Artikel laten voorlezen
|
Beursnieuws Amerika
De Amerikaanse aandelenmarkten sloten donderdag positief. De Dow steeg 0,2%, de S&P 500 met 0,6% en de Nasdaq eindigde zelfs 1,5% hoger, waarmee het verlies sinds begin april volledig werd goedgemaakt. Vooral de technologieaandelen profiteerden, gevoed door sterke cijfers van Meta en Microsoft. Tot dusver heeft 76% van de bedrijven in de S&P 500 beter dan verwachte resultaten gerapporteerd.
Economische data zetten ook de toon: op woensdag bleek dat het Amerikaanse BBP op kwartaalbasis met 0,3% is gekrompen in Q1, het eerste negatieve cijfer in drie jaar. Andere cijfers, zoals zwakke werkgelegenheidsdata van ADP en een forse toename van de wekelijkse werkloosheidsaanvragen (241.000 tegenover 225.000 verwacht), wijzen eveneens op afkoeling van de arbeidsmarkt. Vanmiddag volgt het Amerikaanse werkloosheidsrapport van de overheid. Economen verwachten dat het land vorige maand 138.000 nieuwe banen kon creëren, waarmee het werkloosheidspercentage stabiel zou blijven op 4,2%.
Futures op de S&P 500 stegen donderdagochtend met 0,64%, terwijl die op de Dow Jones met 0,75% aandikten. De Nasdaq 100-futures gingen 0,42% omhoog, door hoop op hernieuwde handelsbesprekingen tussen de Verenigde Staten en China. Het herstel had meer kunnen zijn, maar beleggers reageerden nabeurs teleurgesteld op de kwartaalresultaten van Apple en Amazon. Apple verloor nabeurs bijna 4%, ondanks beter dan verwachte winstcijfers, doordat de omzet uit de belangrijke Services-divisie tegenviel. Bovendien verwacht Apple $ 900 miljoen aan extra kosten in het lopende kwartaal door importheffingen. Amazon daalde ook ruim 3% na tegenvallende vooruitzichten en opmerkingen over negatieve invloeden van Trump’s handelsbeleid.
Aziatische markten in de lift
In Azië volgden de beurzen het optimisme uit de VS. Vooral de aankondiging van China dat het bereid is handelsbesprekingen met de VS te overwegen, werd goed ontvangen. De Hang Seng-index steeg 1,74%, met een sprong van 3,45% voor de Hang Seng Tech-index. Ook elders in de regio was de stemming positief: de Nikkei won 0,87%, de Kospi 0,19% en de Australische ASX 200 klom 0,94%.
De Chinese beurzen op het vasteland waren gesloten vanwege de Dag van de Arbeid, maar de valutamarkten reageerden wel: de yuan steeg 0,25% tot het hoogste niveau sinds begin april. Ook de Taiwanese dollar, Indiase roepie, Koreaanse won en Australische dollar boekten winsten. De Japanse yen, traditioneel een veilige haven, steeg licht.
De grondstoffenmarkten toonden ook wat herstel. Goud herstelde licht naar $ 3.239 per ounce, maar is wel op weg naar het grootste weekverlies in meer dan twee maanden door afnemende vraag naar de ‘veilige haven’. Olie daarentegen trok aan: Brent en WTI stegen beide met 0,6% na optimisme over handel en dreigende sancties van de VS op Iraanse olie-importeurs. Dat compenseert gedeeltelijk het eerdere verlies door vrees voor extra OPEC+-aanbod.
Europese vooruitblik
De Europese markten zullen vandaag hun weg moeten vinden na een rustdag op 1 mei. De FTSE 100 in het VK was donderdag de enige grote index die geopend was en boekte een minimale winst van 0,02%, goed voor de dertiende opeenvolgende positieve sessie.
Kwartaalcijfers in het VK leverden een gemengd beeld op: Lloyds daalde 2,3% na een winstdaling, terwijl Rolls-Royce 1,8% won na herbevestiging van haar winstvooruitzichten. De London Stock Exchange Group noteerde een omzetstijging van 7,8% op jaarbasis, maar zag de koers toch dalen.
In Europa zullen beleggers vandaag vooral letten op de Amerikaanse banencijfers, die ook voor het wereldwijde risicosentiment van belang zijn. De stemming is voorzichtig positief, geholpen door beter dan verwachte BBP-groei in de eurozone (0,4% in Q1) en sterke cijfers van banken als UBS, Deutsche Bank en Barclays eerder deze week. Beleggers krijgen om 11:00 uur ook de inflatiecijfers uit de Eurozone voorgeschoteld. Analisten rekenen op een daling van de CPI naar 2,1%.
De Amerikaanse arbeidsmarktdata zullen echter doorslaggevend zijn voor het sentiment richting het weekend. Een zwak rapport kan verdere renteverlagingen van de Fed dichterbij brengen, maar tegelijkertijd ook de recessievrees voeden.
Beursagenda
Vrijdag 2 mei | EU – CPI VS – Gemiddeld inkomen per uur VS – Niet-agrarische loonlijsten VS – Werkloosheidscijfer | 11:00 14:30 14:30 14:30 |
--- ---
--- (---%)Displaying the --- grafiek
Displaying today's chart