
Beursgang aandeel Instacart
In 2020 hebben weer veel techbedrijven de stap naar de beurs gemaakt. Deze trend lijkt zich ook in 2021 gewoon weer voort te blijven zetten. Recentelijk zagen we bezorgdienst DoorDash (DASH) op Wall Street verschijnen en nu kan Instacart uiteraard niet achterblijven. Het bezorgbedrijf stelde de beursgang eerder nog uit om te wachten op een uitspraak van de rechter. De rechter heeft nu bepaald dat het bedrijf werknemers als ZZP’er in dienst mag nemen. De beursgang moet nu in de eerste helft van 2021 plaatsvinden. Goldman Sachs zal de beursgang van Instacart begeleiden en mikt op een waardering van $ 30 miljard.
Wat doet Instacart
De Amerikaanse app Instacart neemt het boodschappen doen van je over en is actief in de VS en Canada. Via de app kun je overigens niet alleen je eten en drinken laten bezorgen, maar ook andere producten. Naar eigen zeggen is het bedrijf ‘s werelds grootste online boodschappenservice. Ruim 500 miljoen producten zijn beschikbaar bij 40.000 verschillende winkels. De dienst is beschikbaar in ruim 5500 verschillende steden, maar dit aantal breidt snel uit.
Het bedrijf werd in 2021 opgericht door een oud-medewerker van Amazon.com. Deze werknemer kwam erachter dat hij geen tijd had om inkopen te doen als hij laat thuis kwam van werk. In 2015 had Instacart al 200 werknemers in dienst. Saillant detail; de oprichter had voor Instacart al ruim 20 andere bedrijven gestart waarvan het merendeel faalde.
Het platform werkt eigenlijk net als andere bezorgdiensten. Via de app of website plaats je een order en een persoonlijke shopper zal de producten voor je ophalen. Daarna worden de producten zo snel mogelijk op de gewenste locatie afgeleverd. Het grote voordeel is dus dat je producten binnen no-time geleverd worden. Tijdens het proces kun je ook chatten met de bezorger en precies zien waar deze zich bevindt.
De bezorgkosten beginnen bij $ 3,99, maar daar komt nog 5% bovenop als service fee. Net als bij andere taxi- en bezorgdiensten kun je jouw bezorger nog een fooi geven. Voor $ 1,99 kun je jouw boodschappen op een vooraf afgesproken plek komen ophalen. Het bedrijf biedt ook abonnementsdiensten aan waarbij je bij orders boven de $ 35 geen bezorgkosten meer betaalt. Het abonnement kost $ 99 per jaar of $ 9,99 per maand.
Corona zorgt voor groeispurt
Net als bij veel andere techbedrijven wist Instacart flink te profiteren tijdens de corona pandemie. Tussen maart en april 2020 nam het bedrijf 300.000 extra werknemers in dienst om aan de vraag te kunnen blijven voldoen. De app van Instacart werd in die periode drie maal zo vaak gedownload als normaal. Tijdens de pandemie introduceerde het bedrijf ook nieuwe diensten, waaronder een contactloze leveringsoptie, veiligheidskits en richtlijnen voor het winkelend publiek.
Samenwerkingen
Instacart timmert flink aan de weg en heeft al een aantal grote namen weten te strikken voor een samenwerking. Zo sloot het bedrijf deals met Walmart, Staples, Rite Aid en Big Lots. Ook ging ze in september 2020 een samenwerking aan met het Amerikaanse 7-Eleven. Opvallend genoeg heeft deze winkelketen al een eigen bezorg-app, maar het bedrijf hoopt via Instacart nog meer klanten te kunnen bereiken.
De concurrentie in de bezorgmarkt is overigens enorm, want ook Amazon, Walmart en Target bieden allemaal same-day delivery aan. Instacart biedt echter het voordeel dat de klant bij meerdere winkels tegelijk kan shoppen via één platform.
Deze samenwerkingen leveren het bedrijf eveneens geld op. Deze winkels betalen een vergoeding over de verkopen. Ruim 80% van de bestellingen wordt nu bij partners geplaatst en Instacart verdient ongeveer 3% per bestelling. Deze 3% kan worden gezien als kosten voor de supermarkten die hun online bestellingen en levering uitbesteden. Bovendien zit hier een stukje marketing in verwerkt.
Redenen beursgang
De voornaamste reden van de beursgang Instacart is uiteraard groei en kapitaal. Met de beursgang zal het bedrijf vermoedelijk enkele miljarden ophalen. Het beoogde bedrag is vooralsnog onbekend. Wel gaf de CEO van het bedrijf tijdens een interview in 2019 aan dat een eventuele IPO zou kunnen bijdragen aan de stap richting winstgevendheid. Het bedrijf verbrandde in die periode circa $ 25 miljoen per maand.
De stap naar de beurs maakt het bovendien gemakkelijker om in de toekomst meer geld op te halen door bijvoorbeeld nieuwe aandelen uit te geven. Een beursgang levert ook nog eens bekendheid op en dat kan de verkopen een boost geven. De IPO maakt het ook gemakkelijker voor vroege investeerders om hun winsten te verzilveren.
Waardering Instacart
In 2017 haalde het bedrijf nog zo’n $ 400 miljoen op bij verschillende investeerders en het kreeg daarmee een waardering van $ 3,4 miljard. De afgelopen jaren werd voor nog zeker $ 1,5 miljard aan financiering opgehaald bij partijen als Valiant Capital and D1 Capital Partners. Tijdens de laatste ronde in oktober 2020 werd $ 200 miljoen aan kapitaal opgehaald. De waardering werd destijds geschat op circa $ 17 miljard. Goldman Sachs gaat de beursgang Instacart begeleiden en ingewijden melden dat de waardering kan oplopen tot wel $ 30 miljard.
Het bedrijf maakte in 2019 nog een verlies van $ 25 miljoen per maand, maar afgelopen jaar heeft Instacart geen windeieren gelegd. In april 2020 wist het bedrijf haar eerste maandwinst ooit te boeken. Er werd een winst van $ 10 miljoen gemaakt. De CEO gaf destijds aan dat hij eerder dacht deze doelstelling pas in 2022 te bereiken.
“The Instacart Effect”
Uit onderzoek is gebleken dat Instacart een positieve invloed heeft op de omzet van winkels en bovendien zorgt voor werkgelegenheid. Overal waar Instacart de markt betreedt wordt een stijging van de omzet gemeten in de boodschappen branche. Ook werden er duizenden nieuwe banen gecreëerd door de komst van het bedrijf. Het gaat hier niet alleen om banen bij Instacart zelf, maar ook bij de winkels zelf die het drukker hebben gekregen. Uit onderzoek van Nera Economist blijkt dat Instacart in 2019 goed was voor $ 620 miljoen aan extra omzet en 23.000 banen in de retail branche.
Omzetontwikkeling
Voor de pandemie kocht ongeveer 1 op de 3 Amerikanen wel eens boodschappen online. Tijdens de coronacrisis steeg dit percentage tot bijna 80%, maar dit aantal is inmiddels wel weer wat afgenomen. Nu veel mensen kennis hebben gemaakt met het gemak van online bestellen kan deze markt volop profiteren van deze trend. De online boodschappen markt zal naar verwachting $ 100 miljard bedragen tegen 2025.
Gemiddeld besteedt een klant van Instacart ongeveer $ 95 per order en dat doet hij twee keer per maand. Zij die gebruik maken van het abonnementsmodel bestellen tot wel vier keer per maand en bestellen voor zeker $ 5000 per jaar bij het bedrijf.
De omzetontwikkeling van Instacart is indrukwekkend te noemen. In 2013 werd $ 10 miljoen aan omzet geboekt, maar een jaar later was dit bedrag al vertienvoudigd. In 2017 werd de grens van $ 1 miljard omzet gepasseerd en in 2019 was dit bedrag al opgelopen tot $ 3 miljard. Het nettoverlies in dat jaar kwam uit op $ 300 miljoen.
2020: coronajaar
In 2020 kreeg het bedrijf een stevige groeispurt en schoten de orders met maar liefst 500% de lucht in. Eind 2020 zou Instacart ongeveer 750.000 bezorgers in dienst hebben gehad die bij elkaar voor $ 35 miljard aan boodschappen hebben bezorgd. Het aantal gebruikers van de app lag in 2019 op circa 5,5 miljoen, maar dat is in 2020 waarschijnlijk verveelvoudigd aangezien het aantal bezorgers ook van 130.000 tot 750.000 is gestegen. De exacte cijfers zullen eerdaags in de prospectus bekend worden gemaakt voor de beursgang Instacart plaatsvindt.
De omzet zegt overigens niet alles, want de producten zijn niet van het bedrijf zelf. Zoals eerder aangegeven verdient het bedrijf aan de bezorgkosten. Instacart pakt overigens wel een kleine fee van het bestelde bedrag, waardoor een grote hoeveelheid aan verkopen uiteraard wel ten goede komt aan de omzet en winst. Bekend is dat in april 2020 het bedrijf haar eerste maandwinst ooit wist te boeken. Er werd een winst van $ 10 miljoen gemaakt, terwijl er in 2019 nog circa $ 25 miljoen werd verloren.
Is Instacart koopwaardig?
Net als veel andere snel groeiende techbedrijven focust Instacart zich voornamelijk op verdere groei. De corona pandemie kwam als een aangename verrassing voor het bedrijf dat nu zijn eigen doelstellingen heeft ingehaald. De onverwachte winst zal worden gebruikt om verder te blijven groeien. De beursgang Instacart zal naar verwachting in de eerste helft van 2021 plaatsvinden. Tegen die tijd zal ook de prospectus openbaar worden gemaakt.
Pas als we weten voor welke waardering het aandeel naar de beurs gaat kunnen we deze vraag beter beantwoorden. Dit artikel zal te zijner tijd worden geüpdatet worden met de laatste informatie.
Via LYNX kunt u zich niet inschrijven op de IPO. Wel zal het aandeel direct op de eerste dag verhandelbaar zijn via het LYNX Handelsplatform.
--- ---
--- (---%)Displaying the --- grafiek
Displaying today's chart