Short squeeze: hoe winst uit de markt squeezen?

Als belegger is het een kunst om van een gevaar een opportuniteit te maken. Dit is niet anders bij een short squeeze.

Kan u een short squeeze voorspellen? Kan u winnen bij een short squeeze? U leest het hier.

De onderwerpen die worden besproken:

  • Wat is een short squeeze?
  • Gevolgen van een short squeeze.
  • Hoe inspelen op een short squeeze?
  • Een short squeeze strategie.

Wat-is-short-squeeze

Wat is een short squeeze?

Een short squeeze duidt op het fenomeen waarbij er een abrupte stijging is in prijs. Door deze plotse stijging, sluiten vele beleggers hun shortpositie en komen momentumkopers in de markt. Hierdoor stijgt de prijs nog sneller en nog abrupter. Hoe hoger de interesse van de markt om het product te shorten, hoe hoger de kans om een short squeeze mee te maken.

Gevolgen van een short squeeze

Het overmatig shorten van de markt kan nare consequenties hebben. We kunnen stellen dat een short squeeze uit verschillende fases bestaat. Eerst is er de stijgingen van tientallen en in sommige gevallen soms honderden procenten. Het gevolg is dat er vele shorters hun positie manueel afsluiten met een koop marktorder. Deze actie drijft de prijs nog hoger. Verder zullen andere shorters een bepaalde stop hebben staan in de markt. Ook deze wordt ongetwijfeld geraakt waarbij er terug koop marktorders ontstaan. Wat de prijs op zijn beurt nogmaals de hoogte in stuwt. U kan het aanzien als een soort domino-effect. De shorters squeezen zichzelf als het ware uit de markt.

Hoe inspelen op een short squeeze?

Een short squeeze kan het einde van uw beleggersrekening betekenen. Maar dit fenomeen kan er ook voor zorgen dat u de waarde van uw beleggersrekening enkele malen vermenigvuldigd. Wie zich hierin wenst te verdiepen geef ik graag nog enkele tips mee.

Het aantal shorts (%) ten opzichte van de float is zeer belangrijk om een short squeeze te kunnen hebben. De float slaat op de aandelen die vrij verhandelbaar zijn op de secundaire markt. Hoe meer aandelen van de free float zijn uitgeleend aan shorters, hoe groter de kans dat er short squeeze zich zal voordoen bij een bepaald event. Ook geldt hoe kleiner de free float, hoe hoger de kans op een short squeeze. Het spreekt dus voor zich dat een short squeeze zich het meeste voordoet bij small-cap aandelen.

Bijvoorbeeld: er zijn 3 miljoen aandelen free float waarbij de short interest ligt op 600.000 aandelen. Dit zou betekenen dat de short interest ten opzichte van de float 20 procent bedraagt. Hoe hoger dit percentage, hoe groter de prijsbeweging tijdens de short squeeze en hoe groter de kans op een short squeeze. Deze cijfers zijn eenvoudig terug te vinden in het professionele handelsplatform van LYNX.

Naast het aantal shorters ten opzichte van de float, is er nog een tweede signaal die u kan meenemen in uw analyse, namelijk de ‘Days to Cover’. In het financieel jargon slaat to cover op short sellers die het product moeten terugkopen om zo hun shortpositie af te sluiten. In deze context bekijken we onderstaande formule.

days to cover shorts - short squeeze

Deze formule geeft ons een benadering, hoelang het zou duren alvorens iedere shortpositie zou zijn afgesloten. Ook geeft het weer hoe bullish of bearish de markt is over het aandeel. Een aandeel met een ‘Days to Cover’ van 10 of hoger, wordt aanzien als een short squeeze kandidaat.

Een short squeeze strategie

Om dit artikel af te ronden, had ik graag nog een interessante en effectieve short squeeze strategie gedeeld. Het is een zeer eenvoudige strategie die kan toegepast worden bij resultaatbekendmakingen van een bedrijf. De twee geheime ingrediënten zijn een hoog aantal shorters (%) ten opzichte van de free float. Hoe hoger dit is, hoe meer kans op slagen. Ga hierbij voor 25 procent of hoger.

Wanneer u een volledige lijst heeft aangelegd van aandelen die voldoen aan de bovenstaande vereiste, wacht u tot er cijfers bekend gemaakt worden. Vaak zullen er bedrijven zijn uit de opgestelde lijst, die een pak beter presteren dan de markt initieel had verwacht. Het gevolg zal een gap naar boven zijn de volgende handelsdag. Als confirmatie moet het volume hoger zijn dan gemiddeld.

Hierboven een praktijkvoorbeeld van de strategie. Er was een groot aantal shorters ten opzichte van de float. Het bedrijf Wayfair kwam met betere resultaten voor de dag dan verwacht. De prijs gapt naar boven en sluit groen. De positie kan ingenomen worden waarbij de stop geplaatst wordt op basis van uw eigen risicoprofiel. Als laatste moet het volume de gap confirmeren. We zien dat dit het geval is.

Aandelen kopen bij LYNX

LYNX geeft u de mogelijkheid om aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te kopen of te verkopen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in meer dan 25 landen. Bekijk ons uitgebreide aanbod:

kooptips aandelen 2018
Kevin Verstraete

Kevin Verstraete

Beleggingsspecialist

Kevin Verstraete is accountmanager en beleggingsexpert bij LYNX België. Lees zijn artikels op het LYNX Kennisportaal of via Twitter.

Gerelateerde artikelen