Softbank, de Japanse technologie groep, kocht zes jaar geleden Arm Holdings voor 31 miljard dollar. Destijds was Arm genoteerd op de Londense beurs, vervolgens privatiseerde Softbank het bedrijf. Nu zes jaar later, nadat de 66 miljard dollar mega-deal met Nvidia mislukte, kondigt Softbank aan het bedrijf naar de Nasdaq in New York te brengen. Arm’s kraambed staat in Londen, en opnieuw dus een grote klap voor de Londense beurs. Deze beursgang zal hoogstwaarschijnlijk de grootste chip IPO ooit zijn. Na alles wat is misgelopen bij WeWork kan Softbank opnieuw genieten van een IPO.

De activiteiten van Softbank

Softbank groeide uit tot een van de grootste bedrijven en fondsen ter wereld na de investering in Alibaba. Het Japanse bedrijf kocht slechts één jaar na de oprichting voor 20 miljoen dollar aandelen in Alibaba. Dit groeide uit tot een fortuin van meer dan 100 miljard, één van de beste investeringen ooit. In 2008 introduceerde Softbank Mobile ook de eerste iPhone in Japan, wat opnieuw een risicovolle maar zeer succesvolle zet bleek te zijn.

Later liet de befaamde en beruchte man achter Softbank, Chief Executive Masayoshi Son, zijn oog vallen op de chip ontwerper Arm. Softbank had onvoldoende middelen om het bedrijf op te kopen en richtte samen met kapitaal uit het Midden-Oosten Vision Fund op. Dit effect investeerde in Uber, Didi, WeWork en meer dan 80 andere bedrijven.

De Japanner wordt omschreven als een man zonder risicoaversie, wat hem en het effect een heel agressieve en onvoorspelbare investeerder maakt. Recentelijk ontstonden geruchten over een mogelijke verkoop van Alibaba naar aanleiding van een SEC filing. Deze geruchten werden ontkend door het bedrijf.

Cijfers

Naar aanleiding van de verkoopgolf in tech-aandelen en strengere regulatie in China meldde het bedrijf een daling van 97% in de nettowinst voor het laatste kwartaal van 2021. De vele technologiebedrijven hadden een zware impact op de Vision Fund portefeuille. Ook het aandeel van 25% in Alibaba deelde mee in de klappen.

Als gevolg van de aangekondigde rente verghoging van de Amerikaanse Federal Reserve dumpen beleggers de groeiaandelen. Softbank zet fors in op innovatie en groeiaandelen en de resultaten komen hier dan ook flink onder te lijden. Beleggers maakten zich lange tijd zorgen over de schuldenlast door de enorme investeringen in “cash burning” bedrijven. Ook na de koersval van Alibaba blijft Softbank een loan-to-value (LTV) hebben van 18%. Het bedrijf beschikt dus over een financiële buffer die groot genoeg is. Met een kaspositie van 25 miljard heeft Softbank genoeg middelen om toekomstige coupons te betalen. De schuld bestaat voornamelijk uit binnenlandse obligaties en bankleningen. Beiden genieten nog steeds van de negatieve rente in Japan.

Het aandeel Softbank

Het afgelopen jaar zat het aandeel Softbank in een sterke downtrend. Ook op dit moment is er geen sprake van bodemvorming of een koopsignaal in het aandeel Softbank.

Aandeel Softbank | Alles over Softbank en de Arm IPO

De activiteiten van Arm Holdings

Softbank kocht de chip ontwerper in een gok op het uitgroeien van het Internet of Things (IoT), daar lag dan ook de focus de afgelopen jaren. Arm Holdings maakt zelf geen chips, het verkoopt chip ontwerpen en ontvangt royalties. Het bedrijf heeft zo goed als een monopolie in het ontwerpen van processoren voor chipsystemen (SOC). Deze worden gebruikt bij het ontwikkelen van autonome voertuigen, smartphones en  Internet of Things (IoT) toepassingen. Het bedrijf werkt samen met Amazon Cloud en Oracle Cloud om de beste CPU-innovatie te verwezenlijken. De chipontwerpen worden in licentie gegeven aan halfgeleiderbedrijven en elektronicafabrikanten. Andere klanten van Arm’s architectuur en technologie zijn Qualcomm Inc, Apple en Samsung

Cijfers

De financiële gegevens zijn deels opgenomen in de verslagen van Softbank. In het halfjaarlijks verslag tot 30 september 2021 had Arm een omzetstijging van 61% ten opzichte van dezelfde periode het jaar ervoor. De uiteindelijke omzet was 1,5 miljard dollar. De belangrijkste inkomsten, namelijk de royalty inkomsten, stegen met 24% tot 749 miljoen dollar. Naar aanleiding van de enorme vraag naar server-, auto-, en AI-toepassingen bedroegen de licentie inkomsten 714 miljoen, wat zich vertaalde in een groei van 115,6%. Wanneer de halfgeleiderbedrijven en elektronicafabrikanten nieuwe producten beginnen te ontwikkelen, kan het enkele jaren duren voordat de ontwerpen zich vertalen in licentie en royalty inkomsten uit de verkoop van producten. Het bedrijf geniet daarnaast mee van de verdere ontplooiing van 5G en nieuwe markten.

Arm Holdings IPO

Omwille van het wereldwijde tekort aan chips is ook Arm gegroeid in strategisch en politiek belang. Voordat Softbank de beursgang van Arm kan lanceren moet het eerst het interne geschil oplossen met het hoofd van zijn Chinese joint venture. Hij weigerde zijn ontslag en spande een rechtszaak aan tegen Arm China.

Ondanks de sterke groei van Arm zelf, heeft de holding geleden onder de lage groei van Softbank. Het lijkt er echter op dat Arm in zeer gunstige marktomstandigheden zijn beursgang kan nastreven. Omwille van de hogere chipprijzen door het chiptekort werden de waarderingen van de halfgeleiderbedrijven verhoogd. Beleggers zien het als een strategie om in de toekomst vaker in technologie te investeren en hier kan ook Arm Holdings van profiteren.

Analysten verwachten dat Arm ongeveer 23x zijn omzet zou noteren en zien een IPO van 45 miljard marktwaarde. Arm Legde de laatste jaren de focus op het ontwerp van chips voor de wereld van IoT. Dit bleek op middenlangetermijn een grote opportuniteitskost te hebben, de markt voor serverchips bijvoorbeeld groeide veel sneller. Een nieuw bewind kan dus veel nieuwe kansen bieden.

Beleggen in Softbank en Arm Holdings via LYNX

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen, dus ook in het aandeel Softbank en Arm Holdings wanneer de beursgang plaats heeft gevonden. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Jef Dhondt
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.