De 20 beste aandelen voor 2020 volgens beleggingsspecialist Wubbe Bos

Door Wubbe Bos


Berkshire Hathaway B
ISIN: US0846707026
|
Ticker: BRK.B --- %

---
USD
---% (1D)
1W ---
1M ---
1Y ---
Berkshire Hathaway B aandeel
Beleggers zijn altijd op zoek naar de de beste aandelen. Nu 2019 bijna ten einde is, kijken beleggers vooruit naar 2020. Beleggingsspecialist Wubbe Bos geeft zijn 20 favoriete aandelen voor 2020. Eerst bespreekt hij de belangrijke keuzes die beleggers hebben in 2020 en welke sectoren hier mogelijk bij passen. Kijk hier voor de beste aandelen voor de tweede helft van 2020.

Beste aandelen 2020

Keuzes voor 2020

In 2019 lieten de beurzen een sterk herstel zien. Cyclische aandelen bleven achter, maar defensieve en groei-aandelen zagen uitstekende rendementen. De voorspelde groeivertraging was duidelijk zichtbaar in de maakindustrie. De steeds belangrijkere service sector deed het echter goed. Technologie groeide ook door en de lage rente stuwde de rendementen omhoog. De vraag is nu wat 2020 gaat brengen. De aandelen in de semiconductor industrie zijn in 2019 bijvoorbeeld enorm gestegen. De operationele resultaten bleven achter, dus het is de vraag welke van deze trends gaat breken. Deze sector is historisch gezien behoorlijk cyclisch en zou dus zeker in 2020 weer voor verrassingen kunnen zorgen. Persoonlijk heb ik echter niet het vertrouwen hierbij de juiste keuze te maken.

Beste aandelen 2020 door Wubbe Bos

De rente

Voor 2020 verwacht bijna niemand een hogere rente. In 2019 hebben we juist weer een serie renteverlagingen gezien. Gezien de relatief lage werkloosheid ligt een hogere inflatie naar mijn mening op de loer. De lage rente heeft de prijzen van veel bezittingen opgedreven. Ik verwacht niet dat in 2020 de rente op eens hard op zal lopen, maar ik denk wel dat eind 2020 renteverhogingen niet meer als onwaarschijnlijk worden gezien. Het is daarom naar mijn mening verstandig als beleggers zich enigszins beschermen tegen een mogelijk oplopende rente. Dit kan bijvoorbeeld door vooral in bedrijven te investeren met een sterke balans. Schulden zullen namelijk duurder worden bij een stijgende rente. Aan de andere kant kunnen bedrijven met schulden slechts beperkt gebruik maken van de lage rente, omdat ze al veel leningen hebben uitstaan.

Beste sectoren voor 2020

Gezien de uitstekende prestaties van veilige low volatility aandelen in 2019 zijn de waarderingen van dit soort aandelen sterk opgelopen. Deze aandelen profiteerden het meeste van de lagere en zelfs negatieve rentes. Om deze reden raad ik aan in 2020 aandelen met historisch goede prestaties links te laten liggen.

In 2020 zou ik me richten op andere sectoren die lager gewaardeerd zijn of meer groeipotentieel hebben. In de lijst zitten daarom aandelen die snel groeien of juist zeer aantrekkelijk gewaardeerd zijn. Zeer cyclische sectoren heb ik voor 2020 ook links laten liggen. Een verdere groeivertraging kan namelijk nog steeds op de loer liggen. De economie in China lijkt duidelijk minder snel te groeien.

Cyclische aandelen in 2020

Cyclische aandelen hebben bovendien vaak veel fabrieken die mogelijk last hebben van een verder escalerende handelsoorlog. De grote uitzondering qua cyclische aandelen zijn Norilsk Nickel en Scorpio Tankers. Norilsk Nickel is een Russisch mijnbedrijf dat groot is in nikkel, koper en palladium. De vraag naar al deze metalen zit in de lift. Scorpio Tankers is een idee uit de scheepvaartindustrie. Deze heeft de afgelopen 15 jaar namelijk slecht gepresteerd, maar de nieuwe IMO 2020 regels gaan mogelijk voor de ommekeer zorgen. Scorpio Tankers als eigenaar van product tankers kan bij uitstek profiteren van de nieuwe regelgeving. De kans dat deze belegging niet lukt is aanzienlijk, maar het potentieel is aan de andere kant ook erg groot.

Groeiaandelen in 2020

De groei aandelen in de lijst van 20 beste aandelen voor 2020 zijn technologie aandelen zoals Alphabet en Microsoft, maar ook de vermogensbeheerders Brookfield Asset Management en KKR hebben veel groeipotentieel. Daarnaast heeft CPL Resources veel groeipotentieel als kleine uitzender.

Kansen in 2020

Met BNP Paribas, ING en NN Group in de top 20 wil ik aandelen laten zien die echt kunnen uitblinken wanneer de renteverwachtingen wederom zouden draaien. Er zitten in de lijst een aantal aandelen uit minder bekende markten. Groot Brittannië, Rusland en Hongkong zijn op dit moment niet populair bij beleggers, wat mogelijk kansen creëert voor beleggers die zich wel in deze markten willen begeven. Verder zijn er in de lijst van 20 beste aandelen zeven kansen omdat het onderliggende vastgoed, of de onderliggende aandelen meer waar zijn dat de huidige marktwaarde.

De lijst met de 20 beste aandelen voor 2020

Hieronder de lijst met mijn favoriete aandelen die in 2020 mogelijk voor een verrassing kunnen zorgen. In de lijst zit een mix van verschillende bedrijven. Ze zullen naar alle waarschijnlijkheid niet allemaal goed presteren, maar hopelijk doen ze het als groep goed en zitten er een paar pareltjes tussen waarmee u nog niet bekend bent.

 1. CK Hutchison

  CK Hutchison is een deel van het conglomeraat dat door superman (Li Ka-Shing) uit de grond is gestampt. Het bedrijf heeft via zijn eigenaar en notering veel te maken met Hongkong. Op operationeel vlak is de invloed van Hongkong echter gering. CK Hutchison haalt nu het grootste deel van haar winsten uit Europa. Het heeft vier activiteiten die voor het leeuwendeel van de winst zorgen. Dit zijn telecommunicatie, winkels onder de Watson/Kruidvat formule, infrastructuur en havens. Al deze activiteiten lopen goed en laten winstgroei zien. CK Hutchison is in veel segmenten marktleider en heeft in andere gevallen goed verdedigbare posities met een voorspelbaar rendementsprofiel. De balans is sterk en dit blijkt ook uit de A kredietscore van Standard & Poor’s. Met een koers-winstverhouding van 6,85 en een dividend van 4,54% kan CK Hutchison verrassen in 2020. Mogelijke redenen daarvoor zijn een juiste inschatting van de risico’s en een hoger dividend.
  CK Hutchison - Koers beste aandeel 2020

 2. Norilsk Nickel

  Batterijen en elektrisch rijden worden door overheden gestimuleerd. Hiervoor zijn meer palladium, platina, nikkel en koper nodig. Dit zijn nu precies de metalen die Norilsk Nickel uit haar mijnen haalt. Het Russische bedrijf profiteert van de stijgende prijzen en keert ondertussen een royaal dividend van 9% uit. In Rusland ondervindt Norilsk Nickel weinig concurrentie. De hoge kwaliteit van de mijnen beschermt bovendien de winstgevendheid in minder tijden. Verder stijgende palladiumprijzen en een herstel in de koperprijs kunnen de aandelenkoers van Norilsk Nickel verder omhoog stuwen. De Russische markt is goedkoop en hier vindt u meer Russische aandelen die mogelijk interessant zijn.
  Koers Norilsk Nickel beste aandeel 2020

 3. BNP Paribas

  BNP Paribas is een leidende Europese bank. De bank kan profiteren van de problemen bij concurrent Deutsche Bank en zich zo steeds meer neerzetten als onmisbare schakel op de Europese markt. Alle banken hebben last van de lage rente, maar BNP Paribas heeft meer mogelijkheden om de winstgevendheid te behouden. De prijs/boekwaarde-verhouding is met 0,65 historisch laag. Gekoppeld aan een koers-winstverhouding van 8,45 en 6,0% dividendrendement is er veel opwaarts potentieel. Zeker wanneer beleggers weer gaan geloven in een hogere rente, kunnen banken sterk profiteren. Meer interessante Europese dividendaandelen kunt u hier vinden.
  Koers BNP Paribas beste aandeel 2020

 4. CPL Resources

  CPL Resources is een Ierse uitzender. Uitzenders zijn op dit moment goedkoop omdat beleggers bang zijn voor een groeivertraging. Uitzenders zijn cyclisch en hebben last van het economisch tij. Ierland is als land echter vooral gericht op de service industrie en hier is nog nauwelijks sprake van een vertraging. Sterker nog CPL Resources weet de omzet ook in 2019 weer met 8,1% te verhogen. De winstgroei was met 36% nog een stuk beter.

  De balans is met een netto kaspositie van € 40 miljoen ook ijzersterk. 9,6 maal de winst voor een snel groeiend bedrijf met een ijzersterke balans is erg goedkoop. Beleggers krijgen bovendien een groeiend dividend wat op dit moment 2,6% bedraagt. CPL Resources is de zware recessie van 2009 winstgevend doorgekomen. Beleggers in CPL Resources moeten wel rekening houden met het feit dat CPL Resources slechts een marktwaarde heeft van € 203 miljoen. De liquiditeit is hierdoor beperkt en beleggers kunnen daarom het beste gebruik maken van limiet orders.

  Koers CPL Resources beste aandeel 2020

 5. KKR

  KKR is één van de leidende partijen in private equity. Het bedrijf onderscheidt zich door de eigen investeringen die het doet. Deze investeringen die KKR met haar klanten doet geven extra vertrouwen aan de klanten en leveren bovendien extra rendement op. Bij KKR is er geen hoog dividend (1,72%), maar daardoor wel meer ruimte voor groei. De investeringen in Azië en nieuwe strategieën zullen in de toekomst voor kansen zorgen. Met een koers-winstverhouding van 15 en een prijs/boekwaarde-verhouding van 1,65 is KKR niet heel duur. Aandeelhouders kunnen profiteren van de hoge kosten die KKR haar groeiende klantenbestand in rekening kan brengen.
  Koers KKR beste aandeel 2020

 6. Cambria Automotive

  Autoproducenten willen altijd meer verkopen en nemen de financiering van het wagenpark op zich. Cambria is goedkoop en goed gepositioneerd. Het bedrijf richt zich steeds meer op luxe wagens, waarbij de marges hoger zijn. Natuurlijk zijn er risico’s in Groot-Brittannië, maar na het succes vorig jaar met D’Ieteren zie ik hier een vergelijkbaar succesverhaal. Het bedrijf wordt gewaardeerd op 6,6 maal de winst en 1 keer de boekwaarde. Het openen van nieuwe locaties moet de winst ook in de toekomst doen stijgen en het dividend is 1,5%. Het bedrijf heeft slechts een marktwaarde van 66 miljoen pond. Het aandeel is hierdoor behoorlijk illiquide: gebruik dus een limiet order wanneer je de aandelen overweegt te kopen. Profiteren van de Brexit? Deze Engelse aandelen verdienen extra aandacht.

  Koers Cambria Automotive beste aandeel 2020

 7. Berkshire Hathaway

  Het conglomeraat van de legendarische belegger Warren Buffett is momenteel weer in de aanbieding. In 2019 bleef het aandeel achter bij de indices, maar investeringen in onder andere Apple liepen uitstekend. Operationeel waren de resultaten ook goed. De huidige waardering van 1,36 maal de boekwaarde maakt het aandeel op dit moment aantrekkelijk. Een dividend hoeven beleggers niet te verwachten, maar wellicht dat Warren Buffett de kasreserve in 2020 op een andere manier goed kan besteden. Hier kunt u meer te weten komen over het Berkshire Hathaway aandeel.
  Koers Berkshire Hathaway beste aandeel 2020

 8. Brookfield Asset Management

  Deze manager van met name real assets profiteert juist van de lage rente. Hogere koersen stuwen het rendement en de lage rente duwt pensioenfondsen richting Brookfield. Investeringen in vastgoed en infrastructuur winnen aan populariteit. Kijk hier voor meer informatie over beleggen in vastgoed. De mooie rendementen die Brookfield Asset Management boekt, zorgen ervoor dat de organisatie vrij snel groeit. De combinatie van eigen investeringen en vermogensbeheer lijkt goed te werken. Bij een groeiend dividend van 1,10% en een koers-winstratio van 12 is het nog niet te laat om in te stappen.
  Koers Brookfield Asset Management beste aandeel 2020

 9. Delta Airlines

  De concurrentie op de Amerikaanse markt is fors afgenomen. Vier grote luchtvaartmaatschappijen domineren de markt en deze geconcentreerde markt zorgt voor hogere winsten. Gunstige deals met aanbieders van kredietkaarten zorgen voor extra inkomsten. Delta investeert bovendien in vliegvelden om zo de voordelen van vliegen met Delta te vergroten. Door de problemen bij Boeing is een groot overschot aan vliegtuigen onwaarschijnlijk. Delta Airlines is de leidende maatschappij in de VS en met een koers-winstverhouding van 8 niet duur. Het bedrijf groeit, koopt aandelen in en keert een groeiend dividend uit van 2,73%.

  Koers Delta Airlines Beste aandeel 2020

 10. Hornbach

  Hornbach is één van de leidende bouwmarkten in Europa. Het concern loopt voor op het gebied van online winkelen en hanteert een laagste prijs garantie. De grote winkels lijken de kleinere spelers te verdrukken. Op den duur kan de zeer competitieve Europese markt meer op de Amerikaanse gaan lijken. Hornbach bezit zelf een groot deel van het onderliggende vastgoed. Deze locaties zijn geen typisch winkelvastgoed, maar lijken meer op het populaire industriële/logistieke vastgoed. Dit vastgoed wordt door de markt niet gewaardeerd. Beleggers kunnen kiezen tussen Hornbach Baumarkt en Hornbach Holding. De holding heeft meer vastgoed en minder afhankelijk van de winkels. Hornbach Baumarkt heeft een koers-winstverhouding van 12 en een dividend van 3,2%. Hornbach Holding een koers-winstverhouding van 11,7 en een dividend van 2,44%. Hier kunt u meer informatie vinden over Duitse dividendaandelen.

  Koers Hornbach Holding beste aandeel 2020

 11. ING

  ING kan als geen ander spaartegoeden ophalen. Momenteel heeft ING veel last van de lage rente, maar toch slaagt het bedrijf er in mooie winstcijfers te presenteren. Ondanks boetes en bankbelastingen slaagt ING er in de winst boven de € 5 miljard te houden. Met een prijs/boekwaarde-verhouding van 0,76 en koers-winstverhouding van 7,81 is ING niet duur. Aandeelhouders krijgen bovendien een dividend van 6,5%, terwijl ze wachten op betere tijden. In deze lijst zitten relatief weinig Nederlandse aandelen. Hier kunt u veel meer analyses van Nederlandse aandelen vinden.
  Koers ING Groep beste aandeel 2020

 12. Alphabet

  Het internet wordt steeds belangrijker en Google profiteert hiervan. De online advertentiemarkt heeft voorlopig nog voldoende groei in zich. Daarnaast heeft Alphabet met YouTube en andere investeringen als Waymo, Maps en Android nog voldoende investeringen die vooral groeien, maar nog niet maximaal winstgevend zijn. Het bedrijf is begonnen met het inkopen van eigen aandelen. Zelfs met boetes van de EU blijft de winstgevendheid hoog. In 2019 wordt Alphabet gewaardeerd op zo’n 25 maal de winst. Dit is niet veel, zeker niet wanneer men er rekening mee houdt dat 13% van de marktkapitalisatie puur door kasgeld wordt ingenomen.
  Koers Alphabet beste aandeel 2020

 13. Scorpio Tankers

  Beleggen in schepen was de afgelopen 15 jaar geen pretje. In 2019 lijkt echter de ommekeer gekomen. De tarieven lopen op en dankzij nieuwe IMO 2020 regelgeving kunnen ze nog wel even hoog blijven. Product tankers profiteren extra van deze nieuwe regels. De schonere brandstof voor schepen zal namelijk in product tankers vervoerd gaan worden. Scorpio Tankers is marktleider in de markt voor product tankers en heeft een grote, nieuwe vloot. Veel oude schepen zullen de komende tijd uit de vaart genomen worden. Gekoppeld met een stijgende vraag kan dit vaker voor spikes in de tarieven voor deze schepen gaan zorgen. Scorpio Tankers is goed gepositioneerd om hiervan te profiteren.
  Koers Scorpio Tankers beste aandeel 2020

 14. Liberty Global

  Telecom is niet een populaire sector. Zeker in Europa heeft de sector het lastig gehad met regelgeving. Wanneer je een sterke marktpositie hebt verkregen, word je regelmatig gedwongen je netwerk goedkoop aan concurrenten te verhuren. Liberty Global heeft veel kasgeld na het verkopen van de Duitse activiteiten aan Vodafone. Het belangrijkste is nu de Britse markt. Het Britse pond heeft aan waarde gewonnen en dit maakt de belangrijkste divisie meer waard. Internet blijft de meest interessante tak binnen de telecommunicatie sector. De prijzen van internet thuis zien namelijk nog steeds een opwaartse trend. Dit zou op termijn voor een betere vrije kasstroom moeten zorgen. Liberty Global heeft zeer sterke posities in Nederland, België en het Verenigd Koninkrijk. Gezien het historische track record van door Malone gecontroleerde bedrijven heb ik er vertrouwen in dat het extra kasgeld goed wordt geïnvesteerd.
  Koers Liberty Global beste aandeel 2020

 15. Groupe FFP

  Groupe FFP is een Franse holding met een aanzienlijk belang in Peugeot. Peugeot heeft de laatste jaren goed gepresteerd en de fusie met Fiat biedt verdere kansen. De auto industrie is cyclisch en vol risico. De korting van Groupe FFP is echter te hoog naar mijn mening. Het track record van FFP is namelijk goed. De bezittingen zijn € 176,4 per aandeel waard, maar de aandelen zijn op dit moment te koop voor € 99,90. Naast Peugeot heeft het conglomeraat ook interessante investeringen in Tefal producent SEB, Safran en Orpea. Dit zijn mooie aandelen met potentieel. De korting bij Groupe FFP is aan de hoge kant en een kleinere korting kan zorgen voor een mooi rendement. Verder krijgen aandeelhouders van Groupe FFP een dividend van 2,15%.
  Koers Groupe FFP beste aandeel 2020

 16. Gazprom

  Aardgas is schoner dan steenkool. Als we de targets voor minder Co2 in Europa willen halen zullen we juist meer gas moeten gebruiken. Sommige mensen in Nederland denken daar anders over, maar dat verandert de feiten niet. De enige reden dat de VS goed bezig is qua uitstoot, is het vervangen van kolencentrales door gas. Gazprom is de grootse producent van aardgas ter wereld. Natuurlijk is Rusland risicovol en laat het bestuur te wensen over. Het aandeel is goedkoop met een koers-winstverhouding van 3,7 en een dividendrendement van 6,6%. De nieuwe pijpleiding naar China creëert extra afzetmogelijkheden. Nu de pijpleiding af is, nemen bovendien de kapitaaluitgaven af. Dit zal ervoor zorgen dat Gazprom in de toekomst waarschijnlijk het dividend verder kan verhogen.
  Koers Gazprom beste aandeel 2020

 17. Microsoft

  De waardering van het aandeel Microsoft is de afgelopen jaren sterk gestegen. Het groeiprofiel daarentegen is ook fors verbeterd. Microsoft weet een steeds sterkere positie in de cloud in te nemen. De overstap naar een software as a service (SAAS) model heeft de inkomsten van Microsoft veel voorspelbaarder gemaakt. De grotere voorspelbaarheid, goede kasstroom en hogere verwachte groei maken Microsoft nog steeds een aantrekkelijk aandeel. Het mooie aan het model van Microsoft is dat het bedrijf kan groeien zonder al te grote kapitaalinvesteringen. De koers-winstratio is pittig met 30. Aandeelhouders worden naast groei beloond met een dividend van 1,25% en de inkoop van eigen aandelen.

  Koers Microsoft beste aandeel 2020

 18. NN Group

  NN Group is een verzekeraar met een zeer lage prijs/boekwaarde-verhouding van 0,30. Natuurlijk hebben verzekeraars last van de lage rente, maar de winstgevendheid lijkt wel verbeterd. De concurrentie lijkt wat af te nemen in de belangrijke Nederlandse markt. Dit betekent dat de winst in de toekomst mogelijk kan toenemen. Aandeelhouders worden in de tussentijd beloond met aandeleninkoop en een dividend van 5,9%. Slimme overnames hebben tot nu toe goed uitgepakt en kunnen ook in de toekomst voor extra schaalvoordelen zorgen.
  Koers NN Group beste aandeel 2020

 19. Discovery Inc

  Na de geslaagde overname van Scripps ziet de toekomst voor Discovery er nog steeds rooskleurig uit. Veel mensen zien grote risico’s in traditionele media aandelen. Discovery lijkt de overstap echter goed te maken. De organisatie heeft alle rechten tot zijn shows, wat de kanalen van Discovery uniek maakt. Met Eurosport heeft Discovery bovendien waardevolle uitzendrechten voor sport, zoals de Olympische Spelen. Discovery verdient relatief weinig per gekeken uur ten opzichte van concurrenten. Discovery heeft een behoorlijke schuldenberg van $ 16 miljard en keert geen dividend uit. De vrije kasstroom van $ 2,9 miljard is daarentegen behoorlijk goedkoop vergeleken met de marktwaarde van $ 21,7 miljard.
  Koers Discovery inc beste aandeel 2020

 20. Klepierre

  Vastgoed in Europa profiteert van de bizar lage rente. Winkelvastgoed heeft hier nauwelijks van kunnen profiteren. De lage rente is gunstig voor vastgoedconcerns. De rente die Klepierre betaalt is inmiddels gedaald tot 1,5%. Klepierre houdt zich goed staande met kwalitatief hoogwaardig vastgoed. Zo bezit het onder andere Hoog Catharijne waar de renovatie bijna klaar is. De huurinkomsten nemen nog steeds toe en Klepierre gebruikt de huurinkomsten voor een hoog dividend en aandeleninkoop. Aandeelhouders krijgen een groeiend dividend van 6,45% en krijgen onderliggend vastgoed van hoge kwaliteit met een EPRA waarde van € 40,00 per aandeel. Bekijk hier de vergelijkingen in winkelvastgoed bedrijven.
  Koers klepierre beste aandeel 2020

 

Outlook AEX 2020

Conclusie beste aandelen 2020

Na een zeer positief jaar zijn de aandelenkoersen fors opgelopen. Het is daarom goed om ook naar beneden te kijken. In dit artikel keken we echter vooral naar de mogelijke kansen voor 2020. Hopelijk biedt deze lijst van 20 beste aandelen voor 2020 inspiratie om zelf de juiste keuzes in 2020 te maken. Alle aandelen uit deze lijst zijn vanzelfsprekend te koop via het bekroonde TWS Handelsplatform.

De 20 beste aandelen voor 2020 kopen via LYNX?

Uiteraard is het via het TWS Handelsplatform mogelijk om te beleggen in alle besproken aandelen. Ook kunt u beleggen in andere Nederlandse, Europese en Amerikaanse dividendaandelen.