Beleggen in kobalt | De beste kobalt-aandelen


Kobalt heeft in 2016 en 2017 een gigantische prijsstijging meegemaakt waarbij ook kobalt-aandelen records verbraken. Nu is de prijs van kobalt en de kobalt-aandelen een heel stuk lager. Maar nu de vraag weer toeneemt en het aanbod nog steeds stabiel blijft, kan het goed zijn dat kobalt weer eens een gigantische sprong maakt richting hogere prijzen. Het beleggen in kobalt-aandelen om van die groei te profiteren is dus geen slecht idee.

Daarom zullen we in dit artikel bespreken wat kobalt is. We zullen ook een aantal belangrijke kobalt-aandelen bespreken waarmee u een mooi rendement zou kunnen behalen door een stijgende kobaltprijs.

De onderwerpen die besproken worden:

Beleggen in kobalt

Beleggen in kobalt-aandelen, maar wat is kobalt eigenlijk?

Kobalt is een zilverwit metaal die zowel in de aarde als het menselijk lichaam voorkomt. Het zware metaal is enorm hittebestendig en goed geleidend. De ontginning gebeurt hoofdzakelijk in Congo en wordt vervolgens geëxporteerd naar China voor allerhande toepassingen. Wanneer we de Belgische markt bekijken is het voornamelijk Umicore die kobalt importeert en verder verdeelt onder de producenten.

Voor wat wordt kobalt gebruikt?

Kobalt wordt gebruikt om krachtige magneten te maken en om kleur te geven aan glas en porselein. Bovendien komt kobalt ook voor in de meeste verftoepassingen. Maar voor de beleggers onder ons is het belangrijk om te weten dat kobalt gebruikt wordt voor oplaadbare batterijen.

Net als lithium is ook kobalt een belangrijk onderdeel van lithium-ionbatterijen. Hierdoor kunnen de accu’s snel worden opgeladen. Het zeldzame metaal lijkt onvervangbaar voor de nieuwe golf van elektrische auto’s en in de sector van hernieuwbare energie. Daarom is de kans groot dat de stijging van de kobalt-aandelen doorzet.

Kobalt wordt voornamelijk gewonnen uit koper- en nikkelertsen. Volgens data is er slechts 25 miljoen ton kobalt ter beschikking. In 2019 was 60 procent van het gewonnen kobalt afkomstig uit Congo, waar zich zes van de tien grootste kobaltmijnen ter wereld bevinden. Er zijn ook aanzienlijke mijnen in Australië, Cuba, de Filippijnen en Zambia.

Kobalt, het nieuwe goud?

Sinds 2010 is de wereldwijde vraag naar kobalt verdubbeld van 65.000 ton tot momenteel meer dan 130.000 ton per jaar. De reden voor de enorme toename is de toenemende vraag naar lithium-ionbatterijen en -accu’s. Deze vertegenwoordigen nu ongeveer 63 procent van de vraag naar kobalt, vergelijk dit met de vraag in 2006, toen die slechts 20 procent bedroeg. De vraag naar kobalt zal blijven groeien, omdat geen enkele elektrische auto kan rijden zonder het gebruik van het metaal in batterijen. Volgens rapporten zouden er tegen 2030 wereldwijd minstens 120 miljoen elektrische auto’s op de wegen moeten zijn, wat overeenkomt met ongeveer 7 procent van het wereldwijde wagenpark. In een nog optimistischer scenario stelt Bloomberg dat er in 2030, 43 miljoen nieuwe elektrische voertuigen per jaar kunnen worden geregistreerd, zodat 30 procent van al het wegverkeer dan op elektriciteit zou worden aangedreven.

De vraag naar elektrische wagens belooft daarom een ​​bijzonder explosieve groei in de prijzen van kobalt. Zelfs als tegen 2030 slechts ongeveer 30 procent van de nieuwe voertuigen elektrisch zou zijn, zou naar schatting jaarlijks 300.000 ton kobalt nodig zijn, meer dan het dubbele van het huidige marktvolume.

Het is dan ook geen wonder dat veel grote bedrijven proberen om de langst mogelijke zekerheid van kobalt te garanderen met leveringscontracten. Ook autofabrikanten als Volkswagen en BMW zochten lange-termijn leveranciers gezien de hoge prijzen. Bij BMW verwachten ze bijvoorbeeld in 2030 tot wel tien keer zoveel kobalt voor batterijen nodig te hebben als nu. Zolang er geen echt alternatief voor kobalt wordt gevonden, zal de vraag naar het metaal waarschijnlijk sterk blijven stijgen. Dit alles zorgt er uiteraard ook voor dat er meer vraag zal komen naar kobalt-aandelen.

De prijsevolutie van kobalt

De prijzen voor de grondstof waren voorheen door het dak gegaan. Na het dieptepunt in 2016 verviervoudigde de kobaltprijs tot maar liefst 95.000 dollar per ton begin 2018. Daarna volgde echter een scherpe correctie, waardoor de prijs in de zomer van 2019 daalde tot 25.000 dollar per ton. De reden hiervoor was een tijdelijk overaanbod. Ondanks de Corona-crisis is de kobaltprijs nu weer wat hoger op $ 33.000 per ton.

Prijs kobalt 2020

Beleggen in de beste kobalt-aandelen

Helaas is er nog geen kobalt-ETF die de prijsontwikkeling van het metaal of een selectie kobaltaandelen volgt. U als belegger heeft hier de keuze tussen een kobalt future of kobalt-aandelen.

China Molybdenum (3993)

Als eerste in de lijst van kobalt-aandelen zullen we China Molybdenum bespreken. De Chinese mijnexploitant China Molybdenum is de op één na grootste kobaltproducent ter wereld. Daarnaast ontgint het bedrijf ook koper, fosfaten, wolfraam en goud, evenals het zeer populaire zeldzame niobium en molybdeen. China Molybdenum wordt momenteel op de beurs gewaardeerd op ongeveer 145 miljoen Amerikaanse dollars.

Het grondstoffenbedrijf uit China richt zich steeds meer op kobalt. Natuurlijk ook om aan de gigantische behoeften van de Chinese industrie te voldoen. Met de meerderheid van de acquisitie van de Congolese Tenke-mijn van Freeport-McMoran, verwierf het bedrijf in 2016 één van de grootste kobaltmijnen ter wereld. De mijn heeft een bijzonder hoog kobaltgehalte en de reserves zijn voldoende voor minstens 25 jaar. In 2018 produceerde China Molybdenum 19.400 ton kobalt dankzij de overname van de mijn.

Financieel gezien bevindt het bedrijf zich nog steeds in een uitstekende positie, met een comfortabele kasreserve van 18,2 miljard RMB en 2,7 miljard USD aan het einde van het tweede kwartaal van 2020.

Aandelen van bedrijven die actief zijn in de mijnbouw zijn altijd speculatiever dan andere aandelen, aangezien de prijzen van de gewonnen grondstoffen een enorm hefboomeffect hebben op de bedrijfsresultaten. Wilt u echter vertrouwen op een aanhoudend prijsherstel voor het metaal kobalt? Dan mag u uit dit artikel van kobalt-aandelen het aandeel China Molybdenum zeker niet vergeten.

Aandeel China Molybdenum koers | beste kobalt aandelen

Clean TeQ Holdings (CLQ)

Mijnbouw- en technologiebedrijf Clean TeQ Holdings, gevestigd in Australië, streeft ernaar om batterijgrondstoffen te delven met behulp van “schone” technologieën. Het bedrijf heeft de hoogste kwaliteit en rijkste kobaltmijn buiten Afrika met het Sunrise-project in New South Wales. Het management van het bedrijf gaat ervan uit dat het na de start van de productie in de mijn, naast nikkel, binnen twee jaar meer dan 4.600 ton kobalt kan produceren. Dat zou de Australiërs bijna meteen in de top 7 van kobaltproducenten ter wereld plaatsen.

Alle voorbereidingen en ontwikkelingsmaatregelen voor de mijn zullen naar verwachting in het derde en vierde kwartaal van 2020 moeten worden afgerond. De mijn ligt ongeveer 350 km ten westen van Sydney in een mijngebied met een uitstekende infrastructuur. Nadat er enige vertraging was door het coronavirus, probeert het bedrijf financieringspartnerschappen aan te sluiten en is het hierover in gesprek met een aantal geïnteresseerden.

Technologie

Clean TeQ heeft niet alleen mijnactiviteiten. Zoals de naam van het bedrijf suggereert, is er ook een op technologie gebaseerde branche. Dit richt zich op het gebied van elektrochemische waterbehandeling voor de mijnbouw, elektriciteit, olie en gas, en de drinkwaterindustrie.

Net als alle andere kobalt-aandelen is het aandeel Clean TeQ onder druk komen te staan ​​door de kobaltprijs en is het aanzienlijk in waarde gedaald sinds het hoogtepunt begin 2018. Het aandeel is een gok op een succesvolle start van de productie in de Sunrise-mijn in de komende jaren. Hoe dichter bij de daadwerkelijke productie, hoe positiever de aandelenkoers zich zou moeten ontwikkelen. Het is echter één van de kobalt-aandelen die alleen geschikt is voor risicobewuste en ervaren beleggers die willen inzetten op het succes van de onderneming op lange termijn.

Aandeel Clean TeQ Holdings koers | beste kobalt aandelen

Sherritt International (S)

Sherritt International is een nikkelproducent met mijnactiviteiten in Canada, Cuba en Madagaskar. Zo heeft de groep een belang van 50 procent in het Moa nikkel-kobalt project in Cuba en 12 procent in het Ambatovy-nikkel-kobalt project in Madagaskar. Kobalt is goed voor ongeveer 20 procent van de omzet van Sherritt, terwijl nikkel voor ongeveer 50 procent voor de totale omzet zorgt. De resterende omzet van circa 20 procent wordt behaald met zowel de productie van olie en gas als de opwekking van elektriciteit.

Maatschappelijk verantwoord

Het feit dat het kobalt niet uit Congo komt, spreekt in het voordeel van Sherritt, omdat het bedrijf bewust geen projecten start of overneemt in conflictgebieden. Maatschappelijk verantwoorde bedrijven zoals Sherrit profiteren hiervan en kunnen bijzonder lucratieve leveringscontracten afsluiten.

Financiële herstructurering

Na jaren van verliezen door lage metaalprijzen en projecten met te hoge productiekosten, startte het management in 2017 een financiële herstructurering om de schuldenlast te verminderen. Het bedrijf heeft echter nog steeds voldoende financiële middelen om ondanks de zware schuldenlast de bedrijfsvoering voort te zetten. Het is ook zeker aantrekkelijk dat de Covid 19-pandemie nauwelijks invloed heeft gehad op het bedrijf en dat de productiecijfers voor het tweede kwartaal  in 2020 aan de verwachtingen konden voldoen.

Het succesvolle voortbestaan ​​van het bedrijf hangt sterk af van de prijzen voor nikkel en kobalt. Dankzij de consequente herstructurering is er echter licht aan het einde van de tunnel. Dit is echter één van de kobalt-aandelen in dit artikel dat sterk fluctueert. Het is één van de kobalt-aandelen dat voor risicovolle beleggers is weggelegd. Als het bedrijf erin slaagt de schuldherstructurering af te ronden en operationele winsten en een positieve cashflow te genereren, moet dit ook merkbaar zijn in een sterk stijgende aandelenkoers.

Koers aandeel Sherritt International | Beste kobalt aandelen

Ook benieuwd naar andere grondstoffen waar u in kunt beleggen? Recentelijk schreven we over de best presterende grondstoffen in 2020.

Beleggen in kobalt bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen, dus in kobalt aandelen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbood:

Ontdek het volledige aanbod van LYNX