Beursmaand juni begint met geopolitieke zorgen

Door Justin Blekemolen

02-06-2025

S&P 500
ISIN: US78378X1072
|
Ticker: SPX --- %

---
---% (1D)
1W ---
1M ---
1Y ---
S&P 500
Artikel laten voorlezen

Beursnieuws Amerika

In mei noteerden de drie grote indexen sterke winsten: de S&P 500 steeg 6,15%, de Nasdaq zelfs 9,56% en de Dow 3,94%. Ook op weekbasis werd positief afgesloten, met de Nasdaq als koploper (+2,01%). Toch waarschuwen analisten, zoals Chris Toomey van Morgan Stanley, dat het momentum mogelijk niet houdbaar is. Volgens hem prijst de markt momenteel een optimistisch scenario in, terwijl juridische onzekerheden rond de nieuwe importheffingen aanhouden.

Na een uitzonderlijk sterke beursmaand mei zullen beleggers deze week voorzichtiger van start gegaan. Futures op de S&P 500 en de Nasdaq-100 daalden zondagavond met respectievelijk 0,5% en o,7%. De onzekerheid rond het Amerikaanse handelsbeleid en oplopende spanningen met China blijven namelijk het sentiment domineren. Afgelopen vrijdag was er ook al sprake van lichte verkoopdruk, waarbij Tesla (-3,3%) en Nvidia (-2,92%) het voortouw namen.

President Trump’s invoertarieven bevinden zich in een juridische impasse. Waar een rechtbank vorige week het beleid deels ongeldig verklaarde, zette een hof van beroep die beslissing tijdelijk op pauze, waardoor de tarieven voorlopig van kracht blijven. Tegelijkertijd overweegt de regering nieuwe heffingen van 10% tot 30% via een andere juridische route.

Topadviseurs van Trump tonen zich optimistisch over de houdbaarheid van de tarieven. Tegelijk nemen de spanningen met China toe: Trump beschuldigde Peking vrijdag van het schenden van de eerdere handelsafspraken. Bloomberg meldde later dat de VS extra beperkingen overweegt op Chinese technologiebedrijven. China reageerde fel en beschuldigde Washington van het ondermijnen van het akkoord in Genève. Volgens Chinese media is er geen bereidheid om opnieuw toe te geven.

Beleggers kijken deze week uit naar economische cijfers die meer inzicht geven in de impact van het handelsbeleid. Met name het banenrapport van mei, dat vrijdag verschijnt, kan op veel aandacht rekenen. Het inflatiecijfer PCE viel afgelopen vrijdag iets gunstiger uit dan verwacht (2,1% op jaarbasis), wat enige hoop biedt dat de prijsdruk onder controle blijft.

Op de grondstoffenmarkten zagen we vanochtend een herstel van de olieprijzen: Brent steeg 1,9% naar $ 63,97 per vat, terwijl WTI 2,14% hoger noteerde op $ 62,09. OPEC+ besloot zaterdag het aanbod in juli met 411.000 vaten per dag te verhogen, net zoals in de afgelopen twee maanden. Daarmee bleef een verrassing uit en waren de markten gerustgesteld. Lagere voorraden en een stijgende vraag naar benzine in de VS zorgen voor extra ondersteuning van de prijzen.

Azië: Rode cijfers na nieuwe escalatie

De Aziatische markten openden maandag overwegend lager. De Nikkei 225 daalde 1,33% en de Topix verloor 0,99%. In Zuid-Korea zakte de Kospi 0,22%, al steeg de kleinere Kosdaq met 0,68% in aanloop naar de presidentsverkiezingen op 3 juni. De Australische S&P/ASX 200 verloor 0,22%.

Hongkong werd het hardst geraakt: de Hang Seng daalde 1,9%, terwijl de Nifty 50 in India 0,64% verloor. China, Maleisië en Nieuw-Zeeland bleven maandag gesloten wegens feestdagen.

De druk op de regio is toegenomen door nieuwe Amerikaanse maatregelen, waaronder het verdubbelen van staalheffingen naar 50% vanaf woensdag. Trump zei vrijdag dat deze stap nodig is om de binnenlandse industrie te beschermen. De productieactiviteit in Japan toonde wel enige verbetering, met een PMI die steeg van 48,7 naar 49,4 – het hoogste niveau in vijf maanden, al blijft de industrie krimpen.

De oplopende handelsfricties tussen Washington en Peking zorgen opnieuw voor onzekerheid in de regio. De hoop op duurzame de-escalatie is vervlogen nu beide partijen elkaar beschuldigen van het schenden van afspraken.

Europa: geopolitiek en ECB in focus

De Europese markten sloten vrijdag licht hoger. De Stoxx 600 eindigde 0,1% in de plus na twee dagen van verliezen. M&G was de uitblinker met +5%, nadat het Japanse Dai-ichi Life een belang van 15% nam.

Vooruitkijkend richten beleggers zich deze week op de inflatiecijfers uit de eurozone en het rentebesluit van de ECB. De centrale bank vergadert donderdag, waarbij nogmaals een verlaging onderwerp van speculatie is. Tegelijkertijd vindt in Berlijn de jaarlijkse SuperReturn-conferentie plaats, Europa’s grootste bijeenkomst van de private-equitysector.

Ook geopolitiek staat op de radar. In Londen vindt een belangrijke top plaats tussen het VK en de EU, waarbij een nieuw defensie- en mobiliteitsakkoord wordt verwacht. Daarnaast zal president Trump telefonisch overleggen met de Russische president Poetin over een mogelijk staakt-het-vuren in Oekraïne. Beide leiders ontbraken vorige week op de vredesbesprekingen in Turkije.

Beursagenda

Maandag 2 juniEUR – Productie PMI
VS – Productie inkoopmanagersindex
VS – ISM Productie Inkoopmanagersindex
10:00
15:45
16:00
Dinsdag 3 juniEUR – Inflatie (CPI)
VS – JOLTs Vacatures
11:00
16:00
Woensdag 4 juniVS – ADP werkgelegenheidswijziging
VS – Diensten Inkoopmanagersindex
VS – ISM niet verwerkende industrie index
VS – Beige Book
14:15
15:45
16:00
20:00
Donderdag 5 juniDE – Fabrieksorders
EUR – Rentebesluit ECB
VS – Jobless claims
EUR – ECB persconferentie
08:00
14:15
14:30
14:45
Vrijdag 6 juniDE – Industriële productie
EUR – BBP
VS – Werkloosheidscijfers
08:00
11:00
14:30

Gebruikte bronnen:

https://www.cnbc.com/2025/06/02/china-says-the-us-undermined-geneva-trade-deal-after-trump-accusations.html

https://www.cnbc.com/2025/05/30/us-treasury-yields-investors-await-feds-preferred-inflation-gauge-.html

https://www.cnbc.com/2025/06/02/oil-rebounds-after-opec-sticks-to-same-output-hike-in-july-versus-june.html


Justin Blekemolen is beleggingsspecialist bij online broker LYNX, waar hij verantwoordelijk is voor het creëren van educatieve en informatieve content over de financiële markten. Zijn analyses en video’s verschijnen regelmatig in het LYNX Kennisportaal. Eerder werkte hij als technisch analist bij IEX en Tostrams, waar hij zich specialiseerde in grafiekpatronen en indicatoren binnen de technische analyse. Met jarenlange ervaring in de markten richt hij zich op het toegankelijk maken van beleggingskennis voor een breed publiek.

Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.