Vanmorgen maakte zwaargewicht Royal Dutch Shell de cijfers over het eerste kwartaal van 2016 bekend. Na de flinke daling in de olieprijs was het afwachten hoe het Koninklijke Olie in deze periode is vergaan. Op het eerste gezicht lijken het goede cijfers, o.a. de winst per aandeel is namelijk beter dan verwacht. Het aandeel noteerde dan ook ruim 1% hoger in de voorbeurshandel.

Royal Dutch Shell kwartaalcijfers - voorbeurshandel van de AEX future

Voorbeurshandel via LYNX

Via het LYNX Handelsplatform is het mogelijk om voorbeurs te handelen in diverse aandelen. Hierdoor kon mijn collega al voor de opening van de AEX om 09:00 uur inschatten waarop het aandeel Shell ging openen. Met een weging van bijna 15% is de opening van Royal Dutch Shell bepalend voor de AEX-index.

De AEX-index zelf noteerde een kwartier voor opening licht lager. Met de wetenschap dat zwaargewicht Royal Dutch Shell ruim 1% hoger ging openen, leek het mij dan ook een mooie kans om hierop in te spelen door een AEX-future (EOE) aan te kopen.

Grafiek van de AEX-index - voorbeurshandel van de AEX future

In bovenstaande grafiek ziet u mijn transactie terug. U kunt zien dat ik op 8:42 uur een AEX-future aankocht. Achteraf was ik iets te gretig en had ik beter nog iets langer kunnen wachten tot kort voor 09:00 uur, aangezien mijn idee was om enkel de openingstick te spelen.

In bovenstaande grafiek heb ik de opening van de AEX-future om 09:00 uur verduidelijkt. U ziet dat deze future klokslag 09:00 uur omhoog schiet. Dit was exact wat ik verwacht had en 30 seconden na opening sluit ik mijn positie.

Deze trade is dus totaal niet gebaseerd op verwachtingen van mij welke richting de beurzen vandaag opgaan. Het enige waar ik op in wilde spelen, was de hogere opening in het aandeel Shell en de in mijn ogen nog niet volledige verwerking hiervan in de koers van de AEX-future.

Dit is een leuke manier om voordeel te halen uit het feit dat u via LYNX over voorbeurskoersen beschikt. Uiteraard is het uiterst speculatief en moet u zorgen voor een juiste risk/reward verhouding. Is de opening niet zoals u verwacht had? Neem dan direct u verlies aangezien het idee niet het juiste was. Uw verliezen laten lopen in dat soort situaties is over het algemeen geen goed plan, gezien uw potentiële winst ook beperkt is.

De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging. De auteur heeft wel positie in één van voornoemde financiële instrumenten.

LYNX Masterclass: LIVE in futures handelen via LYNX

De handel in futures heeft de afgelopen jaren flink aan populariteit gewonnen. Voordat u zelf de futuremarkt betreedt, is het essentieel om goed op de hoogte te zijn van de werking van dit product. In deze masterclass leggen wij de kenmerken van futures uit. Vervolgens nemen wij LIVE verschillende futureposities in op het TWS Handelsplatform. Op deze manier ervaart u in de praktijk hoe u futures in uw voordeel kunt inzetten.

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.