Laatste beursnieuws: LYNX Morning Call

Dagelijks verzorgen Justin Blekemolen en Wubbe Bos, de beleggingsspecialisten van LYNX, de LYNX Morning Call. Hierin behandelen zij het laatste beursnieuws.

Risk-off: Aandelen in verkoop, obligaties in trek

De financiële markten kleurden gisteren bloedrood. Meteen na de opening vielen de Amerikaanse beurzen omlaag. Enkel het laatste uurtje keerden er wat kopers terug. De S&P 500 sloot 1,19% lager op 2.822 punten. De Nasdaq-100 verloor 1,52% op een stand van 7.307 punten. De koersen gingen over een breed front omlaag, maar oliefondsen werden al helemaal afgestraft. Dit had te maken met het feit dat de olieprijs gister met liefst 5,7% omlaag viel. Beleggers vinden de escalerende handelsoorlog en de oplopende olievoorraden geen goed teken. Grote kans dat de OPEC de productiebeperkingen zal moeten opvoeren om de olieprijs te ondersteunen. Uit de laatste cijfers over de inkoopmanagersindex bleek dat de bedrijvigheid in de VS afgelopen maand is afgenomen.

Iets anders wat opviel is de daling van de Amerikaanse 10-jaars rente, die zakte gisteren naar 2,3%. Dit is het laagste niveau sinds 2017. Beleggers bouwen blijkbaar risico’s af. Aandelen worden verkocht en ‘veilige’ obligaties worden gekocht. Beleggers positioneren zich nu met de gedachte dat de handelsoorlog nog lang gaat duren. De kortste rentes liggen ook weer boven de 10-jarige leningen, waardoor de omgekeerde yieldcurve ook weer onderwerp van gesprek wordt.

Oplossing handelsoorlog ver weg?

Wat je nu ziet is dat beleggers zich beginnen af te vragen of en wanneer er een einde komt aan deze handelsoorlog. De markten waren de afgelopen maanden enorm positief en gingen eigenlijk ervan uit dat er een deal kwam tussen de VS en China. Nu deze deal ver weg lijkt raken beleggers in paniek. De gevolgen van de handelsoorlog beginnen nu namelijk ook echt zichtbaar te worden, iets wat ik eerder deze week in de Morningcall al beschreef. Gisteren schreven 173 bedrijven een open brief aan president Donald Trump. Merken als Nike, Adidas en Puma vragen Trump te stoppen met de handelsoorlog. De nieuwe tarieven voor sneakers, sandalen of laarzen zullen vooral gewone Amerikanen in de portemonnee treffen, aldus de bedrijven.

Opvallend genoeg heeft Trump gisteren bij een toespraak in het Witte Huis gezegd dat hij denkt dat er snel een deal komt. De uitspraak is opvallend, want er staan voorlopig geen handelsgesprekken op de planning. Wel ziet Trump de Chinese president volgende maand in Japan tijdens de G20-top. Ook zei de Amerikaanse president dat het mogelijk is dat Huawei bij een deal wordt betrokken.

Azië sluit rode week vrijwel vlak af

De beurzen in het oosten hebben afgelopen week veel terrein verloren. Vannacht bleef het verlies voor de Nikkei 225 index beperkt tot 0,16%. De inflatie in Japen steeg afgelopen maand naar het hoogste niveau van het jaar. Dit klinkt positief, maar de prijsstijgingen werden mede veroorzaakt door het massaal boeken van vakantiereizen. Afgelopen maand kreeg Japan een nieuwe keizer waardoor de Japanners een lange periode van vrije dagen kregen. Veel Japanners grepen deze vrije dagen aan om op vakantie te gaan. De index verloor deze week 0,7 procent en kende daarmee de derde verliesweek op rij. De Hang Seng index staat momenteel 0,4% hoger en de Shanghai index noteert vrijwel vlak. 

Europa opent hoger

De beurzen lijken op vrijdag wat hoger te gaan openen, het lijkt echter om een technisch herstel te gaan. Voorbeurs staat de AEX-index 0,28% hoger op 545,2 punten. De overige Europese beurzen  staan ook hoger en in de VS zien we ook licht groene futures. De olieprijs hersteld met ruim 1%, maar verloor gisteren ruim 5%. Gisteren verwerkten beleggers een reeks aan matige economische cijfers. Vandaag is de agenda weer vrij leeg, dus beleggers moeten ergens anders inspiratie vandaan halen. De Britse premier Theresa May zal naar verwachting vandaag een datum bekendmaken waarop zij vertrekt.

De AEX-index heeft gisteren de steun rond 544 punten wederom getest. Een doorbraak hieronder maakt ruimte vrij voor een daling richting de 539 of zelfs 530 punten.

Financiële agenda

01:30 JPY Nationale Consumenten Prijs Index (CPI)
14:30 VS Levering kapitaalgoederen
14:30 VS Duurzame Goederen Bestellingen
19:00 VS Telling aantal boorplatformen door Baker Hughes

 

Beleggingsspecialist LYNX

Justin Blekemolen is beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen. Hij schrijft columns over actuele onderwerpen op de beurs. Zijn columns zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en de Twitter van LYNX. In het verleden is Justin meerdere jaren actief geweest als technisch analist bij IEX en Tostrams Groep.

Het laatste beursnieuws via de LYNX Morning Call

Start uw handelsdag met het laatste beursnieuws via de LYNX Morning Call.

Wat heeft de LYNX Morning Call in petto voor u?

Nog voor openingen van de Europese beurzen verschijnt de LYNX Morning Call met de belangrijkste nachtelijke gebeurtenissen omtrent de Amerikaanse en Aziatische beurzen en een vooruitblik op de Europese beurzen voor de komende handelsdag.

Met de LYNX Morning Call bent u te allen tijde op de hoogte van het laatste beursnieuws en bent u goed voorbereid op de handelsdag van vandaag.

LYNX Beursnieuws update

In één oogopslag bekijkt u het belangrijkste beursnieuws op uw telefoon, computer of tablet. Ontvang voor 9:00 uur het laatste beursnieuws en koersinformatie. U krijgt meteen ook een openingsindicatie van de voornaamste Europese aandelenindexen, waaronder de AEX en DAX.

Nog voor 15:30, de openingsbel voor de Amerikaanse markt, krijgt u het belangrijkste Amerikaanse beursnieuws. U krijgt meteen ook een openingsindicatie van de voornaamste Amerikaanse aandelenindexen.

Via de LYNX Beursupdate via onze gratis WhatsApp service bent u altijd en overal op de hoogte van het laatste beursnieuws.

 

Profiteer ook van beleggen met een voorsprong

LYNX biedt u vele voordelen en is niet voor niets al jaren één van de beste brokers van België

Information package image
Inhoud informatiepakket
  • Onze brochure met uitgebreide informatie over online beleggen en daytrading bij LYNX
  • Onze tarievenlijst: aandelen, opties, futures, forex, ETF's & sprinters
  • Uw openingsformulier
Contact icon Bel naar
09 223 23 20
Contact icon E-mail naar
info@lynx.be
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker