Aandeel Deutsche Bank op laagste koers ooit

Deutsche Bank haalde door meerdere negatieve redenen het nieuws. Het niet slagen van bepaalde stresstests, opleggen van geldboetes, management dat opstapt en een UBS-advies die veranderde van ‘neutraal’ naar ‘sell’. Dit alles zette een grote druk op het aandeel Deutsche Bank.

De Duitse financiële instelling genoot heel wat aanzien in de globale financiële wereld. Maar dit aanzien lijkt toch web te ebben in bezorgdheid. In dit artikel bekijken we het aandeel Deutsche Bank van naderbij.

De onderwerpen die we zullen bespreken:

  • Aandeel Deutsche Bank een gevaar?
  • Duits huwelijk tussen Deutsche Bank en Commerzbank.
  • Technische analyse van het aandeel Deutsche Bank.
  • Hoe moet het verder?

Aandeel Deutsche Bank: een analyse

Het aandeel Deutsche Bank een gevaar voor de economie?

In 2016 heeft het IMF openlijk gezegd dat Deutsche Bank een gevaar vormt voor de wereldwijde economie en dat de bank de risico’s moest afbouwen. In diezelfde periode kwam ook de Amerikaanse centrale bank, de Fed, naar buiten dat Deutsche Bank één van de twee banken was die hun hypothetische stresstest niet heeft doorstaan.

aandeel deutsche bank

Deutsche Bank heeft op haar balans voor ongeveer € 45 biljoen aan derivaten staan, terwijl de bank maar een vermogen op de balans heeft staan van € 60 miljard. Als er iets fout gaat met de derivaten, kan het vermogen van Deutsche Bank nooit voldoende zijn om de schok op te vangen, zou u denken. Waarom zou Deutsche bank zoveel risico nemen? Dit heeft veel te maken met het lage rentebeleid van de ECB. Traditioneel bankieren brengt door de lage rente te weinig op.

De € 45 biljoen is de nominale waarde van de derivaten. Volgens Deutsche Bank is het bedrag die verloren kan gaan bij de derivaten beperkt tot € 360 miljard, wat nog steeds zes keer het vermogen is van de bank. Om u een idee te geven hoe hoog deze bedragen zijn: het BBP van de Verenigde Staten ligt rond $ 21 biljoen.

Huwelijk tussen Deutsche Bank en Commerzbank

Het was geen geheim dat Deutsche Bank en Commerzbank de mogelijkheid van een fusie aan het onderzoeken waren. Zelfs de Duitse overheid stond achter deze fusie. Volgens de Duitse minister van Financiën was er nood aan een Duitse ‘topper’ in de financiële sector. Het huwelijk tussen de Duitse banken is afgesprongen nog voor het goed en wel was begonnen. Volgens officiële communicatie van Deutsche Bank en Commerzbank zou het voordeel van een fusie niet hebben opgewogen tegen de kosten die het met zich meebrengt.

Ook bij UBS Group heeft er een mogelijke fusie met Deutsche Bank op tafel gelegen. Maar het lijkt erop dat de twee banken niet verder geraakt zijn dan wat verkennende gesprekken.

Deutsche bank

Voor de beleggers met het aandeel Deutsche Bank in portefeuille is het toch een dubbeltje op zijn kantje. In een fusieonderhandeling zal Deutsche Bank namelijk weinig gewicht in de schaal kunnen werpen met zo een lage beurswaarde. De huidige marktkapitalisatie van Deutsche Bank bedraagt $ 14,3 miljard.

De huidige voorzitter van de Europese Centrale Bank, Mario Draghi, is van mening dat er een consolidatie moet komen van Europese banken. Zelfde boodschap horen we bij de top van UBS. Maar wat dan met het principe van ‘Too big to fail’? Na de vorige financiële crisis wou de overheid er alles aan doen om nooit meer geconfronteerd te worden met ‘Too big to fail’. Een mogelijke fusie van Deutsche Bank kan wel eens resulteren tot een bank die ‘Too big to fail’ is.

Technische analyse aandeel Deutsche Bank

Lange termijn technisch analyse aandeel Deutsche Bank

De lange termijn grafiek van het aandeel Deutsche Bank ziet er alles behalve geruststellend uit. Het is al enkele jaren dat het aandeel in een berenmarkt zit verzeilt. Een eerste belangrijk punt is het potentieel neerwaarts kanaal waarin het aandeel Deutsche Bank zich bevindt. Zolang de bovenste kanaallijn niet wordt doorbroken, blijft het aandeel in een dalende trend.

Binnen dit kanaal zien we een klassiek patroon die wijst op een verderzetting van de trend. We hebben het hier over de ‘triangle’. Het ankerbeen voor het vormen van de triangle, vormt als basis om het technische koersdoel te bepalen. Op de lange termijngrafiek valt te discussiëren over wat het ankerbeen is. Daarom heb ik beide opties aangeduid op de grafiek. De defensieve optie (zwarte lijn) zou het aandeel Deutsche Bank tot om en bij de $ 5,75 kunnen brengen. Terwijl de agressieve optie (paarse lijn) het aandeel Deutsche Bank tot ongeveer $ 4 zou leiden.

Koers Deutsche Bank

Korte termijn technische analyse aandeel Deutsche Bank

Wanneer we de kortere termijn bekijken, zien we dat Deutsche Bank mogelijks in een zone zit waar een pullback kan gebeuren. Vanaf begin dit jaar zat het aandeel in een consolidatiezone. Deze is geel gearceerd op de grafiek. Wanneer we deze zone dupliceren dan weten we waar het aandeel mogelijks steun zal ondervinden (onderzijde van de gedupliceerde consolidatiezone).  Doordat het aandeel Deutsche Bank op de lange termijn grafiek in een dalende trend zit, kan deze stijging gebruikt worden als een verkoop- of shortmoment.

Koers aandeel Deutsche Bank

Hoe moet het verder?

Deutsche Bank zal er alles aan doen om de winstgevendheid op te krikken. Dit zal waarschijnlijk betekenen dat de kosten zullen worden teruggedrongen. Eventueel kan Deutsche Bank onderdelen verkopen om zo meer ademruimte te krijgen. De Duitse bank heeft ook laten weten om meer te focussen om de DWS-afdeling. DWS is de merknaam die Deutsche Bank gebruikt voor hun Asset Management. Een kapitaalsverhoging is ook iets wat tot de opties behoort, maar Deutsche Bank heeft de laatste jaren nog maar voor tientallen miljarden aan kapitaal opgehaald. De vraag is wie de gaten in de balans van Deutsche Bank wil blijven opvullen.

De handelsoorlog tussen Amerika en China, samen met een vertragende Europese economie zijn geen ideaal scenario voor Deutsche Bank. Ook het lage rentebeleid van de ECB vertaalt zich in de afwezige winstgevendheid van Deutsche Bank. Met het huidige economische klimaat, zal de ECB waarschijnlijk geen wijziging doen aan de lage rentes voor een hele poos. Dit zou de fragiele Europese economie immers niet kunnen dragen. Wenst u meer fundamentele data over het aandeel Deutsche Bank? Bekijk dan de fundamentele overzichtspagina.

Aandeel Deutsche Bank kopen of verkopen bij LYNX

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen, dus ook het aandeel Deutsche Bank. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Deutsche Bank aandeel
Kevin Verstraete

Kevin Verstraete

Beleggingsspecialist

Kevin Verstraete is accountmanager en beleggingsexpert bij LYNX België. Lees zijn artikels op het LYNX Kennisportaal of via Twitter.

Contact icon Bel naar
09 223 23 20
Contact icon E-mail naar
info@lynx.be
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
Contact icon Exclusief
Beursnieuws