Beste palladium aandelen 2019
In het begin van 2020 begon palladium met een geweldige prijsstijging maar het coronavirus kon al snel roet in het eten gooien. Enkele maanden later en de prijs van palladium is alweer richting het hoogtepunt van 2020 aan het handelen.

Kan 2021 het jaar van palladium worden en kunt u nog profiteren van een verdere stijging? U leest hier wat de beste palladium aandelen zijn.

De onderwerpen die worden besproken:

  • Beste palladium aandelen 2020
  • Wat is palladium?
  • Economische toepassingen palladium
  • Beleggen in palladium
  • De beste palladium aandelen 2021
  • Beleggen in palladium: ETF & ETC & future

De beste palladium aandelen 2020

Ongeveer één jaar terug hebben we een selectie gemaakt van de beste palladium aandelen. Enkele bedrijven en ETN’s die naar voor kwamen in het artikel waren: Norilsk Nickel, North American Palladium, Xtracker Pall ETC en iShares Physical Palladium. Later in het artikel bekijken we welke aandelen we kunnen selecteren als beste palladium aandelen 2021.

Wat is palladium?

Palladium behoort tot de edelmetalen en heeft in de tabel van Mendeljev het symbool Pd. Maar wie opzoek is naar palladium op de financiële markt kan terecht op de Amerikaanse beurs NYMEX. Op deze beurs kunt u palladium vinden via het symbool PA. De grondstof heeft een witte kleur en heeft zichzelf genesteld in een belangrijke positie voor de hedendaagse economie.

Palladium is een  bijproduct die ontstaat tijdens het zuiveringsproces van nikkel en koper. Rusland en Zuid-Afrika zijn goed voor 80 procent van de wereldwijde productie van het edelmetaal. Hierdoor is de palladiumprijs sterk onderhevig aan het exportbeleid van Rusland en Zuid-Afrika.

Economische toepassingen van palladium

Er zijn verscheidene toepassingen waarbij de grondstof goed tot haar recht komt. Palladium heeft namelijk een aantal unieke eigenschappen. De grootste afnemer van palladium is de autosector gevolgd door de medische sector. Van de wereldwijde productie zou volgens recent onderzoek 63 procent naar de auto-industrie gaan. Palladium is namelijk in staat om giftige uitlaatgassen van auto’s af te breken. Het wordt gebruikt in katalysators van auto’s omdat het 90 procent van de schadelijke stoffen neutraliseert. Hoe strenger de toekomstige milieunormen, hoe meer vraag naar palladium verwacht wordt. De Europese Unie schakelt een versnelling hoger met hun Europese emissiestandaard. In 2020 moesten automerken al voldoen aan de strengere CO2-regels. Ook China werkt aan een strenger beleid voor de CO2-uitstoot. Op deze manier zit de kans erin dat palladium nog meer gegeerd wordt dan het nu al is.

Wat palladium verder uniek maakt is de mogelijkheid tot het opslaan van waterstof. Wereldwijd zien we een tendens om minder vervuilende vervoersmiddelen te gebruiken. Elektrische auto’s en auto’s op waterstof zijn hier maar enkele voorbeelden van.

Het dieselschandaal van enkele jaren terug, heeft de palladiumprijs nog een extra duwtje in de rug gegeven. Het broertje platinum wordt eerder gebruikt bij dieselwagens, terwijl palladium meer gebruikt wordt bij benzine- en waterstofwagens. Volgens berekeningen van J.P. Morgan zou tegen 2025 zo’n 23 procent van de omzet uit de automobielsector afkomstig zijn uit hybride en plug-in hybride auto’s. De dag van vandaag is dat slechts 3 procent. Ondanks de crash in maart 2020 heeft palladium een mooi herstel kunnen verwezenlijken. Het metaal kon 64 procent stijgen sinds de crash. Het mag duidelijk zijn dat palladium sterk afhankelijk is van de auto-industrie. Wie geïnteresseerd is om te beleggen in palladium, houdt dit dus beter in het achterhoofd. Als de prijs van palladium te duur wordt, zou de auto-industrie wel eens naar een alternatief kunnen zoeken wat een druk zou kunnen zetten op de palladiumprijs.

Beste palladium aandelen 2020 - electric car

Het dieselschandaal van enkele jaren terug, heeft de palladiumprijs nog een extra duwtje in de rug gegeven. Het broertje platinum wordt eerder gebruikt bij dieselwagens, terwijl palladium meer gebruikt wordt bij benzine- en waterstofwagens. Volgens berekeningen van J.P. Morgan zou tegen 2025 zo’n 23 procent van de omzet uit de automobielsector afkomstig zijn uit hybride en plug-in hybride auto’s. De dag van vandaag is dat slechts 3 procent. Sinds 2016 is palladium gestegen van $ 500 per ounce naar meer dan $ 2.400/ounce. Het mag duidelijk zijn dat palladium sterk afhankelijk is van de auto-industrie. Wie geïnteresseerd is om te beleggen in palladium, houdt dit dus beter in het achterhoofd. Als de prijs van palladium te duur wordt, zou de auto-industrie wel eens naar een alternatief kunnen zoeken wat een druk zou kunnen zetten op de palladiuprijs.

Beleggen in palladium

Er zijn verscheidene manieren om te beleggen in palladium via LYNX. Wat zijn de verwachtingen voor de palladiumprijs dit jaar? Kan de prijs nog verder stijgen?

Londen is altijd de belangrijkste plaats geweest voor de prijsvorming van edelmetalen zoals goud, zilver, palladium en platina. In Londen gebeurt de handel in palladium OTC ofwel over-the-counter. Dit wil zeggen dat de koper en verkoper van palladium meteen met elkaar handel drijven en er geen tussenkomst in van een beurs.

John Metcalf, voorzitter van de London Platinum and Palladium Market (LPPM), schreef een brief die in de handen kwam van de Financial Times. Daarin stelde hij dat er een ongezien tekort is op de palladiummarkt. Hij vergelijkt de situatie met die uit de jaren ’90. Toen werd in er Rusland, de grootste producent van palladium, een exportverbod ingevoerd. Verder communiceert Goldman Sachs dat een palladiumprijs van $ 3.000 niet uit te sluiten valt. Eén ding staat vast, een volatiele koers van palladium valt niet uit te sluiten. U kan beleggen in palladium via verschillende manieren. U vindt ze verder in dit artikel.

Beste palladium aandelen 2020

Er wordt hieronder een selectie gemaakt van interessante palladium aandelen. De selectie gebeurt in een willekeurige volgorde en er wordt rekening gehouden met de financiële slagkracht, performance van het aandeel en de evolutie van de balans.

Beste palladium aandelen – Nr 1: Norilsk Nickel – NILSY

Norilsk Nickel is de grootste nikkelproducent ter wereld. Zoals eerder aangehaald in het artikel, is palladium een bijproduct in het zuiveringsproces van nikkel en koper. Het Russische bedrijf is ook de grootste palladiumproducent en is goed voor meer dan 40 procent van de wereldwijde productie. Norilsk Nickel is goed voor meer dan 3 miljoen ounce palladium. Het bedrijf heeft de meeste activiteiten in Rusland, maar exploiteert ook  kleinere mijnen in Zuid-Afrika en Botswana.

Eind 2018 stelde CEO Vladimir Potanin dat de komende jaren de vraag naar grondstoffen zal toenemen. Norilsk Nickel wil daarom de komende vijf jaar maar liefst $ 12 miljard investeren om de output te kunnen optrekken. De productiecapaciteit moet de hoogte in om tegemoet te komen aan de geraamde toegenomen vraag van de komende jaren. Sinds midden 2019 onderzoekt het bedrijf ook of tokenization van palladium en andere metalen de toekomst is. Het bedrijf probeert dus in te spelen op nieuwe trends zoals big data en lijkt hiermee een voortrekker te zijn in de sector.

Het aandeel Norilsk Nickel heeft op dit moment een marktkapitalisatie van $ 54 miljard. De waardering volgens de P/E ligt momenteel op 18,5. P/E wordt berekend door de marktprijs te delen door de earnings per share. Een ander element die het Russische aandeel interessant maakt is het dividendrendement. Op dit moment ligt deze op 4.8 procent, een stuk lager dan 14 procent een aantal weken geleden maar het is nog steeds een interessant dividend. Russische aandelen staan bekend voor hun dividendbeleid. Dit kan zeker meespelen voor de lange termijn belegger. Aan de keerzijde van de medaille zien we wel een verhoogd wisselkoersrisico. Ook kunnen economische sancties van het Westen het bedrijf in moeilijkheden brengen.

Norilsk Nickel komt ook regelmatig in een negatief daglicht door de zware milieuvervuiling waaraan het bedrijf zich schuldig zou maken. De omliggende regio van de stad Norilsk is sedert eind 2001 zelfs niet meer toegankelijk voor buitenlanders. Volgens het Blacksmith Institute zou Norilsk bij de top 10 meest vervuilde steden ter wereld horen.

Norilsk Nickel heeft een Amerikaanse notering op de pinksheets (USD) en heeft ook een Europese notering op de Duitse beurs. Hieronder vindt u een grafiek van het aandeel Norilsk Nickel op de Duitse beurs.

Norilsk Nickel - Weekly

Advies beurshuizen palladium aandeel Norilsk Nickel

Norilsk Nickel - Advies

Beste palladium aandelen – Nr 2: North American Palladium – PDL

North American Palladium is een klein bedrijf in vergelijking met de andere mastodonten die actief zijn in de grondstoffensector. Wat dit Canadese bedrijf uniek maakt, is de exclusieve focus op palladium en hun wil om een low-cost palladium producent te zijn. Het productieniveau van North American Palladium kwam in 2019 te liggen op ongeveer 225.000 ounces.

Het bedrijf werd overgenomen door Impala Platinum voor $ 758 miljoen. Impala Platinum is een Zuid-Afrikaans bedrijf die haar portfolio met de overname een pak sterker maakt. Hieronder komt u meer te weten over het aandeel Impala Platinum.

Beste palladium aandelen – Nr 3: aandeel Impala Platinum  – IMPUY

Het bedrijf Impala Platinum heeft eind 2019 het bedrijf North American Palladium overgenomen voor een bedrag van $ 758 miljoen. Hiermee krijgt Impala Platinum 100 procent van de aandelen in handen. Volgens Impala zorgt de overname ervoor dat ze een strategisch sterk portfolio hebben om internationaal te kunnen concurreren. Volgens de CEO van Impala zorgt de overname voor een extra asset die in staat is een sterke cashflow te genereren.

Sinds de crash in maart 2020 kon het aandeel 450 procent herstellen en een nieuw meerjarig hoogtepunt van 14,50 bereiken. De hoofdreden voor deze indrukwekkende stijging is het koersverloop van palladium en natuurlijk de strategische overname van North American Palladium. De omzet steeg 36 procent op jaarbasis richting de ZAR 48,6 miljard. Hogere verkoop en de verzwakking van de ZAR lagen aan de basis voor de omzetstijging. De EBITDA 2020 steeg 182,7 procent en kwam te liggen op 1,49 miljard dollar.

Impala Platinum - Dagbasis

Beste palladium aandelen – Nr 4: aandeel Anglo American Platinum  – AMS

Het bedrijf Anglo American Platinum legt de focus op palladium, platina en rodium. Wat de productie van palladium betreft komt het bedrijf uit op zo’n 1,2 miljoen ounce. Hiermee verzilvert Anglo American Platinum de tweede plaats.

Volgens het bedrijf hebben ze de laagste productiekosten doordat ze volledig focussen op de meest rendabele mijnen en de overige mijnen van de hand doen. Het mijnbedrijf heeft een P/E van 21,2 tijdens het schrijven van dit artikel. Wat een hoge waardering is wanneer we deze vergelijken met de concurrenten. In 2020 daalde de omzet van 15,8 miljard dollar naar 13,2 miljard. Dit staat gelijk aan een daling van ongeveer 16 procent.

Zoals bij het aandeel Norilsk Nickel speelt hier het wisselkoersrisico. Het betreft een Zuid-Afrikaans bedrijf wat een grote blootstelling heeft aan de volatiele ZAR, Zuid-Afrikaanse rand. Verder is het land politiek onstabiel.

Anglo American Platinum - Dagbasis

Beste palladium aandelen – Nr 5: aandeel Sibanye-Stillwater – SSW

Sibanye-Stillwater is misschien wel een slaper. Niet veel mensen hebben van dit bedrijf gehoord, maar het was één van de beste aandelen om in te investeren aan het einde van de crash in maart 2020. Sibanye-Stillwater is een mijnbouwbedrijf voor edelmetalen, het bedrijf is actief in Zuid-Afrika, Zimbabwe, de Verenigde Staten, Canada, en Argentinië.

Het bedrijf bezit een overvloed aan mijnen in de bovengenoemde landen. Sibanye-Stillwater ontgint ook verschillende metalen, waaronder palladium, platina en goud. Het grootste voordeel van investeren in Sibanye-Stillwater is echter het verminderde risico. Het bedrijf heeft een ongelooflijk gediversifieerde portefeuille. Sibanye-Stillwater zal nog steeds profiteren van een hogere prijs van bijvoorbeeld palladium of goud, maar een eventuele daling van de prijzen van deze metalen zal niet schadelijk zijn voor het bedrijf.

Afgezien van deze voordelen, zien de balans en resultatenrekening van het bedrijf er ook machtig sterk uit. Het bedrijf heeft zijn netto schuld teruggebracht tot 1,3 miljard dollar, het laagste niveau sinds Sibanye, Stillwater in 2017 overnam. Dit is zeker een interessante prestatie en dus ook een interessant aandeel om in de gaten te houden. Sibanye-Stillwater heeft een Amerikaanse notering via een ADR onder de ticker SBSW en het bedrijf is ook te vinden op de Zuid-Afrikaanse beurs onder de ticker SSW.

Sibanye Stillwater - Dagbasis

Beleggen in palladium: palladium ETF of palladium ETC

Omdat de Europese particuliere belegger niet meer kan handelen in Amerikaanse ETF’s bekijken we kort enkele alternatieve ETC’s (Exchange Traded Commodity). Een ETC is een product die de prijs van een bepaalde grondstof probeert te volgen. Dit is interessant voor beleggers die willen investeren of handelen in louter de grondstof. Alle vier de producten kan u kopen bij LYNX.

Beste Europese palladium ETC 1: XAD4

Deze ETC noteert op de Duitse beurs en is verhandelbaar via LYNX. Dit product probeert exact de prijs van palladium na te bootsen, exclusief kosten. De ETC noteert in EUR en heeft een expense ratio van 0.75 procent.

Beste Europese palladium ETC 2: IPDM

Deze iShares Physical Palladium noteert op Londen en is verhandelbaar via LYNX. Het product heeft een total expense ratio van 0.40 procent. De benchmark van de ETC is de London Palladium PF Fix.

Beste Europese palladium ETC 3: BNQL

Deze ETC is een product van BNP Paribas en noteert op de Frankfurt Stock Exchange (Xetra). De management fee voor BNQL ligt momenteel op 0,99 procent per jaar.

Beste Europese palladium ETC 4: VZLB

Dit product heeft als benchmark de spotprijs van palladium. Er wordt fysiek palladium aangehouden als onderpand die gestockeerd ligt bij HSBC. U kan de WisdomTree Physical Palladium ETC terugvinden op de Duitse beurs Xetra. De management fee en de expense ratio liggen beide op 0,49 procent.

Beleggen in palladium: palladium future

Beleggers die al wat ervaren zijn met futures, kunnen overwegen om de palladium future te handelen. Let wel dat een future niet voor elk beleggersprofiel is weggelegd. Wenst u meer te weten over futures? Of bent u wel nieuwsgierig naar wat dit type product te bieden heeft? Neem dan zeker een kijkje in de rubriek future van het KennisportaalDeze palladium future is bij LYNX te vinden onder het symbool PA. 

Beleggen in palladium bij LYNX

LYNX geeft u de mogelijkheid om de beste palladium aandelen te kopen of te verkopen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in meer dan 25 landen. Bekijk ons uitgebreide aanbod:

Ontdek het volledige aanbod van LYNX


--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart