Wat is een SPAC? Rendement maken met een lege beurshuls

Door Justin Blekemolen


Artikel laten voorlezen

Via een SPAC (Special Purpose Acquisition Company) willen bedrijven op een relatief kort termijn een andere onderneming overnemen. Het bedrijf gaat naar de beurs om kapitaal op te halen, om vervolgens een particulier bedrijf over te nemen, waardoor dit bedrijf relatief snel en goedkoop een beursnotering kan bemachtigen. Uiteraard kunt u beleggen in SPAC’s en in dit artikel bespreken we de voor- en nadelen.

Beleggen in SPAC’s

Wat is een SPAC?

SPAC staat voor Special Purpose Acquisition Company. Vrij vertaald naar het Nederlands betekent dit ‘overnamebedrijf voor speciale doeleinden’. Het gaat hierbij om een lege vennootschap die geen activiteiten kent, maar puur het doel heeft om naar de beurs te gaan. Met de beursgang wordt kapitaal opgehaald om een ander bedrijf geheel of gedeeltelijk over te nemen of daarmee te fuseren.

Een SPAC wordt doorgaans opgericht door een bepaalde groep investeerders, sponsoren of sportclubs met expertise in een bepaalde industrie of bedrijfssector. Tijdens de oprichting van de SPAC wordt er echter geen informatie verstrekt over mogelijke overnamedoelwitten. Beleggers in SPAC’s hebben dan ook vaak geen idee in wat voor soort bedrijf ze uiteindelijk zullen investeren. Deze ondoorzichtigheid is ook direct het grote nadeel van het investeren in deze lege beurshulzen. Beleggers moeten blind vertrouwen op de aandeelhouders en dat levert simpelweg meer risico op voor beleggers.

Het grote voordeel voor de over te nemen bedrijven is dat men via een SPAC snel toegang kan krijgen tot een beursnotering. Omdat het bedrijf vaak een lege huls betreft, is de toezichthouder snel klaar met de beoordeling. De beursgang kan hierdoor vaak binnen enkele maanden plaatsvinden. Verder zijn de kosten ook veel lager dan bij een bedrijf met activiteiten.

SPAC’s worden ook wel ‘blanco cheque’ bedrijven genoemd, of in het Engels een shell corporation (niet te verwarren met Royal Dutch Shell). Zo een lege vennootschap kent geen bedrijfsactiviteiten of significante bezittingen. Het bedrijf bestaat alleen op papier en bezit meestal ook geen kantoor of werknemers. Vaak hebben de bedrijven bij de oprichting niet eens een gedefinieerd overnamedoel. De enige waarde die je aan een SPAC zou kunnen toekennen, is de ervaring en expertise van de oprichters. 

Redenen en voordelen van een SPAC

Soms worden lege beurshulzen gebruikt om het eigendom van een bedrijf te verhullen voor de wet of het grote publiek. De legitieme reden voor een lege huls zijn start-ups of SPAC’s, die de bedrijfsentiteit gebruiken als middel om fondsen te werven, naar de beurs te gaan en een vijandige overname te doen.

Andere voordelen kunnen zijn:

  • Een bedrijf met een beursnotering krijgt vaak een hogere waardering
  • Liquiditeit verbeteren door kapitaal op te halen
  • Besparen van tijd en geld. Een traditionele beursgang kan enkele jaren duren en het proces kost veel geld

Voor oprichters van de investeringsfondsen is de SPAC vaak uiterst lucratief. De eigenaren van de SPAC krijgen doorgaans 20% van de aandelen van het overgenomen bedrijf tegen een aantrekkelijke prijs. Bij een succesvolle beursgang kunnen zij dus fors verdienen aan de lege beurshuls.

Risico’s en nadelen van beleggen in SPAC’s

Private equity partijen zien kansen om naar de beurs te gaan en veel geld op te halen bij hongerige investeerders. Beleggers moeten dus goed opletten of de oprichters van de SPAC ervaring hebben en niet puur erop uit zijn om te cashen. Beleggers moeten namelijk vaak blind vertrouwen op de oprichters. Dat levert simpelweg meer risico op.

Begin 2021 ging er nog een blanco cheque bedrijf naar de beurs genaamd ‘Just Another Acquisition Corp. Het bedrijf wilde 60 miljoen dollar op halen voor een overname in een niet nader genoemde sector.

2022: SPAC bubble gebarsten

Het gunstige investeringsklimaat van de afgelopen jaren zorgde in de periode 2020-2021 voor een ware SPAC Mania. Tussen 2016 en 2019 steeg het aantal SPAC IPO’s per jaar van 13 tot 59. In 2020 vonden echter 248 IPO’s via een SPAC plaats en in 2021 werd een absoluut hoogtepunt bereikt van 613.

In 2022 lijkt de bubble gebarsten, want in de eerste 7 maanden van het jaar zijn er ‘slechts’ 70 bedrijven via een SPAC naar de beurs gegaan. Speculatieve assets hebben het nou eenmaal moeilijk in het huidige beursklimaat. Het overnamelandschap is momenteel erg competitief en bovendien neemt de druk van de regelgever toe.

De 70 SPAC’s tot dusver van dit jaar liggen nog altijd hoger dan in de jaren voor de ‘mania’ en dat lijkt ook logisch. De verwachting is namelijk dat SPAC’s populair zullen blijven, aangezien dit een serieus alternatief vormt voor de traditionele IPO’s. De tijd en kosten die worden bespaard zijn aanzienlijk en tegelijkertijd ook de belangrijkste reden om via deze constructie naar de beurs te gaan.

spacs, special purpose acquisition company, SPAC

Hoe werkt een SPAC?

Het kapitaal dat SPAC’s bij een IPO ophalen wordt op een trustrekening (met rente) gezet. Het geld kan alleen worden uitbetaald om een overname te voltooien of om het geld aan de investeerders terug te geven als de SPAC faalt. Een SPAC heeft doorgaans twee jaar de tijd om een deal af te ronden of te worden geliquideerd. In sommige gevallen kan een deel van de rente die de trust oplevert worden gebruikt als werkkapitaal. Na een overname wordt een SPAC gewoonlijk genoteerd aan een van de grote effectenbeurzen.

Een SPAC haalt doorgaans geld op door middel van een beursgang door aandelen en warrants uit te geven. Deze aandelen en warrants worden gebundeld en verkocht als eenheid. Doorgaans worden deze combinaties voor $ 10 per stuk verhandeld. Na de IPO worden de aandelen en warrants los verhandeld op de beurs. Een belegger kan dus besluiten om de aandelen te verkopen, maar de warrants te behouden.

Nadat de overname of fusie is voltooid, verandert de SPAC doorgaans haar naam en ticker naar de nieuwe naam. De aandelen blijven behouden, alleen het symbool verandert dus. De warrants geven de houder ervan het recht om de aandelen te kopen, vaak wel tegen een hogere prijs.

Omgekeerde fusie tussen VectorIQ en Nikola

In de afgelopen jaren hebben een aantal bekende namen de revue gepasseerd. Zo zijn onder andere Nikola en Virgin Galactic via een SPAC naar de beurs gegaan. In maart 2020 rondde Nikola een omgekeerde fusie af met VectorIQ (de SPAC). Nikola, dat destijds nog geen omzet kende en puur en alleen ambitieuze plannen had voor elektrische vrachtwagens, kon via deze manier veel kapitaal ophalen en de lange en kostbare procedures omzeilen.

Beleggers die voor de fusie handelden in de aandelen VectorIQ, warrants of een combinatie hiervan hebben op 3 maart 2020 de aandelen Nikola in bezit gekregen. Het aandeel VectorIQ veranderde naar Nikola en het symbool veranderde in NKLA. De aandelen (en warrants) werden eerder verhandeld voor iets meer dan $ 10. Voor elk aandeel VectorIQ kregen beleggers één aandeel Nikola. Door de fusie wordt het aandeel Nikola (NKLA) nu verhandeld op de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq.

Beleggen in SPAC’s via LYNX

U heeft de mogelijkheid om zeer voordelig aandelen te kopen of verkopen in vrijwel elk beursgenoteerd bedrijf ter wereld, dus ook in SPAC’s. Via LYNX kunt u de aandelen en warrants verhandelen van de meeste SPAC’s. Wereldwijd heeft u direct toegang tot 135 beurzen in 33 landen en kunt u voor- en nabeurs handelen in uw favoriete aandeel. Bekijk het aanbod:

MSCI World Index: betekenis en samenstelling uitgelegd

Reacties uitgeschakeld voor MSCI World Index: betekenis en samenstelling uitgelegd

Term structure voor opties en futures: alles wat u moet weten

Reacties uitgeschakeld voor Term structure voor opties en futures: alles wat u moet weten

Aandelensplitsing: betekenis stock split & reverse stock split

Reacties uitgeschakeld voor Aandelensplitsing: betekenis stock split & reverse stock split

Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.