Ongeveer 20% van alle uitstaande aandelen van ABN zijn naar de beurs gebracht. De opbrengst hiervan is uitgekomen op ruim € 3,3 miljard euro. De IPO van de bank is daarmee PTT (KPN) voorbijgestreefd als grootste echte Nederlandse beursgang ooit. De koers/winst verhouding van het aandeel ligt met een IPO prijs van € 17,75 op 8,4. Zoals beschreven in mijn vorige artikel, is ABN relatief goedkoop in vergelijking met andere Nederlandse beursgenoteerde banken als ING en Kasbank.
LYNX heeft de bezoekers van haar website gevraagd hoe zij tegen de beursgang van ABN Amro aankijken. De meningen onder deze bezoekers zijn zeer verdeeld. 37% geeft aan de aandelen graag aan zijn of haar portefeuille toe te willen voegen. Daar tegenover staat dat 35% het bankaandeel bij voorbaat al links laat liggen. Iets meer dan een kwart van de deelnemers wacht de gehele beursgang eerst even rustig af.
Voor wie is het aandeel interessant?
Het nieuwe aandeel ABN belooft een saai en degelijk dividendaandeel te worden. Het bedrijf wil vanaf 2017 50% van de winst reserveren voor dividenduitkeringen. Voor veel particuliere beleggers klinkt dit aantrekkelijk aangezien zij bijna geen rente meer ontvangen op hun spaarrekening.
De reden dat het aandeel “saai”, “degelijk” en relatief veilig belooft te worden, moeten we zoeken in het verdienmodel van de bank. Zo’n 81% van de inkomsten verdient ABN in Nederland. Het grootste deel hiervan wordt verdiend in de sectoren sparen, betalen en hypotheken; een traditionele consumentenbank dus. Het huidige verdienmodel van de bank staat in schril contrast met het ABN dat in 2007 werd overgenomen. Op dat moment was de bank namelijk druk bezig om bij de top tien van grootste zakenbanken ter wereld te behoren.
Meer informatie: Aandelen kopen & verkopen bij LYNX
--- ---
--- (---%)Displaying the --- grafiek
Displaying today's chart