Wat zijn de tips en investeringen van beursgoeroes als Buffett?

Door Justin Blekemolen


Artikel laten voorlezen
Welke belegger droomt er niet van om de nieuwe Warren Buffett te worden? Met de jaarlijkse hoge en stabiele rendementen heeft deze beursgoeroe in zijn leven een enorme rijkdom vergaard.

Omdat het lastig is deze rendementen te evenaren, proberen wij u ieder kwartaal op weg te helpen met de transacties die alle grote en bekende beursgoeroes hebben uitgevoerd.

Welke aandelen zijn in het afgelopen kwartaal door deze grote investeerders ingeslagen? En welke belangen zijn juist verkleind? In dit artikel geef ik een overzicht van de transacties van de grootste en meest legendarische beleggers.

Koersgrafiek Berkshire Hathaway van Warren Buffett

Het grote verschil tussen beursgoeroes en analisten


Dagelijks lezen we beleggingsaanbevelingen van analisten die voor hun grootbank of andere financiële instelling onderzoek moeten doen naar een aandeel. Alhoewel hieruit een beleggingsadvies tot stand komt, is het meestal niet zo dat deze analist ook daadwerkelijk zijn eigen geld in het betreffende aandeel investeert.

Wat er gaande is op de effectenrekening van de grote investeerders uit de sector, daar hebben beleggers vaak geen idee van. Gelukkig moeten in de VS alle grote beleggers met meer dan $ 100 miljoen aan activa elk kwartaal hun posities publiceren. Uiteraard willen wij dit ook elk kwartaal met u delen.

Put Your Money Where Your Mouth Is

Grote fondsbeheerders en investeerders kunnen u van alles vertellen over waar zij hun geld in beleggen. Hetzelfde geldt voor de beleggingsadviezen van grote financiële instellingen. Hoeveel verhalen doen er niet de ronde dat dergelijke partijen tegengestelde transacties aan hun adviezen uitvoeren?

Het blootgeven van de posities is de enige manier om zeker te zijn waar zij met hun geld in beleggen. In de meeste kwartalen komen enkele opvallende posities naar voren, waar de goeroes juist zijn in- of zijn uitgestapt. Dit biedt ons beleggers kansen om aan de kant te staan van deze succesvolle lange termijn beleggers.

Enkele grote beleggers, waarvan Warren Buffett uiteraard de meest bekende is, hebben bewezen de markt op lange termijn te kunnen verslaan. Op basis van dit gegeven heeft de succesvolle fondsbeheerder Mohnish Pabrai de strategie “Shamelessly Cloned Portfolio” geïntroduceerd. Met deze portefeuille werden grootheden uit de sector gevolgd.

De rendementen van deze portefeuille waren indrukwekkend en de resultaten werden gepubliceerd op Forbes. Een bijpassend citaat van Ray Dalio, de manager van één van de grootste hedgefunds ter wereld, is dan ook:

I just want to be right. I don’t care if the right answer comes from me.” – Ray Dalio

Onderzoek is goud waard

In 2016 kwam nog een mooi voorbeeld langs van hoe beleggers kunnen profiteren van inefficiënties in de markt. Het aandeel Fiat stond vlak voor de spin-off van Ferrari en een aantal grote beleggers waren ingestapt in het aandeel. Na een korte analyse was het duidelijk dat de beurswaarde spotgoedkoop was.

Fiat kon op dat moment in korte tijd meer geld verdienen door een paar dochterondernemingen te verkopen, dan dat het hele bedrijf op dat moment had aan beurswaarde. Denk hierbij aan bekende merken als Alfa Romeo, Jeep, Maserati, Ferrari en Dodge.

Maandenlang fluctueerde het aandeel tussen een koers van $ 6 en $ 8. Als u de grote investeerders had gevolgd en de aandelen dus had gekocht en gehouden, dan had u hier vandaag de dag een aanzienlijke winst op geboekt. Op dit moment is het aandeel namelijk $ 22 waard.

 

Hierbij komen nog de gratis Ferrari-aandelen, die op dit moment bijna $ 13 per gekocht Fiat aandeel waard zouden zijn. Opvallend is dat Ferrari op dit moment een grotere beurswaarde heeft dan Fiat Chrysler, terwijl het niet heel lang geleden nog een onderdeel van de Fiat groep was.

 

Keer op keer zien we dat de markt lang niet altijd efficiënt is en dat extreme over- of onderwaarderingen absoluut langskomen. Hoe kan iemand anders verklaren dat bedrijven zoals Apple, Paypal of Abbvie binnen een jaar met 100 of 150% stijgen? Aandelen die eerst alleen werden gekocht door super investeerders als Warren Buffett.

Welke beleggers hebben we geanalyseerd?


We zijn voor u aan de slag gegaan om de activa van 60 investeerders, meestal miljardairs, te analyseren. De grootste en meest bekende beleggers vindt u in onderstaande top 10. Ook alle value investeerders die in dit artikel reeds zijn genoemd, zitten bij deze 60 investeerders.

Goeroe Naam onderliggend bedrijf Waarde
Warren Buffett Berkshire Hathaway $ 191,2 miljard
Bill Gates Bill & Melinda Gates Foundation Trust $ 26,5 miljard
Carl Icahn Icahn Capital Management $ 22 miljard
Chris Hohn TCI Fund Management $ 16,8 miljard
Thomas Russo Gardner Russo $ 14,5 miljard
Daniel Loeb Third Point $ 13,5 miljard
Seth Klarman Baupost Group $ 10,1 miljard
Jeffry Ubben ValueAct Capital $ 9,9 miljard
David Tepper Appaloosa Management $ 8,75 miljard
Chuck Akre Akre Capital Management $ 7,19 miljard

Welke aandelen stapten deze beursgoeroes in?


Voordat u direct blind al deze aandelen in uw beleggingsportefeuille aanschaft, is het raadzaam om ook even de meest verkochte aandelen door te nemen. Veel verhandelde aandelen zoals Google en Microsoft komen bijvoorbeeld in beide lijstjes terug.

Aandeel Symbool Aantal aankopen Koers eind van Q4
Time Warner TWX 7 $ 91,77
Allergan AGN 5 $ 167,99
Apple AAPL 5 $ 167,77
Alliance Data ADS 5 $ 253,40
MGM Resorts MGM 5 $ 33,07
Medtronic MDT 4 $ 80,07
Booking Holding PCLN 4 $ 1.756,50
Alphabet GOOGL 4 $ 1.039,91
Microsoft MSFT 4 $ 83,27
JM Smucker SJM 3 $ 122,51

Het gaat dus om het ontdekken van een mogelijke trend. Hierbij is het zaak om de redenatie en strategie achter deze koop of verkoop goed te kunnen begrijpen. Bijvoorbeeld als bepaalde sectoren volledig worden afgestoten of juist worden aangekocht, is dit vaak een teken aan de wand.

Welke aandelen stootten deze beursgoeroes af?

 

Aandeel Symbool Aantal verkopen Koers eind van Q4
Alphabet GOOG 9 $ 1.013,35
Wells Fargo WFC 9 $ 59,61
Berkshire Hathaway BRK.b 8 $ 196,48
Microsoft MSFT 8 $ 82,27
Comcast CMCSA 6 $ 39,58
Bank of America BAC 6 $ 28,97
Qualcomm QCOM 6 $ 60,91
DowDuPont DWDP 6 $ 70,95
Mastercard MA 6 $ 148,96
Citigroup C 5 $ 73,94

Het valt op dat voornamelijk bankaandelen als Wells Fargo, Bank of America en Citigroup van de hand zijn gedaan. Bij Wells Fargo kan dit bijvoorbeeld te maken hebben met de aantijgingen die de bank voor haar kiezen heeft gekregen.

Daarnaast zijn de topinvesteerders ook minder positief geworden over Qualcomm. De prijs van de chipmaker is de afgelopen tijd flink opgestuwd na de interesse van branchegenoot Broadcomm. Blijkbaar kiezen deze goeroes dus eieren voor hun geld.

Wilt u net als Buffett beleggen in Amerikaanse aandelen?

Bij LYNX kunt u zeer voordelig, net als de grote beursgoeroes, beleggen in Amerikaanse aandelen. LYNX is een van de weinige brokers die nagenoeg alle Amerikaanse aandelen aanbiedt op alle verschillende beurzen. Het aanbod loopt van kleine pennystocks, tot grote aandelen als Apple of Amazon. Waar LYNX zich echt in onderscheid ten opzichte van concurrenten, is dat hierbij ook nog de mogelijkheid wordt geboden om te beleggen in Amerikaanse aandelenopties.

 

Met één simpele muisklik handelt u eenvoudig in alle Amerikaanse aandelenopties en indexopties. Tevens heeft u de beschikking over de beste trader tools, zoals de OptieTrader en kunt u optiecombinaties in zijn geheel naar de beurs versturen.

 


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.