India is een opkomende economie met veel groei. Voor veel beleggers is India echter nog onbekend. Er zijn zowel kansen als risico’s in India voor beleggers. Het is voor retail beleggers lastig om direct in India te beleggen. In dit artikel beschrijf ik meerdere mogelijkheden om te beleggen in India zoals India ETF’s. Daarnaast ga ik in op de kansen en risico’s van beleggen in India.

Indiase aandelen en ETF's

Risico’s & kansen in India

India is fysiek en cultureel ver weg en bovendien is het voor buitenlanders lastig om in India te beleggen. Om deze redenen is het daarom minder bekend bij Nederlandse beleggers. India is de afgelopen jaren echter snel gegroeid.

In de enorme Indiase markt zijn veel verschillende niches. Op de Bombay Stock Exchange en de National Stock Exchange zijn in totaal meer dan 7.000 bedrijven genoteerd. Dit enorme aantal biedt voor beleggers dus veel mogelijkheden om de juiste bedrijven te selecteren. Deze niches bieden veel kansen en specifieke risico’s. In dit artikel focus ik echter op de grote thema’s die belangrijk zijn voor iedereen die wil beleggen in India. Er ligt een nadruk op India ETF’s, omdat veel individuele Indiase bedrijven buiten India lastig verhandelbaar zijn. In dit artikel ga ik dieper in op de effecten van groei, krediet en fatsoenlijk ondernemingsbestuur.

Groei in India

De voornaamste reden dat beleggers geïnteresseerd zijn in India, is de snelle groei en enorme groeipotentie. In India is de levensstandaard nog erg laag, maar deze verbetert snel. Door middel van India ETF’s kan je mogelijk profiteren van de groei.

De groei lijkt nu wat af te nemen, maar is nog steeds een stuk hoger dan de groei die we in de meer ontwikkelde wereld zien. Groei is niet enkel positief. Snelle groei zorgt namelijk ook voor een continue groei van de capaciteit en daarbij gepaard gaande hevige concurrentie. Deze hevige concurrentie kan de winstgevendheid van bedrijven in India negatief beïnvloeden. Groei is noodzakelijk om de marktpositie te verdedigen, maar groeien in India is voor bedrijven niet altijd makkelijk. Bureaucratische regelgeving maakt zakendoen vaak lastig en de infrastructuur is zwaar onderontwikkeld. Dit betekent dat uitbreiden soms veel duurder is dan je normaliter zou verwachten. Dit is dus een risico van beleggen in India. De snelle groei is bovendien niet onopgemerkt gebleven. De waarderingen van veel bedrijven uit India zijn behoorlijk stevig. Mocht de winstgevendheid in de toekomst onder druk komen te staan, dan kan een investering gemakkelijk op een teleurstelling uitlopen.

Betalen voor kwaliteit

Wil je profiteren van groei? Dan investeer je idealiter in een bedrijf met weinig fysieke bezittingen en een positie die op een bepaalde manier beschermd wordt tegen concurrentie. De meeste beleggers hebben dit ook ontdekt en daarom zijn dit soort bedrijven stevig geprijsd. Dit wil echter niet zeggen dat deze stevig gewaardeerde aandelen niet goed kunnen presteren. Hindustan Unilever doet het de afgelopen 15 jaar bijvoorbeeld een stuk beter dan Unilever zelf. Dit komt doordat de sterke merken ervoor zorgen dat de omzetgroei ook in winstgroei omgezet kan worden. Deze onderliggende groei is dus duidelijk een voordeel wanneer je belegt in India.

Krediet

Indiërs hebben lage schulden, maar ook een beperkte kredietwaardigheid. De schulden van huishoudens zijn op dit moment slechts 11,6% van het bruto binnenlands product. De lage lonen zorgen ervoor dat het financiële systeem nog niet erg ontwikkeld is. Dit biedt veel groeikansen voor financiële instellingen. Het nadeel is dat risicovolle leningen met regelmaat niet terugbetaald worden. Het groeipotentieel komt dus zeker niet zonder risico. Het is dan ook belangrijk om in te schatten of de waardering redelijk genoeg is gezien het risico.

Fatsoenlijk ondernemingsbestuur

In opkomende landen is het bestuur vaak minder professioneel en zijn de agent problemen groter. Corruptie komt meer voor en ook fraude is minder uitzonderlijk. Deze problemen moeten beleggers deels voor lief nemen wanneer ze investeren in deze markten. Zeker in India is dit een groot probleem. Door goed onderzoek in individuele aandelen is het grotendeels mogelijk deze problemen te vermijden, maar dan nog kan fraude zorgen voor teleurstellende resultaten. Met een ETF beleg je juist zeer gespreid en zal één enkele zaak van corruptie of fraude de resultaten van het geheel nauwelijks raken. Mochten er grote problemen of schandalen opduiken dan kan dit echter wel de waardering van gehele markten veranderen.

Beleggen in Indiase ETF's en aandelen

Beleggen in India ETF’s & aandelen

Gespreid beleggen in India

Wanneer je gespreid wil beleggen in India, zijn India ETF’s een goede manier. De kosten zijn relatief laag en ze bieden een zeer sterke spreiding. ETF’s vormen meestal een bepaalde index, maar daar begint de zoektocht pas. In India is de S&P BSE SENSEX (Bombay Stock Exchange) de meest bekende index, maar er is ook nog de NSE (National Stock Exchange). Beide indices worden niet gevolgd door de ETF’s. Deze volgen een eigen index of die van internationale partijen. De meest gebruikte ETF is de MSCI India die door MSCI in elkaar is gezet. Franklin geeft ook een FTSE ETF uit die door de London Stock Exchange is gecreëerd.

De beste India index niet beschikbaar als ETF

Wanneer de meest in de media gebruikte index niet beschikbaar is, moeten we kijken naar alternatieven. De FTSE ETF en MSCI ETF hebben echter allebei een goede spreiding en werken dus ook om een gespreide exposure te krijgen naar Indiase bedrijven. Het grootste verschil tussen FTSE en MSCI is dat MSCI ICICI bank in de portefeuille heeft met een weging van 6,5%. Na uitgebreide analyse vindt u hieronder de 3 beste India ETF’s die in Europa te koop zijn.

Beste India ETF’s

1. Franklin FTSE India ETF (IE00BHZRQZ17)

De Franklin FTSE India UCITS ETF is met € 4 miljoen erg klein. De kosten daarentegen zijn met 0,19% aantrekkelijk. Jaarlijkse kosten die snijden in het rendement kunnen in de loop der tijd een groot verschil maken. De Franklin India ETF is met 0,19% ruim 3 keer zo goedkoop als de nummer 2 die 0,65% rekent. 0,65% is vrij duur en daarom kies ik ondanks de zeer lage fondsgrootte toch voor Franklin. Een bijkomend voordeel is dat de Franklin India ETF geen grote positie heeft in ICICI Bank. Deze bank is naar mijn mening vrij duur en gezien de heersende kredietproblemen niet echt koopwaardig te noemen. De grootste posities zijn Reliance Industries met 12%, Housing development finance corp met 9,9% en Infosys met 6,4%. In totaal zit de ETF in 153 aandelen en de gemiddelde koers-winstratio is 20,5.

2. iShares MSCI India ETF (IE00BZCQB185)

De iShares MSCI India UCITS ETF is met € 316 miljoen van een redelijke omvang. De kosten zijn met 0,65% aan de dure kant en dit is de reden dat de iShares India ETF het aflegt tegen de ETF van Franklin. De iShares India ETF zit voor 11,7% in Reliance Industries, 9,9% in Housing development finance corp en 6,5% in ICICI Bank. In totaal zit de ETF van BlackRock in 84 aandelen. Dit is aan de lage kant gezien de grote hoeveelheid uitstaande aandelen op de Indiase beurzen. Qua sectoren zit de iShares ETF voor 30% in financials, 15,6% in energie en 14,4% in technologie.

3. Lyxor MSCI India ETF (FR0010361683)

De Lyxor MSCI India UCITS ETF is met € 808 miljoen de grootste India UCITS ETF. Toch komt deze ETF op de laatste plaats vanwege de hoge kosten, deze bedragen namelijk 0,85%. Dit duwt deze ETF naar plek 3 op de lijst. De Lyxor India ETF heeft een 11,7% positie in Reliance Industries, 9,9% in Housing development finance corp en 6,5% in ICICI Bank. Hierin kan je goed zien dat zowel Lyxor India ETF als de iShares India ETF de door MSCI gemaakte index volgen. Ook wat betreft sector allocatie verschillen beide op de MSCI gebaseerde India ETF’s minimaal.

Fondsnaam Fondsgrootte kosten
1. Franklin FTSE India UCITS ETF € 4 miljoen 0,19%
2. iShares MSCI India UCITS ETF € 316 miljoen 0,65%
3. Lyxor MSCI India UCITS ETF € 808 miljoen 0,85%

3 aandelen uit India

1. Vedanta

Een manier om te profiteren van de groei in India is via grondstoffen. Snelle groei zorgt ervoor dat de vraag naar grondstoffen snel blijft groeien. Een goed voorbeeld hiervan is de economie van China. Vedanta is één van de leveranciers van deze grondstoffen. Vedanta is de grootste zink producent ter wereld en één van de grootste zilverproducenten. De mijnen zijn van hoge kwaliteit en zorgen ervoor dat Vedanta in staat is om tijdens elke periode van de prijscyclus winst te maken. Het bedrijf richt zich ook op andere grondstoffen zoals: koper, alluminium en ijzer.

Daarnaast is Vedanta ook de grootste olieproducent van India en een grote energieproducent. Nu de prijzen van grondstoffen weer wat in de lift zitten, kan de koers van Vedanta oplopen. De belangrijkste reden om in Vedanta te investeren, is echter de zeer redelijke waardering. Veel aandelen in India zijn namelijk vrij prijzig. Met een koers-winstverhouding van 8,5 is deze wereldleider in zink vrij goedkoop. Je krijgt de bezittingen bovendien voor de boekwaarde. Ook is het management onder leiding van Anil Agarwal naar mijn mening beter dan het gemiddelde Indische managementteam. Het aandeel Vedanta is te kopen via een ADR met ticker VEDL.

2. Infosys

Infosys is één van de wereldleiders in digitale diensten en consultancy. Het bedrijf profiteert van de toenemende digitalisering en de trend van bedrijven om zich te richten op hun kerntaken waarin zij kunnen excelleren. Andere taken worden liever uitbesteed en Infosys is dan één van de grootste partijen. Infosys profiteert van de relatief goedkope Indische arbeidsmarkt en laat consequent groei zien.

De winst per aandeel loopt op en de vrije kasstroom laat een nog hogere groei zien. Sinds 2015 steeg de winst van 27 Indische roepie naar 35,4. Aandeelhouders worden bovendien beloond met een stijgend dividend wat op dit moment 2,3% bedraagt. Er zijn echter ook risico’s bij Infosys. Werknemers worden duurder en de operationele marge staat onder druk. Deze daalde sinds 2015 van 25,9% naar 22,8%. De waardering is met een koers-winstverhouding van 20,6 ook niet erg goedkoop. Wat wel in het voordeel van het bedrijf spreekt, is de ijzersterke balans. Infosys heeft geen schulden en bijna 2 jaar aan nettowinst als kas op de balans staan. Het aandeel Infosys is te kopen via een ADR met ticker INFY.

3. Reliance Industries

Reliance Industries is het grootste bedrijf van India en mag niet onbesproken blijven. Het conglomeraat is het grootste petrochemische bedrijf van India en verdient het leeuwendeel van haar winst met het verwerken van olie. Deze zijn namelijk goed voor 78,6% van de winst. Daarnaast is Reliance ook de eigenaar van de grootste winkelketen van India. Het bedrijf verkoopt zowel eten als consumentenelektronica en kleding. Als laatste heeft Reliance Industries met Jio een zeer snel groeiende mobiele telecom tak. Met lage prijzen heeft Jio snel marktaandeel veroverd op traditionele partijen zoals Vodafone, Airtel en staatsbedrijf BSNL.

De waardering van Reliance Industries is echter behoorlijk opgelopen. Sinds 2015 is marktwaarde gestegen van 2.431 miljard roepie naar 9.798 miljard roepie. De schulden zijn in die tijd ook snel gestegen van 1.608 miljard naar 2.521 miljard roepie. Deze sterke stijging is voor ongeveer de helft toe te schrijven aan een hogere waardering. De andere helft komt voort uit winstgroei. Met een koers-winstverhouding van 23 is het aandeel vrij duur. Zeker gezien het competitieve karakter van alle sectoren waarin Reliance Industries actief is. Het dividend van 0,42% is ook bijzonder laag en geen reden het aandeel aan te schaffen. De stevige waardering van Reliance Industries moet ook meegenomen worden wanneer men kijkt naar het kopen van een India ETF. De weging van Reliance Industries is namelijk stevig. Het aandeel Reliance Industries is te kopen via een ADR met ticker RIGD.

Reliance industries Indiase ETF's en aandelen

Conclusie: Beleggen in India

Beleggen in India kan zowel door middel van India ETF’s als individuele aandelen. In beide gevallen moeten beleggers goed eigen onderzoek doen, want er zijn behoorlijke verschillen. Zowel macro-economisch vlak als de inhoud van ETF’s verdienen aandacht. Door het kopen van individuele aandelen heb je de risico’s nog beter in de hand, maar de brede spreiding ontbreekt. Kies je voor een ETF, dan moet je in ieder geval goed kijken naar de inhoud van de India ETF en de kosten die de ETF maakt.

Indiase aandelen kopen via LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in meer dan 31 landen. U kunt via LYNX niet direct beleggen op de Indiase beurs. U kunt echter wel beleggen in Indiase ETF’s of aandelen aankopen via ADR’s, waardoor u alsnog kunt inspelen op de Indiase markt. 

 
 

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart