George Soros, waar houdt deze beursgoeroe zich momenteel allemaal mee bezig?

Door Justin Blekemolen


Artikel laten voorlezen
George Soros is de laatste tijd weer vaak in het nieuws. Met name door de steun aan liefdadigheidsinstellingen en zijn politieke opvattingen die hij middels zijn vermogen kracht bij zet.

Hier ga ik het echter niet over hebben. Het is voor ons veel interessanter hoe deze superbelegger bijvoorbeeld zijn kapitaal heeft vergaard. En wellicht nog belangrijker, kunnen wij iets van hem leren?

Dat wij beleggers iets van deze goeroe kunnen leren, staat als een paal boven water.

Tijd om de belangrijkste gebeurtenissen van deze beursgoeroe door te nemen.

Korte geschiedenis van George Soros

George Soros is geboren in Hongarije en van Joodse afkomst. Vanwege de oorlog verruilde Soros in 1946 zijn land voor Groot-Brittannië. Hier volgde hij een economische studie. 10 jaar later vertrok hij naar de Verenigde Staten waar zijn succesvolle carrière begon als arbitrage handelaar.

 

Hij werd pas echt bekend toen hij in 1992 in één klap miljardair werd door te speculeren op een waardedaling van de pond. De Britten hielden het pond kunstmatig hoog. Fundamenteel gezien kon dit niet verantwoord worden gezien de lage rente die gehanteerd werd en de hoge inflatie.

In één klap miljardair

Uiteindelijk werden de verliezen voor de Britten dermate groot dat de hoge waardering van het pond niet langer gehandhaafd kon worden. Op zwarte woensdag devalueerde de Britse regering het pond met 15%. Door de grote shortpositie die Soros had op de valuta, verdiende hij meer dan een miljard dollar.

De miljardair is sinds korte tijd weer aan het handelen geslagen en heeft het dit keer op de S&P 500 gemunt. Hij is bezorgd over de stand van de wereldeconomie. Zijn zorgen zijn voornamelijk gebaseerd over de gang van zaken in China.

George Soros ziet in China veel overeenkomsten met wat in Amerika gebeurde kort voor de kredietcrisis in 2008. Consumenten en bedrijven die meer geld lenen dan verantwoord is en banken die zoveel slechte leningen op de balans hebben staan dat zij voorzien moeten worden van een berg vers kapitaal.

Huidige posities van Soros

De uitspraken zijn opmerkelijk, aangezien de Amerikaanse indices dagelijks nieuwe recordstanden op de borden zetten. In mei werd de positie van Soros algemeen bekend. De S&P 500 noteerde destijds een stuk lager dan nu, de positie van Soros is tot nu toe dus nog verliesgevend.

Grafiek van de S&P 500 - George Soros

Tegelijkertijd nam Soros een positie in het goudmijnaandeel Barrick Gold Corp. De achterliggende gedachte van deze trade is dat beleggers in onzekere tijden in veilige havens als goud vluchten. Dit is goed nieuws voor een dergelijk goudmijnaandeel. Al kort na het innemen van deze positie stond deze op een flinke winst. Toch is het grootste gedeelte van de winst afgelopen weken weer in rook opgegaan.

Grafiek van het goudmijnaandeel Barrick Gold Corp - George Soros

Of wij blind af moeten gaan op deze beleggingsgoeroe is maar de vraag. George Soros is inmiddels 85 jaar oud, waardoor de kans bestaat dat hij als belegger minder scherp is dan in zijn topjaren. De timing van de huidige shortpositie was in ieder geval niet optimaal.

Toch krijgt George Soros bijval van de legendarische hedge fund manager Paul Tudor Jones. Eerder deze maand werd bekend dat ook deze goeroe is begonnen met het indekken tegen een daling op de aandelenmarkten.

Komende maanden moet blijken of de mannen gelijk hebben gekregen. Deelt u de mening van deze mannen en heeft u vertrouwen dat zij het bij het juiste eind hebben? Gezien de ontzettend lage stand van de VIX-index zijn de putopties op de S&P 500 index niet duur geprijsd. Voor een relatief lage premie kunt u deze putopties inslaan.

Grafiek van de VIX-index - George Soros

De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging. De auteur heeft geen positie in één van voornoemde financiële instrumenten.

 
 

Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.