Russische roebel

Alles wat u moet weten over de Russische roebel: Russische roebel wisselkoers, de grafiek, de ontwikkeling, de geschiedenis van de Russische roebel en de Valuta Calculator.

Realtime Russische roebel koers

Tickercode: RUB

Laatste koersupdate:--- uur

---
---
---
---
---
Hoogste dagkoers
---
Laagste dagkoers
---

Grafiek Russische roebel

  • 1 D
  • 1 W
  • 1 M
  • 6 M
  • YTD
  • 1 J
  • 5 J
  • Max

RUB/EUR Koers

Laatste koers --
Verschil --
Tijd --
Datum --
Slotkoers vorige handelsdag --
Van basisvaluta
Naar
1 RUB EUR

Historische wisselkoers: RUB/EUR

Periode:
Datum Slotkoers vorige handelsdag Openingskoers Hoog Laag

Valuta: Russische roebel (RUB)

Betekenis

De Russische roebel (RUB) is de officiële munteenheid van Rusland. Internationaal gezien is de roebel met name van belang voor de handel in grondstoffen, met olie in het bijzonder. In de lijst van meest verhandelde valuta’s ter wereld staats de roebel op de 16e plaats.

Geschiedenis

De Russische roebel werd in Rusland voor het eerst geïntroduceerd in de 14e eeuw in de vorm van gouden en zilveren munten. Tijdens de Russische revolutie van 1917 leidde de uitgifte van grote hoeveelheden papiergeld tot hyperinflatie, wat leidde tot een nieuwe roebelvaluta in de jaren twintig. Na de ineenstorting van de Sovjet-Unie in 1991 werd de roebel afgeschaft als betaalmiddel in de meeste voormalige Sovjetstaten.

Begin 1998 werd de roebel in Rusland opnieuw geïntroduceerd in Rusland onder leiding van Boris Jeltsin. In een verhouding van 1: 1.000 konden oude roebels ingewisseld worden voor nieuwe. In hetzelfde jaar werd Rusland getroffen door een economische crisis. Kort na de Aziatische crisis ontstond paniek in Rusland wat leidde tot een enorme kapitaalvlucht waarbij nerveuze beleggers aandelen, obligaties en roebels verkochten en de opbrengsten in het buitenland onderbrachten. De roebel kwam hierdoor onder enorme druk te staan en dit leidde er zelfs toe dat Rusland zich tijdelijk insolvabel verklaarde. Door stijgende grondstofprijzen vond in het begin van deze eeuw een ommekeer plaats. De Oekraïnecrisis zette de roebel vanaf het jaar 2014 echter weer flink onder druk.

Algemene informatie

Monetaire beleidsbeslissingen in Rusland worden door de Russische Centrale Bank genomen. Voor de aanduiding van de Russische roebel wordt het symbool ? gebruikt. De roebel is onderverdeeld in 100 kopeken. Voor de roebel waren goudstaven een belangrijk betaalmiddel in Rusland, hier werden zelfs kleine stukjes vanaf gesneden. Het valutapaar EUR/RUB geeft de verhouding weer tussen de koers van de euro ten opzichte van de Russische roebel in roebels.