De beste blue-chip aandelen van 2021


ASML
ISIN: NL0010273215
|
Ticker: ASML --- %

---
EUR
---% (1D)
1W ---
1M ---
1Y ---
ASML aandeel
Elke sector heeft zijn eigen vakjargon. In de financiële sector spreekt men soms over blue-chip aandelen. Wat zijn blue-chip aandelen? Zijn deze aandelen verhandelbaar bij LYNX? En is het rendement op deze aandelen nog voldoende groot? U leest het in dit artikel over blue-chip aandelen.

Wat u hier te weten komt over blue-chip aandelen:

Blue-chip aandelen

Blue-chip aandelen: betekenis

De term ‘blue-chip aandeel’ werd voor het eerst gebruikt in 1923 door Gingold, een werknemer bij Dow Jones. Hij gebruikte de term als een verzamelnaam voor aandelen die boven 200 dollar per aandeel handelden. In die tijd was 200 dollar veel geld voor één aandeel. De term is afkomstig uit de pokerwereld, waar de blauwe chips het meeste waarde hebben.

Doorheen de jaren is de betekenis van ‘blue-chip aandeel’ een beetje veranderd. Er bestaat geen exacte definitie voor blue-chip aandelen, maar ze hebben wel typische kenmerken. Tegenwoordig wordt een blue-chip aandeel beschouwd als een groot bedrijf met een uitstekende reputatie. Het zijn vaak gevestigde bedrijven met een gezonde balans waarvan de inkomsten stabiel zijn. Over het algemeen zijn blue-chip aandelen marktleiders of behoren ze tot de top 3 bedrijven binnen hun domein. Bijgevolg zijn deze aandelen opgenomen in de meest prominente indexen en doen hun producten bij veel mensen wel een belletje rinkelen. Verder zijn het meestal stevige dividendbetalers.

Beleggen in blue-chip aandelen: voor- en nadelen

Voordelen

Het feit dat blue-chip aandelen reeds gevestigde waarden zijn binnen de aandelenmarkt is hun grootste voordeel. In de loop van de jaren hebben deze bedrijven een gerenommeerd merk opgebouwd. Bijgevolg zijn de cashflow en de omzet in het algemeen constant, waardoor dividenden duurzaam zijn. Door hun stabiele karakter slagen ze er dikwijls in om tijdens recessies of beurscrashes het hoofd boven water te houden. Dat maakt dat deze aandelen geliefd zijn onder beleggers.

Bovendien hebben blue-chip aandelen dikwijls een lagere volatiliteit dan andere aandelen. Ze hebben een hoge liquiditeit, aangezien ze vaak worden verhandeld door zowel individuele als institutionele beleggers. Dit is belangrijk voor investeerders die plots geld nodig hebben. Zij kunnen erop vertrouwen dat er altijd een koper zal zijn aan de andere kant van de transactie wanneer de belegger een verkooporder plaatst.

Conservatieve beleggers die weinig risico willen nemen kiezen regelmatig voor blue-chip aandelen in hun portefeuille. De dividenden leveren niet alleen een inkomen op, maar beschermen beleggers ook tegen inflatie. Benjamin Graham, de man die beschouwd wordt als de grondlegger van het waardebeleggen, schreef in zijn boek ‘The Intelligent Investor’ dat conservatieve beleggers moeten zoeken naar bedrijven die gedurende 20 jaar of langer consequent dividenden hebben uitgekeerd.

Nadelen

Blue-chip aandelen worden aanvaard als veilige investering omdat ze al verschillende stormen hebben doorstaan. Dit is echter niet altijd terecht. De faillissementen van Lehman Brothers in 2008, General Motors in 2009 en verschillende Europese banken tussen 2008 en 2012 bewijzen dat zelfs de beste bedrijven over de kop kunnen gaan in slechte tijden.

Bovendien worden blue-chip aandelen intensief gevolgd door Wall Street analisten. Daardoor handelen deze bedrijven dikwijls aan een premium. Ze zijn aantrekkelijk door hun stabiele cash flow en omzet. Het kan echter altijd gebeuren dat een bedrijf in de problemen terecht komt. Wanneer deze ‘favoriete’ aandelen van Wall Street niet kunnen voldoen aan de verwachtingen van analisten, kunnen beleggers meedogenloos reageren. Slecht nieuws is meestal onverwacht bij deze bedrijven en kan daardoor aanzienlijke gevolgen hebben voor de koers van het blue-chip aandeel.

Voor jonge investeerders die nog lang kunnen investeren zijn blue-chip aandelen misschien saai en minder interessant. Aangezien blue-chip aandelen grote bedrijven zijn, zal hun toekomstige groei beperkt zijn. Een bedrijf als Coca-Cola, dat zijn producten verkoopt over de hele wereld, zal veel minder snel zijn omzet kunnen verdubbelen dan een relatief nieuw bedrijf dat uitkomt met een nieuw product.

Warren Buffet zal misschien niet helemaal akkoord gaan met dit laatste argument. Het orakel van Omaha heeft namelijk een groot deel van zijn vermogen opgebouwd door te investeren in blue-chip aandelen. Coca-Cola is één van de grootste posities van Warren Buffet. Hij kocht het aandeel 40 jaar geleden en vandaag is het aandeel 16 keer zoveel waard. Op lange termijn hoeft een blue-chip aandeel zeker niet onder te doen voor andere aandelen.

De beste blue-chip aandelen

Als belegger kan het slim zijn om de trend te volgen en aandelen te kopen die in een goeie flow zitten. Wie op zoek is naar blue-chip aandelen voor de eigen portefeuille moet zeker eens de onderstaande aandelen overwegen. De opgesomde aandelen hebben allemaal hogere rendementen behaald sinds het begin van het jaar dan de index waarin ze zitten. We maken een onderscheid tussen Europese en Amerikaanse blue-chip aandelen. Onderstaande opsomming weergeeft de beste blue-chip aandelen die besproken worden in dit artikel:

  • ASML aandeel
  • ING aandeel
  • Volkswagen aandeel
  • Daimler aandeel
  • LVMH aandeel
  • Goldman Sachs aandeel
  • Walgreens Boots Alliance aandeel
  • Caterpillar aandeel
  • American Express aandeel
  • Chevron aandeel

De beste blue-chip aandelen 2021 – Europa

Hieronder vindt u enkele van de best presterende blue-chip aandelen van 2021 uit de Euro Stoxx 50 index. De Euro Stoxx 50 is de verzameling van de 50 grootste Europese bedrijven. Het besproken rendement is telkens het rendement year-to-date, oftewel sinds 4 januari 2021 tot het moment waarop dit artikel geschreven is. De beste blue-chip aandelen in dit artikel staan willekeurig gerangschikt.

1. Europees blue-chip aandeel: ASML

Het Nederlandse aandeel ASML is voorlopig één van de best presterende Europese blue-chip aandelen van Europa. Hun rendement year-to-date is 26,7 procent. Het bedrijf levert machines voor de productie van halfgeleiders en wordt als marktleider aanvaard binnen deze sector. Momenteel kan ASML profiteren van het globale tekort aan halfgeleiders. Het aandeel ASML is verhandelbaar via de Euro Stoxx 50 en de Amsterdamse beurs.

ASML koers

De omzet en de brutomarge van de Nederlandse chipmachinefabrikant waren in het eerste kwartaal van 2021 hoger dan verwacht. Het bedrijf verwacht dit jaar een omzetgroei van 30 procent. Het aandeel heeft een hoge waardering, maar dat komt doordat ASML praktisch een monopolie heeft op het bouwen van machines die de allerkleinste chips van 3 en 5 nanometer kunnen maken. U kunt hier meer informatie vinden over het aandeel ASML.

2. Europees blue-chip aandeel: ING

Het blue-chip aandeel ING heeft dit jaar al een rendement van 41 procent behaald en is daarmee het best presterende bedrijf van de Euro Stoxx 50 in 2021. De Nederlandse bank heeft in 2020 haar dividend verplicht moeten schrappen door de richtlijnen van de ECB. Het aandeel was één van de hardst getroffen aandelen van de Euro Stoxx 50 tijdens de coronacrash, maar is sindsdien ruimschoots hersteld dankzij mooie dividendvooruitzichten.

ING Groep koers

De winst van ING lag in het eerste kwartaal van 2021 50 procent hoger in vergelijking met een jaar geleden. Dit is beter dan analisten hadden verwacht. In tegenstelling tot vorig jaar, toen ze bijna 700 miljoen euro aan de kant moesten z etten voor extra voorzieningen, moesten ze dit jaar slechts 223 miljoen euro opzij houden voor mogelijke verliezen op kredieten. Hier kunt u meer te weten komen over het aandeel ING.

3. Europees blue-chip aandeel: Volkswagen

Het aandeel Volkswagen kaapt de zilveren medaille weg voor beste Europese blue-chip aandelen. Het aandeel heeft tot nu toe een rendement van 40 procent behaald in 2021. Volkswagen AG is de grootste autofabrikant van Europa en de tweede grootste van de wereld. De Duitse autofabrikant produceert verschillende voertuigen van merken zoals Volkswagen, Audi, Porsche, Bentley Bugatti, Lamborghini.

Volkswagen koers

CEO Herbert Diess vertelde dat zijn bedrijf dit jaar meer dan 1 miljoen volledig elektrische auto’s zal bouwen. Dat is 10 procent van hun totale jaarvolume. Op die manier lijkt Volkswagen de grootste concurrent van Tesla te gaan worden op het vlak van elektrische auto’s. Herbert Driess denkt dat Volkswagen 200 miljard euro waard is, vandaag staat het aandeel genoteerd aan 120 miljard euro. Ter vergelijking: Tesla staat momenteel genoteerd aan 585 miljard dollar. U kunt hier meer informatie vinden over het aandeel Volkswagen.

4. Europees blue-chip aandeel: Daimler

Het blue-chip aandeel aandeel Daimler heeft sinds begin 2021 een rendement van 26 procent behaald. Dit is significant meer dan de 11 procent van de Euro Stoxx 50 index dit jaar. Daimler is een grote producent van auto’s, bestelwagens en vrachtwagens. Hun bekendste merk is Mercedes.

Daimler koers

Ook Daimler kende sterke kwartaalresultaten. De winst dit kwartaal kwam vooral uit China, waar de verkoop maar liefst 60 procent was toegenomen ten opzichte van vorig jaar. Bijgevolg heeft de Duitse autofabrikant zijn winstprognose voor 2021 naar boven bijgesteld. Ook Daimler zet in de nabije toekomst in op elektrische wagens. Ze waarschuwen wel dat het wereldwijde tekort aan halfgeleiders (waar ASML van profiteert) de productie in het tweede kwartaal kan hinderen. Hier kunt u meer te weten komen over het aandeel Daimler.

5. Europees blue-chip aandeel: LVMH

Het aandeel LVMH is het jaar 2021 goed gestart. Hun year-to-date rendement bedraagt 20 procent. Louis Vuitton Moët Hennessy is het grootste conglomeraat ter wereld op het vlak van luxegoederen. Ze hebben een brede waaier aan sterke merken. Aangezien luxegoederen minder prijselastisch zijn, kan LVHM regelmatig de prijs verhogen zonder dat dit een negatief effect heeft op de verkoop van hun producten. Het Franse bedrijf maakt naast de Euro Stoxx 50 ook deel uit van de CAC 40 index.

LVMH koers

LVMH is heel sterk uit de coronacrisis gekomen. In het eerste kwartaal van 2021 heeft het bedrijf een omzet van maar liefst 13,96 miljard euro gedraaid, oftewel een stijging van 32 procent. Hun belangrijkste divisie, Mode/Lederwaren, boekte een organische groei van 52 procent ten opzichte van het eerste kwartaal in 2020 en 37 procent ten opzichte van het eerste kwartaal in 2019. Het dividendrendement van dit aandeel is momenteel 1 procent per jaar. U kunt hier meer informatie vinden over het aandeel LVMH.

De beste blue-chip aandelen 2021 – Verenigde Staten

De Dow Jones is de Amerikaanse aandelenindex bij uitstek voor Amerikaanse blue-chip aandelen. Deze index bevat 30 grote Amerikaanse aandelen en de selectie hiervan wordt gemaakt door het ‘index comité’. De Dow Jones is de oudste aandelenindex ter wereld, waarbij alle oorspronkelijke Dow Jones aandelen zijn verdwenen uit de index. Het is dus niet zo dat een bedrijf voor eeuwig een blue-chip blijft. De Dow Jones stond onlangs op recordhoogte. Dat betekent dat de Amerikaanse blue-chip aandelen goed presteren in 2021. We bespreken hieronder opnieuw enkele van de best presterende blue-chip aandelen van 2021 uit de Dow Jones.

6. Amerikaans blue-chip aandeel: Goldman Sachs

Het aandeel Goldman Sachs is tijdens het schrijven van dit artikel het beste Amerikaanse blue-chip aandeel met een return van 36% year-to-date. Goldman Sachs behoort tot de grootste investeringsbanken ter wereld. Ze zijn gespecialiseerd in het aanbieden van financiële diensten aan overheden en multinationals.

Goldman Sachs koers

Ook JP Morgan Chase behoort tot de beste Amerikaanse blue-chip aandelen, met een rendement van 26 procent sinds het begin van dit jaar. Het is geen toeval dat deze twee banken en ING het zo goed doen dit jaar. Banken profiteren van de heropening van de economie. Op de afbeelding kunt u visueel de performance van het aandeel Goldman Sachs zien in het afgelopen jaar. Hier kunt u meer te weten komen over het aandeel Goldman Sachs.

7. Amerikaans blue-chip aandeel: Walgreens Boots Alliance

Het aandeel Walgreens Boots Alliance heeft in 2021 al een rendement behaald van 32 procent. Walgreens Boots Alliance is een Amerikaanse farmaceutische holding en is eigenaar van de apotheekketens Walgreens en Boots. Het segment Alliance staat in voor het transport en de logistiek van farmaceutische middelen, maar staat op het punt om verkocht te worden aan AmerisourceBergen voor 6 miljard dollar.

De omzet van Walgreens steeg 4,8 procent in het eerste kwartaal. Dit was iets minder dan analisten hadden verwacht. De winst lag echter met 1,4 dollar per aandeel een pak hoger dan de 1,12 dollar die de analisten hadden voorspeld. Walgreens Boots Alliance betaalt een dividend van 1,87 dollar per aandeel, oftewel een dividendrendement van 3,45 procent.

Walgreens koers

Een recessie heeft normaal gezien niet veel invloed op dit aandeel, omdat mensen ziek blijven worden en als gevolg altijd medicatie nodig hebben. Momenteel worden de apotheekwinkels van Walgreens ingezet als locatie om coronavaccins toe te dienen aan de Amerikaanse bevolking. Daardoor zal het aantal klanten in het tweede kwartaal hoogstwaarschijnlijk hoger liggen dan anders. Het zou mij daarom persoonlijk niet verbazen als de winst in het tweede kwartaal opnieuw hoger is dan wat analisten voorspellen. U kunt hier meer informatie vinden over het aandeel Walgreens Boots Alliance.

8. Amerikaans blue-chip aandeel: Caterpillar

Het aandeel Caterpillar heeft year-to-date een rendement van 31 procent behaald. Caterpillar is een Amerikaans bedrijf dat zich bezig houdt met het ontwerp en de bouw van zware machines voor wegenbouw, waterbouw en mijnbouw. Ze zijn de wereldwijde marktleider in deze sector. Het aandeel Caterpillar staat genoteerd aan de New York Stock Exchange.

Caterpillar koers

De resultaten van Caterpillar hebben in het eerste kwartaal van 2021 de verwachtingen van analisten weggeblazen. De winst per aandeel was 2,87 dollar, terwijl analisten 1,95 dollar hadden verwacht. Er zijn twee grote redenen voor dit verschil: Ten eerste hebben de dealers, die de apparatuur van Caterpillar doorverkopen aan klanten, hun voorraad in het eerste kwartaal van 2021 meer uitgebreid dan in het eerste kwartaal van 2020. De tweede reden is simpelweg dat de verkoop van hun producten aan retail klanten met 17 procent gestegen is. Hier kunt u meer te weten komen over het aandeel Caterpillar.

9. Amerikaans blue-chip aandeel: American Express

Het aandeel American Express is tijdens het schrijven van dit artikel één van de beste Amerikaanse blue-chip aandelen, met een rendement van 30,83% year-to-date. American Express is een Amerikaanse financiële dienstverlener en is één van de bekendste merken ter wereld. In België en Nederland is het bedrijf vooral bekend door haar credit cards en reischeques.

American Express koers

Ondanks de licht tegenvallende omzet van 9,1 miljard dollar voor American Express, heeft het Amerikaanse bedrijf wel een mooie winst laten optekenen van 2,23 miljard dollar. De hoge winst werd ondersteund door de 1,1 miljard dollar aan reserves die werden afgebouwd door het bedrijf. In 2020 had het bedrijf grote reserves aan de kant geplaatst om te kunnen anticiperen op worst case scenario’s. Door de heropening van de economie, en het uitblijven van deze worst case scenario’s, heeft American Express besloten om deze reserves opnieuw af te bouwen. Dit had een positief effect op de winst van het bedrijf. U kunt hier meer informatie vinden over het aandeel American Express.

10. Amerikaans blue-chip aandeel: Chevron

Het aandeel Chevron is misschien een aandeel dat u niet zou verwachten tussen de beste blue-chip aandelen van 2021, maar de Amerikaanse oliemaatschappij heeft dit jaar al een rendement van 26 procent behaald en voldoet aan alle criteria van een blue-chip aandeel. Momenteel is het dividend van Chevron heel aantrekkelijk. Het dividendrendement bedraagt op het moment van schrijven ruim 5 procent.

Chevron koers

Chevron produceert slechts een kwart van haar vaten in de Verenigde Staten. De oliemaatschappij is ook actief in België en Nederland. Zo winnen ze olie in de Nederlandse Noordzee en werden bij de overname van Texaco ook Belgische Texaco-activiteiten geïntegreerd in Chevron. Hier kunt u meer te weten komen over het aandeel Chevron.

Zelf beleggen in blue-chip aandelen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen, dus ook in blue-chip aandelen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Aandelen beleggen bij LYNX