Voorbeurs en nabeurs handelen, bij LYNX geen fictie

Een missie van LYNX is om de professionele tools die institutionele beleggers hebben, ter beschikking te stellen aan de retailbelegger. Een van de vele voordelen die een klant van LYNX heeft ten opzichte van zijn/haar “collega beleggers” is het voorbeurs handelen

Is voorbeurs handelen een utopie?

Het antwoord op deze vraag kunnen we kort en krachtig beantwoorden met een volmondige “neen”.

Voorbeurs en nabeurs handelen

Alle financiële markten wereldwijd hebben een reguliere handelstijd. Bij Euronext Brussel gaat de beurs open om 09:00 en sluit om 17:40 uur. De reguliere handelstijd van de Amerikaanse aandelenmarkt is van 15:30 tot 22:00 uur (Europese tijd). Wanneer een belegger buiten deze reguliere handelstijden transacties uitvoert, valt dit onder de noemer voorbeurs of nabeurs handelen. Doorgaans wordt aangenomen dat 2 tot 5 procent van alle Amerikaanse aandelenhandel gebeurt bij voorbeurs en nabeurs handel.

Voorbeurs handelen is enorm populair in Verenigde Staten maar ook in Europa wint dit fenomeen aan belang. Iedere belegger bij LYNX kan in Amerikaanse aandelen handelen van 10:00 tot 2:00 Europese tijd. Ook voor  Belgische (en andere Europese) aandelen kan u voor 09:00 en na 17:40 uur handelen. Doorgaans zijn Belgische aandelen verhandelbaar van 08:00 tot 20:00 uur via de SMART-functie.

Hoe zit voorbeurs en nabeurs handelen in elkaar

Omdat de beurs de deuren sluit op een bepaald tijdstip, moeten brokers hun toevlucht ergens anders zoeken om de klanten de mogelijkheid te geven voorbeurs en nabeurs te handelen. Deze toevlucht vinden ze bij de ECN’s. De ‘Electronic Communication Networks’ werden wereldwijd geïntroduceerd aan het brede publiek in 1999 en zijn vandaag niet meer weg te denken bij het beleggerspubliek. Vele beleggers bij LYNX maken gretig gebruik van voorbeurs en nabeurs handelen.

Voordelen van voorbeurs en nabeurs handelen

Voorbeurs en nabeurs handelen is geen overbodige luxe op de financiële markt. Mocht u als belegger nog de afweging maken, dan vindt u hieronder alle mogelijke voordelen.

 • Mogelijkheid te reageren en anticiperen:
  Indien u tot de particuliere beleggers behoort die enkel de mogelijkheid heeft om te beleggen tijdens de reguliere handelstijd, zit u vaak met uw handen geboeid. Denk maar aan een bedrijfsresultaat dat nabeurs wordt bekendgemaakt en zorgt voor een grote volatiliteit.Apple maakte op 1 augustus nabeurs beter dan verwachte resultaten bekend. De prijs ging nabeurs in korte tijd van $150 naar $160. Beleggers die de mogelijkheid hadden om voorbeurs en nabeurs te handelen, konden op de plotse prijsverhoging reageren en anticiperen.


Geopolitieke events vinden veelal plaats na de reguliere handelstijd.

Als voorbeeld ziet u hieronder de TVIX. De gemarkeerde periode is het moment waarop Noord-Korea een raket lanceerde richting Japan. Dit zorgde voor een verhoogde volatiliteit in de nabeurs en eveneens in de voorbeurshandel. Het plaatje toont aan dat u zich gelukkig prijsde als klant van LYNX en de mogelijkheid had om hierop te reageren.

 • Eenvoud:

Indien een belegger de mogelijkheid heeft om buiten de reguliere handelstijd te handelen, is dit een enorme troef. Hij of zij kan actief zijn op de beurs zonder effectief zijn/haar dagjob vaarwel te zeggen.

 • Mogelijkheid te reageren op alle technische signalen:

Heel wat beleggers maken gebruik van technische analyse bij het bepalen van de koop- en of verkoopmomenten. Het is van belang om te kunnen reageren op het moment dat het signaal voorkomt, dus ook voor- of nabeurs. Bovendien gebruiken vele technische analisten het verhandelde dagvolume. Wanneer dit volume voldoende blijkt op het einde van de handelsdag, kunnen beleggers meteen instappen. Zo hoeven zij niet te wachten tot het startschot van de volgende beursdag.

Nadelen van voorbeurs en nabeurs handelen

Wanneer u actief bent in de voorbeurs en nabeurs handel, dient u rekening te houden met enkele risico’s. Wanneer u de onderstaande punten heeft doorgenomen, kan u zonder twijfel voorbeurs en nabeurs handelen toevoegen aan uw beleggingstools.

 • Lagere liquiditeit:
  Tijdens de voorbeurs en nabeurs handel, kan de liquiditeit beduidend lager liggen. Deze lagere liquiditeit kan zorgen voor.

  • Grotere spreads: het verschil tussen de bied- en laatprijs neemt toe
  • Partiële uitvoering of zelfs geen uitvoering van het order
  • Hogere volatiliteit van de prijs
 • Beperkt aantal ordertypes:

Doordat de hoofdbeurs gesloten is en de beleggers aangewezen zijn op de ECN’s, beschikken zij over minder ordertypes. Vaak accepteert een ECN enkel limietorders en geen stoporders. Bovendien is er ook een beperking op het aantal aandelen die u in voorbeurs en nabeurs handel kan aankopen. Hoewel de particuliere belegger hier zeker niet wakker van moet liggen.

Hoe kan ik voorbeurs en nabeurs handelen bij LYNX?

Bij LYNX belegt u steeds met een voorsprong waardoor u kan reageren wanneer het nodig is. De beide handelsplatformen van LYNX ondersteunen voorbeurs en nabeurs handelen. Ook wie vaak handelt via de mobiele applicatie staat niet in de kou. Via het orderticket in de mobiele applicatie kan u aangeven dat u een eventuele uitvoering buiten de reguliere handelstijd accepteert. Voorgaand werden enkele nadelen van nabeurshandel besproken. Om deze redenen aanvaardt LYNX enkel LMT orders. De courante MKT- en STP orders kunnen enkel gebruikt worden tijdens de reguliere handelstijd. U vindt hier de reguliere handelstijd van alle mogelijke beurzen bij LYNX.

LYNX Basic

Via het gebruiksvriendelijke Basic platform regelt u met één muisklik dat uw order buiten de reguliere handelstijd kan uitgevoerd worden. Hieronder vindt u een orderticket waarin duidelijk staat aangegeven wat u dient aan te vinken.

LYNX Handelsplatform

U kan via het LYNX Handelsplatform eveneens gebruikmaken van de functie om buiten de reguliere handelstijden te handelen. Wanneer u een order verzendt, kan u in de kolom Geldigheidsduur aanvinken dat het order uitgevoerd mag worden buiten de reguliere handelstijden of zelfs enkel voorbeurs. Alvorens u gebruik maakt van deze functie is het aan te raden om over voorbeurs koersen te beschikken.

Na het lezen van dit artikel over voorbeurs en nabeurs handel, zou alles klaarhelder moeten zijn. Naar mijn bescheiden mening moet elke belegger de mogelijkheid hebben om aandelen aan te kopen buiten de reguliere handelstijd. Wanneer een spits alleen voor doel komt en een unieke mogelijkheid heeft om te scoren, zal hij ook niet wachten tot er 4 verdedigers tussen hem en het doel komen te staan. Waarom zou u als belegger niet dezelfde filosofie hanteren?

 

De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging. De auteur heeft geen positie in één van voornoemde financiële instrumenten.

Kevin Verstraete

Kevin Verstraete

Beleggingsspecialist

Kevin Verstraete is accountmanager en beleggingsexpert bij LYNX België. Lees zijn artikels op het LYNX Kennisportaal of via Twitter.