Artikel laten voorlezen
Niemand minder dan keizer Napoleon Bonaparte deed ooit de volgende uitspraak over succes:“Be nothing unless it be lasting”

Oftewel, je kunt succes behalen op de korte termijn, maar zorg er maar eens voor dat dit ook altijd zo blijft. Een uitspraak die iedere lange termijn investeerder nastreeft, maar slechts weinigen tot op heden in de praktijk hebben kunnen brengen.

Als er één man is die met zijn filosofie kon voldoen aan deze uitspraak, dan is het wel de “de vader van Value Investing” Benjamin Graham. Kijk maar eens naar de onderstaande tabel met de returns van zijn investeringsmaatschappij en die van enkele volgers van zijn filosofie.

tijdsbestek gem. p/jaar gem. S&P p/jaar
Graham’s Graham – Newman Corporation 21 jaar 20,0 % 12,2%
Walter J. Schloss, WSJ Partnership 28 jaar 21,3% 8,4%
Tom Knapp & Ed Anderson 16 jaar 20,0% 7,0%
Waren Buffet (pre Bershire Hathaway) 13 jaar 29,5% 7,4%
Bill Ruane, Sequoia Fund 14 jaar 17,2% 10,0%
Charles Munger’s, Overall Partnership 14 jaar 19,8% 5,0%
Rick Guerin, Pacific Partners Overall Partnership 19 jaar 32,9% 7,8%

Wanneer er niet direct een belletje gaat rinkelen bij de naam Benjamin Graham, dan zal toch zeker de naam Warren Buffet zijn opgevallen in het bovenstaande overzicht. Als iemand zal beamen dat Graham de grondlegger van Value Investing is, dan is het wel Warren Buffet.

Buffet was één van de studenten die les kreeg van Graham. De bewondering voor Graham ging zelfs zo diep, dat hij zijn middelste zoon vernoemd heeft naar Graham (Howard Graham Buffet).

Wie was de man Benjamin Graham?

Wat maakt zijn manier van investeren zo succesvol? En misschien wel het belangrijkst, hoe kunt u net zo succesvol worden als Graham?

Wie was Benjamin Graham?

Benjamin Graham (1894-1976) is geboren in een vermogend gezin met een succesvolle investeerder als vader. Zijn vader overleed echter toen Graham slechts negen jaar oud was. Zijn moeder had helaas niet hetzelfde talent voor beleggen als zijn vader en al snel kwam het gezin in een langdurige periode van financiële problemen.

Deze ervaring heeft een belangrijke rol gespeeld in zijn streven naar kapitaalbehoud. Hij probeert dit te bereiken door altijd een gedeelte van zijn portfolio in obligaties aan te houden. Hij zal echter altijd minimaal 25% van zijn portefeuille in aandelen houden, ongeacht de situatie van de markt.

Hij stelt namelijk dat alleen investeren in obligaties nooit kan compenseren voor inflatie, waardoor zijn portefeuille waarde zou verliezen.

Value investing quote van Bejamin Graham


Benjamin Graham - Value investing

Naast de opbouw van zijn portefeuille zijn er nog een aantal andere aspecten die kenmerkend zijn voor de filosofie van Graham. Zo deed hij ooit de bovenstaande uitspraak. Vrij vertaald betekent dit dat je geen genie hoeft te zijn om bevredigende resultaten te behalen, maar superieure resultaten behalen is moeilijker dan het lijkt.

Het gaat er om dat u bereid bent uzelf goed in te lezen in de “werkelijke” waarde van een bedrijf. Een aandeel is niet alleen een getal waarvan u hoopt dat het stijgt op het moment van aanschaf. Er zit een bedrijf achter met gebouwen, winsten, schulden, toekomstige omzet en werknemers die allemaal van belang zijn voor de continuïteit van het bedrijf en hierdoor ook de waarde van het aandeel.

In zijn boek ‘The Intelligent Investor’ neemt hij als voorbeeld de opkomst van de luchtvaartsector in het begin van de 20e eeuw. In eerste opzicht een geweldige uitvinding die een grote bijdrage zou gaan leveren aan de opkomende globalisatie. Ook onder de investeerders nam de populariteit van de luchtvaartsector al snel toe.

Graham zag ook deze snel groeiende industrie, maar durfde verder te kijken dan alleen de markt.

Het produceren van vliegtuigen was zeer kapitaalintensief en om dit te kunnen financieren moesten de producenten gigantische leningen aangaan. Hier stond vaak slechts een relatief klein eigen vermogen tegenover.

Al snel ontstond er een welbekende bubbel in de luchtvaartsector waar Graham als één van de weinige zijn vingers niet aan brandde toen de bubbel barste.

Zouden we het bovenstaande projecteren op een meer recente situatie, dan komen we uit bij de dot-com bubble aan het begin van de eeuwwisseling. Ook toen maakte het lange tijd bijna niet uit welke technologie-aandelen u kocht.

“De technologiemarkt in zijn geheel had namelijk zo veel potentie dat u toch wel winst zou maken”, aldus de optimistische investeerders die later wel een toontje lager zouden zingen.

Neem bijvoorbeeld het aandeel Intel, de maker van computerchips, die begin 2000 aankondigde met 5 % te groeien in het komende kwartaal. In eerste opzicht geen slecht vooruitzicht, de meeste bedrijven kunnen alleen maar dromen van zo een groei in slechts één kwartaal.

Toch daalde het aandeel op die dag met maar liefst 22% ter waarde van $91 miljard!

En waarom? Analisten hadden een groei van 10% verwacht.

Total return index P&G

Total Return Index Procter & Gamb - Value investing strategie

Door deze onzekerheid adviseert Graham zo veel mogelijk de growth companies te vermijden bij uw investeringen, tenzij u zich goed heeft ingelezen in het bedrijf en volle vertrouwen heeft in de continuïteit en groei van het bedrijf. Graham kijkt liever naar bedrijven als Coca Cola, Proctor and Gamble (zie grafiek) en General Motors die hun stabiele reputatie al meerdere malen bewezen hebben en een relatief hoog dividend uitkeren.

Hij investeerde het dividend telkens opnieuw in het bedrijf, omdat hij alleen investeert als hij ervan overtuigd is dat het bedrijf meer waard is dan de markt hem vertelt.

A great company is not a great investment if you pay too much for the stock. - Value investing Graham

Benjamin Graham - Value investing

Maar zelfs een stabiel bedrijf met een hoog dividend betekent niet dat u het bedrijf te allen tijde kunt aanschaffen. Aandelen kunnen tijdelijk veel te hoog gewaardeerd zijn door investeerders die een populair aandeel maar blijven kopen.

Deze aandelen kunnen ook de dupe worden van slechte marktomstandigheden, terwijl het bedrijf zelf gewoon stabiele resultaten laat zien. Juist op de momenten van neergaande aandelenprijzen slaat Graham zijn slag. Te laag geprijsde aandelen bewegen op termijn namelijk altijd naar hun “werkelijke” waarde, ondanks de standen van de markt op dat moment.

Het is maar net hoe goed u zich in het bedrijf inleest en hoe veel lef u durft te tonen als het tijdelijk tegen u inloopt. Het onderstaande schema vat kort samen hoe u zich moet gedragen volgens de filosofie van Graham.

Criteria voor een succesvolle value investor

Karaktereigenschappen

 • Vertrouwen in eigen beslissingen
 • Gedisciplineerd
 • Bereid uzelf goed in te lezen in een bedrijf
 • Niet bang wanneer tijdelijke verliezen worden geleden

Bedrijfskenmerken

 • Stabiel
 • Hoog Dividend
 • Vermijdt zo veel mogelijk de growth companies

Portefeuille

 • Kapitaalbehoud van het geïnvesteerde vermogen
 • Lange termijn
 • Nooit minder dan 25% in zowel fixed income als in aandelen
 • Kopen wanneer “werkelijke” waarde van een bedrijf hoger is dan marktwaarde
 • Gediversifieerd over verschillende sectoren

U heeft nu kort kennis kunnen maken met de beursgoeroe Benjamin Graham. Mocht u alvast een voorsprong willen nemen, dan is het aan te raden de herschreven editie te lezen van zijn boek ‘the Intelligent Investor’. In dit boek leggen Jason Zweig en Warren Buffet een connectie met de filosofie van Graham op meer hedendaagse situaties van de markt en value investing.

Geschreven door Mark Tijms. Mark was tussen 2011 en 2016 account manager bij LYNX Beleggen. 

De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie of vraag is altijd welkom.

Hoe nuttig vond u het artikel?(Vereist)
Zeer onbehulpzaamZeer behulpzaam

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.