Beursgang Uber dit jaar?

Door Justin Blekemolen


Artikel laten voorlezen

Update 14 februari 2019: Beursgang Uber: de IPO van 2019Het jaar 2015 gaat een interessant jaar worden qua beursgangen. Bedrijven als FlowTraders, Snapchat, Dropbox en het Chinese Xiaomi gaan waarschijnlijk naar de beurs dit jaar. De IPO waar het meest naar uitgekeken wordt, is die van het taxibedrijf Uber.

Het rommelt al een tijdje rondom het controversiële taxibedrijf Uber. Het bedrijf heeft afgelopen maand $1.2 miljard aan financiering opgehaald. Oorspronkelijk was het bedrijf van plan om slechts 600 miljoen dollar op te halen, maar het bedrijf verhoogde het bedrag toen bleek dat er veel meer animo was. Na deze nieuwe financieringsronde wordt Uber gewaardeerd op $40 miljard dollar, niet slecht voor een bedrijf opgericht in 2009.

Met deze waardering is Uber na Xiaomi de hoogstgewaardeerde tech startup ter wereld, ongeveer op hetzelfde niveau als de marktkapitalisatie van bierbrouwer Heineken. Over het moment van de beursgang wordt nog erg geheimzinnig gedaan door het bedrijf, echter zeggen ingewijden dat het waarschijnlijk dit jaar of volgend jaar zal worden.

Groei Uber

Uber is vaak in het nieuws vanwege de controversie in verschillende landen, waaronder Nederland. Wat men zich vaak niet realiseert, is dat Uber tevens een regulier taxibedrijf is, onder de naam UberX. Deze chauffeurs rijden met een officiële taxivergunning, maar de tarieven liggen lager dan bij de reguliere concurrenten. UberPOP is het gedeelte van Uber, waar u met uw eigen auto passagiers kan vervoeren. Dit is tevens het gedeelte wat in diverse landen verboden is. De groei van Uber komt dus tevens van normale taxiservice.

Ondanks dat het bedrijf wegens UberPOP in meerdere landen onder vuur ligt, groeit het bedrijf als kool. Begin 2014 was het bedrijf actief in 60 steden in 21 landen. Eind 2014 was dat al 250 steden in 50 landen. Volgens Uber zelf zijn zij in slechts één jaar zes keer zo groot geworden. Volgens ingewijden zal het bedrijf in 2015 een omzet behalen van 10 miljard dollar.

Belangrijk voor een uiteindelijke beursgang is het voortzetten van deze groei. Daarvoor ziet Uber nog veel potentie in Europa en Azië. Deze potentiële groei is de reden waarom investeerders miljarden willen investeren. Uber heeft ook niet de minste investeerders aan zich gebonden. Al eerder investeerden onder andere Google, Blackrock en Amazon oprichter Jeff Bezos in het bedrijf. In deze laatste ronde hebben ook het staatsfonds van Qatar en de Chinese zoekmachine Baidu een deelneming genomen in Uber.

IPO Performance

Met alle media-aandacht voordat er überhaupt iets bekend is over de beursgang doet mij dit denken aan Alibaba. Het Chinese bedrijf ging na een flinke aanloop vorig jaar naar de beurs. De oorspronkelijk uitgifteprijs was $ 68, de eerste transactie werd echter gedaan op $92.70. In de grafiek hieronder kunt u de koersontwikkeling zien van Alibaba: inmiddels wordt het bedrijf op $ 80 verhandeld. Dit betekent dat u inmiddels een verlies zou hebben gemaakt mocht u op dag 1 aandelen Alibaba hebben gekocht, mits u deze niet in de tussentijd heeft verkocht.

IPO Uber - Beursgang Uber

Uit onderzoek blijkt dat dit vaak het geval is bij IPOs. Gemiddeld gezien maken de IPOs 4.8% verlies 12 maanden na de beursgang, het tweede jaar is dit zelfs 8.1% verlies. Er zijn natuurlijk ook genoeg uitzonderingen, maar het is verstandig dit in het achterhoofd te houden wanneer u in een recentelijk beursgenoteerd wilt gaan investeren.

Desondanks zijn de verwachtingen rondom Uber hooggespannen. Zodra er meer bekend wordt rondom de beursgang, zullen wij u hierover op de hoogte stellen.


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.