Beursgang trustgigant Intertrust

Door Justin Blekemolen


ISIN: NL0010937058
|
Ticker: INTER --- %

---
EUR
---% (1D)
1W ---
1M ---
1Y ---
Intertrust aandeel
Artikel laten voorlezen
Private equity gigant Blackstone gaat trustkantoor Intertrust naar de Amsterdamse beurs brengen. Volgens een bericht van Bloomberg wil het bedrijf met de beursgang 475 miljoen euro ophalen. Blackstone bezit 74% van de aandelen van Intertrust en gaat een deel hiervan naar de beurs brengen. Met de IPO zou Intertrust een totale waarde krijgen van ongeveer 2 miljard euro.De laatste 10 jaar is Intertrust meerdere keren van eigenaar gewisseld. Intertrust was voor de financiële crisis onderdeel van Fortis. Door de reddingsoperatie van de Nederlandse Staat werd Intertrust kortstondig een staatsbedrijf. De Nederlandse staat wilde echter snel van dit onderdeel af, aangezien het liever niet met deze sector geassocieerd wordt. Uiteindelijk werd Intertrust voor een schamele 210 miljoen euro verkocht aan Waterland. Een kleine 3 jaar later werd Blackstone de eigenaar voor 675 miljoen euro. Inmiddels heeft Blackstone Intertrust laten fuseren met een ander trustkantoor, namelijk ATC. Dit trustkantoor werd in 2013 door Blackstone gekocht voor 303 miljoen euro. Geen slechte ROI als de totale waarde van de combinatie nu op 2 miljard euro wordt geschat.

Met hulp van Deutsche Bank en UBS gaat Blackstone een eerste deel van haar aandeel verkopen. Toch is dit niet het eerste geld wat het bedrijf aan Intertrust verdient. Nadat Intertrust in 2014 nieuwe schuld op zich nam, werd 320 miljoen euro aan dividend uitgekeerd aan de aandeelhouders.

Belasting efficiency

Intertrust is, na TMF Group, het grootste trustbedrijf van de wereld. Trustbedrijven zetten belastingefficiënte routes op voor bedrijven. In de media spreekt men vaak over postbus-BV’s of brievenbusfirma’s, maar hoe zit dit nou precies?

Stel dat u kaas verkoopt in China, dan verdient u veelal geld in een door u opgezet Chinees bedrijf. Wanneer u winst maakt, dan zouden deze winsten door middel van een dividend aan de Nederlandse moedermaatschappij kunnen terugvloeien. U zult echter een X percentage belasting moeten betalen over deze dividenduitgifte. Vaak is er zelfs sprake van dubbele belastingheffing over het dividend, in dit voorbeeld zou u dus belasting betalen in Nederland en in China. Om deze dubbele belasting te voorkomen hebben landen vaak belastingverdragen opgesteld. Nu zijn deze verdragen niet altijd uniform en kunnen dividenden die naar land A gaan lager belast worden dan in het geval van land B.

Door het verschil in belastingtarieven worden er constructies opgezet om deze kasstromen zo efficiënt mogelijk te laten lopen. In het geval van China, zou het voor u bijvoorbeeld aantrekkelijk kunnen zijn om het geld vanuit China naar Hong Kong te laten lopen en dan pas naar Nederland. Een trustkantoor kan voor u een kantoor opzetten in Hong Kong, zodat u de kasstromen via Hong Kong naar Nederland kunt laten lopen.

Nederland heeft met veel landen een gunstig belastingverdrag, waardoor Nederland een vaak gekozen land is in dergelijke constructies. Voorheen werd in dit soort hubs vaak enkel een postbus aangehouden, ondanks dat er miljoenen (of zelfs miljarden) aan kasstromen door het land heen gesluisd werd. Toch is er tegenwoordig vaak geen sprake meer van enkel een postbus. Trustkantoren bieden extra service aan waardoor een daadwerkelijke kantoorruimte aangehouden wordt en een directeur met relevante ervaring gezocht wordt. Dit noemt men ook wel het toepassen van substance.

Intertrust Map - beursgang trustgigant

Intertrust levert deze (en andere) service aan ongeveer 17.000 bedrijven. Dit doen zij met 1800 medewerkers in 36 kantoren verdeeld over 26 landen. Door een blik te werpen op de landen (Kaaiman Eilanden, Bahama’s, Britse Maagdeneilanden en Guernsey) waar Intertrust kantoren heeft, is duidelijk terug te zien dat belastingvoordeel centraal staat.

Hoge waardering aandeel

Wanneer de belastingstructuur eenmaal is opgezet blijft deze vaak jaren bestaan. Dit zorgt voor een vrije constante omzetstroom voor trustkantoren. Dit is tevens de reden waarom dergelijke bedrijven gewild zijn onder investeerders. Intertrust behaalde vorig jaar een omzet van 296 miljoen euro, met een EBITDA van 122 miljoen euro. Dat is een winstmarge waar menig bedrijf jaloers op zou zijn. De winst en EBITDA zijn sinds 2011 jaarlijks gegroeid met respectievelijk 6% en 13%. Maakt dat Intertrust een interessante belegging?

De inkomstenstroom is dus erg solide, daarnaast weet het bedrijf een grote marge te pakken. De schuldenlast was in 2014 iets aan de hoge kant, door de te verkopen nieuwe aandelen zal deze schuld afgebouwd worden. Daarnaast is het bedrijf door de hoge winstmarges in staat deze schuld snel af te bouwen. CEO David de Buck bevestigt tegen Reuters dat de beursgang Intertrust meer financiële daadkracht en flexibiliteit geeft, wat wenselijk is in de huidige consolidatieslag binnen de trustsector.De business van Intertrust valt en staat met de internationale aanpak van belastingroutes. In de politiek wordt vaak geopperd om deze structuren onder de loep te leggen en af te schaffen. Toch heeft dit tot op heden niet tot daadwerkelijke actie geleid. Mocht dit op enig moment gebeuren dan zal het verdienmodel van Intertrust zwaar onder druk komen te staan.

Door Youri Sleutel, beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen.

Youri’s dagelijkse Morning Calls en blogs zijn te volgen via de Twitter van LYNX. Tevens geeft hij regelmatig seminars over de talrijke functionaliteiten van het LYNX Handelsplatform.

De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie of vraag is altijd welkom.


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.