Alles wat u moet weten over optie expiraties

Via LYNX heeft u toegang tot meer dan 100 beurzen wereldwijd en dit aantal stijgt jaar na jaar. Als doorwinterde optiebelegger bent u bij LYNX aan het juiste adres. LYNX biedt u een hele lijst optiemarkten aan, gaande van Europa, Noord-Amerika tot Azië. Er zijn opties beschikbaar op aandeelopties, indexopties, opties op futures en opties op valuta.

Omdat de populariteit van opties en optiehandel sterk in de lift zit, zijn er verscheidene expiratiedata ter beschikking. De optie expiratie datum is één van de sleuteleigenschappen voor een optiehandelaar. Bij LYNX heeft u maandopties, weekopties en voor sommige producten zelfs dagopties.

beleggen in opties

Wat is een optie expiratie?

Een optiecontract is gelimiteerd in de tijd. Het eindpunt van de optie noemt men de vervaldag of expiratiedatum. Bij de courante opties zijn er steeds gestandaardiseerde afloopdata. Zo vindt de optie expiratie van een maandoptie plaats op de derde vrijdag van de maand.

Aandeelopties BE/NL Indexopties BE/NL Amerikaanse opties
Dag 3de vrijdag van de maand 3de vrijdag van de maand 3de vrijdag van de maand
Tijdstip 17:30 uur 16:00 uur 22:00 uur

 

Optie expiratie: Belgische en Nederlandse aandeelopties

De Belgische en Nederlandse aandeelopties vervallen op de 3de vrijdag van de maand en zijn verhandelbaar tot 17:30 uur. Wanneer de aandeeloptie in-the-money eindigt oefent LYNX dit kosteloos voor u uit. Ik geef nog graag mee dat de Nederlandse optiemarkt meer liquide is dan de Belgische. Belgische ingezetenen moeten eveneens rekening houden met de beurstaks bij de optie-uitoefening.

Optie expiratie: Belgische en Nederlandse indexopties

Bij indexopties is er vaak een ruimer aanbod aanwezig dan bij aandeelopties. Zo kan u kiezen tussen maandopties, weekopties en dagopties. De optie expiratie voor indexopties vindt plaats om 16:00 uur. Het is belangrijk dat u op de hoogte bent van de berekeningswijze van de expiratiekoers. Vanaf 15:30 uur tot 16:00 wordt elke minuut het niveau van de betreffende index bijgehouden. Van de 30 geregistreerde prijsniveaus wordt het gemiddelde genomen als expiratiekoers.

Optie expiratie: Amerikaanse aandeel- en indexopties

Net zoals de Europese aandeel- en indexopties vindt de optie expiratie van Amerikaanse opties plaats op de 3de vrijdag van de maand. Voor zo goed als alle opties,zoals wekelijkse en dagelijkse, gebeurt dit om 22:00 uur. De optie expiratie van de S&P 500 (SPX) is een uitzondering op de regel. Deze driemaandelijkse optiereeks komt te vervallen om 15:30 uur.

Uw optiehandel via LYNX, de optiebroker van België

Via het Professionele en Basic handelsplatform van LYNX heeft u de mogelijkheid om aan uiterst lage tarieven en ongeëvenaarde eenvoud, opties te verhandelen. Na het inloggen bent u één muisklik verwijderd van de aan- of verkoop van maandopties, weekopties en dagopties. LYNX biedt meer dan 3.000 verschillende Amerikaanse aandeelopties aan. Hiernaast heeft u ook alle Belgische, Duitse, Franse, Nederlandse en opties uit het Verenigd Koninkrijk. Dit uitgebreide gamma is zeer uitzonderlijk en maakt LYNX dé optiebroker van België.

Optietrader

Bovenop het uitgebreide gamma heeft u bij LYNX allerhande tools zoals de OptieTrader en Combotrader. Via de Optietrader heeft u een aanpasbaar overzicht waarbij risicoanalyse en combinatieorders plaatsen voorop staan. Uiteraard kunnen de optiegrieken niet ontbreken in de Optietrader. De Optietrader is analytisch, helder en snel.

De voordelen op een rij

  • Overzicht van alle optieseries van een fonds in één scherm
  • Optiehandel met één muisklik. Bekijk en bewerk uw optieorders
  • Moduleerbaarheid naar uw eigen wensen
  • Weergave Implied Volatiliteit
  • Bereken de fair value van uw optiecontracten
  • In één oogopslag alle optiegrieken en Open Interest ter beschikking

Combotrader

Voor de optiehandelaar die verschillende optiecontracten in één order gebundeld wenst te zien, is er de Combotrader. Garantie dat alle benen van uw combinatie uitgevoerd worden, is zeer eenvoudig met deze tool. Met de Combotrader legt u eenvoudig Butterflies, Straddles, Strangles en Iron Condors in.

De voordelen op een rij

  • Eigen optiecombinatie versturen als één order
  • Combinatieorders op alle onderliggende waarden
  • Bied- en laatprijs van de totale combinatie meteen zichtbaar

Wilt u meer lezen over het handelen in opties? Lees dan het artikel “Handelen in opties; de basis“.

De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging. De auteur heeft geen positie in één van voornoemde financiële instrumenten.

Kevin Verstraete

Kevin Verstraete

Beleggingsspecialist

Kevin Verstraete is accountmanager en beleggingsexpert bij LYNX België. Lees zijn artikels op het LYNX Kennisportaal of via Twitter.

Meer: