Op het LYNX Kennisportaal is de ComboTrader al meerdere malen aan bod gekomen. Met één druk op de knop kun u direct een call spread, butterfly of een andere optiecombinatie innemen. De ComboTrader is ook uitermate geschikt voor de daghandelaar die niet in opties handelt. In dit artikel geef ik een voorbeeld daghandelstrategie met de ComboTrader.

Daghandelaren zijn altijd op zoek naar beweging. En als iets de afgelopen jaren volatiel is geweest is het wel olie. Bij LYNX hebben wij gemerkt dat deze bewegingen bij veel beleggers de interesse wekt om in olie te beleggen. Toch is beleggen in olie niet simpel. Er zijn veel verschillende manieren om in olie te beleggen, waarvan de meest directe (buiten olievaten in uw schuur stallen) een belegging in de olie future is.

Beleggen in olie met futures

De meeste bekende olie future is de Light Sweet Crude Oil future (ticker: CL), gebaseerd op West Texas Intermediate (WTI). Deze future is al eerder uitgebreid besproken in dit artikel. Beleggen in deze future kan een dure hobby zijn. Eén punt in de olie future staat gelijk aan 1000 dollar. Met een blik op de onderstaande grafiek is duidelijk dat winsten en verliezen met een positie in de olie-future rap kunnen oplopen.

Light Sweet Crude Oil future - Beleggen in olie met futures - olie spreads

Toch is de CL-future niet de enige olie future die verhandelbaar is. Een andere bekende future is de Brent Crude Oil future (ticker: BZ). De naam zegt het al, deze future is gebaseerd op Brent olie. De multiplier is net als bij de CL-future 1000 dollar. Beide futures zijn dus op een andere variant van olie gebaseerd, daardoor verschilt de waardeontwikkeling ook enigszins. Maar uiteraard bewegen de koersen globaal wel in dezelfde richting. En dat is de afgelopen twee jaar naar beneden.

Brent & WTI olie future - Beleggen in olie met futures - olie spread

Met olie spreads beleggen in olie

De bovenstaande lijngrafiek laat zien dat de beide futures zo nu en dan redelijk uit elkaar lopen en vervolgens weer convergeren. Ik probeer van dergelijke bewegingen te profiteren. Om dat te doen wil ik een iets duidelijker beeld krijgen van de ontwikkeling van het verschil tussen beide prijzen. Om dit inzichtelijk te krijgen, maak ik gebruik van de ComboTrader.

In de ComboTrader maak ik een future combinatie aan waar ik een BZ-future koop en een CL-future verkoop. Deze combinatie voeg ik vervolgens toe en plot ik in een grafiek.

Combinatie trader met de combotrader - Beleggen in olie met futures olie spreads

De combinatie is vervolgens als volgt zichtbaar in het TWS Handelsplatform, waar de paarse koersen mijn combinatie voorstelt.

Koersen van de olie combinatie - Beleggen in olie met futures - olie spreads

De spread kunt u handelen net als ieder ander aandeel in het platform. Zo heb ik het onderstaande plaatje een verkooporder op 1,75 klaarstaan. Om het gemak te vergroten kunt u het order uiteraard ook rechtstreeks in de grafiek plaatsen. Wanneer u deze combinatie verkoopt, betekent dit dat u de BZ-future verkoopt en de CL-future koopt.

Verkoop van de olie combinatie - Beleggen in olie met futures - olie spreads

De lange grafiek van de april oliespread laat zien dat de BZ-future relatief veel is gestegen ten opzichte van de CL-future.

Olie spread BZ - CL - Beleggen in olie met futures

De kortere grafiek laat een iets rustiger stijgend trendkanaal zien met opgaande golven.

Korte grafiek van olie spread BZ - CL - Beleggen in olie met futures

Daytraden in olie met futures

Een andere manier van handelen is op de korte grafiek mee handelen op de golven. Net als bij de normale olie futures staat één punt voor duizend dollar. In het geval dat u de combinatie koopt op 1,60 en verkoopt op 1,70, heeft u dus 100 dollar verdiend.

Het grote voordeel van een spread is dat de richting van de oliemarkt veel minder uitmaakt. Stel u voor, een olieminister doet onverwachts een uitspraak en de olieprijs gaat hard onderuit. Op onze longpositie verliezen wij dan geld, maar op onze shortpositie verdienen wij juist geld. De richting van de totale markt maakt niet uit, maar het gaat puur om hoe de onderlinge futures ten opzichte van elkaar bewegen.

Het onderstaande plaatje laat zien dat ik op mijn shortpositie CZ-future een fors verlies heb staan, maar daar tegenover staat een winst op de CL-future. In totaal staat mijn spread momenteel in de min.

Shortpositie in olie future - Beleggen in olie met futures - olie spreads

Margin voordeel met beleggen in olie met futures

Het systeem houdt er rekening mee dat u een tegengestelde positie inneemt. Het is dus niet zo dat de margin van de CL-future en de BZ-future bij elkaar worden opgeteld. Voor de combinatie van de bovenstaande spread vereist het systeem € 1.350 initial margin. Voor de CL-future zou dit op het moment een kleine € 4.000 zijn.

Als kleine kanttekening zou ik u graag willen wijzen op het verschil in expiratiedatum tussen beide futures. De Brent future loopt eerder af dan de WTI-future. Verder wil ik u aanraden om de spreads ten tijde van oliecijfers te vermijden. Ondanks dat wij long en short hebben kan de verhouding tussen de futures in een rap tempo veranderen. Zorg ervoor dat u geen positie heeft wanneer dergelijke cijfers uitkomen.

Ik hoop u met het verhaal over de ComboTrader en oliespreads inzicht te hebben gegeven in een manier van daghandel in olie met niet al te veel risico.

Wilt u meer weten over beleggen in olie via LYNX?

Via het TWS handelsplatform kunt u op verschillende manieren beleggen in olie. U kunt inspelen op de olieprijs door middel van aandelen, futures en ETF’s. Bekijk ons aanbod.

 

De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging. De auteur heeft geen positie in één van voornoemde financiële instrumenten.

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.