Laatste beursnieuws

LYNX Morning Call

Dagelijks verzorgen Justin Blekemolen en Wubbe Bos, de beleggingsspecialisten van LYNX, de LYNX Morning Call. Hierin behandelen de beleggingsspecialisten het laatste beursnieuws en aandelen nieuws van vandaag.

LYNX Beursnieuws: elke ochtend direct op de hoogte van het laatste beursnieuws? Meld u aan voor de LYNX Morning Call via onze gratis e-mailservice: aanmelden beursupdate e-mail.

S&P 500 schrikt van all-time high & goud en zilver worden verpletterd

De breedsamengestelde S&P 500 index bereikte gisteren op een haar na de all-time high uit februari. Enkele uren voor het slot draaide de beurzen echter plotseling omlaag. Dat leverde de S&P 500 een verlies op van 0,80% bij een slot van 3.333 punten. De technologiebeurs Nasdaq zakte zelfs met 1,69%. Reden van de daling is mogelijk gek genoeg terug te vinden in positief nieuws over een vaccin tegen het coronavirus. Russische media lieten gisteren weten dat het land een werkend vaccin heeft tegen het COVID-19 virus. Sommige bronnen beweren zelfs dat zijn dochter het vaccin al toegediend heeft gekregen.

Maar waarom dalen de beurzen dan? Dit heeft mogelijk te maken met het feit dat (institutionele) beleggers hierdoor uit veilige obligaties stapten. De afgelopen dagen begint overal de rente weer op te lopen. Zo stond de Amerikaanse 10-jaars staatslening op 4 augustus nog rond de 0,51%, maar is deze inmiddels alweer opgelopen tot 0,65%. Een hogere rente is vaak negatief voor aandelen aangezien er dan aantrekkelijkere alternatieven ontstaan. Voor dat dat echt zover is moet de rente nog wel een stuk hoger, maar sommige beleggers kijken mogelijk al even vooruit.

De vraag is nu of er een dubbele top ontstaat op de S&P 500 of dat we er binnenkort alsnog doorheen breken. Technisch is er voorlopig nog geen man overboord, zolang de steun rond 3.200 punten intact blijft.

Goud en zilver massaal gedumpt

Andere veilige havens die massaal werden verlaten gisteren waren de edelmetalen. De goudprijs daalde met circa 6% tot onder de $ 1.900 en lijkt die daling vandaag weer door te zetten. Daarmee raakt de $ 2.000 alweer ver uit zicht. Het is een van de grootste dalingen in tijden en deze haalt wat lucht uit de sterk opgelopen prijs van het gestolde angstzweet. Het kleinere broertje zilver werd nog harder afgestraft en verloor al ruim 20% vanaf zijn all-time high van vorige week.

Europa start lager

De futures in de VS staan hoger, maar de beurzen in Europa lijken toch in het rood te gaan openen. De verliezen blijven beperkt tot -0,27% voor de AEX en -0,19% voor de DAX. De AEX veerde gisteren flink op, maar slaagde er niet in om te sluiten boven het weerstandje rond 568,14 punten (top 24 juli). Vanochtend hebben ABN Amro en Just Eat Takeaway de kwartaalcijfers bekend gemaakt.

ABN schreef opnieuw rode cijfers en gaat nu een groot deel van de activiteiten van de internationale zakenbank afbouwen. Daarbij gaan zeker 800 banen verloren. Het verlies over het tweede kwartaal kwam uit op € 5 miljoen. De bank moest € 703 miljoen aan voorzieningen treffen voor mogelijke kredietverliezen door de coronacrisis.

Bij Just Eat Takeaway zagen we ook een interessante ontwikkeling. De maaltijdbezorger behaalde meer omzet, maar ook een groter verlies. De omzet groeide dankzij de overname van Just Eat met 276% tot € 675 miljoen. Onder de streep resteerde een verlies van € 59 miljoen, mede door de hoge (advies)kosten van verschillende overnames.

Vanavond komen onder andere Lyft en Cisco met kwartaalcijfers. Verder zijn beleggers benieuwd naar het inflatiecijfers van de VS dat om 14:30 uur op de agenda staat. Dit cijfer geeft inzicht in het koopgedrag van de Amerikaanse consument.

Financiële Agenda

Beleggingsspecialist LYNX

Justin Blekemolen is beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen. Hij schrijft columns over actuele onderwerpen op de beurs. Zijn columns zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en de Twitter van LYNX. In het verleden is Justin meerdere jaren actief geweest als technisch analist bij IEX en Tostrams Groep.

Het laatste beursnieuws via de LYNX Morning Call

Start uw handelsdag met het laatste beursnieuws via de LYNX Morning Call. Een uitgebreid artikel met het laatste aandelen nieuws en financieel nieuws van vandaag.

Wat heeft de LYNX Morning Call in petto voor u?

Nog voor openingen van de Europese beurzen verschijnt de LYNX Morning Call met de belangrijkste nachtelijke gebeurtenissen omtrent de Amerikaanse en Aziatische beurzen en een vooruitblik op de Europese beurzen voor de komende handelsdag.

Met de LYNX Morning Call bent u te allen tijde op de hoogte van het laatste beursnieuws en bent u goed voorbereid op de handelsdag van vandaag.

LYNX Beursnieuws update

De LYNX Beursupdate is een e-mailservice waarmee u dagelijks de LYNX Morning Call ontvangt in uw mailbox.

In één oogopslag bekijkt u het belangrijkste beursnieuws op uw telefoon, computer of tablet. Ontvang voor 9:00 uur het laatste beursnieuws en koersinformatie. U krijgt meteen ook een openingsindicatie van de voornaamste Europese aandelenindexen, waaronder de AEX en DAX.