Artikel laten voorlezen

Beursgoeroes zijn beleggers die mij dingen kunnen leren. In dit blog wil ik drie beursgoeroes behandelen die mij de afgelopen vijftien jaar veel hebben geleerd.

De beursgoeroes

De eerste is Robert Prechter. Hij is de oprichter van Elliott Wave en analyseert de aandelenmarkt door te kijken naar het gedrag van beleggers.

Ik heb van hem geleerd dat beleggers op het meest verkeerde moment geld lenen om hiermee te beleggen. In de volgende grafiek kunt u de verhouding zien tussen de omvang van beleggingen die gefinancierd worden met geleend geld in de Verenigde Staten ten opzichte van de omvang van de totale Amerikaanse economie.

Beleggingen gefinancierd met geleend VS tov totale Amerikaanse economie

Na 2000 en 2007 verloor de Amerikaanse aandelenmarkt in twee jaar tijd 50% van zijn waarde. Het is daarom opvallend dat beleggers in 2014 weer op grote schaal aan het beleggen zijn met geleend geld.

Vervangingswaarde

Andrew Smithers van onderzoeksbureau Smithers & Co gebruikt een eenvoudig instrument om te kijken of de aandelenmarkt goedkoop of duur is. Hij kijkt naar hoeveel het kost om elk bedrijf op de beurs te kopen en hoe duur het is om elk bedrijf op de beurs vanaf de grond af aan op te bouwen.

Is volledig opnieuw opbouwen goedkoper, dan zijn aandelen duur. Is het kopen op de beurs goedkoper, dan zijn aandelen goedkoop. Dit concept heet de Q-ratio en is afgebeeld in de volgende grafiek. Hoe hoger de Q-ratio, des te groter de kans dat u teveel betaalt voor uw aandelen.

In de grafiek is duidelijk te zien dat in het jaar 2000 het veel duurder was om aandelen op de beurs te kopen dan om zelf een bedrijf te beginnen.

Het is daarom niet voor niets dat het rendement op aandelen de afgelopen veertien jaar enorm is tegengevallen. Het is ook niet toevallig dat tussen 1982 en 2000 enorme rendementen te behalen waren. Aandelen waren immers in 1982 goedkoper dan ooit.

De Q-ratio laat zien dat Amerikaanse aandelen ongeveer even duur zijn als vlak voor de chrash van 1906 en van 1929.

Groeiend Dividend

Rob Arnott is oprichter van Research Affiliates. In 2002 heeft hij onderzocht wat de kracht van dividend is. Hij keek hiervoor naar de periode 1802 2000.

Hij concludeerde dat op lange termijn 73% van het rendement op aandelen voortvloeit uit dividend of dividendverhogingen en slechts 27% voortkomt uit koerswinst.

Conclusie

Beursgoeroes moeten de beleggers wat leren en Robert Prechter, Andrew Smithers en Rob Arnott doen dat werkelijk. De meeste beursgoeroes maken opmerkingen zoals In 2014 zal de Amerikaanse beurs met 15% stijgen. U leert hier werkelijk niets van.

Ik volg Prechter, Smithers en Arnott op de voet omdat zij een boodschap hebben waar de beleggers wat aan hebben. Ik raad u aan om niet naar de beursgoeroes te luisteren die simpelweg met koersdoelen strooien en uw aandacht te richten op de beursgoeroes die u een betere belegger maken.

Wellicht ook interessant voor u: Martin Zweig, Warren Buffett en Benjamin Graham. 

Hoe nuttig vond u het artikel?(Vereist)
Zeer onbehulpzaamZeer behulpzaam

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart