Artikel laten voorlezen

Estimated reading time: 5 minutes

Als belegger kunt u een aantrekkelijke rente verdienen met geldmarkt-ETF’s – het alternatief voor een bankrekening. Hoewel beleggers optimistisch zijn dat verdere renteverhogingen achterwege zullen blijven, blijft de rente aanzienlijk hoger dan in voorgaande jaren. In dit artikel verkennen we hoe u als belegger van deze situatie kunt profiteren. In september 2023 heeft de Europese Centrale Bank (ECB) de beleidsrente in het eurogebied opnieuw verhoogd, met 25 basispunten tot 4,50%. Gelijktijdig steeg ook de depositorente die banken ontvangen voor hun tegoeden bij de ECB, met 0,25% tot 4,00%. Niettemin blijven de rentetarieven die banken en spaarbanken aan hun klanten toekennen in de meeste gevallen nog steeds laag.

In dit artikel bespreken we hoe men direct kan profiteren van de depositorente in de eurozone en aantrekkelijke renterendementen kan behalen met geldmarkt-ETF’s. Als alternatief voor spaarrekeningen stellen we hier vijf geldmarkt-ETF’s voor die naar onze mening tot de beste behoren.

De geldmarkt en geldmarkt-ETF’s

Op de geldmarkt kunnen banken, bedrijven en overheden kortstondig lenen of uitlenen. Deelnemers verstrekken elkaar kortlopende leningen in de vorm van geldmarktpapieren of -instrumenten. Deze markt dient voornamelijk voor liquiditeitsaanpassingen van banken, met looptijden doorgaans korter dan een jaar en rentetarieven gebonden aan de beleidsrente, vaak tussen de herfinancieringsrente en de depositorente van de ECB.

In tegenstelling tot actief beheerde geldmarktfondsen worden geldmarkt-ETF’s op de beurs verhandeld en kunnen ze zonder uitgiftekosten worden aangeschaft. Beleggers profiteren direct van de depositorente in de eurozone en mogelijke toekomstige renteverhogingen door de ECB. De rente-inkomsten vloeien rechtstreeks naar de ETF, waardoor de marktrente 1:1 wordt weerspiegeld. Dit maakt geldmarkt-ETF’s flexibel, vergelijkbaar met spaarrekeningen, met beperkte koersdalingen, voornamelijk te verwachten bij negatieve marktrentes of heftige verstoringen.

Rentewijzigingen door de ECB hebben onmiddellijk invloed en resulteren direct in hogere of lagere rendementen. Het verkopen van aandelen stelt beleggers in staat op elk beursdag toegang te krijgen tot het geïnvesteerde kapitaal in rente-ETF’s. Hierdoor zijn geldmarkt-ETF’s net zo flexibel als spaarrekeningen.

Welke soorten geldmarkt-ETF’s zijn er?

Net als bij andere ETF’s zijn er geldmarkt-ETF’s die opbrengsten uitkeren aan aandeelhouders en andere die de inkomsten herbeleggen. Bij herbeleggende ETF’s vloeien de rente-inkomsten direct in de aandeelwaarde, terwijl geldmarkt-ETF’s met uitkeringen de rente-inkomsten regelmatig aan de beleggers uitkeren. Sommige genoteerde geldmarktfondsen beleggen niet alleen in de eurozone, maar ook in dollar of andere valuta. Bij deze geldmarkt-ETF’s bestaat een bijbehorend valutarisico. Hierdoor kan het renterendement van de ETF mogelijk op de achtergrond raken als gevolg van wisselkoersschommelingen.

Voor- en nadelen van geldmarkt-ETF’s

Geldmarkt-ETF’s bieden beleggers een direct voordeel in een omgeving van stijgende beleidsrentes. Bovendien liggen de rentetarieven doorgaans boven het gemiddelde van traditionele spaarrentes. Een belangrijk voordeel is dat ETF’s fungeren als apart vermogen, waardoor ze beschermd zijn tegen insolventie van de ETF-aanbieder. Deze eigenschap vermindert de behoefte aan het openen van een aparte spaarrekening en elimineert de noodzaak voor regelmatige overschakeling tussen verschillende rekeningen.

Ondanks de voordelen zijn er enkele overwegingen met betrekking tot geldmarkt-ETF’s. Een variabel rentetarief kan resulteren in dalingen bij een afname van de marktrentes. Daarnaast kunnen koersschommelingen op de beurs optreden, vooral in tijden van marktturbulentie. Hoewel de kans op faillissementen van emittenten op de geldmarkt over het algemeen laag is vanwege strenge kredietwaardigheidseisen, blijft het een mogelijk risico. Het is belangrijk op te merken dat geldmarkt-ETF’s geen depositobescherming bieden, wat een factor is waarmee beleggers rekening moeten houden bij het evalueren van deze financiële instrumenten.

Geldmarkt-ETF’s vs. Geldmarktfondsen

In vergelijking met klassieke geldmarktfondsen hebben geldmarkt-ETF’s vooral een kostenvoordeel, resulterend in een hoger rendement. Jaarlijkse beheerskosten van ETF’s liggen vaak tussen 0,1% en 0,2%, aanzienlijk lager dan bij actief beheerde geldmarktfondsen. Bij op de beurs verhandelde geldmarkt-ETF’s zijn alleen gebruikelijke transactiekosten van toepassing. Hoewel geldmarktfondsen hun aandelen altijd tegen de boekwaarde terugnemen, kunnen ETF’s bij marktturbulentie kortstondige afwijkingen tussen beurskoers en boekwaarde vertonen. Ondanks dit risico geven wij de voorkeur aan geldmarkt-ETF’s.

De beste geldmarkt-ETF’s

In de onderstaande tabel vindt u een selectie van aantrekkelijke geldmarkt-ETF’s:

  • Xtrackers II EUR Overnight Rate Swap UCITS ETF 1C (XEON)

ISIN: LU0290358497

Rente: 3,985%

Totale kostenratio: 0,10%

KID

  • Xtrackers II EUR Overnight Rate Swap UCITS ETF 1D (XEOD)

ISIN: LU0335044896

Rente: 3,985%

Totale kostenratio: 0,10%

KID

  • iShares eb.rexx Government Germany 0-1yr UCITS ETF (EXVM)

ISIN: DE000A0Q4RZ9

Rente: 3,6%

Totale kostenratio: 0,13%

KID

  • LYXOR SMART OVERNIGHT RETURN – UCITS ETF C-EUR (LYXW)

Rente: 3,985%

Totale kostenratio: 0,10%

KID

De beide Xtrackers II Overnight Rate Swap UCITS ETF’s van DWS, evenals de Lyxor Euro Overnight Return UCITS ETF, beleggen in kortlopende staatsobligaties uit de hele eurozone. De drie ETF’s bieden een opslag van 0,085% op de dagelijks gepubliceerde korte-termijn Euro-rente (€STR) door de ECB. De lopende jaarlijkse kosten bedragen elk 0,1%, zodat het totale rendement slechts 0,015% lager is dan de €STR-rente, begin oktober 2023, was dat 3,885%.

De iShares eb.rexx Government Germany 0-1yr UCITS ETF belegt daarentegen alleen in kortlopende Duitse staatsobligaties met een looptijd van maximaal één jaar en behaalt daarmee momenteel een rendement van ongeveer 3,6%.

Conclusie

Geldmarkt-ETF’s vormen een aantrekkelijke keuze voor beleggers met liquide middelen die willen profiteren van de depositorente in de eurozone. Ze bieden niet alleen een alternatief met vaak hogere rendementen dan spaarrekeningen of klassieke geldmarktfondsen, maar ook een diversiteit aan mogelijkheden binnen de ETF-markt.

Als liquide veiligheidsonderdeel kunnen geldmarkt-ETF’s een waardevolle toevoeging zijn aan particulier vermogensbeheer, waardoor beleggers hun rendement optimaliseren in een stijgende renteomgeving. Door de flexibiliteit, bescherming tegen insolventie, en het potentieel voor hogere rendementen, vormen geldmarkt-ETF’s een verstandige keuze voor beleggers die een solide financiële basis willen leggen en willen profiteren van de dynamiek van de markt.

Beleggen in Geldmarkt-ETF’s via LYNX

Uiteraard is het via LYNX mogelijk om te beleggen in Geldmarkt-ETF’s en andere ETF’s. Via LYNX zijn veel verschillende financiële producten verhandelbaar, u handelt altijd tegen de beste prijs en de kleinste spreads. U heeft toegang tot ruim 150 beurzen in 33 landen. Bekijk het aanbod:

Hoe nuttig vond u het artikel?(Vereist)
Zeer onbehulpzaamZeer behulpzaam

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Jef Dhondt
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.