Aandeel ArcelorMittal

Wat is de koers en verwachting van het aandeel ArcelorMittal? Lees de laatste analyses van onze analisten en bekijk de actuele beurskoers en grafiek. Bestudeer de fundamentele cijfers, de andere aandelen binnen deze sector, de prestaties van de afgelopen vijf jaar en krijg inzicht in de laatste adviezen en dividenden. Kortom, lees alles wat u moet weten over dit aandeel. Bent u op zoek naar een broker om in Europese en Amerikaanse aandelen te handelen, klik dan hier.

ISIN: LU1598757687
Tickercode: MT | Beurs: ---

Laatste koersupdate:--- uur

---

EUR

---EUR
---
Hoogste dagkoers
---
Laagste dagkoers
---
Aandeel ArcelorMittal kopen De beste aandelen
 • 1 D
 • 1 W
 • 1 M
 • 6 M
 • YTD
 • 1 J
 • 5 J
 • Max
Lees verder

Vorige analyses van het aandeel ArcelorMittal

26 mei 2017: De meest verhandelde aandelen van 2017

Update 18 mei 2017: Alles wat u moet weten over de reverse stock split van aandeel ArcelorMittal

Update 28 februari 2017: Aandeel ArcelorMittal onder druk na zwakke cijfers Salzgitter

Het aandeel ArcelorMittal is ontzettend populair onder Nederlandse beleggers. Ook bij LYNX behoort het elke maand weer tot de meest verhandelde aandelen.

Wat doet het bedrijf en hoe is het eigenlijk ontstaan?

En wellicht nog belangrijker, waarom is het aandeel ArcelorMittal zo populair onder Nederlandse beleggers?

 

Onderwerpen die in dit artikel worden besproken:

 

 • Korte geschiedenis van ArcelorMittal
 • Activiteiten van ArcelorMittal
 • Waarom is het aandeel zo populair onder beleggers?
 • De redenen waarom beleggers weer positief zijn over het aandeel ArcelorMittal

Korte geschiedenis van ArcelorMittal

Het bedrijf ArcelorMittal is in 2006 ontstaan na een fusie tussen Arcelor en Mittal Steel. Inmiddels is het bedrijf uitgegroeid tot de grootste staalproducent ter wereld. De CEO van de staalgigant is de Indiase miljardair Lakhsmi Mittal. Hij bezit samen met zijn familie nog bijna 40% van de aandelen ArcelorMittal.

Lakshmi Mittal heeft zijn imperium grotendeels zelf opgebouwd. Zijn ouders waren tamelijk arm, maar zijn vader lukte het om zich op te werken tot partner in een staalfabriek. Lakshmi’s eerste klus kwam van zijn vader en was het saneren van een staalfabriek. Inmiddels is hij CEO van de grootste staalfabrikant ter wereld met ruim 200.000 werknemers.

In 2011 bracht Mittal de roestvaste staaldivisie naar de beurs, bij beleggers wel bekend onder het aandeel Aperam. Deze divisie paste niet goed in de plannen van staalbedrijf Arcelormittal. Het onderdeel dat is afgestoten was zelfs verliesgevend binnen het bedrijf.

Om het aandeel ArcelorMittal en het nieuwe aandeel Aperam beter laten presteren, werd de divisie naar de beurs gebracht. Na ruim 5 jaar is de opvallende conclusie dat het vroeger verliesgevende Aperam het enorm goed heeft gedaan. Het aandeel ArcelorMittal heeft in de afgelopen 5 jaar geen potten kunnen breken en is flink in waarde afgenomen.

ArcelorMittal versus Aperam

Activiteiten van ArcelorMittal

Zoals gezegd is ArcelorMittal de grootste staalproducent ter wereld. Het bedrijf heeft over de hele wereld eigen mijnen waar het staal delft. Deze grondstof wordt vervolgens verwerkt in de fabrieken, die ook over de hele wereld verspreid staan. In Europa staan de bekendste fabrieken in België, Duitsland en Luxemburg.

De omzet wordt onderverdeeld onder drie divisies. De mijnen, de productie in de fabrieken en de derde divisie valt onder de noemer “anders”. De eerste twee onderdelen spreken voor zich, de derde vergt een korte uitleg.

Onder het kopje “anders” valt voornamelijk het elimineren van fabrieken of mijnen. Vaak leidt het sluiten van oude fabrieken of mijnen tot een negatieve kasstroom en tot een afboeking op de omzet, iets wat ook logisch lijkt.

Toch heeft deze post ook meerdere jaren flink wat geld opgeleverd. Het lukte in de afgelopen 20 jaar meerdere malen om staalbedrijven voor een prikje op te kopen. Vaak begon Mittal al binnen enkele jaren met de verliesgevende onderdelen af te stoten.

Een voorbeeld is bijvoorbeeld in 2001 in Ierland. Hier kocht Mittal Irish Steel op voor een spotprijs. Binnen drie jaar waren de 400 staalarbeiders ontslagen en werden de installaties van waarde verkocht met grote winsten.

Omdat ArcelorMittal hiermee winst maakt over de rug van hard werkende mensen, is dit iets wat Laskshmi Mittal niet altijd op evenveel waardering kwam te staan. De in India geboren staalmagnaat ligt op dit moment ook al jaren overhoop met de vakbonden in België betreffende de staalfabriek in Luik.

Waarom is het aandeel ArchelorMittal zo populair onder beleggers?

Het aandeel ArcelorMittal is een puur cyclisch aandeel. Dit betekent dat de winsten van het bedrijf enorm afhangen van de stand van de economie. Tijdens hoogconjunctuur is het aandeel enorm winstgevend. Wordt het laagconjunctuur, dan kunnen deze winsten weer als sneeuw voor de zon verdwijnen.

Deze conjunctuurgevoeligheid maakt het aandeel ArcelorMittal ontzettend volatiel. Deze volatiliteit is over het algemeen koren op de molen van beurshandelaar, die bij hoge volatiliteit kunnen profiteren van kortstondige stijgingen of dalingen.

Conjunctuurgevoeligheid maakt het aandeel ArcelorMittal ontzettend volatiel

Niet alleen beurshandelaren die vaak niet langer in positie gaan dan enkele minuten of uren, maar ook particuliere beleggers spelen graag in op de grote bewegingen in het aandeel. Deze groep beleggers houdt overigens over het algemeen de posities wel langer dan een dag aan.

De redenen waarom beleggers weer positief zijn over het aandeel ArcelorMittal

Zoals uit de vergelijking met het aandeel Aperam al bleek, heeft het aandeel ArcelorMittal de afgelopen vijf jaar een beroerd trackrecord opgebouwd. Terwijl in de zomer van 2015 het aandeel ArcelorMittal nog op een koers van € 10,50 noteerde, werd in het voorjaar van 2016 een bodem bereikt van € 2,60. Een daling van 75%.

Het aandeel ArcelorMittal ging de afgelopen jaren gebukt onder de dalende grondstofprijzen. Omdat ArcelorMittal eigen staalmijnen bezit, werd het bedrijf nog harder geraakt dan sectorgenoten. Het met schulden overladen staalbedrijf zag geen andere oplossing dan vers kapitaal op te halen middels een claimemissie.

In februari dit jaar was het hoge woord eruit. Het management van ArcelorMittal maakte eindelijk een plan bekend om de schulden te verlagen en de vrije val in het aandeel te stoppen. Kort na de aankondiging van de claimemissie van € 3 miljard duikelde het aandeel ArcelorMittal naar een dieptepunt op € 2,60.

De redenen waarom beleggers weer positief zijn over het aandeel ArcelorMittal

Maar al snel bleek dat beleggers blij waren dat het management van de staalgigant eindelijk de ernst van de situatie in zag. Met het nieuwe kapitaal is de balans versterkt en werden kortlopende obligaties vervroegd afgelost. De onzekerheid verdween en beleggers konden weer vooruit kijken. Achteraf gezien bleek dit dan ook het ultieme koopmoment.

De succesvolle kapitaalverhoging hing samen met de staalprijzen die vanaf dat moment begonnen te stijgen. De combinatie van stijgende grondstoffen en een succesvolle kapitaalverhoging, zorgde voor een stijging van 175% in het aandeel ArcelorMittal.

Hier kwam de Amerikaanse verkiezingsuitslag nog bovenop. Trump heeft in zijn campagne meerdere keren laten weten dat hij het goedkope staal uit China wil gaan aanpakken. De overwinning van Trump zorgde dan ook voor een laatste eindsprint in het aandeel ArcelorMittal.

Hoe presteert ArcelorMittal ten opzichte van concurrenten?

Om in te schatten hoe het aandeel ArcelorMittal echt presteert, vergelijk ik deze met concurrenten. Wat opvalt is de enorme daling die ik hierboven al heb beschreven. Deze daling is groter dan die bij de meeste concurrenten.

Ondanks de enorme procentuele stijging, is het aandeel de daling nog lang niet te boven. Dit verklaart dan ook waarom het aandeel in de afgelopen twee jaar een stuk slechter heeft gepresteerd dan concurrenten.

ArcelorMittal ten opzichte van haar concurrenten

De meeste beleggers zullen alleen naar de procentuele stijging kijken en zullen hierdoor hoogtevrees krijgen. Echter, verwacht u dat ArcelorMittal alles weer op de rit krijgt binnen het bedrijf? Dan is het nog altijd een mooi aandeel wat de afgelopen twee jaar is achtergebleven op concurrenten en dus nog een inhaalslag kan gaan maken.

Aandelen ArcelorMittal kopen via LYNX

LYNX geeft u de mogelijkheid om in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot meer dan 100 beurzen in meer dan 20 landen. Lees hier meer over aandelen kopen via LYNX.

Uiteraard is het ook mogelijk om aandelenopties voor ArcelorMittal te verhandelen. Hier leest u meer over opties handelen via LYNX.

 

Sinds het afronden van de claimemissie is het aandeel ArcelorMittal flink in waarde gestegen. Onder aanvoering van een stijgende ijzererts prijs, is het aandeel sinds februari ruim verdubbeld.

Is er nog ruimte voor een verdere stijging? Of is het de komende weken oppassen geblazen voor beleggers in het aandeel ArcelorMittal?

Koers ArcelorMittal sinds februari ruim verdubbeld

Moeilijke tijden door lage grondstofprijzen

Het aandeel ArcelorMittal heeft een moeilijke tijd achter de rug. Het bedrijf zuchtte een lange tijd onder dalende grondstofprijzen waardoor de winstgevendheid onder druk kwam te staan. De combinatie met een (té) hoge schuldenlast zette de koers van het aandeel flink onder druk. Uiteindelijk bleek het ophalen van vers kapitaal middels nieuwe aandelen noodzakelijk om het tij te keren.

ArcelorMittal heeft eigen mijnen in bezit waar men de grondstof delft. Om deze reden is het bedrijf sterk afhankelijk van de prijs van ijzererts. Het is dan ook geen verrassing dat de low in het aandeel ArcelorMittal samenvalt met het dieptepunt in de ijzerertsprijs.

Koers ArcelorMittal ten opzichte van de ijzerertsprijs

De geslaagde claimemissie zorgde voor verdere ondersteuning van de aandelenkoers. Al deze positieve ondertonen werden vervolgens bevestigd door beter dan verwachte kwartaalcijfers twee weken terug.

Koers ArcelorMittal  in korte tijd flink opgelopen

Inmiddels is de koers van ArcelorMittal sinds het dieptepunt van februari met 130% opgelopen. Een flinke stijging in een half jaar tijd als u het mij vraagt. Uiteraard moet ik hierbij de kanttekening maken dat het aandeel van ver komt.

Door de euforische stemming onder beleggers in de staalsector, lijken de problemen even naar de achtergrond te zijn verdreven. De overcapaciteit die nog altijd geldt in deze sector, houdt de staalprijzen laag, al is het ergste moment inmiddels achter de rug als we de CEO’s uit deze sector moeten geloven.

Ondanks de hoopgevende woorden van de bazen van onder andere Salzgitter en ThyssenKrupp, reageerden beleggers alles behalve positief op de kwartaalcijfers. Als reactie op deze cijfers duikelden beide aandelen naar beneden.

Koersreacties bij concurrenten ArcelorMittal

Gezien de koersreacties bij deze concurrenten, is het voor u als belegger in het aandeel ArcelorMittal zaak om op te passen. De koers is in korte tijd ruim verdubbeld en sectorgenoten komen met zwakker dan verwachte cijfers, een combinatie waar ik niet enthousiast van word.

Ik wil hiermee zeker niet verkondigen dat ArcelorMittal op dit moment de short van de eeuw is. Toch denk ik wel dat er betere aankoopmomenten bestaan dan de huidige. Ook technisch gezien lijkt het momenteel geen goed moment om in het aandeel te stappen.

Dubbele top in de grafiek van ArcelorMittal

Deze week werd exact de top uit oktober vorig jaar getest. Nu een dubbele top in de grafiek is gevormd, is € 6,20 het weerstandsniveau. Deze moet eerst opwaarts gebroken worden voordat er technisch gezien een nieuw koopsignaal ontstaat.

Wat is een mooi koopniveau?

Zoals gezegd lijkt het op dit moment technisch gezien geen mooi koopmoment. Bent u toch van mening dat er nog meer in het vat zit voor het aandeel ArcelorMittal? Wellicht is het dan een optie om na een korte correctie in te stappen op een lager niveau. Fibonacci is een mooie indicator om een aankoopniveau te bepalen.

aandeel arcelormittal 5

In bovenstaande grafiek is de indicator toegepast. Het eerste niveau (61,8%) ligt rond een koers van € 4,80. Dit niveau is exact een oud weerstands- en steunniveau; geen gek moment voor het vormen van een bodem dus.

Wellicht merkt u dat ik huiverig ben over de snelle stijging in het aandeel ArcelorMittal. Kijkende naar deze sector, dan ben ik zelf meer fan van het aandeel Aperam. Destijds beschreef ik dit in het artikel Waarom is het aandeel Aperam een goede investering?

Het aandeel ArcelorMittal of Aperam kopen via LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot meer dan 100 beurzen in meer dan 20 landen. Lees hier meer over aandelen kopen via LYNX.

De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging. De auteur heeft geen positie in één van voornoemde financiële instrumenten.

Meer informatie over het aandeel ArcelorMittal

Aandelen kopen

Waarom in aandelen van ArcelorMittal beleggen via LYNX?

Met een effectenrekening via LYNX koopt en verkoopt u voordelig aandelen van vrijwel elk beursgenoteerd bedrijf ter wereld - dus ook ArcelorMittal. Met directe toegang tot wereldwijde beurzen koopt u buitenlandse aandelen direct op de thuismarkt. Zo profiteert u van een hoog handelsvolume en een lage spread. U hoeft niet te wachten tot de beurzen opengaan, maar handelt voor- of nabeurs als het u uitkomt. Zo bent u niet afhankelijk van de tijdsverschillen. Handelen doet u daarnaast via een stabiel platform met innovatieve trading tools, waarmee u direct gedegen analyses kunt maken. Belegt u met het oog op een stijgende koers door long te gaan, of verwacht u een dalende koers en gaat u short? Met LYNX is het mogelijk, zodat u het maximale uit uw aandelen ArcelorMittal kunt halen.

Bent u klaar voor de volgende stap in beleggen? Ontdek dan of LYNX bij u past en sluit u aan bij duizenden ervaren beleggers.

Ontdek wat LYNX uniek maakt als broker

Koersdetails aandeel ArcelorMittal

Laatste koers
Verschil in EUR
Verschil in %
Datum
Tijd
Beurzen
Marktkapitalisatie (mld.)
Uitstaande aandelen (mln.)
Openingskoers
Slotkoers vorige handelsdag
Laagste dagkoers
Hoogste dagkoers
Laagste jaarkoers
Hoogste jaarkoers
Laagste koers 52 weken
Hoogste koers 52 weken

ArcelorMittal : fundamentele cijfers in EUR

Dividendrendement
Omzet ratio
Omzet per aandeel
Cashflow per aandeel
Intensiteit van investeringen
Intensiteit van arbeid
Werkkapitaal (mln.)
Cashratio 1
Cashratio 2
Cashratio 3
Return on Investment (ROI)
Koers-winstverhouding
Price cashflow ratio
Equity ratio
Debt ratio
Debt equity ratio
Cash ratio
Quick ratio
Current ratio

Aandeel ArcelorMittal: Bedrijfsinformatie ArcelorMittal SA

De voorgangers van ArcelorMittal werden opgericht in 1976. Het bedrijf is het resultaat van een fusie tussen Arcelor en Mittal Steel. Het hoofdkantoor is gevestigd Luxemburg. De multinational is de grootste staalproducent ter wereld en is actief in alle werelddelen. Er wordt zowel afgewerkt als niet afgewerkt staal geleverd. Verder is het bedrijf ook actief in andere mijnactiviteiten. Aperam is een afsplitsing van ArcelorMittal en producent van roestvrij staal. De producten van ArcelorMittal worden aangeboden in 160 landen. Er werken zo’n 200.000 mensen voor de staalgigant.