Stochastic Oscillator bepaalt het instapmoment

Eén van de indicatoren die vaak terugkomt op de grafiek bij een technische analyse, is de stochastic oscillator.

De bedenker van de stochastic oscillator, Geroge Lane, deed eerst zijn beleggingsbeslissingen op basis van fundamentele analyse. Al snel maakte hij de omschakeling naar technische analyse door de teleurstellende resultaten.

Bent u benieuwd naar het gebruik van de stochastic oscillator indicator? Mogelijks is het een mooie aanvulling op uw arsenaal van technische indicatoren.

De onderwerpen die worden besproken:

  • Visualisatie van de stochastic oscillator
  • Strategieën met de stochastic oscillator
  • Stochastic oscillator bij LYNX

Visualisatie van de Stochastic Oscillator

De Stochastic Oscillator bestaat uit twee lijnen. De hoofdlijn noemt men de %K en de tweede lijn %D. De twee lijnen bevinden zich steeds tussen 0 en 100 en kruisen elkaar op bepaalde momenten. De %D lijn haar bewegingen zijn langzamer dan die van de %K lijn. Onderstaand vindt u de grafiek terug van het aandeel KBC met onderaan de Stochastic Oscillator. De blauwe lijn stelt de %D lijn voor en de rode %K lijn.

Verschillende strategieën met de Stochastic Oscillator

De Stochastic Oscillator kan op verschillende manieren gebruikt worden en het is belangrijk om in het achterhoofd te houden dat er geen ‘goede’ of ‘slechte’ manier bestaat. Onder verschillende marktomstandigheden kan de stochastic oscillator op verschillende manieren correct gebruikt worden. Het is belangrijk op te merken om niet blindelings één van de besproken strategieën te volgen. Probeer het te incorporeren in één van uw bestaande strategieën.

Kruising %K en %D

Wanneer beschouwen we een kruising van de %K en %D als goed signaal en wanneer niet? De eerste stap die u moet bepalen is de richting van de markt. Wanneer we een sequentie zien van hogere toppen en hogere bodems, zitten we in een stijgende trend. Is de sequentie er één van lagere toppen en lagere bodems, hebben we te maken met een dalende trend.

Wat u dient te bepalen is of de markt in een trend zit of niet. Is de markt aan een neerwaartse trend bezig, dan neemt u enkel de verkoopsignalen die de stochastic oscillator u geeft. Hieronder vindt u KBC die in een neerwaartse trend zat. De prijs maakte lagere toppen en lagere bodems. In zo’n situatie is het aangewezen enkel de verkoopsignalen te nemen. Het verkoopsignaal vindt plaats wanneer %K lijn de %D lijn neerwaarts kruist, bij voorkeur in het overbought gebied.

Er werden vijf signalen gecreëerd door de stochastic oscillator indicator. Signaal 1,3,4 en 5 kunnen we als goede signalen beschouwen aangezien er een degelijke beweging volgde na het signaal. Voor bovenstaand voorbeeld vinden we het een goed signaal indien er meer dan €5 winst was per aandeel KBC. Signaal 2 kunnen we als verlieslatend beschouwen. Met correct money management had de strategie winstgevend geweest voor de bekeken periode.

Ofwel zit een product in een (stijgende/dalende) trend ofwel bevindt het zich in een consolidatiefase. De prijs beweegt in dat geval tussen twee horizontale lijnen. Hieronder vindt u de koers van EUR/USD. Wanneer de koers de bovenste horizontale lijn nadert, kijken we voor verkoopsignalen. Anderzijds wachten we op longsignalen indien de koers de onderste horizontale lijn nadert. Dergelijke manier van handelen is weggelegd voor de belegger met een dynamisch beleggersprofiel die niet wordt afgeschrikt van handel op korte termijn.

Oversold- en overbought gebied

Een laatste strategie die we hier bespreken is deze van de overbought-en oversold signalen. Het gebied waarin de stochastic oscillator varieert van 0 tot 100. Een waarde van de %K lijn die hoger ligt dan 80 wordt door de meeste beleggers aanzien als een overbought signaal. Wanneer de waarde van de %K lijn onder de 20 ligt is dit een oversold signaal.

Om deze strategie toe te passen, brengt u twee horizontale lijnen aan rond het niveau 20 en 80. Wanneer de %K lijn de horizontale 80-lijn opwaarts doorkruist, hebben we een overbought-signaal. Op dat moment kan er gekeken worden volgens deze strategie voor shortsignalen. Wanneer de %K lijn de horizontale 20-lijn neerwaarts doorkruist, hebben we een oversold-signaal. Op dat moment kan er gekeken worden volgens de strategie voor longsignalen. Het is belangrijk om op te merken dat deze strategie het best zal werken wanneer product zich in een zijwaartse markt bevindt. Indien het product in een sterke trend zit, zal deze strategie veel valse signalen geven. Hieronder vindt u duidelijk het verschil in performance van de indicator wanneer het product in een trend of in een consolidatiefase zit.

Het is meteen duidelijk dat het concept van overbought en oversold enkel werkt wanneer we te maken hebben met een zijwaartse markt. Het kan verstandig zijn om het concept anders toe te passen. Wanneer de stochastic oscillator een waarde heeft boven de 80 terwijl het effect in een duidelijke trend zit, kunnen we dit aanschouwen als een koopsignaal. Overbought zou in dit geval betekenen dat er veel momentum in de markt aanwezig is. Ook voor het concept van oversold kunnen we dezelfde gedachtegang volgen. Een stochastic oscillator met een waarde onder de 20 is niet oversold maar is een signaal dat het momenten sterk bearish is.

Stochastic oscillator bij LYNX

In het professionele Handelsplatform van LYNX heeft u de keuze uit meer dan honderd technische indicatoren. Er zijn heel wat soorten stochastic oscillators ter beschikking. Denk hierbij aan de fast stochastic oscillator en de slow stochastic oscillator. Eens u de gewenste grafiek open heeft, bent u enkele muisklikken verwijderd van de stochastics oscillator. U voert een rechtermuisklik uit en navigeert naar ‘Voeg Indicator Toe’ en vervolgens gaat u naar ‘Momentum Studies’. Hieronder vindt u alle soort stochastics die beschikbaar zijn bij LYNX. De lijst is niet limitatief. Er worden op frequente basis nieuwe technische indicatoren toegevoegd waaronder verschillende types stochastic oscillator.

Maakt u liever gebruik van het LYNX Basic platform? Ook hier is het mogelijk om de stochastic oscillator toe te voegen. U vindt deze onder ‘indicatoren’ bovenaan links.

Technische analyse bij LYNX

Wenst u zich te verdiepen in technische analyse? Op het Kennisportaal van LYNX vindt u uitgebreide informatie over technische analyse. U vindt er bijvoorbeeld artikelen over:

Verder is het mogelijk om op weekbasis een technische analyse te ontvangen van de BEL20 index of een BEL20 aandeel. U kan zich hiervoor gratis inschrijven via de blog Technische analyse BEL20.

Zelf beleggen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Kenneth Fisher
Kevin Verstraete

Kevin Verstraete

Beleggingsspecialist

Kevin Verstraete is accountmanager en beleggingsexpert bij LYNX België. Lees zijn artikels op het LYNX Kennisportaal of via Twitter.

Gerelateerde artikelen