beursgang airbnb - ipo airbnb - aandeel airbnb
We hebben er lang op moeten wachten, maar de Airbnb IPO is er eindelijk. Het bedrijf, Airbnb, was al enkele jaren van plan om een Airbnb IPO te lanceren en 10 december is het eindelijk zover. Vanaf die dag is het bedrijf te verhandelen op de NASDAQ-beurs onder de ticker ABNB.

Bij de start van de Airbnb IPO zal de prijs van één enkel aandeel tussen de $ 56 en $ 60 liggen met ongeveer 51,9 miljoen uitstaande aandelen. De totale waarde van Airbnb staat op ongeveer 34,8 miljard dollar.

Is de beursgang van Airbnb interessant voor u? Kan het aandeel Airbnb een goede belegging worden? In dit artikel zullen we het bespreken.

De volgende onderwerpen over het aandeel Airbnb worden besproken:

Airbnb IPO: 3,1 miljard dollar

De Airbnb IPO is het eerste officiële bod van Airbnb om de aandelen van het bedrijf op de beurs te noteren en het publiek te betrekken in het bedrijf. Het doel van de Airbnb IPO is natuurlijk om geld op te halen. Geld dat Airbnb eigenlijk wel nodig heeft, het coronavirus heeft het nu eenmaal moeilijk gemaakt voor het bedrijf. Opbrengsten uit IPO’s worden vaak gebruikt voor de financiering voor verdere ontwikkelingen van het bedrijf .

Bedrijven maken gebruik van de diensten van externe financiële instellingen, meestal grote investeringsbanken. Zij zijn verantwoordelijk voor de voorbereiding en succesvolle afronding van het gehele IPO-traject. 51,9 miljoen aandelen zouden beschikbaar moeten zijn bij toelating tot de NASDAQ onder het symbool “ABNB”. Met een geschatte prijs van $ 60 per aandeel zal Airbnb ongeveer $ 3,1 miljard ontvangen door de Airbnb IPO. Het bedrijf is ook van plan om tot 9,2 miljoen aandelen toe te kennen aan hun trouwe gastheren die huisvesting bieden.

Dankzij de Airbnb IPO wordt het bedrijf financieel onafhankelijker en wordt het makkelijker om nieuw kapitaal aan te trekken door nieuwe aandelen uit te geven. Het moet ook worden gebruikt voor innovatie en ontwikkeling. Hoewel Airbnb zich primair richt op gedeelde accommodatie, werkt het in toenemende mate samen met restaurants, musea en diverse avontuurlijke dienstverleners omdat ze hun service willen uitbreiden

Geen directe notering voor het aandeel Airbnb

Airbnb was eerst van plan om een directe notering na te gaan maar dat bleek niet meer haalbaar te zijn voor het bedrijf. De problemen die zijn ontstaan als gevolg van het coronavirus en de leningen van 2 miljard dollar zijn waarschijnlijk de belangrijkste redenen waarom Airbnb zich uiteindelijk terugtrok uit een directe notering en de weg van de klassieke beursgang koos voor de Airbnb IPO

Een directe notering houdt in dat de onderneming geen gebruik maakt van de diensten van financiële instellingen en de toelating tot de beurs min of meer zelf beheert. Het voordeel is dat de kosten voor het betreden van de beurs vaak lager zijn en het bedrijf ze dan direct zonder de nodige vertraging aan het grote publiek kan aanbieden.

Het nadeel is dat er geen directe aandelen worden uitgegeven en geen nieuw kapitaal wordt verkregen bij directe toetreding.

Het coronavirus gooide roet in het eten voor de Airbnb IPO

Hoewel we nu het aandeel Airbnb gemakkelijk zullen kunnen kopen onder het symbool ABNB, was het IPO-traject allesbehalve gemakkelijk. De Airbnb IPO stond normaal gepland voor maart 2020 maar het bedrijf moest de notering natuurlijk uitstellen vanwege de pandemie.

De pandemie zorgde voor een heftige vermindering van de reismogelijkheden. Als gevolg daarvan zag het bedrijf een sterke omzetdaling. Ook werden er ongeveer 1900 van de 7500 arbeiders ontslagen. Het is het enige bedrijf in Silicon Valley dat zoveel arbeiders moest ontslaan.

Airbnb moest aan hun verplichten voldoen en het bedrijf nam daarom een lening aan van 2 miljard dollar met een rente van 10 procent. De totale waarde van het bedrijf daalde ook dramatisch: In april 2020 was Airbnb nog maar 18 miljard dollar waard, in 2018 werd het bedrijf nog geschat op zo’n 65 miljard dollar. Een forse daling dus in de totale waarde van Airbnb.

airbnb appartement - airbnb beursgang - ipo airbnb

Wat is Airbnb?

Tot op heden biedt Airbnb zijn diensten aan in meer dan 100.000 steden en 220 landen. Het aantal accommodaties waaruit u wereldwijd kunt kiezen, is meer dan 4 miljoen.

Airbnb bemiddelt in gedeelde accommodatie via een online applicatie. Het fungeert in wezen als tussenpersoon tussen verhuurders en klanten die voornamelijk op zoek zijn naar kortdurende woonruimtes. Voor deze service worden natuurlijk kosten in rekening gebracht.

Geïnteresseerden kunnen in de applicatie zoeken naar beschikbare woonruimtes op de gewenste locatie op basis van hun wensen, of kunnen bij vragen direct contact opnemen met de verhuurder. Voor het maken van een reservering zijn persoons- en betalingsgegevens vereist.

De verhuurder daarentegen geeft een uitgebreide omschrijving van de woonruimte, inclusief een vooraf bepaalde huurprijs op de gewenste datum. De prijs voor accommodatie wordt door de eigenaar zelf bepaald, rekening houdend met de aanbevelingen van Airbnb.

Daarnaast biedt Airbnb de mogelijkheid tot zogenaamde referenties. Klanten beoordelen op basis van hun persoonlijke ervaring de geboden woonruimte en de persoonlijke benadering van de verhuurder. Evenzo kunnen verhuurders hun ervaring met gasten delen. Deze feedback is bedoeld om de aangeboden diensten te verbeteren en de tevredenheid van zowel klanten als degenen die accommodatie aanbieden te vergroten.

Airbnb’s controverse

Het snel evoluerende model van de deeleconomie, waarop niet alleen Airbnb maar bijvoorbeeld ook Uber is op gebaseerd, constateert vaak dat het nog niet direct is gedefinieerd door wetgeving. Volgens de huidige wetgeving is het in sommige Amerikaanse staten zelfs illegaal om onder de huidige omstandigheden vergelijkbare diensten aan te bieden.

De ‘American Association of Hotels and Accommodation Capacities’ heeft er bijvoorbeeld op gewezen dat Airbnb niet voldoet aan veel van de vereisten waaraan andere accommodatieverstrekkers volgens de wet moeten voldoen. Aan Airbnb zijn daarom aanvullende eisen en voorschriften opgelegd om te voldoen aan de zakelijke omgeving.

Een ander gevoelig punt is het zorgen voor meer veiligheid voor zowel klanten als accommodatieverstrekkers. Momenteel is het concept gebaseerd op het feit dat beide partijen elkaar zoveel mogelijk leren kennen vóór het daadwerkelijke fysieke contact. Hiervoor worden ingevulde persoonlijke profielen met geüploade foto’s en referenties gebruikt. Gastheren wordt geadviseerd om hun eigendommen goed te verzekeren en het bedrijf biedt ook een secundaire vandalismeverzekering voor verhuurders tot $ 1 miljoen. Desalniettemin nemen de klachten over probleemgasten of accommodatieverschaffers toe. Bovendien hadden veel klachten betrekking op racisme, waarbij discriminatie van gasten door gastheren werd aangetoond.

Ook het referentiesysteem zelf wordt problematisch. Het systeem van persoonlijke evaluatie van zowel klanten als verhuurders is vaak bevooroordeeld en er worden reviews gecreëerd om de goede naam van de persoon te schaden.

Torenhoge vastgoed prijzen

Maar het concept van gedeelde huisvesting levert ook problemen op voor de steden zelf. Klachten nemen toe in stedelijke gebieden, waar de incidentie van accommodatie capaciteiten toeneemt. De klachten hebben vooral betrekking op de verstoring van de nachtelijke rust en rommel van toeristen.

De snelle groei in populariteit van Airbnb heeft ook geleid tot de aankoop van appartementen op veel plaatsen in de buurt van populaire locaties, die nu dienen als korte termijn accommodatie voor toeristen. Dit zorgt natuurlijk voor een torenhoge stijging van de vastgoedprijzen en ontwrichting van het leven in stedelijke gebieden.

Steden nemen strenge maatregelen

Veel steden proberen met verschillende beperkingen op deze situaties te reageren. In de Verenigde Staten hebben sommigen steden de mogelijkheid van korte-termijn verhuur verboden. Eigenaren van onroerend goed kunnen hier slechts een paar dagen accommodatie bieden. In sommige steden is ook registratie vereist door de accommodatieverschaffer.

Soortgelijke maatregelen worden in Europa ook ingevoerd. In Parijs is bijvoorbeeld huren mogelijk voor degenen die kunnen aantonen dat het een “secundair” pand is waarin ze niet meer dan 4 maanden per jaar verblijven. In Amsterdam is het delen van woonruimte in sommige wijken helemaal verboden.

Barcelona besloot in eerste instantie om Airbnb-accommodatie helemaal te verbieden. Maar toen introduceerde het regels waarbij maximaal twee kamers in een appartement kunnen worden gehuurd voor gedeelde accommodatie en dat mag ook alleen maar met de juiste vergunningen.

Kunnen de financiën het succes van de Airbnb IPO belemmeren?

Waar beleggers zeker naar kijken nu dat de Airbnb IPO werkelijkheid is, is de financiële gezondheid van het bedrijf. De omzet zal dit jaar aanzienlijk lager zijn dan in 2019. In het derde kwartaal van 2020 rapporteerde het bedrijf een omzet van $ 1,34 miljard en een winst van $ 219 miljoen. Dit is 19% minder dan vorig jaar voor dezelfde periode. In de eerste 9 maanden van dit jaar rapporteerde Airbnb een omzet van $ 2,52 miljard en een nettoverlies van $ 696,87 miljoen.

Voor de coronacrisis werd in 2017 een omzet van $ 2,6 miljard en een verlies van $ 70 miljoen geregistreerd. In 2018 was de omzet al 42% hoger en daalde het verlies tot $ 16,86 miljoen. In 2019 steeg de omzet met 32% tot $ 4,8 miljard, maar hogere kosten veroorzaakten een verlies van $ 674 miljoen.

Toekomstige ontwikkelingen zijn nu afhankelijk van de evolutie van de pandemie zelf. Als de pandemie geleidelijk afneemt, zal Airbnb waarschijnlijk weer richting de goede kant evolueren en dat is ook goed nieuws voor de Airbnb IPO.

Airbnb balans - airbnb koers - beursgang airbnb - ipo airbnb

Is het een goed idee om te beleggen in het aandeel Airbnb?

Met de komende Airbnb IPO buigen steeds meer beleggers zich over de vraag of het de moeite waard is om te investeren in het aandeel Airbnb. Maar het is eigenlijk niet zo eenvoudig om deze vraag te beantwoorden. Airbnb is een bedrijf dat zich tot nu toe meer richt op verdere ontwikkeling en groei dan op winstgevendheid. De geschatte waarde van het bedrijf van $ 34 miljard is zeker beter dan de waarde van $ 18 miljard in april 2020.

Een ander opmerking is dat de pandemie sterk interfereert met de toeristische sector waarvan Airbnb afhankelijk is. Momenteel worden in veel Europese landen nog steeds verschillende beperkingen opgelegd en de situatie lijkt pas in februari 2021 significant te veranderen.

Toerisme en aanverwante diensten en industrieën maken een crisis door. Bij het nemen van investeringsbeslissingen moet rekening worden gehouden met deze risico’s en onzekere toekomstige ontwikkelingen. Eén ding is zeker, De Airbnb IPO is één van de spannendste IPO’s in 2020.

Bent u geïnteresseerd in nog andere IPO’s? Bekijk dan zeker onze IPO-kalender.

Aandelen kopen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen, dus ook in aandelen Airbnb. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Aandelen kopen via LYNX


--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart