Aandeel Apple

Wat is de koers en verwachting van het aandeel Apple? Lees de laatste analyses van onze analisten en bekijk de actuele beurskoers en grafiek. Bestudeer de fundamentele cijfers, de andere aandelen binnen deze sector, de prestaties van de afgelopen vijf jaar en krijg inzicht in de laatste adviezen en dividenden. Kortom, lees alles wat u moet weten over dit aandeel.

Apple Inc.
ISIN: US0378331005
Tickercode: AAPL | Beurs: ---

Laatste koersupdate:--- uur

---

USD

---USD
---
Hoogste dagkoers
---
Laagste dagkoers
---
Aandeel Apple kopen De beste aandelen
  • 1 D
  • 1 W
  • 1 M
  • 6 M
  • YTD
  • 1 J
  • 5 J
  • Max
Lees verder

Vorige analyses van het aandeel Apple

Geschatte leestijd: 6 minutes

Het cijferseizoen is in volle gang en de meeste techgiganten krijgen flinke klappen te verwerken. Het meest waardevolle beursbedrijf ter wereld lijkt deze storm echter te doorstaan. Apple kon beter dan verwachte kwartaalcijfers overleggen en lijkt vandaag hoger te openen. We bespreken de resultaten en bekijken de waardering van het aandeel Apple.

Bedrijfsnaam ISIN Tickercode Laatste koers 1D 1M 6M 1Y
Apple Inc. Apple Inc. US0378331005 US0378331005 AAPL AAPL 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00

Aandeel Apple (AAPL): kwartaalcijfers

Apple hanteert een gebroken boekjaar. De onderneming maakte gisteravond de resultaten over het laatste kwartaal van het fiscale jaar van 2022 bekend. Het gaat hier om de resultaten van het 3e kwartaal van 2022.

Afgelopen week zijn de meeste techreuzen hard afgestraft na kwartaalcijfers. Meta, Amazon en Alphabet gingen allemaal flink onderuit. Apple dook aanvankelijk ook met zo’n 5% omlaag, maar eindigde toch licht hoger in de nabeurshandel. De cijfers van Apple waren dan ook beter dan verwacht. Op jaarbasis steeg de omzet met 8,1% tot $90,15 miljard, terwijl analisten op slechts $88,90 miljard hadden gerekend. Dit betekende opnieuw een record voor het bedrijf. Net als veel andere bedrijven heeft Apple last van de sterke dollar. Het bedrijf denkt dan ook dat het met dubbele cijfers had gegroeid, zonder de negatieve valuta-effecten.

De omzet uit de iPhone-verkopen steeg met 9,67% tot $42,63 miljard en daarmee bleef dit getal lichtelijk achter bij de voorspelde $43,21 miljard. In dit kwartaal zaten echter slechts 8 dagen waarin de iPhone 14 werd verkocht. De grote vraag voor beleggers is natuurlijk of dit nieuwe model aanslaat of niet. In de afgelopen periode kwamen er al berichten naar buiten dat Apple de productie van de nieuwe toestellen heeft teruggeschroefd. Bovendien geeft het bedrijf ook aan dat het in het lopende kwartaal minder snel denkt te groeien dan de 8,1% van het afgelopen kwartaal.

Positieve uitschieter was de groei bij de Mac-divisie, waaronder de laptops vallen. Deze tak liet een groei zien van 25,4% tot $11,51 miljard, flink hoger dan de voorspelde $9,36 miljard. De sterke groei is opvallend, gezien concurrerende PC-makers juist wezen op een significatie vertraging van de markt. In het laatste kwartaal van dit jaar rekent het bedrijf echt wel op een omzetdaling bij de Mac-verkopen. Tegenover de omzetgroei bij Mac stonden de tegenvallende iPad verkopen, een daling van 13,06% op jaarbasis tot $7,17 miljard.

Onder aan de streep bleef een nettowinst over van $20,72 miljard, iets meer dan de $20,55 miljard in Q3’21.

Apple’s service-tak valt tegen

Beleggers worden mogelijk ook lichtelijk teleurgesteld door de groei bij services. Deze snelgroeiende divisie wordt als steeds belangrijker gezien door analisten, omdat deze diensten veelal winstgevender zijn dan Apple’s hardware en vaak terugkerende en voorspelbare inkomsten opleveren. De service-tak rapporteerde een groei van slechts 4,98% met een kwartaalomzet van $19,19 miljard, minder dan de voorspelde $20,10 miljard. Vorig kwartaal werd nog een groei van 12% behaald. In het fiscale jaar van 2022 werd een groei van 14% gerealiseerd bij een omzet van $78,13 miljard. In 2021 groeide de omzet nog met 16% en in 2020 zelfs met 27%.

De activiteiten die onder services vallen zijn onder andere Apple’s online diensten zoals Apple Music en Apple TV+, inkomsten uit de App Store, hardware verzekeringen en deals met bedrijven als Google. Apple zegt inmiddels in totaal 900 miljoen abonnementen te hebben, inclusief abonnementen op apps via de App Store van Apple. Om stijgende kosten voor bijvoorbeeld muziek-licenties het hoofd te bieden, verhoogde het bedrijf onlangs de prijzen voor Apple Music en Apple TV+, maar de verhogingen begonnen pas in het 4e kwartaal.

Apple verwacht dat de service-tak in het laatste kwartaal van dit jaar op jaarbasis zou groeien, maar dat de verslechterende macro-economische omgeving wel voor tegenwind zal zorgen.

In deze services divisie valt op lange termijn nog veel groei te behalen, maar er is ook veel concurrentie. Denk bijvoorbeeld aan Spotify en Netflix in plaats van Apple Music en Apple TV+. Het voordeel van het Apple ecosysteem is natuurlijk het feit dat mensen vaker (soms verplicht) kiezen voor de software van Apple zodra zij één van de hardware producten in huis hebben.

Outlook 2023

Sinds de coronacrisis geeft Apple geen concrete verwachtingen meer af. Wel gaf het bedrijf wat ‘richtinggevende inzichten’. Zo denkt Apple dat de omzetgroei in het laatste kwartaal van dit jaar zal vertragen, mede door de sterke dollar. Ook ziet het bedrijf tegenwind in de vorm van een vertraging in de advertentie- en gaming markt.

De markt rekent op een omzetgroei van 3,4% in het lopende kwartaal en dus een vertraging ten opzichte van de 8% van afgelopen kwartaal. Apple gaat uit van een brutomarge van tussen de 42,5% en 43,5%. De marges zullen mogelijk iets verbeteren, aangezien Apple aangaf iets minder te betalen voor geheugenchips.

Waardering aandeel Apple

Apple heeft zijn fiscale boekjaar 2022 afgesloten met een nettowinst van $99,8 miljard, een stijging van 5,4% op jaarbasis. Bij de huidige koers van $145 wordt het aandeel verhandeld tegen 24,6x de winst. Dat is iets boven het gemiddelde van 23,8 over de afgelopen vijf jaar. Dat is wel duurder dan het gemiddelde van de S&P 500, dat momenteel een P/E ratio van ongeveer 19,8 kent. Apple is daarmee niet echt goedkoop, maar redelijk normaal geprijsd. De grote vraag voor beleggers is of Apple zijn omzet- en winstgroei de komende jaren kan blijven voortzetten.

Volgens analisten kan Apple zijn omzet in 2023 zien groeien tot $402 miljard. Maar door verwachte druk op de marges zakt de nettowinst naar verwachting lichtelijk tot $96,5 miljard. Mogelijk is er in 2024 weer ruimte voor winstgroei, maar op korte termijn moet men dus rekening houden met wat tegenwind. Apple heeft overigens wel een ijzersterke balans met een netto kaspositie van $49 miljard.

Technische analyse aandeel Apple

Apple is dit jaar een van de krachtpatsers gebleken. De schade bij dit aandeel bleef relatief gezien beperkt. Op de grafiek zien we een driehoeksformatie ontstaan, ingetekend met de schuine groen en rode lijn. Een uitbraak uit deze driehoek kan mogelijk de lange termijn richting bepalen. Koersen boven de $170 zijn dus noodzakelijk voor een nieuwe opwaartse impuls. Bij koersen onder de pakweg $133 breekt Apple aan de onderkant van deze driehoek uit. Dan moet men rekening houden met een diepere correctie.

Een eerste weerstand zien we rond $152,5, een doorbraak hierboven kan een herstel richting de $164-$170 uitlokken. Steun zien we rond $133 en iets lager rond $129. Een doorbraak onder dit steunniveau betekent een verdere daling richting de steunzone op pakweg $116-$122.

technische analyse apple stock aapl graph stock

Aandeel Apple kopen of verkopen via LYNX

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen, dus ook in het aandeel Apple (AAPL). U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Zowel Apple als Amazon konden beleggers en analisten verbazen met hun resultaten. Hoewel Apple’s winst met 11% viel, bleef de verkoop van iPhones sterk. Het bedrijf uit Californië moet ook kampen met de lockdowns in China, chiptekorten en een sterke dollar.

Verrassende resultaten en een teken van een sterke bottom-line geven beleggers opnieuw vertrouwen. Hiermee laten sommige technologiebedrijven zien dat ze door hun opgebouwde omvang wellicht beter dan veel andere bedrijven in staat zijn economische schokken op te vangen. In dit artikel bespreken we de resultaten en vooruitzichten van het meest waardevolle bedrijf ter wereld, Apple.

Aandeel Apple Ticker Beurswaarde Prijs 1D 1M 1Y
Apple Inc. Apple Inc. AAPL AAPL 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00

Aandeel Apple: kwartaalcijfers Q3

Dit kwartaal kon Apple opnieuw een recordomzet boeken van $ 83 miljard, net boven de verwachting van $ 82, 7 miljard. In vergelijking met hetzelfde kwartaal vorig jaar is dit een stijging van 2%. De kwartaalwinst viel van $ 1,30 naar $ 1,20. Dit was echter wel boven de verwachtingen van Wall Street, waar een winst per aandeel van $ 1,16 werd voorspeld.

De iPhone verkoop en de cashcow van Apple blijven het sterk doen. De verkoop steeg met 2,8% tot een record van $ 40,67 miljard aan omzet. Dat is bijzonder sterk wanneer we weten dat analisten een daling van 2,5% hadden verwacht. De CEO ging zover om te zeggen dat er geen duidelijke aanwijzingen waren dat de iPhone-verkopen worden beïnvloed door wat er in de bredere economie gebeurt, afgezien van wisselkoerseffecten.

De verkoop van de iPad, Mac, en wearables werden wel beïnvloed door de aanleveringsproblemen. De CEO, Tim cook, waarschuwde daar vorig kwartaal reeds voor. De Mac verkopen moesten het hardst in de klappen delen, met een daling van 10% in vergelijking tot hetzelfde kwartaal vorig jaar. Daarbij komt ook nog dat de verkoop sterk onder de verwachting was. Analisten hadden $ 8,6 miljard verwacht, terwijl Apple $ 7,4 miljard rapporteerde. De verkoop in iPad’s deed het iets beter met een daling van 2% en klopte ook de verwachtingen.

De parel was het Service segment van het bedrijf, de Service omzet was $ 19,6 miljard en kende een groei van 12%. Daarmee was het in lijn met de verwachtingen van analisten. Daarbij groeit het segment van 17,75% tot 19,38% van de omzet en brengt het veel terugkomende inkomsten met zich mee.

Net sales per categorie | Apple toont veerkracht en sterke iPhone resultaten | Aandeel Apple

De verkopen in de regio van groot-China kenden een vertraging van 1%, analisten hadden met de strenge coronamaatregelen een daling van 7% verwacht. Hiervoor ondernam Apple een zeer onorthodoxe maatregel, het verkocht de iPhones met een korting, iets wat niet in het premium DNA van Apple zit.

Outlook Apple

Ondanks de bijna unanieme stop om nieuwe werknemers aan te nemen bij de grote technologie bedrijven, geeft de CEO aan dat ze hun personeel zullen blijven aangroeien. Alleen wil hij dat op een weloverwogen manier doen en goed nadenken waar Apple zijn geld in zal investeren.

De CEO verwacht dat het septemberkwartaal opnieuw de omzet zal verhogen in vergelijking met dit kwartaal. De CFO, Luca Maestri, kon beleggers meedelen dat de brutomarge waarschijnlijk naar 41,5% tot 42,5% zal dalen, komende van 43,3%. Dit is vooral te wijten aan valutaschommelingen en inflatoire druk. Hij waarschuwde ook voor een vertraging in het service segment, opnieuw door het macro-economische klimaat en valuta factoren.

De supply chain problemen zouden minder moeten zijn in het septemberkwartaal vergeleken met het junikwartaal. De wisselkoers, sterke dollar en de onzekerheid door de oorlog tussen Rusland en Oekraïne kan nog steeds de groei remmen. Verder gaf het bedrijf geen guidance omwille van de onzekerheid

Dividend en waardering aandeel Apple

In het derde kwartaal van 2022 heeft Apple per dag ongeveer $ 310 miljoen aan aandelen teruggekocht. Daarbovenop beslist Apple’s raad van bestuur een cash dividend van $ 0,23 uit te keren per aandeel. Het dividend zal betaald worden op 11 augustus, 2022 aan aandeelhouders die voor 8 augustus in bezit waren van de aandelen. Tot nu heeft Apple ongeveer $ 686 miljard aan kapitaal uitgekeerd aan zijn aandeelhouders door aandelen Apple in te kopen en dividenden uit te keren. Dat maakt het een van de meest aandeelhoudervriendelijke bedrijven ter wereld.

Wanneer we Apple vergelijken met zijn voornaamste concurrent, Samsung Electronics, zien we een enorm verschil in waardering. We kunnen stellen dat Samsung Electronics op de meeste vlakken de helft goedkoper gewaardeerd staat. Deze premie kunnen we toeschrijven aan de kwaliteit en voorspelbaarheid van Apple. Ook de cashflow en groei is beter en sterker bij Apple.

Verder zien we nu de Amerikaanse economie zich in een technische recessie bevindt dat beleggers vluchten naar zekerheid. Bij veel beleggers staat Apple op dit moment dan ook op hun kooplijst. Daarom kende het aandeel Apple in juli zijn sterkste stijging in twee jaar met een stijging van 13%.

 AppleSamsung
Koers / Winst25,5810,56
Verwachte koers / Winst24,169,68
TEV / Omzet6,440,97
TEV / EBITDA19,043,31
Price / sales6,651,3
Market cap / free cashflow (Volgende 12 maand)30,1841,63

Opnieuw toont het bedrijf indrukwekkende operationele discipline en creativiteit. Daardoor kon het in een extreem onvoorspelbare en moeilijk macro-economisch klimaat opnieuw de verwachtingen kloppen. Het maakt zijn naam als blue-chip aandeel weer waar en lijkt de premium in de waardering te verdienen.

Grafiek aandeel Apple (AAPL) | Apple toont veerkracht en sterke iPhone resultaten

Maar een bedrijf met een trackrecord als Apple op het gebied van innovatie zorgt voor veel speculatie over toekomstige producten. Een verdere uiteenzetting over een eventuele fantasie in de koers vindt u in de onderstaande aflevering van onze LYNX Beursflash over het aandeel Apple.

Aandeel Apple kopen of verkopen via LYNX

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen, dus ook in het aandeel Apple (AAPL). U heeft toegang tot 150 beurzen in 33 landen. Bekijk het aanbod:

Er kwamen gemengde signalen vanuit de Amerikaanse producent van luxe elektronica. Er was wederom sprake van een record kwartaal betreft omzet en winst, bovenop het overstijgen van de verwachtingen. De initiële reactie van beleggers was dan ook positief en dat wist het aandeel 2% omhoog te trekken buiten de reguliere handelstijden. Althans, tot de conference call met CEO Tim Cook. Hier uitte hij zijn zorgen omtrent de supply chain problemen en waarschuwt voor bevoorradingsproblemen. Dit liet het aandeel Apple vervolgens in de nabeurshandel dalen met 4%.

Aandeel Apple Ticker Beurswaarde Prijs 1D 1M 1Y
Apple Inc. Apple Inc. AAPL AAPL 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00

Aandeel Apple: kwartaalcijfers Q1

Een nieuw record aan omzet voor Apple met een waanzinnige $ 97,7 miljard, na een verwachtte $ 94 miljard. Goed voor een groei van 9% jaar-over-jaar. De omzet per aandeel Apple was $ 1,52, na een omzet van $ 1,40 per aandeel een jaar eerder. Het netto inkomen bedraagt $ 25 miljard. De supply chain problemen door strenge lockdowns in China en de tekorten aan o.a. siliconen maken deze resultaten des te indrukwekkender.

De iPhone kon ondanks de supply chain problemen opnieuw een omzet van $ 50,57 miljard realiseren, $ 1 miljard boven de verwachtingen. De Mac droeg met een omzet van $ 10,44 miljard bij voor het bedrijf, boven de door analisten verwachtte $ 9,23 miljard. De iPad deed het ook beter met $ 7,65 miljard. De wearables konden de verwachtingen niet kloppen met een omzet van $ 8,81 miljard tegen een verwachtte $ 8,98 miljard. Apple Services heeft met een omzet van $ 19,82 miljard ook licht boven verwachting gepresteerd.

Bij de services, waar bijvoorbeeld iTunes en de App Store onder vallen, zien we een groei van 17,2% en een groei van 6,6% voor netto verkopen van Apple producten. Opnieuw een forse groei vanuit de services afdeling dus. Dit wordt tevens meer en meer de focus voor beleggers nu er extra regulatie op Apple afkomt. Vooral de App Store staat nog steeds onder druk; de Europese Unie en de Verenigde staten zijn beiden bezig met een nieuwe wetgeving die Apple zou dwingen ontwikkelaars toe te staan eigen betaalmethoden te gebruiken. Dit zou een klap voor de services betekenen. Ook de service AppleTV+ stond in de bloemetjes. CEO Tim Cook was zeer trots op de ‘Oscar for Best Picture’ voor “CODA”. Het bedrijf is daarmee de eerste streamingsdienst die deze prijs heeft gewonnen.

De sterke operationele cashflow van $ 28 miljard dollar stelde het bedrijf in staat $ 27 miljard beschikbaar te maken voor aandeelhouders in de vorm van aandeleninkopen en dividenden. De raad van bestuur gaf ook groen licht voor een verhoging van $ 90 miljard voor de aankoop van eigen aandelen.

Resultatenrekening Apple | Aandeel Apple

Outlook 2022

Na een verbetering van de supply chain in de eerste drie maanden van het jaar kampt het bedrijf opnieuw met problemen. Het ‘zero-tolerance’ coronabeleid in China zorgt ook voor spanning bij Apple. In het verleden was het bedrijf strategisch enorm sterk om in te spelen op de halfgeleider tekorten. Het is echter volgens CEO Tim Cook niet immuun voor de huidige problemen. Er wordt een negatieve invloed van $ 4 miljard tot $ 8 miljard verwacht op de omzet voor het huidige kwartaal. De CEO zelf legt vooral de nadruk op de tekorten van de iPad, maar ook CFO Luca Maestri gaf aan dat zowel de iPhone als de Mac met problemen kampen. De CEO kon alvast meegeven dat alle productie opnieuw werd opgestart in China.

Ook de stop van verkopen in Rusland zal een negatieve impact hebben op de groei van Apple. De CFO voorspelt een krimp van de groei met 1 basis punt jaar-over-jaar.

Apple kan rekenen op een grote community consumenten die het bedrijf en zijn producten door dik en dun steunt. De toenemende prijs van de producten toont veel prijs zettende macht, wat zeer positief is in tijden van hoge inflatie. Bij een mogelijke recessie kunnen zowel het bedrijf als het aandeel Apple wel een sterke klap krijgen, wanneer mensen besparen op luxeproducten. Apple is voor veel beleggers de definitie van een bluechip aandeel. Deze reputatie weet het aandeel Apple ook opnieuw dit kwartaal waardig te zijn.

Technische analyse en verwachting aandeel Apple

Het aandeel Apple verloor in 2022 al 10% van zijn waarde. Daarmee loopt het sterk gelijk met de S&P 500 en doet het aandeel het 8% beter dan de NASDAQ index. De K/W ratio bedraagt momenteel 27,17 en de market cap / omzet zit op 7,3. Deze premie wordt grotendeels gerechtvaardigd door de komende groei, alhoewel deze ook in een dalende trend zit en analisten niet meer rekenen op een dubbelcijferige groei. Begin dit jaar oversteeg het aandeel Apple als eerste aandeel ooit een marktkapitalisatie van $ 3.000 miljard, maar viel terug tot $ 2.800 miljard.

Het bedrijf kondigde een dividend van 0,23 dollar per aandeel aan, een stijging van 5%. Daarmee is het dividend rendement 0,58% bij een prijs van $ 160. De uitbetaling van het dividend zal plaatsvinden op 12 mei. In de grafiek van het aandeel Apple zien we dat er een sprake is van een steunlijn rond $ 155. Mocht de koers van het aandeel onder deze steun zakken, ligt een verdere daling naar $ 140 voor de hand. Om een technische verbetering te zien, zal het aandeel Apple duurzaam boven zijn lagere top rond $ 174 moeten breken.

Technische analyse Apple | Aandeel Apple

Een bedrijf met een trackrecord als Apple op het gebied van innovatie zorgt voor veel speculatie over toekomstige producten. Een verdere uiteenzetting over een eventuele fantasie in de koers vindt u in de onderstaande aflevering van onze LYNX Beursflash over het aandeel Apple.

Aandeel Apple kopen of verkopen via LYNX

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen, dus ook in het aandeel Apple (AAPL). U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Het aandeel Apple blijft onverminderd populair bij beleggers. Met een beurswaarde van $ 2600 miljard is Apple het meest waardevolle beursgenoteerde bedrijf ter wereld. De afgelopen jaren heeft de koers van het aandeel Apple een indrukwekkende stijging laten zien. De koersrally wordt ondersteund door een indrukwekkende stijging van de winst. In dit artikel bespreken we de laatste kwartaalresultaten die op 27 januari werden gepubliceerd.

Aandeel Apple

Apple hanteert een gebroken boekjaar. De onderneming maakte gisteravond de resultaten over het 1e kwartaal van het fiscale jaar van 2022 bekend. Het gaat hier om de resultaten van het laatste kwartaal van 2021.

Kwartaalcijfers

Ondanks problemen in de supply chain heeft Apple weer zeer indrukwekkend resultaten laten zien. Apple voorzag het chip-tekort als een van de eerste en wist hier al vroeg slim om in te spelen door overeenkomsten af te sluiten. Desondanks werd de introductie van de iPhone 13 vertraagd en uiteindelijk kon het bedrijf ook niet volledig aan de vraag voldoen. Hoeveel het bedrijf heeft misgelopen aan omzet dankzij de chiptekorten kan het bedrijf niet exact zeggen. Wel denkt Apple dat de komende maanden de tekorten minder nijpend zullen zijn.

De sterke resultaten in Q4 werden mogelijk gemaakt door een sterke vraag naar de nieuwste producten van het technologiebedrijf. Voornamelijk tijdens de feestdagen werden veel iPhones verkocht. Op iPads na was er in alle productcategorieën sprake van een stevige groei. Er werden ontzettend veel nieuwe Macs verkocht en ook de Apple Watch Series 7 was in trek. De totale omzet bij de hardware producten steeg met 9,2% tot $ 104,4 miljard. Tegelijkertijd zag Apple ook de omzet bij steeds meer abonnementsdiensten stijgen. De services tak liet een stijging zien van bijna 24% tot ruim $ 19,5 miljard. In totaal kwam 30% van de omzetgroei uit services.

Hiermee zag Apple zijn totale omzet in het 4e kwartaal met 11% stijgen tot $ 123,9 miljard, een nieuw record. De winst per aandeel kwam uit op $ 2,10, iets hoger dan $ 1,90 die analisten hadden voorspeld. Onder aan de streep bleef een nettowinst over van $ 34,63 miljard, een stijging van dik 20% ten opzichte van een jaar geleden.

Verkoopresultaten van Apple | Beleggen in aandeel Apple

Services groeit hard

Hoewel Apple net als andere hardware fabrikanten last had van het chiptekort, wist het ook enigszins te profiteren van de oorzaak van deze omstandigheden. Sinds de coronacrisis is de groei van de service divisie namelijk versneld. Door de wereldwijde lockdowns ontdekten meer mensen apps van Apple zoals Apple TV+, Apple Music en Apple Arcade. Ook wordt er steeds meer geld verdiend met diensten als iCloud en Apple Pay. Deze laatste dienst wordt momenteel nog verder uitgebreid naar landen in bijvoorbeeld Zuid-Amerika.

Tijdens de earnings call sprak CEO Tim Cook ook erg enthousiast over Fitness+. Het bedrijf hoopt hiermee steeds meer mensen te inspireren om aan hun gezondheid te werken. “Onlangs werd Time To Run geïntroduceerd, een uitbreiding van de populaire serie Time to Walk, evenals nieuwe collecties workouts en meditaties om gebruikers te helpen meer bewuste trainingskeuzes te maken”, aldus Cook.

“We continue to have more and more engagement of our customers, paid subscriptions is a phenomenal story, we now have 785 million paid subscribers” – Luca Maestri, CFO Apple

In de afgelopen 12 maanden kon Apple 165 miljoen nieuwe abonnementen slijten. In de afbeelding hieronder valt de versnelling van de omzetgroei sinds de coronapandemie in 2020 begon goed te zien. In deze services divisie valt nog veel groei te behalen, maar er is ook veel concurrentie. Denk bijvoorbeeld aan Spotify en Netflix. Wel zijn de marges van services veel beter dan bij hardware producten. Het voordeel van het Apple ecosysteem is natuurlijk het feit dat mensen vaker (soms verplicht) kiezen voor de software van Apple zodra zij één van de producten in huis hebben.

Omzetstijging servicedivisie Apple | Beleggen in aandeel Apple
Bron: https://appleinsider.com/editor/malcolm+owen

Outlook 2022 – Q1

Vanwege de aanhoudende onzekerheden rondom corona en het chiptekort, geeft Apple opnieuw geen concrete omzetverwachtingen af. Apple verwacht komend kwartaal wel weer een omzetgroei en dat is vrij positief, want in het eerste kwartaal van 2021 lag de omzet erg hoog doordat de verkoop van de iPhone 12 destijds werd vertraagd.

Het management denkt dan ook dat de omstandigheden niet meer zullen verslechteren. Tijdens de earnings call legt de CFO van Apple ook uit hoe inflatie de business beïnvloedt. Voornamelijk de hogere transportkosten ziet het bedrijf terug in zijn marges. CEO Tim Cook sprak de hoop uit dat de hogere kosten tijdelijk zullen zijn. Tot nu toe heeft inflatie de resultaten van Apple nog niet echt geraakt. Toch sluit Cook niet uit dat Apple in de toekomst zich genoodzaakt ziet de prijzen van zijn producten te verhogen. Naar mijn verwachting zal Apple dat echter niet heel snel doen, zeker nu de laatste iPhone 13 niet zo heel veel verschilt met zijn voorganger.

Aandeel Apple: verwachtingen koers 2022

De koers van het aandeel Apple is in 2021 met 34% gestegen en steeds meer beleggers vragen zich af hoe lang de indrukwekkende stijging nog door kan gaan. Niet alleen qua koers natuurlijk, maar ook qua verkoopgetallen. Met een beurswaarde van $ 2800 miljard en een jaarwinst van ruim $ 94 miljard in boekjaar 2021 wordt het aandeel Apple momenteel verhandeld op 29,7 keer de winst.

Bedrijfsnaam ISIN Tickercode Laatste koers 1D 1M 6M 1Y
Apple Inc. Apple Inc. US0378331005 US0378331005 AAPL AAPL 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00

Deze waardering is wat aan de hoge kant, maar analisten verwachten dat de groei de komende jaren zal doorzetten. Echter wordt er door de meeste analisten niet meer gerekend op dubbelcijferige groei van de winst. Daarvoor zal Apple echt met nieuwe producten uit de kast moeten komen. Voor 2022 rekenen analisten gemiddeld op een omzet van $ 394 miljard, waarmee de winst op $ 99 miljard moet uitkomen. De waardering zal hierdoor slechts lichtjes afnemen tot pakweg 28 keer de winst.

De Raad van Bestuur heeft een dividend in contanten vastgesteld van 0,22 dollar per aandeel Apple per kwartaal. Het dividend wordt op 10 februari 2022 uitgekeerd aan aandeelhouders die op 7 februari 2022 aandelen Apple in bezit hebben. Bij een koers van $ 165 gaat het dus om een dividendrendement van slechts 0,53%.

Op de grafiek laat de koers van Apple een stijgend trendkanaal zien. De vraag is of Apple deze trend kan vasthouden nu de algehele markt flink wat zwakte toont. Wel is de Nasdaq al met bijna 19% gedaald, dus kan het ook zomaar zijn dat de bodem in zicht is. Al met al beoordeel ik Apple als een sterk bedrijf met een stevige waardering. Nieuwe producten kunnen overigens wel weer fantasie in het aandeel Apple terugbrengen. Dan doel ik uiteraard niet op een nieuwe iPhone, maar bijvoorbeeld een Apple Car. Deze volledig zelfrijdende auto zou volgens geruchten in 2025 worden verwacht.

Koers Apple | Beleggen in aandeel Apple

Aandeel Apple kopen of verkopen via LYNX

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen, dus ook in het aandeel Apple (AAPL). U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Apple was één van de best presterende aandelen van 2019. In 2020 is de Apple koers echter geraakt door het coronavirus. Apple is nu na Microsoft het meest waardevolle bedrijf ter wereld. De iPhone is het meest succesvolle product ooit, maar is de Apple koers niet te hard opgelopen?

Duurdere iPhone’s en de omzet uit diensten moeten het gat van lagere iPhone verkopen opvangen. Het vertrouwen in Apple kreeg in 2019 een enorme boost en dit zagen we terug in de koers en het aandeel Apple. De vraag is nu of dit vertrouwen ook in 2020 blijft hangen.

In dit artikel bespreken we de volgende onderwerpen:

Koers Apple coronacrisis

Aandeel Apple

Nieuws Apple

Het coronavirus heeft invloed op de gehele economie en dus zeker op het aandeel Apple. Apple is namelijk zo groot dat het voor een groot deel met de economie verweven is. Op dit moment zijn de meeste Apple winkels gesloten. Enkel in China zijn de winkels wel open. Apple had daar al eerder de winkels gesloten en heeft nu besloten de winkels daar weer langzaam te openen.

Gevolgen voor het consumentengedrag zijn nog onduidelijk, maar niet onwaarschijnlijk dat grotere uitgaven uitgesteld gaan worden. Dit kan mogelijk effect hebben op de aanschaf van dure elektronische producten zoals de iPhone, Mac, iPad en iWatch. Voor een groot deel zijn dit namelijk ook luxe producten. Consumenten deden toch al lang met een smartphone en deze trend kan mogelijk versterkt worden.

Aan de andere kant zullen mensen mogelijk meer uitgeven aan elektronica om efficiënter vanuit huis te werken. Daarnaast zullen diensten zoals de cloud waarschijnlijk enkel toenemen.

De productie van elektronica is ook geraakt door het coronavirus. Leveranciers van onderdelen moesten de productie staken en ook de assemblage van iPhone ’s lag even stil.

De precieze gevolgen van het coronavirus zullen duidelijker worden wanneer de resultaten van het tweede kwartaal op 30 april 2020 gepresenteerd worden.

Grafiek & Koers Apple aandeel

De koers van het aandeel Apple is de afgelopen twaalf maanden sterk opgelopen. De Apple grafiek laat zien dat de koers is opgelopen van een dieptepunt op $ 170,27 per aandeel Apple tot een hoogtepunt van $ 327,85. De koers is daarna hard weggezakt, maar recent is de Apple koers weer hersteld tot $ 269,15 per aandeel Apple.

Vergeleken met een jaar geleden is de koers van het aandeel Apple echter nog steeds een stuk hoger. Dit is opvallend, omdat Apple zelf al heeft aangegeven hard getroffen te zijn door het coronavirus.

Koers Apple na 1 jaar

Wanneer we naar de Apple koers kijken op een langer lopende grafiek zien we dat de koers sinds juli 2016 hard is opgelopen. De koers liep sindsdien van onder de $ 100 per aandeel naar de $ 269 per aandeel. Een enorme winst, zeker omdat beleggers in de tussentijd ook een groeiend dividend ontvingen.

Dit is een fantastisch rendement. Beleggen in Apple aandelen was de afgelopen jaren een succes. Een probleem is echter dat een deel van dit rendement is gerealiseerd door een hogere waardering. Beleggers maakten zich eerst meer zorgen over hoe lang de winst zou blijven. Tegenwoordig betalen beleggers echter 21,2 maal de winst over de afgelopen twaalf maanden. Dit is best stevig gezien het feit dat het aandeel waarschijnlijk getroffen wordt door het coronavirus. Dit betekent dat de kans groot is dat het rendement in de toekomst een stuk lager zal liggen.

Koers van het aandeel Apple

Apple Historie

Apple werd in april 1976 opgericht door Steve Jobs, Steve Wozniak en Ronald Wayne om de Apple I computer van Wozniak te verkopen. Wayne verkocht zijn aandelen na 12 dagen terug. In januari 1977 werd Apple een corporatie onder de naam Apple Computer Inc. De verkoop van met name de Apple II was een succes. Binnen een paar jaar hadden Jobs en Wozniak een behoorlijk aantal werknemers en in 1980 ging Apple naar de beurs.

De eerste jaren op de beurs waren een enorm succes. Nieuwe features en slimme marketing dreven de computer verkopen omhoog. Een belangrijk product in die tijd van de eerste Macintosh in 1984. In 1985 verliet Wozniak Apple, terwijl Jobs ontslag nam en NeXT oprichtte.

Daarna ging het langzaam bergafwaarts met Apple en verloor het marktaandeel aan het duopolie Microsoft en Intel PC’s. Steve Jobs kwam in 1997 terug. Toen kocht Apple NeXT Dat Steve Jobs na zijn vertrek had opgericht.

In 1998 kwam Apple met de iMac, Steve Jobs werd CEO in 2000 en in 2001 kwam Apple met zijn Apple winkels.

In 2007 kwam Apple met de iPhone en veranderde de wereld. De iPhone is het meest succesvolle product ooit en zorgde ervoor dat de koers van het Apple aandeel de jaren daarop omhoog schoot. Slachtoffers van dit succes waren onder andere Blackberry en Nokia.

In augustus 2011 nam Steve Jobs afscheid van zijn rol als CEO van Apple en werd opgevolgd door Tim Cook. Twee maanden later overleed Steve Jobs aan pancreas kanker. In 2011 was Apple ook voor de eerste keer het meest waardevolle bedrijf ter wereld.

In 2016 waren voor het eerst 1 miljard Apple producten in de wereld actief.

April 2017 werd 40 jaar na de oprichting van Apple het nieuwe hoofdkantoor in Cupertino in gebruik genomen. Apple Park is een futuristisch kantoor met veel groen.

Feiten over Apple

  • Apple werd in 1976 opgericht door Steve Jobs, Steve Wozniak en Ronald Wayne.
  • Microsoft investeerde in 1997 $ 150 miljoen in Apple en de koers van Apple steeg daarna zo’n 30%.
  • Apple had in 2019 506 winkels.
  • De maker van de iPod liet zijn ontwerp eerst aan Philips zien, voordat Apple het een succes maakte.
  • De i in iMac staat voor internet. Apple zegt dat de i ook staat voor individualiteit en innovatie.
  • Apple betaalde tussen de $ 50 en $ 100 miljoen aan de Beatles voor het gebruik van de naam Apple en het logo.

Resultaten Apple

De resultaten van Apple waren in 2019 goed, maar de explosieve groei lijkt toch een beetje verdwenen. Het aantal verkochte iPhone ’s stagneert en Apple moet het vooral hebben van diensten en hogere verkoopprijzen. De omzet nam in 2019 toe tot $ 91,8 miljard, terwijl in 2018 een omzet van $ 84,3 miljard werd gerealiseerd.

De Apple winst was in 2019 $ 22,2 miljard en in 2018 $ 20,0 miljard een stijging van 11%. De winst per aandeel steeg door het aandelen inkoopprogramma zelfs sterker. Het aantal uitstaande aandelen daalde van 4,77 miljoen naar 4,45 miljoen en dit hielp de winst per aandeel van $ 4,18 naar $ 4,99 per aandeel.

De omzet van de iPhone steeg van $ 52,0 miljard naar $ 56,0 miljard. De omzet bij de Mac en iPad daalde zelfs, maar bij Wearables, Home en accessoires was er een explosieve groei van $ 7,3 miljard naar $ 10,0 miljard.

De balans van Apple blijft nog steeds ijzersterk. Het bedrijf heeft $ 207 miljard aan kasgeld en verhandelbare bezittingen en hiertegenover staat $ 129 miljard aan schulden.

De waardering van het aandeel Apple is vorig jaar wel extreem hard opgelopen. Dit maakt de waardering nu wel minder aantrekkelijk. Zeker gezien de zorgen rond het coronavirus.

Prijs Aandeel Apple

Concurrenten van Apple

Succes trekt concurrentie aan en het extreme succes van Apple heeft dan ook gezorgd voor een zwerm aan nieuwe gelukszoekers. Naast eeuwige rivaal Samsung zijn er ook een aantal Chinese concurrenten in opkomst, zoals Xiaomi en OnePlus. Zij onderscheiden zich door met veel lagere prijzen genoegen te nemen en dus met lagere marges, waarmee ze prijsbewuste consumenten wegsnoepen. Toch is Apple er tot nu toe nog steeds uitstekend in geslaagd om het hoge, meest winstgevende segment van de mobiele telefoniemarkt te domineren. Apple is een sterk merk en veel consumenten zijn bereid daar extra voor te betalen. Zolang Apple niet voorbij wordt gestreefd en haar sterke merknaam behoudt, lijkt de positie die het aandeel Apple nu heeft bijna onaantastbaar.

Dividend aandeel Apple

Apple keert op dit moment elk kwartaal een dividend uit van $ 0,77 per aandeel Apple. Hierdoor komt het dividendrendement op het moment van schrijven uit op 1,17%. Apple heeft best een lange historie van dividendbetalingen. Het eerste dividend van $ 0,06 per aandeel keerde Apple uit op 16 juni 1987. Dit dividend werd elk kwartaal betaald en tot 1990 geleidelijk verhoogd tot $ 0,12 per aandeel Apple. Vanaf 1990 bleef het dividend tot 1995 toen het dividend geschrapt werd.

In 2000 en 2005 werden de uitstaande aandelen Apple gesplitst waardoor de waarde en koers van Apple aandelen halveerden.

In 2012 begon Apple weer met het betalen van een dividend. Dit dividend was $ 2,65 per kwartaal en werd in twee stappen verhoogd tot $ 3,29 in 2014. Toen werden de aandelen in 7 gesplitst. De reden hiervoor was het vergroten van de liquiditeit. Bovendien kon Apple door de lagere prijs in 2015 toegevoegd worden aan de Dow Jones Industrial Average.

Na de splitsing in 7 stukken bedroeg het dividend $ 0,47 per aandeel en dit is sindsdien jaarlijks bij de presentatie van de halfjaarresultaten verhoogd. Het dividend bedraagt daardoor nu $ 0,77 per kwartaal en waarschijnlijk wordt 30 april aangekondigd dat het dividend opnieuw verhoogd wordt.

Conclusie: Aandeel Apple kopen?

Beleggen in Apple was de afgelopen jaren een doorslaand succes. De Apple koers schoot omhoog en zelfs recent is de koers weer snel hersteld. Wanneer we naar de Apple grafiek kijken zien we vooral een opgaande lijn. Deze is echter de laatste jaren voor een groot deel veroorzaakt door een hogere waardering. Dit zorgt ervoor dat de resultaten van het aandeel Apple mogelijk in de toekomst teleur stellen. Zeker wanneer de verkopen van de iPhone een keer tegenvallen.

Zelf het aandeel Apple kopen of verkopen?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen, dus ook in het aandeel Apple (AAPL). U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

 

Gerelateerde artikels over aandeel Apple

Apple: Analyses & tipsWaarom in aandelen van Apple beleggen via LYNX?

Met een effectenrekening via LYNX koopt en verkoopt u voordelig aandelen van vrijwel elk beursgenoteerd bedrijf ter wereld - dus ook Apple. Met directe toegang tot wereldwijde beurzen koopt u buitenlandse aandelen direct op de thuismarkt. Zo profiteert u van een hoog handelsvolume en een lage spread. U hoeft niet te wachten tot de beurzen opengaan, maar handelt voor- of nabeurs als het u uitkomt. Zo bent u niet afhankelijk van de tijdsverschillen. Handelen doet u daarnaast via een stabiel platform met innovatieve trading tools, waarmee u direct gedegen analyses kunt maken. Belegt u met het oog op een stijgende koers door long te gaan, of verwacht u een dalende koers en gaat u short? Met LYNX is het mogelijk, zodat u het maximale uit uw aandelen Apple kunt halen.

Bent u klaar voor de volgende stap in beleggen? Ontdek dan of LYNX bij u past en sluit u aan bij duizenden ervaren beleggers.

Ontdek wat LYNX uniek maakt als broker

Koersdetails aandeel Apple

Laatste koers
Verschil in USD
Verschil in %
Datum
Tijd
Beurzen
Marktkapitalisatie (mld.)
Uitstaande aandelen (mln.)
Openingskoers
Slotkoers vorige handelsdag
Laagste dagkoers
Hoogste dagkoers
Laagste jaarkoers
Hoogste jaarkoers
Laagste koers 52 weken
Hoogste koers 52 weken

Apple : fundamentele cijfers in USD

Dividendrendement
Omzet ratio
Omzet per aandeel
Cashflow per aandeel
Intensiteit van investeringen
Intensiteit van arbeid
Werkkapitaal (mln.)
Cashratio 1
Cashratio 2
Cashratio 3
Return on Investment (ROI)
Koers-winstverhouding
Price cashflow ratio
Equity ratio
Debt ratio
Debt equity ratio
Cash ratio
Quick ratio
Current ratio

Aandeel Apple: Bedrijfsinformatie Apple Inc.

Apple Inc, opgericht in 1976 is één van ’s werelds grootste technologiebedrijven en heeft haar hoofdkantoor in Cupertino, Californië. Apple fabriceert smartphones, smartwatches, laptops, computers, tablets en randapparatuur. Qua dienstverlening is Apple terug te vinden in de softwareontwikkeling en apps. Muziek en films kunnen afgespeeld worden via iTunes terwijl ook video’s, foto’s en muziek kunnen worden afgespeeld via de Apple TV. Het populairste product van Apple wat tevens ook voor de meeste omzet zorgt is de iPhone.

Address
APPLE INC.
Infinite Loop 1
95014 Cupertino, California
USA

Phone
+1-408-996-1010

Email
paxton1@apple.com

Internet
www.apple.com