Financiële begrippen

Prijs

Prijs definitie

De prijs is de huidige koers van een effect, valuta of grondstof die op een beurs wordt verhandeld. Het wordt gevormd zodra vraag en aanbod elkaar ontmoeten op een bepaald prijsniveau. Dit wordt een prijspositie genoemd. De prijzen worden ofwel in de desbetreffende valuta per eenheid of, in het geval van obligaties bijvoorbeeld, als een percentage van de nominale waarde vermeld.

Tegenwoordig worden koersen meestal volledig automatisch bepaald met behulp van elektronische handelssystemen, waarbij slechts een klein aantal nog steeds wordt genoteerd door market makers of een lead broker. Deze zorgen er bijvoorbeeld voor dat er altijd voldoende liquiditeit is voor de effecten die zij beheren, d.w.z. dat de aankoop- en verkoopprijzen worden vastgesteld, die niet te ver uit elkaar mogen liggen. Deze koersen worden ook wel bied- en laatprijzen genoemd.

De koersontwikkeling van een effect beschrijft de prijswijzigingen in de tijd, die grafisch worden weergegeven als een grafiek. Als een belegger winst maakt door koerswijzigingen, wordt dit ook wel koerswinsten genoemd. Veel analisten evalueren effecten en bepalen een koersdoel voor een subjectief passende, eerlijke waardering.

Premie of agio Prijsindex of koersindex
Zoeken in het beursbegrippen woordenboek