Beleggen in koffie met koffie aandelen

Door Justin Blekemolen


Starbucks
ISIN: US8552441094
|
Ticker: SBUX --- %

---
USD
---% (1D)
1W ---
1M ---
1Y ---
Starbucks aandeel
Artikel laten voorlezen
Beleggen in koffie is niet enorm populair. Desondanks krijg ik de afgelopen periode steeds meer vragen van klanten die willen beleggen in koffie. In dit artikel bespreken we de koffiemarkt en de manieren om te beleggen in het zwarte goud.
 

Beleggen in koffie | koffie aandelen | koffie aandelen koers

Beleggen in koffie

Historie koffie

Ontzettend veel mensen zweren erbij; iedere ochtend een stevige bak koffie. Ieder kantoor heeft wel enkele koffieslurpers die dagelijks meerdere bakken naar binnen werken. Het stimulerende middel cafeïne in de koffie is enigszins verslavend en houd je lekker scherp en wakker. Koffie is naast zijn smaak, voornamelijk om die reden dan ook wereldwijd ongekend populair. Dat blijkt ook wel uit het feit dat koffie, na olie, de meest verhandelde grondstof ter wereld is.

Koffie wordt bereidt op basis van water en gedroogde en gebrande koffiebonen. Het gunstige klimaat is de reden dat koffieplanten vooral worden gecultiveerd op plantages in tropische landen. Al sinds de 15e eeuw verspreid de drank zich uit tropisch Afrika naar Noord-Afrika, het Midden-Oosten en Europa.

Sinds de 19e eeuw vormt de koffieboon een van de belangrijkste exportmiddelen van landen zoals Brazilië, Vietnam, Colombia, Indonesië en Ethiopië. Voor de 19e eeuw was koffie meer een statussymbool en vanwege de hoge prijs alleen bereikbaar voor rijke lui die elkaar ontmoetten in koffiehuizen. Doordat steeds meer landen koffiebonen begonnen te verbouwen daalde de prijs en werd koffie betaalbaar voor iedereen. Inmiddels vergaren meer dan 125 miljoen mensen hun inkomsten uit de productie of verkoop van koffieproducten. Zeker 25 miljoen kleine koffieboeren produceren samen circa 80% van de wereldwijde koffie.

Koffiemarkt groeit door

De prijs van koffie schommelde de afgelopen decennia tussen pakweg $ 0,425 en $ 3,35. Het dieptepunt van deze prijsrange zagen we in 2001 tijdens de dot.com crash. Forse dalingen van de koffie koers werden vrijwel altijd veroorzaakt door overproductie. Tegelijkertijd drinkt men minder koffie in tijden van crisis. We drinken thuis namelijk minder koffie dan op kantoor of op straat. De prijs van $ 3,35 werd in 1977 bereikt nadat vorst de Braziliaanse koffiebonenoogst vernietigde.

De globale koffie markt vertegenwoordigde in 2019 een waarde van $ 102 miljard. Volgens ResearchAndMarkets.com zal de totale omzet in 2026 uitkomen op ruim $ 155 miljard. Dat betekent dat de koffie markt tot 2026 met gemiddelde percentage van 6,2% per jaar zal blijven groeien. Koffie zal de komende jaren een altijd een aantrekkelijke groeimarkt blijven om een aantal redenen.

Ten eerste drinken Europeanen steeds meer koffie en ook wordt er steeds duurdere (premium) koffie gedronken. De huidige generatie drinkt steeds vaker koffie buiten de deur bij hippe koffieketens. Denk bijvoorbeeld aan het Indiase Cafe Coffee Day, het Amerikaanse Starbucks of het Chinese Luckin Coffee. Met populaire varianten als de Caramel Macchiato is er tegenwoordig voor ieder wat wils.

In de niet-westerse wereld zal de verschuiving van de werkcultuur, met name in het bedrijfsleven, samen met de verbetering van de levensstandaard, de vraag op de mondiale markt naar verwachting verder stimuleren. Ook de stijgende vraag naar biologische koffie als gevolg van het groeiende bewustzijn van de gezondheidsvoordelen draagt hieraan bij.

Beleggen in koffie aandelen | Koers koffie

Koffie future

Koffie valt onder de categorie grondstoffen en het aanbod is sterk afhankelijk van de kwaliteit van de oogst. Hierdoor is de prijs van koffie ook aan prijsschommelingen onderhevig. De prijs van koffie komt tot uiting op de derivatenmarkt. Het ontstaan van derivaten vindt haar oorsprong in de agrarische sector. De landbouwers kunnen zich met futures indekken tegen onverwachte prijsschommelingen en zo hun voortbestaan verzekeren.

Indien u in het LYNX Handelsplatform zoekt op KC zult u de Coffee C future zien verschijnen. Het Coffee C-contract is de wereldwijde benchmark voor Arabische koffie. Arabica-koffie is goed voor 75% van de wereldproductie en wordt vooral verbouwd in Brazilië (40% van het totale aanbod in de wereld) en Colombia. Robusta-koffie is goed voor de resterende 25% en wordt vooral geproduceerd in Vietnam (15% van het wereldwijde aanbod) en Indonesië. Robusta is de koffieboon die populair is in Europa, terwijl Arabische bonen populair zijn in de Verenigde Staten. Vandaar dat de koffie future gebaseerd is op de prijzen van de Arabische koffieboon.

Het futurecontract bepaalt de prijs voor de fysieke levering van ‘exchange-grade’ groene bonen. De koffiebonen komen uit een van de 20 landen met een erkend pakhuis aan een van de havens in de VS en Europa, met vastgestelde premies/kortingen voor havens. Uiteraard is fysieke levering bij LYNX uitgeschakeld en zal het systeem uw positie automatisch sluiten als u na de start van de close-out periode nog een positie open heeft staan.

Dit future contract wordt uitgegeven door de grondstoffenbeurs NYBOT dat weer een dochteronderneming is van ICE. De New York Board of Trade (NYBOT), opgericht in 1870, is een termijnbeurs voor fysieke grondstoffen. De Intercontinental Exchange (ICE) is een beursuitbater die werd opgericht in 2000. De specificaties van het contract ziet u hieronder.

Beleggen in koffie | Koers koffie

De prijs van koffie is ten tijde van schrijven $ 1,34 per pond. De future heeft een multiplier van 37500 en dat betekent dus dat 1 future op dit moment gelijk staat aan een waarde van $ 50.250. Elke $ 0,01 prijsverandering vertegenwoordigt op deze manier een waarde van $ 375 per contract. Stel dat de koffieprijs in dit geval dus met 1% stijgt tot $ 1,3534 dan is 1 koffie future contract $ 50.752 waard. Indien u long zit verdient u dan $ 502, maar als u short zit verliest u dat bedrag.

Waarom is de koffieprijs laag?

Hieronder ziet u dat de koffie future op korte termijn aan vrij stevige veranderingen onderhevig is. Maar op wat langere termijn is de prijs van koffiebonen vrij stabiel en ligt het langjarige gemiddelde rond de $ 1,50. De afgelopen jaren is de prijs van koffie historisch gezien wat aan de lage kant. Koersen van onder de $ 1 per pond zagen we in 2019, maar daarvoor werden deze voor het laatst in 2005 waargenomen. Zie ook de lange termijn grafiek hierboven.

In 2018 zorgde een uitstekende oogst in Brazilië en Vietnam voor een enorm overschot waardoor de prijs van koffie flink daalde. Ook de politieke onrust in het land zorgde voor dalende koffieprijzen doordat de Braziliaanse munt in waarde daalde.

De prijsdaling van de afgelopen jaren had ook te maken met het feit dat overheden en bedrijven steeds betere omstandigheden voor koffieboeren scheppen. Zo heeft de Colombiaanse overheid de boeren subsidie aangeboden, waarmee eerlijkere prijzen en lonen werden gegarandeerd. Starbucks maakte $ 20 miljoen dollar vrij om kleine koffieboeren te ondersteunen totdat de koffieprijzen weer naar een winstgevend niveau zouden stijgen. Betere omstandigheden zorgen er automatisch voor dat meer mensen besluiten om koffie te gaan verbouwen. Vanzelfsprekend zorgt meer aanbod voor druk op de koffie prijs.

Koffie future beleggen

Beleggen in Koffie ETF

Indien futures niet bij uw beleggingsstijl passen kunt u ook gebruikmaken van een ETF om blootstelling te krijgen aan de koffie prijs. De iPath Series B Bloomberg Coffee Subindex Total Return ETN is één van de grootste koffie ETF’s en volgt de Bloomberg Coffee Subindex. Het effect belegt in koffie futures waardoor u indirect blootstelling heeft aan de koffie prijs.

Door Europese regelgeving zijn Amerikaanse ETF’s nog altijd niet te verhandelen en daarom ben ik op zoek gegaan naar een Europees alternatief. De WisdomTree Coffee (COFF) ETC volgt eveneens de Bloomberg Coffee Subindex. Met deze ETF volgt u één-op-één de bewegingen in de koffie prijs.

10 interessante koffie aandelen

Naast dat u direct kunt beleggen in koffie door middel van futures of ETF’s, kunt u ook kiezen voor koffie aandelen. Er zijn wereldwijd tientallen beursgenoteerde bedrijven die koffie produceren en/of verkopen. Hieronder ziet u een lijst van tien koffie aandelen. Door te beleggen in een individueel bedrijf, belegt u echter minder gespreid. U loopt naast het marktrisico een zogenaamd specifiek bedrijfsrisico. De hogere risico’s bieden echter ook kansen op hogere rendement als u het juiste bedrijf weet te selecteren.

Aandeel Symbool Valuta
Starbucks SBUX USD
J.M. Smucker Co. BMI USD
Nestlé SA AQUA USD
Restaurant Brands International Inc KSB EUR
Luckin Coffee LNN USD
Farmer Brothers Company PNR USD
Whitewave Foods Company PCYO EUR
Tata Coffee TATACOFFE USD
Dunkin’ Brands Group DNKN USD
JDE Peet’s JDE EUR

Beleggen in koffie: de beste koffie aandelen van dit moment

De koffie aandelen van dit moment

Uit de bovenstaande lijst met koffie aandelen zullen we er twee nader bespreken. De koffie branche is een relatief stabiele sector om in te beleggen. De markt is slechts licht cyclisch, want ook in economisch mindere tijden wordt nog veel koffie gedronken. De inkomsten van veel koffie bedrijven zijn daarom redelijk goed voorspelbaar. Bovendien keren ze vaak mooie dividenden uit. Bovendien kunnen de bedrijven een stijging van de koffie prijs veelal gewoon doorberekenen in de verkoopprijzen.

Koffie aandeel: JDE Peet’s (JDE)

We starten met een aandeel van eigen bodem. Sinds mei 2020 kunnen we namelijk weer beleggen in ‘koffie van eigen bodem’ op de Amsterdamse beurs. JDE Peet’s is een samenvoeging van de Nederlandse koffiemaker Jacobs Douwes Egberts Group (JDE) met het Amerikaanse koffiebedrijf Peet’s. DE Peet’s is naar eigen zeggen ’s werelds grootste pure-play koffie- en theegroep naar omzet en serveerde ongeveer 130 miljard kopjes koffie en thee in 2019 in meer dan 100 ontwikkelde en opkomende landen.

Het bedrijf heeft meer dan 50 toonaangevende wereldwijde, regionale en lokale koffie- en theemerken. Met namen als Douwe Egberts, Peet’s Coffee & Tea en Senseo hebben ze sterke en goedkope merken in handen. Ook Pickwick, Jacobs & L’OR Espresso behoren tot het assortiment van de koffiegigant. Hiermee biedt de groep een uitgebreid aanbod van hoogwaardige en innovatieve koffie- en theeproducten om tegemoet te komen aan de behoeften van de consument op de verschillende markten en  voorkeuren van de consument. Circa 75% van de producten worden thuis geconsumeerd, waardoor de invloed van de coronacrisis beperkt is.

De koffieonderneming heeft een sterk en bewezen trackrecord. De omzet groeit al jaren gestaag en ook het marktaandeel in de koffie- en thee branche neemt toe, mede dankzij de sterke innovatiecapaciteiten van het bedrijf. Hoewel de verkopen buiten de deur in de eerste helft van 2020 met 29% gekrompen zijn, zag JDE bijvoorbeeld een sterke groei bij de e-commerce business. De online verkopen stegen met 63% en konden de gemiste out-of-home verkopen grotendeels compenseren. De in-home verkopen stegen hierdoor met 8,3%. De omzet kwam in de eerste helft van 2020 desondanks 2,9% lager uit op € 3,23 miljard in vergelijking met € 3,33 miljard in de eerste helft van 2019. De resultaten over heel 2020 worden op 9 maart bekend gemaakt. 

De aangepaste winst (EBIT) steeg met 9,1% tot € 642 miljoen. De onderliggende winst steeg met 12% tot € 393 miljoen voor de eerste helft van 2020. Ook werden de schulden verlaagd (met behulp van de opbrengsten van de beursgang) en het management gaf aan dat er op dit terrein flinke vooruitgang werd geboekt. Het doel is om in de eerste helft van 2021 de netto schuld ratio tot onder de 3,0 te brengen. Ook de liquiditeitspositie blijft sterk, met een totale liquiditeit van € 1,22 miljard bestaande uit een kaspositie van € 504 miljoen en beschikbare kredietfaciliteiten van € 718 miljoen.

De huidige beurswaarde van JDE Peet’s is € 16,6 miljard. Als we even uitgaan van een winst van € 800 miljoen in 2020 dan komt de K/W uit op circa 20,8. Hiermee heeft het aandeel een hogere waardering dan het gemiddelde in de voedingssector. Deze waardering lijkt in lijn te liggen met branchegenoten als Nestlé en Tate Coffee. De waardering is wel weer aantrekkelijk vergeleken met de brede markt. Hoewel het groeitempo laag is heeft u met JDE Peet’s wel een solide bedrijf te pakken met kans op dividend in de toekomst. Uiteraard belegt u wel in een vrij specifieke markt.

beste koffie aandelen

Koffie aandeel: Tata Coffee (TATACOFFEE)

Tata Coffee is een koffiebedrijf met 19 koffieplantages uit Zuid-India dat werd opgericht in 1922. Het bedrijf is eigendom van Tata Consumer Products, dat weer een dochteronderneming is van het grootste private conglomeraat van India genaamd Tata Group. De koers van Tata Consumer Products is de afgelopen jaren hard opgelopen en de waardering is met een K/W van 66 enorm hoog. Met Tata Coffee krijg je een pure play belegging in koffie tegen een veel aantrekkelijkere waardering.

India is een groeimarkt en het stijgende welvaartsniveau zorgt ervoor dat de Indiërs steeds meer koffie drinken. In Zuid-India drinkt naar schatting ongeveer 40% van de inwoners koffie. Tata Coffee heeft slechts 1% marktaandeel, maar gezien het grote aantal inwoners van India is het potentieel dus enorm. Voornamelijk instant koffie groeit enorm hard en het bedrijf probeert daar slim op in te spelen. Tata Coffee kwam met originele smaken in een nieuw soort structuur. Ook de verpakkingen dragen bij aan het recente succes, maar ook de innovatie in de smaak zou een betere gebruikerservaring geven. Naast koffie verkoopt het bedrijf ook thee en diverse pepers. In 2012 ging het bedrijf een joint venture aan met Starbucks, waardoor het nu koffieshops onder de naam Tata Starbucks uitbaat.

Het voordeel van Tata Coffee is het feit dat ze enorm veel ervaring en kapitaal achter zich hebben met de moederbedrijven van Tata. In 2018 kwam de omzet van het bedrijf uit op omgerekend € 171 miljoen. In de afgelopen twaalf maanden werd al ruim € 244 miljoen binnen gehaald wat wel aangeeft dat ze erg hard groeien. De winst kwam in de afgelopen twaalf maanden uit op € 11,47 miljoen en de waardering oogt met een K/W van 25 vrij stevig. Ook de schuld van € 117 miljoen is vrij fors, daar staat slechts circa € 28 miljoen aan cash tegenover. De stevige groei en het potentieel maken het aandeel in mijn ogen echter aantrekkelijk.

Het bedrijf is in het LYNX Handelsplatform te vinden onder de ticker TATACOFFEE. U dient er rekening mee te houden dat de koers genoteerd is in India Rupee. 1 India roepie is gelijk aan 0,011 euro. De huidige koers van 134,55 INR staat dan ook gelijk aan circa € 1,54.

beleggen in koffi

Zelf beleggen in koffie aandelen via LYNX?

Via LYNX heeft u de mogelijkheid om koffie aandelen rechtstreeks te kopen en verkopen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in meer dan 25 landen. Bekijk het aanbod:


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.