarktfondsen werden vorig jaar dan ook plotseling populair bij particuliere beleggers en in het afgelopen jaar nam de allocatie naar cash van beleggers wereldwijd enorm toe. Geldmarktfondsen bieden in de praktijk namelijk niet alleen een hogere rente, maar zijn ook nog eens veiliger. De kans dat overheden omvallen is namelijk een stuk kleiner dan een enkele bank, waar u ten slotte alleen aanspraak kunt maken op het depositogarantiestelsel van € 100.000.

Ook als u geld op uw effectenrekening heeft staan, waar u niet direct een bestemming voor heeft, kunnen geldmarktfondsen een uitkomst bieden. Hou echter rekening met de hierboven omgeschreven risico’s op het gebied van renterisico, liquiditeitsrisico en kredietrisico.

Interessante geldmarktfondsen

Veel geldmarktfondsen zijn enkel beschikbaar voor professionele partijen of kennen minimale bedragen voor de initiële aankoop. Er zijn wel enkele fondsen beschikbaar via LYNX, maar particuliere beleggers kunnen veel eenvoudiger beleggen in geldmarktfondsen via ETF’s. Hieronder delen we enkele mogelijkheden.

LYXOR SMART OVERNIGHT RETURN – UCITS ETF C-EUR (LYXW)

Deze ETF belegt in kortlopende staatsobligaties uit de hele eurozone. Het streven is om het beter te doen dan de Euro Short-Term Rate (€STR). Het effect biedt een opslag van 0,085% boven op deze rente. De lopende jaarlijkse kosten bedragen 0,1%, waarmee het totale rendement slechts 0,015% lager is dan de €STR-rente, momenteel bedraagt deze 3,911%.

iShares eb.rexx® Government Germany 0-1yr UCITS ETF

Via deze ETF belegt u in Duitse staatsobligaties met een korte looptijd van 0 tot 1 jaar. Het effect streeft ernaar het rendement te volgen van een index die bestaat uit Duitse staatsobligaties. Het effect keert maximaal 4 keer per jaar couponbetalingen uit en kent een kostenratio van 0,13%. Momenteel ligt de gemiddelde Yield to Maturity van het effect op 3,65%. Dit betreft het gewogen gemiddelde van de individuele obligatierendementen van het effect.

X USD OVERNIGHT RATE SWAP 1C (XFFE)

De Xtrackers II USD Overnight Rate Swap UCITS ETF 1C is ontworpen om de prestaties van de Solactive FEDL Daily Total Return Index na te bootsen. Deze ETF streeft er daarmee naar de prestaties van een index te repliceren die de overnight rentevoet voor het lenen en uitlenen van Amerikaanse dollars op de interbancaire markt weerspiegelt. Het rendement zal daarmee in lijn zijn met de rente die wordt bepaald door de Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve. Het effect rekent 0,1% aan kosten.

Conclusie

Beleggen in geldmarktfondsen biedt een veilige en toegankelijke manier voor beleggers om hun kapitaal te beschermen en tegelijkertijd een bescheiden rendement te behalen. Ze zijn een uitstekende keuze voor conservatieve beleggers of als onderdeel van een breder gediversifieerde beleggingsstrategie.

Beleggen in geldmarktfondsen via LYNX

Uiteraard is het via LYNX mogelijk om te beleggen in geldmarktfondsen, bijvoorbeeld door middel van ETF’s. Via LYNX zijn veel verschillende financiële producten verhandelbaar, u handelt altijd tegen de beste prijs en de kleinste spreads. U heeft toegang tot ruim 150 beurzen in 33 landen. Bekijk het aanbod:

Kid informatie:

LYXOR SMART OVERNIGHT RETURN – UCITS ETF C-EUR (LYXW) – KID

iShares eb.rexx® Government Germany 0-1yr UCITS ETF – KID

X USD OVERNIGHT RATE SWAP 1C (XFFE) – KID


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.