Beleggen in water: de beste wateraandelen voor 2023

Door Justin Blekemolen


American Water Works
ISIN: US0304201033
|
Ticker: AWK --- %

---
USD
---% (1D)
1W ---
1M ---
1Y ---
American Water Works aandeel
Artikel laten voorlezen
Beste water aandelen
Wateraandelen staan in de belangstelling van beleggers. De noodzaak van schoon drinkwater wordt steeds duidelijker en investeringen zijn nodig. Door bevolkingsgroei en klimaatverandering dreigt een tekort aan schoon drinkwater. Hoe kunnen beleggers profiteren van deze groeimarkt?

Bent u op zoek naar een broker om in water en andere grondstoffen te handelen, klik dan hier.

Beleggen in water aandelen

Beleggen in de waterindustrie komt wellicht niet direct als eerste in u op als u uw portefeuille gaat samenstellen. Toch zijn er steeds meer beleggers die zogeheten water aandelen weten te vinden. Het wordt door sommige investeerders zelfs het blauwe goud genoemd. Want hoewel 70% van de aarde bedekt is met water, is schoon drinkwater slechts in beperkte mate beschikbaar. En in tegenstelling tot olie is er niets wat water kan vervangen.

Voor de groeiende wereldbevolking is het een van de belangrijkste grondstoffen en het belang ervan neemt jaarlijks toe met het oog op klimaatverandering. Steeds meer plekken raken uitgedroogd tijdens hete zomers en in de VS en Australië zijn er steeds meer bosbranden. Hoewel een tekort aan water in arme landen in Afrika als ‘normaal’ wordt beschouwd, krijgt ook de rijke westerse beschaving steeds meer te maken met toenemende waterschaarste. De groeiende bevolking van drinkwater voorzien is misschien wel een van de kerntaken tijdens de 21ste eeuw.

Het is dan ook niet gek dat beleggers deze trend ook hebben ontdekt. Deze groeimarkt krijgt steeds meer aandacht op de beurs en de water aandelen laten al jaren mooie resultaten zien. Deze trend zal zich waarschijnlijk voortzetten en de schaarste aan water zal ervoor zorgen dat de water aandelen ook de komende jaren de interesse van beleggers zullen blijven wekken.

2,2 miljard mensen hebben geen toegang tot schoon drinkwater

Factoren als toenemende bevolkingsaantallen, klimaatverandering, uitdroging , waterintensieve levensstandaard en milieuvervuiling maken water een steeds schaarser wordende hulpbron. Terwijl het waterverbruik per hoofd van de bevolking in geïndustrialiseerde landen blijft stijgen, hebben volgens UNICEF ongeveer 2,2 miljard mensen wereldwijd geen toegang tot schoon drinkwater. Dat is bijna 30% van de totale wereldbevolking(!).

En volgens de laatste prognoses zou dit aantal tegen 2050 opnieuw kunnen verdubbelen. Nu al hebben ongeveer 800 miljoen mensen niet eens een basiswatervoorziening , vooral in derdewereldlanden of plattelandsgebieden van ontwikkelingslanden. Dit is bovendien ook dramatisch voor de rest van de wereld, want door slechte hygiëne verspreiden ziekten zich ook bijzonder snel.

Volgens de Verenigde Naties zou tegen 2030 jaarlijks ongeveer $ 114 miljard moeten worden geïnvesteerd in waterinfrastructuur om deze trend effectief tegen te gaan. Door een gebrek aan geld in de schatkist van de ontwikkelingslanden of het gebrek aan politieke wil in de geïndustrialiseerde landen, wordt echter slechts een klein deel van het benodigde bedrag daadwerkelijk geïnvesteerd. Beheerders van nationale watersystemen zullen de komende jaren dus aan de slag moeten met nieuwe technologie om ernstige tekorten te voorkomen.

“In veel Afrikaanse landen gaat 50 procent van het water verloren aan lekken, in Nederland is dat drie procent. Die efficiëntie is waar landen en investeerders naar op zoek zijn”

Gerhard van den Top – oud directeur Vitens Evides International

Gereguleerde & Private waterbedrijven

Voordat we zomaar naar de overheden wijzen, moeten we eerst eens bekijken hoe de waterindustrie in elkaar zit. Vroeger was water altijd in het bezit van de staat, maar tegenwoordig verschilt dat heel erg per land. Sommige landen hebben de waterindustrie juist geheel of gedeeltelijk geprivatiseerd.

Nederland heeft al sinds de dertiende eeuw een waterbeheerder. Sindsdien speelt de overheid een cruciale rol in de ontwikkeling van onze samenleving in een veilige en zekere wateromgeving. De Nederlandse structuur kent publieke bedrijven, die voor honderd procent in handen zijn van de provincies of gemeenten. Deze bedrijven zijn in principe non-profit. Ook kent ons land Regionale Waterschappen, die zorgen voor het beschermen van mensen, vee, vegetatie, gebouwen en infrastructuur tegen overstromingen, en ook zorgen voor voldoende oppervlaktewater van goede kwaliteit. Nederland staat niet voor niets in het rijtje met landen met het beste drinkwater ter wereld.

De waterschappen in Nederland zijn onafhankelijke instanties en hebben hun eigen bevoegdheden. Zij stellen regels op en heffen belastingen. Hun verantwoordelijkheden omvatten veel meer dan alleen het aanleggen van dijken en het bouwen van gemalen. Tegenwoordig zijn de waterschappen nauw betrokken bij het landgebruik, de ruimtelijke ordening, het natuurbehoud, de bescherming van het milieu, de recreatie etc. Ze stellen ook lange termijn waterplannen op.

Private waterbedrijven

Ook in Frankrijk, Duitsland en Spanje zorgen de overheden voor het water. Andere landen zoals de VS of Engeland hebben de waterindustrie geprivatiseerd. Dit heeft onder andere te maken met de kosten. Schoon drinkwater, nieuwe technologie en innovaties zijn nou eenmaal duur. In de VS worden meer dan 73 miljoen Amerikanen voorzien van schoon drinkwater door de private bedrijven. Particuliere waterbedrijven investeren ieder jaar miljarden dollars om watersystemen te verbeteren, onderzoek te doen en nieuwe technologieën te ontwikkelen. Een watersysteem dat door de particuliere sector wordt beheerd, kan volgens de voorstanders efficiënter en kosten-effectiever zijn.

Privatisering van de waterindustrie heeft veel winstgevende bedrijven voortgebracht, maar ook voor grotere investeringen en snellere ontwikkeling gezorgd. Wel wordt de watersector uiteraard goed in de gaten gehouden door een toezichthouder. De overheid stelt namelijk vaak hoge eisen aan de kwaliteit, maar ook legt zij soms een plafond op de hoeveelheid geld die mag worden verdiend met de verkoop van water. Dat betekent dat een deel van deze bedrijven eigenlijk deels gereguleerd zijn.

beste waterstof aandelen, beleggen in waterstof, investeren in waterstof

Profiteren van de waterindustrie

Water is een belangrijk thema, zowel voor derdewereldlanden als de geïndustrialiseerde landen. Water is constant in beweging en de waterinfrastructuur voor de winning, behandeling en distributie van drinkwater moeten gemoderniseerd blijven om aan onze behoeften te kunnen voorzien. In veel westerse landen is de waterinfrastructuur verouderd en worden pijpleidingen steeds slechter.

Veel oude waterleidingen zijn bijvoorbeeld nog van lood. Dat lood lost in een bepaalde mate op in het water en is schadelijk voor de gezondheid. Voor modernisering en herinrichting in landen als de VS, Nederland of Duitsland zijn de komende jaren enorme investeringen nodig. Voor u als particuliere investeerder zijn er tal van mogelijkheden om te investeren in innovatieve, duurzame watertechnologieën. Zo kunt u er voor kiezen te beleggen in een ETF, maar ook individuele aandelen zijn interessant.

Die individuele aandelen zijn onder te verdelen in twee soorten. Zo zijn er waterleidingbedrijven die zorgen voor het zuiveren en het leveren van drinkwater. Maar er zijn natuurlijk ook talloze bedrijven die deze waterleidingbedrijven van apparatuur of diensten voorzien. Zo zijn er bedrijven die leidingen of zuiveringsinstallaties maken, maar ook heb je ondernemingen die zorgen voor de levering van water aan bedrijven via particuliere waternetwerken.

Beleggen in water ETF: iShares Global Water UCITS ETF

Een ETF biedt de mogelijkheid om snel en goedkoop een index te volgen, daardoor neemt de populariteit van ETF’s sterk toe bij particuliere beleggers. Ook het aantal uitgegeven ETF’s neemt daardoor toe waardoor het moeilijker wordt om door het bos de bomen te zien. Ook voor wateraandelen is dit het geval, daarom selecteren we voor u een goede ETF.

De iShares Global Water UCITS ETF volgt de S&P Global Water 50 Index en weet die al meer dan 10 jaar goed te evenaren. De ETF bestaat uit 43 posities bestaande uit activa vooral in ontwikkelde landen maar ook in opkomende markten zoals China of Brazilië.

De ETF wist in de afgelopen 10 jaar een jaarlijks rendement, na kosten, van 9,23% neer te zetten. De kosten voor de ETF, uitgedrukt als de total expense ratio bedraagt 0,65% per jaar. Ook het dividend wordt halfjaarlijks uitgekeerd.

Andere mogelijk interessante ETF’s zijn:

  • Lyxor World Water UCITS ETF (LYM8)
  • RobecoSAM Sustainable Water Fund (OZWA) (focus op duurzaam waterbeheer)
  • Pictet-Water (PBF7) (actief beheerd effect)
Lyxor World Water UCTS ETF (WAT) (LYM8) – Grafiek

Top 10 interessante water aandelen

AandeelIndustrieISINSymboolValuta
American Water WorksWaterverzorgingUS0304201033AWKUSD
Badger MeterWatertechnologieUS0565251081BMIUSD
Evoqua WaterWatertechnologieUS30057T1051AQUAUSD
KSBWater pompenDE0006292006KSBEUR
LindsayWatersystemenUS5355551061LNNUSD
PentairWatertechnologieIE00BLS09M33PNRUSD
Pure CycleWatertechnologieUS7462283034PCYOEUR
Essential UtilitiesWaterverzorging en technologieUS29670G1022WTRGUSD
Veolia EnvironmentWaterverzorging en technologieFR0000124141VVDEUR
XylemWatertechnologieUS98419M100XYLUSD

Beste water aandelen van dit moment

Uit de bovenstaande lijst met water aandelen zullen we er drie nader bespreken. Eén ding moet voor u als investeerder duidelijk zijn: investeringen in water moeten op de lange termijn worden gezien, omdat het in de sector gaat om het oplossen van problemen die in de meeste regio’s niet van de ene op de andere dag kunnen worden opgelost.

Een groot voordeel van water aandelen is het feit dat ze slechts licht cyclisch zijn. Schoon drinkwater is namelijk altijd nodig, ook in economische onzekere tijden. De inkomsten van vele waterbedrijven zijn daarom goed voorspelbaar. Bovendien keren deze bedrijven vaak mooie dividenden uit.

Wateraandeel: Pentair (PNR)

Pentair is een wereldwijd opererend bedrijf dat zich richt op het ontwerpen, produceren en leveren van diverse producten en oplossingen op het gebied van waterbeheer, filtratie en apparatuur voor industriële toepassingen.

Enkele van de belangrijkste producten van Pentair zijn onder meer apparatuur voor waterbehandeling en -filtratie, pompen, koelings en verwarmingsapparatuur, controle- en automatiseringssystemen, en apparatuur voor zwembaden en spa’s. Zoals eerder werd vermeld zijn vele watersystemen verouderd en wordt in veel landen aangedrongen of verplicht om duurzame renovaties uit te voeren, dat zorgt voor opportuniteiten voor het bedrijf.

Pentair bedient verschillende marktsegmenten, waaronder residentiële, commerciële en industriële klanten, en opereert in verschillende geografische regio’s over de hele wereld. Het bedrijf heeft een sterke focus op duurzaamheid en streeft naar het ontwerpen van producten en oplossingen die bijdragen aan een efficiënter gebruik van water en energie.

Pentair heeft zijn hoofdkantoor in Londen en heeft intussen meer dan 11 000 werknemers. Het bedrijf heeft productie- en verkoopfaciliteiten in meer dan 25 landen.

De waardering is aan de goedkope kant voor het aandeel. De free cash flow (FCF) nam even een duik in 2023 maar zal volgens analisten goed herstellen in de volgende 3 jaar waar ook de FCF marge zal verbeteren. Het bedrijf keert ook een dividend uit van 1,69%, dat weet het al tientallen jaren te verhogen.

 Pentair
Koers / Winst17,85
Verwachte koers / Winst13,06  
TEV / Omzet2,64
TEV / EBITDA13,08
Price / sales2,15                     
Market cap / free cashflow (Volgende 12 maand)14,13

Wateraandeel: American Water Works Company (AWK)

Mogelijk het bekendste water aandeel op dit moment. American Water Works is een Amerikaans nutsbedrijf dat actief is in de Verenigde Staten en Canada. Het werd in 1886 opgericht als de American Water Works & Guarantee Company. In 1947 werd de naam weer veranderd in het huidige American Water Works Company. Het bedrijf was tussen 2001 en 2008 een dochteronderneming van het Duitse RWE group. Na de beursgang in 2008 op de NYSE werd het echter weer een zelfstandig opererend bedrijf. Het heeft 7100 werknemers in dienst en levert aan ruim 14 miljoen mensen in 46 verschillende Amerikaanse staten.

De meeste diensten van American Water Works zijn lokaal beheerde dochterondernemingen van nutsbedrijven die worden gereguleerd door de Amerikaanse staat waarin elk van hen actief is. American Water bezit ook dochterondernemingen die gemeentelijke drinkwater- en afvalwatersystemen onder contract beheren en andere die bedrijven en woongemeenschappen voorzien van waterbeheer en andere verwante diensten. Ook werkt een dochteronderneming van het bedrijf samen met verschillende militaire bases in de VS om water te reinigen en te leveren en om afvalwater voor militaire installaties in het hele land op te vangen en te reinigen.

Na het mindere jaar 2022 verwachten analisten opnieuw herstel van de groei en verdere verbetering van de marges. Ondanks deze vooruitzichten heeft het bedrijf geen positieve FCF en het lijkt erop dat dit de komende 3 jaar ook niet zal veranderen. Momenteel heeft het bedrijf een marktkapitalisatie van $ 27,54 miljard.

Het aandeel staat momenteel duur gewaardeerd, de premie is vooral te verklaren door de positie als marktleider en de verbeterde vooruitzichten voor de komende jaren. Wanneer de verwachtingen worden ingelost dan zal ook de waardering snel verbeteren.

 AWK
Koers / Winst31,66
Verwachte koers / Winst27,75  
TEV / Omzet10,59
TEV / EBITDA20,08
Price / sales7,44      
Market cap / free cashflow (Volgende 12 maand)

Sterk dividend aandeel

Daarmee beleg je echter wel in een vrij defensief aandeel gelet op de niet-cyclische aard van de industrie. Het dividend wordt jaarlijks verhoogd sinds de beursgang. Door de sterk opgelopen koers biedt het huidige dividend van $ 2,62 een rendement 1,86%, maar dit is erg houdbaar en het dividend zal in de toekomst waarschijnlijk verder oplopen. De afgelopen 10 jaar werd het telkens met circa $ 0,05 verhoogd.

American Water Works (AWK) – Grafiek

Wateraandeel: Xylem – (XYL)

Xilem is een Amerikaans bedrijf dat zichzelf beschrijft als de wereldleider op het gebied van efficiënte en duurzame watertechnologie. Het bedrijf dat ook kantoren in België en Nederland heeft, levert onder andere pompen en samengestelde pompsystemen. Xylem is actief in meer dan 150 landen en levert belangrijke watertechnologie voor onder andere residentiële, commerciële, agrarische en industriële omgevingen.

Het bedrijf is ruim $ 17 miljard waard en is in 2011 ontstaan ​​uit een spin-off van de waterdivisie van de industriële groep ITT . Xylem heeft zich gespecialiseerd in innovatieve oplossingen voor alles wat met de watercyclus te maken heeft, hetgeen omschreven is als ” Smart Water “.

Innovatieve waterbehandelingssystemen en waterfiltersystemen

Dit omvat water- en afvalwatertransport, behandeling van water en afvalwater, analyses van waterkwaliteit, procesoptimalisatie en analyse van de staat van pijpleidingen. Verder worden er warmtewisselaars en filtersystemen voor waterzuivering aangeboden, maar ook innovatieve pompen waarmee water veilig en betrouwbaar kan worden getransporteerd. Xylem installeert ook sensor gestuurde en software gebaseerde technologieën om waterverlies te verminderen, evenals technologieën voor een efficiëntere behandeling van afvalwater. Een goed gediversifieerd water aandeel dus.

Ook worden systemen gemaakt om overstromingen en andere watergerelateerde milieuschade aan te pakken. Tijdens de grote waterschaarste in Californië, die gepaard ging met ernstige bosbranden, werd de technologie van het bedrijf gebruikt om water uit de Colorado-rivier om te leiden en te zuiveren. De groep is ook betrokken bij humanitaire projecten in Afrika & Azië en legt grote nadruk op duurzaamheid. Om het bewustzijn van de toenemende waterproblematiek in veel landen te vergroten en hulpprojecten te ondersteunen, is Xylem onder meer een samenwerking met de Premier League voetbalclub Manchester City gestart. De samenwerking draagt de slogan “ Let’s Solve Water ”.

Xylem heeft mooie vooruitzichten voor de komende 3 jaar. Analisten rekenen erop dat het bedrijf gestaag blijft groeien de komende en ook de marges zullen verbeteren. De waardering is aan de dure kant maar wordt grotendeels gerechtvaardigd door de groeiverwachtingen. Het aandeel keert verder ook een dividend uit van 1,37%

 Xylem
Koers / Winst49,55
Verwachte koers / Winst26,78  
TEV / Omzet3,40
TEV / EBITDA25,34
Price / sales3,22      
Market cap / free cashflow (Volgende 12 maand)29,03
Xylem (XYL) – Grafiek

Wateraandeel: Essential Utilities (WTRG)

Essential Utilities is niet enkel gericht op water en is dus geen “pure play” wateraandeel maar verdient wel een plaats in onze top. Essential Utilities is een holdingmaatschappij die opereert in de nutssector. Dit betekent dat het bedrijf verschillende nutsbedrijven beheert die essentiële diensten leveren aan huishoudens en bedrijven. Het bedrijf is actief in de Verenigde Staten en heeft meer dan 5 miljoen klanten in 10 staten.⠀

De diensten die Essential Utilities levert omvatten water-, gas- en elektriciteitsvoorziening. Het bedrijf heeft verschillende dochterondernemingen die zich richten op deze diensten, waaronder Aqua America en Peoples Natural Gas. Het bedrijf is gericht op het leveren van betrouwbare en betaalbare nutsdiensten aan hun klanten en streeft naar duurzaamheid en efficiëntie in hun bedrijfsvoering.

Essential Utilities heeft ook een sterke focus op maatschappelijk verantwoord ondernemen. Het bedrijf ondersteunt verschillende liefdadigheidsorganisaties en heeft verschillende initiatieven gelanceerd om de milieuprestaties te verbeteren, zoals het investeren in hernieuwbare energiebronnen en waterbesparing.

Een van de belangrijkste dochterondernemingen van Essential Utilities is Aqua America, dat water- en afvalwaterdiensten levert aan meer dan drie miljoen klanten in verschillende staten in de Verenigde Staten. Aqua America is een van de grootste waterbedrijven in de Verenigde Staten en richt zich op het leveren van hoogwaardige en betrouwbare waterdiensten aan klanten. Essential Utilities richt zich op duurzaamheid en efficiëntie in hun bedrijfsvoering en Aqua America werkt actief aan het verbeteren van de waterkwaliteit en het behoud van waterbronnen in hun ­­dienstgebieden.

De waardering is in opzicht van de verwachte groei wel duur. Ook de negatieve FCF maakt de waardering en de funderingen minder aantrekkelijk. Het aandeel keert al enkele jaren een stevig dividend uit, momenteel terwaarde van 2,65%.

 WTRG
Koers / Winst24,77
Verwachte koers / Winst21,41  
TEV / Omzet7,97
TEV / EBITDA18,42
Price / sales4,99
Market cap / free cashflow (Volgende 12 maand)
Essential Utilities (WTRG) – Grafiek

Beste water aandelen: Conclusie

Eén ding is duidelijk: het belang van schoon (drink)water wordt steeds duidelijker. Op korte termijn zullen water aandelen wellicht niet de meest spannende aandelen zijn. Echter er gebeurt genoeg op dit gebied en water aandelen lijken een prima lange termijn investering. De actieve belegger kan een keuze maken uit individuele water aandelen, maar de passieve investeerde is het beste af met een water ETF die de brede waterindustrie volgt.

Zelf beleggen in water aandelen via LYNX?

Het TWS Handelsplatform biedt u de mogelijkheid water aandelen en opties rechtstreeks te kopen en verkopen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in meer dan 25 landen. Bekijk het aanbod:Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.