Artikel laten voorlezen
SPAC’s zijn de afgelopen periode ineens razend populair geworden. Het financiële instrument bestaat al wat langer, maar recentelijk bereikte de hype ook de particuliere belegger via de krantenkoppen. Wat is een SPAC (Special Purpose Acquisition Company) precies? In dit artikel bespreken we de constructie van zo een ‘lege beurshuls’.

 

De volgende onderwerpen worden in dit artikel besproken:

SPAC beursgang

 

Wat is een SPAC?

SPAC is de afkorting van Special Purpose Acquisition Company. Vrij vertaald naar het Nederlands betekent dit zoiets als een ‘overnamebedrijf voor speciale doeleinden’. Het gaat hierbij om een lege vennootschap die geen activiteiten kent, maar puur het plan heeft om naar de beurs te gaan. Met de beursgang moet kapitaal worden opgehaald om een bedrijf over te nemen of te fuseren.

Een SPAC wordt doorgaans opgericht door een bepaalde groep investeerders, sponsoren of sportclubs met expertise in een bepaalde industrie of bedrijfssector. Tijdens de oprichting van de SPAC wordt er echter geen informatie verstrekt over mogelijke overnamedoelwitten. De beleggers hebben dan ook vaak geen idee in wat voor soort bedrijf ze uiteindelijk zullen investeren. Deze ondoorzichtigheid is ook direct het grote nadeel van het investeren in de lege beurshulzen. Beleggers moeten blind vertrouwen op de aandeelhouders en dat levert simpelweg meer risico op voor beleggers.

Het grote voordeel is dat men via een SPAC snel toegang kan krijgen tot een beursnotering. Omdat het bedrijf vaak een lege huls betreft, is de toezichthouder snel klaar met de beoordeling. De beursgang kan hierdoor vaak binnen enkele maanden plaatsvinden. Verder zijn de kosten ook veel lager dan bij een bedrijf met activiteiten.

SPAC’s worden ook wel ‘blanco cheque’ bedrijven genoemd, of in het Engels een shell corporation (niet te verwarren met Royal Dutch Shell). Zo een lege vennootschap kent geen bedrijfsactiviteiten of significante bezittingen. Het bedrijf bestaat alleen op papier en bezit meestal ook geen kantoor of werknemers. Vaak hebben de bedrijven bij de oprichting niet eens een gedefinieerd overnamedoel. De enige waarde die je aan een SPAC zou kunnen toekennen, is de ervaring en expertise van de oprichters. 

Redenen en voordelen van een SPAC

Soms worden lege beurshulzen gebruikt om het eigendom van een bedrijf te verhullen voor de wet of het grote publiek. De legitieme reden voor een lege huls zijn start-ups of SPAC’s, die de bedrijfsentiteit gebruiken als middel om fondsen te werven, naar de beurs te gaan en een vijandige overname te doen. Andere voordelen kunnen zijn:

  • Een bedrijf met een beursnotering krijgt vaak een hogere waardering
  • Liquiditeit verbeteren door kapitaal op te halen
  • Besparen van tijd en geld. Een traditionele beursgang kan enkele jaren duren en het proces kost veel geld

Voor oprichters van de investeringsfondsen is de SPAC vaak uiterst lucratief. De eigenaren van de SPAC krijgen doorgaans 20% van de aandelen van het overgenomen bedrijf tegen een aantrekkelijke prijs. Bij een succesvolle beursgang kunnen zij dus fors verdienen aan de lege beurshuls.

Risico’s en nadelen van beleggen in SPAC’s

Door het gunstige investeringsklimaat en het feit dat de grootste IPO’s van 2020 ruim boven hun target price naar de beurs gingen, zijn SPAC’s enorm populair geworden. Private equity partijen zien kansen om naar de beurs te gaan en veel geld op te halen bij hongerige investeerders. Beleggers moeten dus goed opletten of de oprichters van de SPAC een echt doel voor ogen hebben en niet puur erop uit zijn om te cashen.

Beleggers moeten bovendien vaak blind vertrouwen op de oprichters. Dat levert simpelweg meer risico op. Recentelijk maakte een blanco cheque bedrijf genaamd ‘Just Another Acquisition Corp.‘ bekend 60 miljoen dollar op te willen halen voor een overname in een niet nader genoemde sector. De naam alleen al geeft mogelijk aan in wat voor bizarre markt we terecht zijn gekomen.

Hoe werkt het?

Het kapitaal dat SPAC’s bij een IPO ophalen wordt op een trustrekening (met rente) gezet. Het geld kan alleen worden uitbetaald om een overname te voltooien of om het geld aan de investeerders terug te geven als de SPAC faalt. Een SPAC heeft doorgaans twee jaar de tijd om een deal af te ronden of te worden geliquideerd. In sommige gevallen kan een deel van de rente die de trust oplevert worden gebruikt als werkkapitaal. Na een overname wordt een SPAC gewoonlijk genoteerd aan een van de grote effectenbeurzen.

Een SPAC haalt doorgaans geld op door middel van een beursgang door aandelen en warrants uit te geven. Deze aandelen en warrants worden gebundeld en verkocht als eenheid. Vaak zien we dat deze combinaties voor $ 10 per stuk worden verhandeld. Na de IPO worden de aandelen en warrants los verhandeld op de beurs. Een belegger kan dus besluiten om de aandelen te verkopen, maar de warrants te behouden.

Nadat de overname of fusie is voltooid, verandert de SPAC doorgaans haar naam en ticker naar de nieuwe naam. De aandelen blijven behouden, alleen het symbool verandert dus. De warrants geven de houder ervan het recht om de aandelen te kopen, vaak wel tegen een hogere prijs.

Omgekeerde fusie tussen VectorIQ en Nikola

Het afgelopen jaar hebben een aantal bekende namen de revue gepasseerd. Zo zijn onder andere Nikola en Virgin Galactic via een SPAC naar de beurs gegaan. In maart 2020 rondde Nikola een zogeheten omgekeerde fusie af met VectorIQ (de SPAC). Nikola, dat destijds nog geen omzet kende en puur en alleen mooie plannen had voor elektrische vrachtwagens, kon via deze manier veel kapitaal ophalen en de lange en kostbare procedures omzeilen.

Beleggers die voor de fusie handelden in de aandelen VectorIQ, warrants of een combinatie hiervan hebben op 3 maart 2020 de aandelen Nikola in bezit gekregen. Het aandeel VectorIQ veranderde naar Nikola en het symbool veranderde in NKLA. De aandelen (en warrants) werden eerder verhandeld voor iets meer dan $ 10. Voor elk aandeel VectorIQ kregen beleggers één aandeel Nikola. Door de fusie wordt het aandeel Nikola nu verhandeld op de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq.

De SPAC mania

De eerste beursnotering van een SPAC dateert al uit 1993, maar de afgelopen jaren is dit instrument pas bekender geworden bij het grote publiek. In de grafiek hieronder ziet u hoe het momenteel gesteld is met de SPAC hype. Vanaf 2017 is er een stijging waar te nemen in de aantallen, maar in 2020 schieten de cijfers echt door het dak. Vorig jaar gingen 237 bedrijven via een SPAC naar de beurs en werd er voor totaal $ 79,87 miljard opgehaald. Ongeveer de helft van alle IPO’s in 2020 vonden plaats via de SPAC methode.

In 2021 lijkt de trend zich stevig door te zetten, want alleen al in de eerste maand van dit jaar hebben alweer circa 90 bedrijven een recordbedrag van $ 26 miljard opgehaald via een SPAC. Vanwege het gunstige beursklimaat is de verwachting dat dit jaar opnieuw records worden gezet in aantallen en bedragen.

De vraag is nu: Is dit een hype of here to stay? 

De verwachting is dat SPAC’s populair zullen blijven en een serieus alternatief gaan vormen voor de traditionele IPO’s. De tijd en kosten die worden bespaard zijn aanzienlijk en tegelijkertijd de belangrijkste reden om via deze constructie naar de beurs te gaan.

SPAC stijging sinds 2011

 

Beleggen in SPAC’s via LYNX

U heeft de mogelijkheid om zeer voordelig aandelen te kopen of verkopen in vrijwel elk beursgenoteerd bedrijf ter wereld, dus ook in SPAC’s. Via LYNX kunt u de aandelen en warrants verhandelen van de meeste SPAC’s. Wereldwijd heeft u direct toegang tot 135 beurzen in 33 landen en kunt u voor- en nabeurs handelen in uw favoriete aandeel. Bekijk het aanbod:

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.